Találat a #Emberi jogok, #esélyegyenlőség, #Étel-ital, #Fair Trade, #, #gyerekmunka, #Kereskedelem, #Nagylátószög, #sweatshopok címkére
Cikkek rendezése
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Miért jobb a fairtrade rendszerében dolgozni?
Szomorú tény, hogy a fejlődő országokban gyártott termékek kereskedelme gyakran gyermekmunkával és a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel jár együtt. Kiszolgáltatottságra, szegénységre, a szociális, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságaira, és a mindezt kihasználó vállalati hatalomra épül. Ezzel szemben a Fairtrade Foundation a termeléstől az eladásig minden fél számára méltányos és környezettudatos rendszert […]
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Sárgadinnye
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #idénynövény
- #kert
- #kisbolt
- #piac
- #szezonális
- #Szupermarket
- #Zöldség-gyümölcs
Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Június végétől szeptember elejéig kapható, de próbálkozhatunk saját termesztéssel is.
BABA-MAMA, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Melyik kulacsot vegyem a gyereknek, amelyik biztosan nem káros?
Sokan szeretnénk csökkenteni a műanyag-lábnyomunkat, és saját kulacsból isszuk az otthonról hozott limonádét, azzal járunk sportolni, kirándulni. Kulaccsal küdjük a gyereket iskolába. És közben bízunk benne, hogy ez a remek zero waste megoldás egészséges is: hogy közben nem oldódik káros anyag az italunkba. Vegyianyag-szerzőnk, Simon Gergely utánajárt, melyik kulacstípus a legegészségesebb választás.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Mi a méltányos kereskedelem, a fairtrade?
Amióta világ a világ, a kereskedelem fogalmához az egyenlőtlenség társul. A két fél közül az egyik jól jár, a másik kevésbé. Szerencsére ez ma már nincs mindig így, létezik olyan kereskedelem is, amely egyensúlyi helyzetre épül. Az egyik szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és érdemeit, tehát igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben. Vagyis: a folyamat a termeléstől a fogyasztásig méltányos.
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Kukorica
A csemegekukorica fagyasztva egész évben rendelkezésünkre áll. Használjuk salátába, kásák és levesek ízesítésére. De tegyük a szívünkre a kezünket: a vízben főtt csöves kukorica a forró nyarak alapvető tartozéka és bizonyítéka is egyben.
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Házasodj fairtrade karikagyűrűvel és nem támogatod a gyerekmunkát
Fegyveres konfliktusok, gyerekmunka, méltánytalan és kizsákmányoló körülmények között bányásszák az aranyat, de évek óta vannak már követendő kezdeményezések a probléma enyhítésére. A méltányos bányászatból származó arany megoldás lehet, és sokat várhatunk a jövőre életbe lépő EU-s rendelettől. Addig is: már itthon is vásárolhatunk fairtrade karikagyűrűt.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Van már pálmaolajmentes termékjel az Aldiban, csak nehéz volt megtalálni
Az ALDI új jelölőrendszerrel segíti, hogy könnyebb legyen megtalálni boltjaikban a környezeti szempontból kímélőbb vegetáriánus, vegán, bio és pálmaolajmentes termékeket. Minket a PO-mentes téma kiemelten érdekel, ezért elmentünk és megnéztük, mennyire könnyű új jelöléssel ellátott árut találni.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A TVE Kedvezménykártyával a járvány alatt sem kell lemondani a tudatos vásárlásról
- #Bio
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #Hús
- #kisbolt
- #piac
- #Szupermarket
- #Testápolás
- #tisztálkodás
- #vegetáriánus
- #Vegyi anyagok
- #Zöldség-gyümölcs
A koronavírus elleni védekezés meghatározza a mindennapjainkat, a korlátozások miatt a boltok egy része is bezárt. Mindez mégsem jelenti azt, hogy ne törekedhetnénk a tudatos, fenntartható, helyi vagy bio fogyasztásra. Megkerestük néhány kedvenc beszerzési helyünket, és megkérdeztük, hogyan működnek a mostani helyzetben. Tagjainknak a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyára ezek a helyek árengedményt adnak.
KONYHA ÉS KERT
Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül
- #Állatvédelem
- #betegség
- #Bio
- #Egészség
- #Étel-ital
- #GMO
- #gyógyulás
- #Helyi élelmiszer
- #kisbolt
- #piac
- #Szupermarket
Számos helyen jelent meg a Tojásszövetség üzenete arról, hogy mi, magunkat tudatosnak vélő fogyasztók tévedésben élünk a tyúkokkal és a tojással kapcsolatban: a szabadtartásban élő tyúkok nem egészségesebbek és nem boldogabbak, tojásuk nem finomabb, mint ketrecben nevelt társaiké, a szabadtartásos gazdálkodás pedig nem környezetbarátabb. Először elrohantunk a szövetség által rendezett kerekasztal beszélgetésre, de kiderült, hogy a meghirdetett asztal inkább féloldalas, mint kerek. Ezért mentünk tovább, és kikérdeztük Zámbó Sándor bio-ellenőrt és Lengyel Zoltán biogazdát, hol az igazság tojás ügyben. Ők elmondták, mitől lehet sötétebb a tojássárgája, miért nem kell csonkolni a tyúkok csőrét, és miért nem baj, hogy egy kapirgálós tyúk többet eszik.
BOLYGÓ
Visszanyerni valamit a veszteségekből – tovább ültetik a 10 millió fát Magyarországon
Az utóbbi időben egyre több felhívás, hazai és nemzetközi kezdeményezés indult arra, hogy faültetéssel próbáljuk megállítani, vagy legalább lassítani a klímaváltozást. Itt a tavasz, a faültetési szezon, ők pedig ezévre 150 ezer fát terveztek, megkerestük hát a hazai 10 millió fa néven indult mozgalom vezetőjét, Bojár Iván Andrást, hogy kikérdezzük, hogyan állnak, folytatódik-e az ültetés most. Dr. Gálhidy László erdővédelmi programvezetőt pedig arról faggattuk, van-e értelme egyáltalán, számít-e bármit, ha az emberek egyesével fognak neki a faültetésnek.