Találat a #Aktivista, #CSR, #Hulladék, #környezetszennyezés, #, #mikroműanyag címkére
Cikkek rendezése
BOLYGÓ, Zöld Otthon mindenkinek
Veszélyes az amalgám?
Egyre kevesebbet használják, de sok ember szájában még mindig ott figyel az amalgám tömés. Máig nem egyértelmű azonban, hogy károsítja-e az emberi szervezetet, illetve hogy milyen mértékben terheli környezetünket a higany felhasználása. Az Európai Bizottság inkább cserét javasol.
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, Zöld Otthon mindenkinek
Henrich Alkotói Szint: Közösségi alkotótér iparművészeknek
Két éve történt, hogy Katona Barbara és Hegedűs Anna potenciális műhely után nézve a Heinrich ház második szintjén elterülő szobasokaságon sétált keresztül. Azonnal meglátták az élettel teli, barátságos alkotói szint lehetőségét, s szerencsére meg is ragadták azt. Ez lett a Henrich Alkotói Szint, a fiatal iparművészek alkotói tere. Az egyik szervezővel, Zeher Katalinnal beszélgettünk.
BOLYGÓ, Zöld Otthon mindenkinek
TerraCycle – a gilisztáktól a chipses zacskókig
Nehezen újrahasznosítható hulladékokat gyűjtenek, hogy aztán használati tárgyakat készítsen belőlük, világszerte 23 országban. Az újrahasznosítással készült termékeket később online, vagy nagyobb áruházakban lehet megvásárolni. A kezdeményezés tavaly itthon is elindult, egyelőre a gyűjtési fázisban tart.
BOLYGÓ, Zöld Otthon mindenkinek
Óceán Műanyag Projekt
Rengeteg szemét kerül évente a folyókba, tengerekbe, óceánokba. Ennek a szemétnek nagy része műanyag, ami több mint 1 millió élőlényre jelent veszélyt. A műanyagok felhalmozódnak a tengeri élőlények szervezetében, és így a táplálékláncon keresztül a mi szervezetünkbe is eljuthatnak.
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Nemet mondtak a palackozott vízre
Az amerikaiak évente 70 milliárdnál is több műanyag palack vizet vásárolnak. Ezzel a mennyiséggel 370-szer körbe tudnánk rakni a Földet. Felismerve a műnyag palackok gyártásának fenntarthatatlanságát, San Francisco vezetése elsőként mondott nemet az egyszer használatos pillepalackokra.
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Mennyire etikusak az élelmiszergyártók?
Sokszor elhangzik, hogy a fogyasztók tudatosságán múlik többek között az is, hogy a fejlődő országok munkásai milyen körülmények között élnek. Néha azonban nehéz megítélni, hogy melyik márka mellőzésével vagy támogatásával tudunk segíteni. Az Oxfam nevű civil szervezet olyan szemléletes adatbázist állított össze, amely megkönnyíti a döntést.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Mézeskalács recycling, avagy variációk maradékokra
Az ünnepek környékén különösen hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat kaja ügyben (is), majd annyifélét és olyan mennyiségben sütünk-főzünk, hogy hónapokra elég lenne. Miből főzzünk, és hogyan mentsük meg a maradékokat? Alapanyag és konyhai recycling ötletek következnek.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Szigorúbb szabályozást kérnek a civilek a szupermarketeknek
- #Aktivista
- #Gazdasági egyenlőtlenségek
- #Kereskedelem, Fair Trade
- #Szupermarket, piac, kisbolt
- #TVE Hírek
2013. december 9-én európai és latin-amerikai civilszervezetek, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete petíciót adtak át Michel Barnier, az Európai Unió Belső Piaci és Szolgáltatási Biztosa titkárságának, amelyben azt kérik, hogy a Biztos támogassa a kereskedelmi láncok tisztességtelen forgalmazói magatartást megzabolázó szigorúbb európai szabályozást. A petíciót 40 000 fogyasztó írta alá a világ minden tájáról.
DIVAT, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Tegyél a tisztességes kereskedelemért a TVE-vel!
Az emberi jogok világnapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete kampányt indít, és arra kéri a magyar kereskedelmi láncokat, illetve az európai döntéshozókat, hogy teremtsenek átláthatóbb és igazságosabb körülményeket a beszállítói láncokban.
KONYHA ÉS KERT
Beszélgetés a közösségi mezőgazdálkodás magyar példáiról
Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.