Találat a #Szupermarket, piac, kisbolt, #TVE Hírek címkére
Cikkek rendezése
Baba-mama, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Termékteszt: Tejek
A hőkezelés nincs hatással az ásványianyag-tartalomra, az ultrapasztőrözött tej éppen olyan jó, mint a forralt. Hogy kiderítsük, igaz-e az állítás, szúrópróbaszerűen, laboratóriumi keretek között teszteltünk 12 különféle tejet.
KONYHA ÉS KERT
A narancslé útja: A három monstrum
A brazil narancslégyártás három vállalat kezében összpontosul, akiket korrupcióval, kartellezéssel, bérleszorítással vádolnak szakszervezetek, ügyvédek, sőt, államügyészek.
Etikus kereskedelem, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
A narancslé útja: Ó, koncentráció
A világon ötből három pohár narancslé alapanyaga Brazíliából származik, ahol súlyos koncentráció valósult meg a narancspiacon az elmúlt évtizedekben, s ezért a legerősebb piaci szereplők szinte bármit megtehetnek.
Etikus kereskedelem, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
A narancslé útja: dől a lé
- #Étel-ital
- #Kereskedelem, Fair Trade
- #Shopping consciously
- #Szupermarket, piac, kisbolt
- #Zöldség-gyümölcs
A 2010-es brazil narancstermés 70 százaléka egyenesen a holland és belga partokon kötött ki, ahonnan továbbszállították az európai piacokra.
Etikus kereskedelem, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
A narancslé útja: a brazil narancs
Az Európában elfogyasztott narancslé 80%-a Brazíliából származik, Magyarországra főleg Hollandiából érkezik. Az ital útja a fogyasztókig elégedetlenséggel és méltánytalansággal van kikövezve.
Divat, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
A szupermarketek felelőssége
A termesztőknek és a tőlük vásárló szupermarketeknek is lépéseket kell tenniük azért, hogy az Európába érkező terményeket, jelen esetben a zöldbabot, méltányos körülmények között termesszék.
Divat, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Munkások a marokkói földeken: a cégnek jól megy
A marokkói zöld ceruzabab beszállítói láncát elemző cikksorozatunkban most a munkásokat alkalmazó vállalatok kereskedelmi kapcsolataival foglalkozunk. A zöldbabtermesztő cégek nyereségesek és kereskedelmi kapcsolataik kiegyensúlyozottak. Néhányuknak etikai minősítése is van, de erről dolgozóik nem tudnak és nem is érzik a hatását.
Divat, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Munkások a marokkói földeken: bátraké a szerencse?
A marokkói zöld ceruzabab beszállítói láncát elemző cikksorozatunkban most a munkásokat védeni hivatott szakszervezetekkel foglalkozunk. Megfélemlítéssel, mesterséges feszültségkeltéssel és akár elbocsátással is szembe kell nézniük a szakszervezeti tagoknak.
Divat, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Munkások a marokkói földeken: biztonság és egészségvédelem nélkül
A veszélyes utaztatás, a rossz lakáskörülmények, a vegyi kitettség és az allergia gyakoriak a marokkói zöldbabföldeken. A munkások tudatlansága pedig csak ront a helyzeten. A marokkói zöld ceruzabab beszállítói láncának visszásságairól szóló cikksorozatunk soron következő anyaga ezt mutatja be.
Divat, Etikus kereskedelem, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Munkások a marokkói földeken: elcsalt szabadnapok
- #Étel-ital
- #Foglalkoztatás, gyerekmunka, sweatshopok
- #Gazdasági egyenlőtlenségek
- #Szupermarket, piac, kisbolt
- #Zöldség-gyümölcs
Egy zöldbabot csomagoló üzemben napi 14 órát is kell dolgozni bizonyos időszakokban. A munkások közül sokan tartanak a büntetéstől, és ezért nem merik visszautasítani a túlórát. Cikksorozatunkban ezúttal ennek hátterét mutatjuk meg.