Találat a #Elektronika, számítástechnika, #Étel-ital, #Fogyasztás, életmód, fogyasztás pszichológiája, #Nagylátószög, #Ruházat, #Szupermarket, piac, kisbolt címkére
Cikkek rendezése
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A TVE Kedvezménykártyával a járvány alatt sem kell lemondani a tudatos vásárlásról
- #Bio
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #Hús
- #kisbolt
- #piac
- #Szupermarket
- #Testápolás
- #tisztálkodás
- #vegetáriánus
- #Vegyi anyagok
- #Zöldség-gyümölcs
A koronavírus elleni védekezés meghatározza a mindennapjainkat, a korlátozások miatt a boltok egy része is bezárt. Mindez mégsem jelenti azt, hogy ne törekedhetnénk a tudatos, fenntartható, helyi vagy bio fogyasztásra. Megkerestük néhány kedvenc beszerzési helyünket, és megkérdeztük, hogyan működnek a mostani helyzetben. Tagjainknak a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyára ezek a helyek árengedményt adnak.
KONYHA ÉS KERT
Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül
- #Állatvédelem
- #betegség
- #Bio
- #Egészség
- #Étel-ital
- #GMO
- #gyógyulás
- #Helyi élelmiszer
- #kisbolt
- #piac
- #Szupermarket
Számos helyen jelent meg a Tojásszövetség üzenete arról, hogy mi, magunkat tudatosnak vélő fogyasztók tévedésben élünk a tyúkokkal és a tojással kapcsolatban: a szabadtartásban élő tyúkok nem egészségesebbek és nem boldogabbak, tojásuk nem finomabb, mint ketrecben nevelt társaiké, a szabadtartásos gazdálkodás pedig nem környezetbarátabb. Először elrohantunk a szövetség által rendezett kerekasztal beszélgetésre, de kiderült, hogy a meghirdetett asztal inkább féloldalas, mint kerek. Ezért mentünk tovább, és kikérdeztük Zámbó Sándor bio-ellenőrt és Lengyel Zoltán biogazdát, hol az igazság tojás ügyben. Ők elmondták, mitől lehet sötétebb a tojássárgája, miért nem kell csonkolni a tyúkok csőrét, és miért nem baj, hogy egy kapirgálós tyúk többet eszik.
BOLYGÓ
Visszanyerni valamit a veszteségekből – tovább ültetik a 10 millió fát Magyarországon
Az utóbbi időben egyre több felhívás, hazai és nemzetközi kezdeményezés indult arra, hogy faültetéssel próbáljuk megállítani, vagy legalább lassítani a klímaváltozást. Itt a tavasz, a faültetési szezon, ők pedig ezévre 150 ezer fát terveztek, megkerestük hát a hazai 10 millió fa néven indult mozgalom vezetőjét, Bojár Iván Andrást, hogy kikérdezzük, hogyan állnak, folytatódik-e az ültetés most. Dr. Gálhidy László erdővédelmi programvezetőt pedig arról faggattuk, van-e értelme egyáltalán, számít-e bármit, ha az emberek egyesével fognak neki a faültetésnek.
KONYHA ÉS KERT
Túlvásárlás és stresszevés – koronavírus étkezési kisokos
A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült az a tájékoztató infografika, amely segít a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT
A Gasztrohős már működteti is a jövő ételdoboz rendszerét
Szívószálmentes augusztus, Gasztro randi, Zöldülők Vására, Halathlon — csak néhány a Felelős Gasztrohős szemléletformáló kampányai és rendezvényei közül. Vallják, a környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket. Nemcsak mondják, szervezik is. Legújabb projektjük egy rozsdamentes acél doboz körül forog. Dr. Horváth Saroltával beszélgettünk arról, hogyan is működik a Dobozközösség, miért nem jók igazán a lebomló edények, és mit tehetünk leginkább, hogy mi is Gasztrohősök legyünk?
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Kapd le a krumplit! – fotópályázat a közösségi mezőgazdálkodásról
Van egy jó képed? Küldd el nekünk! A TVE megrendezi első fotópályázatát a közösség mezőgazdálkodás témájában.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Pirospont a SPAR-nak: olyan logót vezettek be, ami segít nekünk pálmaolajmentes terméket választani
2019-re tervezték és meg is csinálták: teljesen pálmaolajmentesek lettek a SPAR bizonyos saját márkái, amit – hogy könnyebben megtaláljuk őket az üzletekben – külön logóval jelölnek. Bár TVE célja az, hogy a bio és különféle mentes termékekhez hasonlóan külön polcot kapjanak a PO-mentes termékek, a SPAR logóját örvendetes első lépésnek tartjuk.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
TVE családi nap a közösségi mezőgazdálkodásról február 22-én
- #életmód
- #Étel-ital
- #Fogyasztás
- #fogyasztás pszichológiája
- #Helyi élelmiszer
- #Hús
- #vegetáriánus
- #Zöldség-gyümölcs
Szeretnél jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsétek egymást? Ismerkedj meg Te is a közösségi mezőgazdálkodással a TVE családi napján! Érdekes előadásokkal, közösségi gazdaságok bemutatkozásával, magbörzével és színes családi programokkal várunk!
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Indonéz munkások ezrei fordultak a Uniqlóval és az s.Oliverrel szembe
Miután a Uniqlo és az s.Oliver tulajdonosai évek óta nem hajlandóak komolyan tárgyalni velük, az indonéz Jaba Garmindo gyárcsoport dolgozói panaszt nyújtottak be a Fair Labor Association (FLA) munkajogi szervezetnél. A két világmárka tulajdonosait arra próbálják rávenni, hogy vállalják a felelősséget, és legalább részben kompenzálják a veszteségét annak a több ezer ruhaipari dolgozónak, akik egyik napról a másikra váltak munkanélkülivé – adta hírül a Clean Clothes Campaign (CCC).
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Mandula
A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert. Az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe a gyógyszergyártás és az olajkészítés. A friss termés szeptember-októberben jelenik meg, és egész évben fogyasztható.