Találat a #Étel-ital, #Vegyi anyagok, #Veszélyes termékek címkére
Cikkek rendezése
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Így működnek a közösségi gazdaságok
Az alábbiakban bemutatjuk nektek, hogyan is működnek a hazánkban egyre népszerűbb közösségi gazdaságok. Most megtudhatod, hogyan válhatsz taggá és mit kell tudnod a működésről.
FÖLD
Tönke, alakor és a máriapócsi paradicsom – mivel készüljön a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra?
Szárazság, nagy esőzések, kevesebb termény – a klímaválság már a hazai mezőgazdaságban is érezhető. Milyen kihívások várnak a hazai mezőgazdaságra a következő évtizedben, és milyen növények fogják túlélni a változást? Dr. Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezetőjével az intézetben folyó kutatásokról, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban, ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélgettünk.
DIVAT, ZÖLD OTTHON
A mosógépek kímélő programja ontja magából a mikroműanyagot
Ha ökotudatosan igyekszünk élni mindennapjainkat és nem akarjuk mikroszálakkal szennyezni a vizeinket, mosáskor felejtsük el a kímélőprogramot – ezt a meglepő eredményt hozta a Newcastle-i Egyetemen elvégzett vizsgálat.
FÖLD
Tehén- vagy növényi tej: melyikkel ártunk kevesebbet a Földnek?
- #Állatvédelem
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #Hús
- #környezetszennyezés
- #Környezetvédelem
- #vegetáriánus
Egyre népszerűbbek a növényi alapú tejek. Sokan nem egészségügyi, hanem etikai vagy környezetvédelmi okokból döntenek mellette. De vajon az állati- vagy a növényi tejek fogyasztásával ártunk többet a Földnek? Számunkra sem volt egyértelmű a válasz.
ETIKUS KERESKEDELEM, KONYHA-KERT
Számít egyáltalán, ha te itt kevesebb húst eszel? – térképen a világ húsevői
- #Egészség, betegség, gyógyulás
- #Étel-ital
- #Fogyasztás, életmód, fogyasztás pszichológiája
- #Hús, vegetáriánus
Egyre inkább az körvonalazódik, hogy a globális klímakatasztrófa elkerülésére az egyik megoldás a húsfogyasztás visszaszorítása lehet. Melyek azok az országok, anelyek a legtöbbet számítanak e téren, tehát a legtöbbet jelentene, ha kevesebb húst ennének? Számít-e egyáltalán valamit is, ha mi itt Európában igyekszünk kevesebb húst fogyasztani? Hol állunk mi, magyarok a globális térképen?
ETIKUS KERESKEDELEM, FÖLD, KONYHA-KERT
Írtunk az Aldinak, Lidlnek, Sparnak, hogy nyissanak pálmaolajmentes polcokat
Frissítés: az Aldié és a Sparé után megérkezett a Lidl válasza is. Nyílt levelet írt a TVE a Szókimondóka készségfejlesztő programmal, a Humusz Szövetséggel, a Jane Goodall Intézettel és a Felelős Gasztrohőssel első körben az Aldinak, Sparnak, Lidlnek, felszólítva őket arra, hogy árulják külön polcokon a pálmaolajmentes termékeiket, így állva ki az esőerdők irtása ellen. Azt akarjuk elérni, hogy a magyarországi áruházláncok üzleteiben ne kelljen a vásárlóknak órákat tölteni minden egyes árucikk összetevőinek böngészésével, hogy van-e benne pálmaolaj, vagy sem.
BABA-MAMA, ZÖLD OTTHON
Te melyik oldalon állsz a nedves törlőkendő vitában?
A nedves tisztító-és törlőkendő tipikusan kényelmi termékek: egészségkárosító, környezetszennyező, ráadásul valójában semmi szükség rájuk. A nedves törlőkendő egyszerű és praktikus termék, babáról gondoskodni lehetetlen, de takarítani is nehezebb lenne nélküle. Két olvasónkat kérdeztük meg, mik az érveik pro és kontra nedves törlőkendő ügyben. Ha takarítani kell, Te melyik típusba tartozol?
SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG, ZÖLD OTTHON
Top 4 illóolaj utazáshoz, nyári bajokra
Nyaralás alatt, vízparton, a kertben, kirándulás közben gyakran adódnak olyan helyzetek, fordulnak elő olyan apróbb balesetek, sérülések, amelyeket el kell látnunk. Leégés, csípés, fülgyulladás, repülőút – mit tartalmaz egy illóolajos elsősegély-táska?
BABA-MAMA, KONYHA-KERT
Mit és mennyit igyon a gyerek nyáron?
Nyáron a szülők energiájának nagy részét leköti a gyerekek programjának, felügyeletének megszervezése, az evés-ivás pedig gyakran azon múlik, épp akkor ott, a helyszínen mi elérhető. Pedig a hőség miatt a gyerekek éhségérzete csökkenhet, folyadékigényük viszont nőhet a több mozgás miatt. Mire figyeljünk és hogyan? – hasznos tippek Antal Emese dietetikustól, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetőjétől.
KONYHA-KERT
Ne dobd ki, a csúnya zöldség is lehet finom!
Fejenként évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki, sokszor csak azért, mert nem szép. Pedig a látszólagos hiba nem felétlenül jelent rosszabb minőséget. Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szemléletformáló kampánya.