Delfinbarát | NOAA

Értékelésünk: Keresd!

Címkézett termék, szolgáltatás típusa:
Étel-ital

Címke célja: könyezetvédelem

Itthon: párszor már találkoztunk vele itthon is

Tanúsító szervezet:
NOAA Fisheries Service

Tonhalakból készült élelmiszerkészítményeken lehet feltüntetni a Delfinbarát (Dolphin-safe) címkét.

Az 1980-as években döbbenten tapasztalták, hogy a tonhalak kifogása során évente több mint százezer delfin pusztult el. Fogyasztói nyomásra terjedtek el a delfinbarát tonhalhalászati módszerek, és a amerikai szövetségi előírások betartásának tanúsítására született meg a címke.

Több „delfinbarát” címke is jelen van a piacon, mert több nagyvállalat saját tanúsítási rendszert vezetett be, melyek átláthatósága, ellenőrizhetősége, biztonsága elmarad az USA szövetségi (NOAA-National Oceanic and Atmospheric Administration) címkéjétől.

 
Fotó: Mohamed Ahzam / Unsplash

Az utóbbi években több kritika is felmerült a címkével kapcsolatban, olyan megállapítások is elhangoztak, hogy címke protekcionista vagy egyenesen félrevezető. A címke valóban nem azt tanúsítja, hogy a termék kifogása során nem sérültek delfinek, hanem hogy egy adott területen a delfin számára nem káros halászati módszereket alkalmaznak.

A zöldek kritikája szerint pedig, ennyi nem elég. Ha valami delfinbarát, nem biztos, hogy óceánbarát, mi van a teknősökkel, rájákkal és más halakkal? Angolul tudóknak érdekes olvasmány a Greenpeace tonhal vásárlási útmutatója 2017-ből.

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében