Találat a #GoEAThical címkére
Cikkek rendezése
BABA-MAMA, FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Veszélyes vegyi anyagokat találtak műanyagmentes tányérokban, szívószálakban
Számos egyszer használatos műanyag termék használata lesz tiltva az EU-ban 2021 júliusától, így Magyarországon is, alternatív megoldásokra lesz szükség. A műanyag szívószálak, evőeszközök és tányérok zöld alternatíváit vizsgálták fogyasztói szervezetek négy országban.
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő – mi a különbség?
Európában két spanyolországnyi területen termesztünk olyan élelmiszert, ami a szemétbe kerül, Magyarországon évente átlagosan 65 kg élelmiszert dobunk a szemetesbe. Az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez fontos tisztában lennünk azzal, mi a minőségmegőrzési és mi a fogyaszthatósági idő. Mennyire kell komolyan vennünk ezeket a dátumokat?
BABA-MAMA, DIVAT, FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
15 kipróbált tipp takarékoskodáshoz a legnagyobb brit fogyasztói szervezettől
Készpénzzel való fizetéstől az akciós polcokon át az éhségig – a legnagyobb brit fogyasztói szervezet, a Which? nemrégiben arra kérte olvasóit, küldjék meg neki bevált spórolási praktikáikat. A beküldött válaszokból a fogyasztói szervezet összeállította top 15 tippjét takarékoskodáshoz, amit mi kiegészítettünk.
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Le vagyunk maradva az újratölthető üvegek hasznosításában
2023 közepétől vezetik be itthon az italok csomagolásának betétdíjas rendszerét. Jelen állás szerint a rendszer inkább a begyűjtést fogja szorgalmazni, nem teszi kötelezővé például az újratöltést. Pedig a palackok újrahasználata az egyszerű újrahasznosításnál nagyobb mértékben csökkentené a környezetterhelést.
KONYHA-KERT, KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
A bevásárlóközösségek felé fordultak a fogyasztók a járvány miatt
Mi az a három ok, ami miatt egyértelműen nőtt a népszerűsége a helyi élelmiszernek, melyek a legkedveltebb beszerzési formák a vészhelyzetben? Erre ad választ a Lo-Káli kutatócsoport és a Közgazdaság-és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatása.
FÖLD, KONYHA-KERT
Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért
Az élelmiszer-ellátási láncok felelősek az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért, ez az arány Magyarországon ugyanennyi: 34%. A közvetlen termelés mellett a csomagolás, szállítás és hűtés is komolyan terhelést jelent. Az Európai Unió világviszonylatban a 4. legnagyobb kibocsátó. Ezeket állítja egy a Nature Food című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány.
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Fenntarthatósági jelölést kaphatnak az élelmiszerek, Franciaországban
Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Bio-gazdálkodás: Magyarország a világ legdinamikusabban fejlődő országai között
A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarország az ökológiai-gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a 10. legdinamikusabban fejlődő ország a világon. A területarányt nézve az európai középmezőnyben vagyunk, a megtermesztett bio élelmiszer nagyrészét viszont, sajnos, nem mi esszük meg.
KONYHA-KERT
Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük?
Egyre többen gyűjtik itthon a használt étolajat. A MOL-kutak és a Coop áruházak mellett a gyűjtésbe néhány hónapja bekapcsolódott ALDI szerint népszerű a kezdeményezés, különösen Budaörsön és Székesfehérváron adnak le nagy mennyiségű olajat a vásárlók. Összeszedtük, mit tehetünk tudatos fogyasztóként még azelőtt, hogy leadjuk a használt olajat. Hányszor használjuk újra? Miben-hogy tároljuk?