Találat a #Klímaváltozás, #Nagylátószög címkére
Cikkek rendezése
FOGYASZTÓ, KLÍMAVÁLTOZÁS
Felmérték: a bőrükön érzik a környezeti problémákat a magyarok
A magyarok 80 százaléka egyet gondol arról, kinek a felelőssége a környezetvédelem. Kiderült az is, mit tartunk hazánkban a legsúlyosabb környezeti problémáknak – derül ki egy friss országos, reprezentatív kutatásból.
KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA
Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért
Az élelmiszer-ellátási láncok felelősek az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért, ez az arány Magyarországon ugyanennyi: 34%. A közvetlen termelés mellett a csomagolás, szállítás és hűtés is komolyan terhelést jelent. Az Európai Unió világviszonylatban a 4. legnagyobb kibocsátó. Ezeket állítja egy a Nature Food című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány.
FOGYASZTÓ
Ugyan már Black Friday, élvezd velünk a Ne vásárolj semmit! napot!
Még sincs az rendjén, hogy egyre többet törődünk a vásárlással, miközben az élet fontos pillanatai úgy suhannak el mellettünk, hogy utólag csak bámulunk. Ne hagyd magad, tarts velünk a Ne vásárolj semmit! napon és utána is, ez lesz a mániákus fogyasztás elleni jelképes tiltakozásunk.
KLÍMAVÁLTOZÁS, MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM
A Fairtrade fogja túlélni a klímaváltozást
A klímaváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amivel ma az emberiségnek szembe kell néznie. Frontvonalában a mezőgazdasági termelők állnak. A globális délen élő gazdák, családjaik és közösségeik milliói, akik számára a klímaválság már ma a mindennapi valóság. A Fairtrade rendszerében a gazdák felkészülhetnek arra, hogyan küzdjenek meg a jelenséggel.
KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA
A tönkéből és az alakorból készült kenyeret akár az orvos is felírhatná
Évezredek óta velünk vannak, ellenállóak a betegségekkel szemben, beltartalmi értékük pedig kimagasló. Mi az akadálya, hogy a tájfajta ősgabonákból, a tönkéből, tönkölyből, alakorból készült kenyér a mindennapi étkezéseink részévé váljon?
FOGYASZTÓ, KLÍMAVÁLTOZÁS, MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM
Van már pálmaolajmentes termékjel az Aldiban, csak nehéz volt megtalálni
Az ALDI új jelölőrendszerrel segíti, hogy könnyebb legyen megtalálni boltjaikban a környezeti szempontból kímélőbb vegetáriánus, vegán, bio és pálmaolajmentes termékeket. Minket a PO-mentes téma kiemelten érdekel, ezért elmentünk és megnéztük, mennyire könnyű új jelöléssel ellátott árut találni.
KLÍMAVÁLTOZÁS
Visszanyerni valamit a veszteségekből – tovább ültetik a 10 millió fát Magyarországon
Az utóbbi időben egyre több felhívás, hazai és nemzetközi kezdeményezés indult arra, hogy faültetéssel próbáljuk megállítani, vagy legalább lassítani a klímaváltozást. Itt a tavasz, a faültetési szezon, ők pedig ezévre 150 ezer fát terveztek, megkerestük hát a hazai 10 millió fa néven indult mozgalom vezetőjét, Bojár Iván Andrást, hogy kikérdezzük, hogyan állnak, folytatódik-e az ültetés most. Dr. Gálhidy László erdővédelmi programvezetőt pedig arról faggattuk, van-e értelme egyáltalán, számít-e bármit, ha az emberek egyesével fognak neki a faültetésnek.
MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM
Ezt üzenitek a méltányos kereskedelemről
- #Emberi jogok
- #esélyegyenlőség
- #Étel-ital
- #Fair Trade
- #Foglalkoztatás
- #gyerekmunka
- #Kereskedelem
- #Nagylátószög
- #sweatshopok
“Bármilyen érző lény kihasználása méltánytalan. Ébredj, rajtad is múlik, tedd hozzá a picike részedet, mert igenis számít!” Idén a Facebookon kértünk Benneteket, mondjátok el, miért fontos Nektek, hogy egy termék méltányos kereskedelemből származzon. Válaszaitok akár karácsonyi üzenetnek is beillenének – most egy kicsit büszkélkedünk Veletek.
MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM
Megmondjuk, milyen ajándékot kérj
Zokni, ing. Persze, könyv. Dezodor, az is jó lesz. Mielőtt az évek óta szokásos válaszokat adod, van egy tippünk, idén mit felelj, ha valaki megkérdezi tőled, mit szeretnél karácsonyra. Vegyél egy nagy levegőt, és kérd azt, hogy az ajándékodra szánt összeget inkább adományozza egy szimpatikus civil szervezetnek. Mi a TVE-nél a következő szervezeteket ajánljuk.
KLÍMAVÁLTOZÁS
Tönke, alakor és a máriapócsi paradicsom – mivel készüljön a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra?
Szárazság, nagy esőzések, kevesebb termény – a klímaválság már a hazai mezőgazdaságban is érezhető. Milyen kihívások várnak a hazai mezőgazdaságra a következő évtizedben, és milyen növények fogják túlélni a változást? Dr. Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezetőjével az intézetben folyó kutatásokról, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban, ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélgettünk.