Találat a #E-számok, #Termékcímkézés címkére
Cikkek rendezése
KONYHA ÉS KERT
Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás
Június végén az EU elfogadta, hogy a gyümölcsök származási helyének megjelölésére egy újfajta lézeres technológiát használjanak. A módszer élelmiszerbiztonsági szempontból előrelépést jelent, mert nyomon követhető a származásuk, megakadályozható az átcímkézés.
KONYHA ÉS KERT
Génmanipuláció: a vonalkód alapján kiderül?
Egy lánclevélben terjedő városi legenda nyomába eredtünk. A levél szerint a vonalkódból kiolvasható, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs génmanipulált-e. Téves a rémisztgetés.
KONYHA ÉS KERT
Piros, sárga, zsír!
Kiigazodsz az élelmiszereken lévő tápérték-táblázatból? Szeretnéd, hogy sokkal közérthetőbben jelöljék, ha túl sok zsír, cukor vagy só van az adott termékben? Töltsd ki a Consumers International kvízét a magyarországi termékekről! Lehet, hogy meg fogsz lepődni.
Uncategorized
Kötelező tápérték-jelölés az élelmiszereken
Legkésőbb 2016 decemberéig minden EU-ban értékesített, előre csomagolt élelmiszeren a gyártó köteles feltüntetni a tápértékre vonatkozó információkat az új szabályoknak megfelelően. Nézzük, mit és hogyan határoznak meg az új szabályok!
FOGYASZTÓ
Megtévesztő jelölések az élelmiszercímkéken
Cukormentes! Csökkentett zsírtartalmú! – harsogják az öles betűk, és már kapjuk is le a dobozt a polcról. Hiszen ki akarna cukros vagy zsíros terméket venni, ha lehet „egészségeset” is? Ám a vonzó feliratok mögött megbújó igazságot sokszor a kis betűk rejtik.
KONYHA ÉS KERT
Teszt: magyar termékek szupermarketekben
Tesztünkben az vizsgáltuk, hogy a szupermarketekben milyen arányban vannak jelen a Magyarországon előállítható termékek, van-e lehetőségünk magyar árut választani, vagy egyáltalán lehet-e tudni, honnan jött a termék. Tesztünk eredménye leginkább a rendszer zavarosságára mutat rá.
FOGYASZTÓ
Nem minden szúnyogriasztó, ami annak látszik
Az ÁNTSZ közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy körültekintőnek kell lenni szúnyog- és kullancsriasztó szerek vásárlásakor.
FOGYASZTÓ
Tudományos élelmiszercímkék
Decembertől a gyártók csak tudományosan megalapozott állításokat tüntethetnek fel az élelmiszereken. Az Európai Bizottság elfogadta azt a jegyzéket, amely egybegyűjti az élelmiszerek csomagolásán olvasható, egészséget befolyásoló tájékoztató kijelentéseket.
Uncategorized
Vásárlási tanácsok gyógynövényes termékekhez
A saját magunk által gyűjtött gyógynövények minőségének, tisztaságának biztosításához a gyűjtéssel foglalkozó cikkünkben adunk tippeket. Most azt járjuk körbe, mire kell odafigyelnünk, ha készterméket vásárolunk.
KONYHA ÉS KERT
Fogyasztóbarát címkék az európai élelmiszereken
A jövőben az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni energiaértéket, a zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, protein-, cukor- és sótartalmat. Előrelépés, hogy a minimális betűméretet is szabályozták, így remélhetőleg már nem kell magunkkal vinnnünk a nagyítót.