Találat a #Fair Trade, #GoEAThical, #hulladékcsökkentés, #kávé, #vállalati ígéretek címkére
Cikkek rendezése
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
PET, aludoboz vagy üveg? Melyik italcsomagolás jobb a környezetnek?
Számos termékről állítják a reklámok, hogy a csomagolóanyaga zöldebb, mint a másé. Sok gyártó az alumínium dobozra esküszik, hangsúlyozva annak végtelen újrahasznosíthatóságát. Mások az újrahasznosított alapanyagok arányának növelésével csábítanák magukhoz a környezettudatos fogyasztókat, sőt már a papírcsomagolást is zöld alternatívaként hirdetik.
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Le vagyunk maradva az újratölthető üvegek hasznosításában
2023 közepétől vezetik be itthon az italok csomagolásának betétdíjas rendszerét. Jelen állás szerint a rendszer inkább a begyűjtést fogja szorgalmazni, nem teszi kötelezővé például az újratöltést. Pedig a palackok újrahasználata az egyszerű újrahasznosításnál nagyobb mértékben csökkentené a környezetterhelést.
KONYHA-KERT, KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
A bevásárlóközösségek felé fordultak a fogyasztók a járvány miatt
Mi az a három ok, ami miatt egyértelműen nőtt a népszerűsége a helyi élelmiszernek, melyek a legkedveltebb beszerzési formák a vészhelyzetben? Erre ad választ a Lo-Káli kutatócsoport és a Közgazdaság-és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatása.
FOGYASZTÓ, SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG, ZÖLD OTTHON
Zuhanyozz, mint a nagyapád! Indul az Öko-zuhanyozás kihívás
Mi kell a tisztálkodáshoz? Nagyapáink idejében ez még nem volt kérdés: szappan és víz! Csatlakozz hulladékmentes zuhanyozás kihívásunkhoz, próbáld ki velünk, milyen Föld-barát szappannal vagy kevesebb tusfürdővel tisztálkodni. Ha egyesületünk támogató tagja vagy szupertagja vagy, a szappant akár ajándékba is kaphatod!
KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA-KERT
Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért
Az élelmiszer-ellátási láncok felelősek az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért, ez az arány Magyarországon ugyanennyi: 34%. A közvetlen termelés mellett a csomagolás, szállítás és hűtés is komolyan terhelést jelent. Az Európai Unió világviszonylatban a 4. legnagyobb kibocsátó. Ezeket állítja egy a Nature Food című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány.
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Fenntarthatósági jelölést kaphatnak az élelmiszerek, Franciaországban
Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Bio-gazdálkodás: Magyarország a világ legdinamikusabban fejlődő országai között
A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarország az ökológiai-gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a 10. legdinamikusabban fejlődő ország a világon. A területarányt nézve az európai középmezőnyben vagyunk, a megtermesztett bio élelmiszer nagyrészét viszont, sajnos, nem mi esszük meg.
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM
2022-re fenntartható pamutot ígér a Lidl
2022 végéig 100%-ban fenntartható forrásból szerzi be a pamutot saját márkás termékeihez – tűzte ki célul a Lidl. Ennek eléréséhez fontos lépés a Cotton made in Africa minősítő kezdeményezéssel való partnerkapcsolat. Örülünk a vállalásnak, fontos, hogy a gyapottermesztésben dolgozók végre tisztességes megélhetést biztosító bérhez jussanak.
KONYHA-KERT
Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük?
Egyre többen gyűjtik itthon a használt étolajat. A MOL-kutak és a Coop áruházak mellett a gyűjtésbe néhány hónapja bekapcsolódott ALDI szerint népszerű a kezdeményezés, különösen Budaörsön és Székesfehérváron adnak le nagy mennyiségű olajat a vásárlók. Összeszedtük, mit tehetünk tudatos fogyasztóként még azelőtt, hogy leadjuk a használt olajat. Hányszor használjuk újra? Miben-hogy tároljuk?