Találat a #ásványvíz, #betegség, #csapvíz, #Egészség, #gyógyulás címkére
Cikkek rendezése
KONYHA-KERT
Mi fán terem? Sóska
Néhány sóskalevéllel bármilyen salátát feldobhatunk. Miért egészséges? Hogyan vásároljuk, tároljuk? Mit főzzünk belőle?
FOGYASZTÓ, FÖLD
Az esővízgyűjtés már nem csak egy lehetőség, hanem kötelező feladat
Robbanásszerűen nő az esővíz gyűjtő rendszerek iránti érdeklődés. Mit tudnak, mennyibe kerülnek a felszíni és a föld alatti rendszerek?
FÖLD, KONYHA-KERT
Azt gondolod, fontos neked a környezeted és mégis palackos vizet iszol?
Sokan gondolják, hogy a palackozott víz olcsóbb, mint a csapvíz. Éppen ellenkezőleg! Nem beszélve a környezeti hatásokról. November 20-28. az Európai Hulladékcsökkentési Hete.
FOGYASZTÓ
750 ezren isznak veszélyesen magas ólomtartalmú csapvizet Magyarországon – mit tehetünk?
A napokban publikálta a magyarországi csapvíz ólomtartalmát vizsgáló projektjének eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kiderült, hol mekkora a baj, hol érdemes ólomszennyeződésre gyanakodnunk, és az is, mennyi idejű vízfolyatással, milyen vízszűrők beszerzésével csökkenthető ivóvizünk ólomszintje.
BABA-MAMA, KONYHA-KERT
Melyik kulacsot vegyem a gyereknek, amelyik biztosan nem káros?
Sokan szeretnénk csökkenteni a műanyag-lábnyomunkat, és saját kulacsból isszuk az otthonról hozott limonádét, azzal járunk sportolni, kirándulni. Kulaccsal küdjük a gyereket iskolába. És közben bízunk benne, hogy ez a remek zero waste megoldás egészséges is: hogy közben nem oldódik káros anyag az italunkba. Vegyianyag-szerzőnk, Simon Gergely utánajárt, melyik kulacstípus a legegészségesebb választás.
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Vízdilemmák 2. rész: Kell a vízszűrő vagy felejtsük el?
Egyre többen aggódnak a csapvíz minősége miatt, ezért egyre több háztartásban bukkannak fel víztisztító berendezések. Sorra vettük a forgalomban lévő házi víztisztító berendezések különböző típusait, hogy kiderüljön, milyen szennyeződéseket tudunk kiszűrni velük. Azt is körbejártuk, milyen egészségügyi kockázatokat rejt, ha nem rendeltetésszerűen használjuk őket. Belefér például, ha a vízszűrőt egy kicsit tovább használjuk?
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Vízdilemmák 1. rész: Igyuk a csapvizet vagy sem?
A magyar csapvíz tökéletes. A csapvíz ugyanúgy szennyezett, mint minden más környezetünkben. A csapvíz-ásványvíz dilemma megosztja a társadalmat, a legtöbbünknek van határozott álláspontja a kérdésben, és sokan városi legendákra alapozzuk álláspontunkat. Aggódjunk-e az ólom miatt? Káros vagy teljesen ártalmatlan a csapvízben lévő klór? És mi a helyzet a baktériumokkal? Megbízhatunk-e a hivatalos határértékekben? És ha […]
SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG
Stresszoldás illóolajokkal
A tartós félelem, az aggódás, a stressz az egészségi állapotunkat is veszélyezteti, gyöngíti a szervezet ellenálló képességét és fogékonyabbá tesz a betegségek iránt. Ha természetes megoldást keresünk, a különféle lazító technikák mellett az illóolajok is sokat segíthetnek a stresszoldásban.
KONYHA-KERT
Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül
- #Állatvédelem
- #betegség
- #Bio
- #Egészség
- #Étel-ital
- #GMO
- #gyógyulás
- #Helyi élelmiszer
- #kisbolt
- #piac
- #Szupermarket
Számos helyen jelent meg a Tojásszövetség üzenete arról, hogy mi, magunkat tudatosnak vélő fogyasztók tévedésben élünk a tyúkokkal és a tojással kapcsolatban: a szabadtartásban élő tyúkok nem egészségesebbek és nem boldogabbak, tojásuk nem finomabb, mint ketrecben nevelt társaiké, a szabadtartásos gazdálkodás pedig nem környezetbarátabb. Először elrohantunk a szövetség által rendezett kerekasztal beszélgetésre, de kiderült, hogy a meghirdetett asztal inkább féloldalas, mint kerek. Ezért mentünk tovább, és kikérdeztük Zámbó Sándor bio-ellenőrt és Lengyel Zoltán biogazdát, hol az igazság tojás ügyben. Ők elmondták, mitől lehet sötétebb a tojássárgája, miért nem kell csonkolni a tyúkok csőrét, és miért nem baj, hogy egy kapirgálós tyúk többet eszik.
KONYHA-KERT
Túlvásárlás és stresszevés – koronavírus étkezési kisokos
A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült az a tájékoztató infografika, amely segít a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.