fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Citromos söritalt vizsgált a hatóság

| Tudatos Vásárló

15 citromos söritalt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A mintegy két hónapig tartó teszten a 4 legnagyobb hazai gyártó helyszíni ellenőrzésére is sor került. Az alapanyagok, gyártási folyamatok és késztermékek vizsgálatát egyaránt magába foglaló akció során kifogásolnivalót nem találtak.

A 4 legnagyobb hazai sörgyár ellenőrzése során a felügyelők a gyártástechnológia teljes folyamatát vizsgálták a termék előállításától a kiszerelésen át a raktározásig. A szakemberek nem csupán a citromos söritalból vettek mintát, hanem az alapanyagul szolgáló sörből, malátából, gyümölcs sűrítményből és kukoricadarából is.

A csomagolóanyag szintén kiemelt jelentőséggel bír, így természetesen nem maradhatott el ennek kontrollja sem.

 

Nincs határérték feletti kioldódó fém a sörben

A sörös doboz és tető összkioldódási vizsgálat eredménye megfelelő volt, valamint az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokból kioldódó fémek mennyisége is a kimutathatósági határ alatti értéket mutatott.

Az ellenőrök vizsgálták a gyártmánylapnak (termék specifikációnak) való megfelelőséget, amely során nem volt kifogásolható termék.

Izotóp-arány vizsgálat alapján megállapítható, hogy a megengedett mennyiségnél nagyobb mértékű pótanyag felhasználás nem történt, továbbá valamennyi esetben megfelelően tüntették fel a pótanyagokat.

 

Ízteszt is volt

A kedveltségi vizsgálatokon a tesztelők 15 hazai, valamint egy Ausztriában forgalmazott citromos söritalt kóstoltak, köztük egy-egy termék üveges és dobozos változatát is. A kóstolás ismét „vakon” történt. Az italok jellemzőit ötfokú skálán értékelték. A megjelenést, az illatot, az ízt, a gyümölcsös karaktert és az összbenyomást pontozták, amely szempontok alapján a dobozos Gösser Natur Radler végzett az élen. Második lett a Borsodi Friss Citrom, harmadik helyen pedig az üveges Gösser Natur Radler zárt.

A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján:

 

Forrás: NÉBIH 

Kép: youne.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok