Találat a #Étel-ital, #Klímaváltozás, #Közlekedés, #Természetvédelem, biodiverzitás címkére
Cikkek rendezése
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Csipkebogyó
A rózsafélék családjába tartozó csipkerózsával erdei tisztásokon, elhagyott kertekben találkozhatunk. Nyáron rózsaszín virágaiban gyönyörködhetünk. Télire beérő égőpiros gyümölcseit frissen és lekvárként fogyasztjuk.
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Hagyma
A kétéves fejlődésű növény egész évben folyamatosan kapható. Tavasszal a friss hajtásokat újhagyma néven fogyasztjuk. Nyár elejére-közepére ebből lesz a „főzőhagyma”, majd szeptemberre a tárolható vöröshagyma.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Etyeki must, helyi homoktövis, kortárs szerzők, de jön a magyar komló is – mennyire hazaiak a magyar kézműves sörök?
Közös programra hívják a hazai kisüzemi sörfőzdék a sörök iránt érdeklődőket: október 10-én Nyitott Főzdék Napja néven országszerte 25 magyar sörfőzde nyitja meg a kapuit. Megkerestünk közülük hármat, mert kíváncsiak voltunk, mennyire hazai a hazai sör.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A Fairtrade fogja túlélni a klímaváltozást
A klímaváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amivel ma az emberiségnek szembe kell néznie. Frontvonalában a mezőgazdasági termelők állnak. A globális délen élő gazdák, családjaik és közösségeik milliói, akik számára a klímaválság már ma a mindennapi valóság. A Fairtrade rendszerében a gazdák felkészülhetnek arra, hogyan küzdjenek meg a jelenséggel.
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT
A tönkéből és az alakorból készült kenyeret akár az orvos is felírhatná
Évezredek óta velünk vannak, ellenállóak a betegségekkel szemben, beltartalmi értékük pedig kimagasló. Mi az akadálya, hogy a tájfajta ősgabonákból, a tönkéből, tönkölyből, alakorból készült kenyér a mindennapi étkezéseink részévé váljon?
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Sárgadinnye
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #idénynövény
- #kert
- #kisbolt
- #piac
- #szezonális
- #Szupermarket
- #Zöldség-gyümölcs
Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Június végétől szeptember elejéig kapható, de próbálkozhatunk saját termesztéssel is.
BABA-MAMA, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Melyik kulacsot vegyem a gyereknek, amelyik biztosan nem káros?
Sokan szeretnénk csökkenteni a műanyag-lábnyomunkat, és saját kulacsból isszuk az otthonról hozott limonádét, azzal járunk sportolni, kirándulni. Kulaccsal küdjük a gyereket iskolába. És közben bízunk benne, hogy ez a remek zero waste megoldás egészséges is: hogy közben nem oldódik káros anyag az italunkba. Vegyianyag-szerzőnk, Simon Gergely utánajárt, melyik kulacstípus a legegészségesebb választás.
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Kukorica
A csemegekukorica fagyasztva egész évben rendelkezésünkre áll. Használjuk salátába, kásák és levesek ízesítésére. De tegyük a szívünkre a kezünket: a vízben főtt csöves kukorica a forró nyarak alapvető tartozéka és bizonyítéka is egyben.
BOLYGÓ
Rekordok dőltek meg budapesti kerékpárszámlálókon
Az elmúlt héten a budai rakparton elhelyezett és a Csepelre vezető Weiss Manfréd úti kerékpárszámlálón is megdőltek a napi rekordok. Soha nem mértek még ekkora biciklis forgalmat ezeken a helyeken.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Van már pálmaolajmentes termékjel az Aldiban, csak nehéz volt megtalálni
Az ALDI új jelölőrendszerrel segíti, hogy könnyebb legyen megtalálni boltjaikban a környezeti szempontból kímélőbb vegetáriánus, vegán, bio és pálmaolajmentes termékeket. Minket a PO-mentes téma kiemelten érdekel, ezért elmentünk és megnéztük, mennyire könnyű új jelöléssel ellátott árut találni.