alap kinézet

Cikkek

System Messages

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

„Nem szívesen eszem már ételt más forrásból” – most csatlakozz egy közösségi gazdasághoz, ha friss, minőségi élelmiszert akarsz!

közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Szandaszögi Ökokertészet – ahol a salátában is az embert látják

 

Európában február 22-én tartja a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet, az Urgenci. A szervezet legutóbbi, 2014-es felmérése alapján 16 európai országban legkevesebb 4000 közösségi gazdaság létezik, ez majdnem 465 000 fogyasztót és 6300 gazdát jelent.

Magyarországon 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, de még nincs pontos nyilvántartás arra, hogy hány közösségi gazdaság működik. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél nagyjából 15 ilyen gazdasággal működünk együtt, amelyek  mintegy 2-3000 ezer embert  látnak el zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.

Pitypang Biokert - 55 családnak termelnek ketten, gépek nélkül

 

Idén a nemzetközi naphoz kapcsolódva február 22-ére egy családi rendezvénnyel is készülünk, ahol a gazdák személyesen várják az új tagokat. Az érdeklődőket emellett szakmai és ismeretterjesztő előadások, családi programok - például bringaturmix - és magcsere is várja. A családi napunk részletes programja itt érhető el.

 

A közösségi gazdaság Neked való

A TVE kutatásai szerint közösségi gazdaságokhoz leginkább olyan fogyasztók csatlakoznak, akik

 • szeretnek főzni és új alapanyagokat, ételeket kipróbálni;
 • fontosnak tartják, hogy támogassák a közelben élő gazdálkodókat;
 • környezettudatosak;
 • fontosnak érzik, hogy egy olyan közösség tagjai lehetnek, ahol mások is keresik a jó minőségű, egészséges bioélelmiszert;
 • készen állnak arra, hogy hetente vegyék át az idényterményeket.

TápióDoboz dobozrendszer - zöldség-gyümölcs Gyömrőn, Mendén és egész Budapesten

 

"Nagyobb felelősségvállalást érzek a gazdáért és az ételemért is. Kicsit olyan ez, mint amit gyerekkoromban a nagymamám tyúkjával kapcsolatban éreztem. Nagyobb tisztelet és sokkal több alázat van bennem amellett, hogy nagyságrendekkel jobb minőségű élelmiszert fogyasztok és adok a gyerekeimnek. Nem szívesen eszem már ételt más forrásból" – meséli Pestovics Ágnes vásárló, aki évről-évre a Táncoskert gazdaságtól szerzi be a tojást és a húsárut.

 

Idén az összeállításba olyan gazdaságok kerülhettek csak be, amelyek együttműködnek a civil szervezettel. A kínálatot böngészve megtudhatjuk, hogy melyik gazdaság milyen termékeket kínál, hol lehet átvenni tőlük a kosarat, mennyi a tagdíj.

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találunk lehetőséget, például Mosómagyaróváron, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton vagy Kecskeméten. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, Vácon, Szentendrén és Dunakeszin.

Táncoskert - tojás, baromfi, marha, bárány, birka és mangalica húsok

 

2020 tavaszán az alábbi közösségi gazdaságokhoz tudsz csatlakozni:

 

 

Dobozrendszer, a rugalmas alternatíva  

Ha nem tudod beilleszteni az életedbe az egész éves elköteleződést, akkor a közösségi gazdaságokhoz hasonló dobozrendszerek jó alternatívát kínálhatnak számodra. Kétféle dobozrendszert ismerünk. A "fix dobozrendszer" lényege, hogy hasonlóan egész szezonra csatlakozol a gazdasághoz, de a gazda nem rak bele mindent a dobozba, ami megterem, hanem feltölti a dobozokat és máshova is értékesít emellé. A rendszer hasonló, finom élelmiszerek, heti vagy kétheti átadások és megbízható lelkiismeretes gazdák.

Ha a "rendeléses dobozrendszerekhez" csatlakozol, eldöntheted, hogy rendelsz-e az általában fix áron kínált, szezonális termékekből. Ha pedig rájössz, hogy nem bírod a heti dobozod nélkül elképzelni a főzést, akár hosszabb távra is csatlakozhatsz, hogy így támogasd a termelőt.

 

 

Ismerd meg a gazdákat!

A legtöbb közösségi gazdaság meghirdet tagtoborzó alkalmakat, ahol a gazdát személyesen is megismerheted, és közvetlenül tőle tájékozódhatsz a csatlakozási lehetőségről. Ha szeretnél egy-egy gazdát jobban megismerni, alábbi cikkeink is segíthetnek

Képek: Szandaszögi Ökokertészet, Pitypang Biokert, Táncoskert, TápióDoboz, freepik.com

A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Még csatlakozhatsz egy tavaszi háztartászöldítő Tiszta otthon ÖkoKör csoporthoz!

A hazai és nemzetközi szinten is nagy sikerrel zajlott ÖkoKör és ÖkoKör Kamra folytatásaként, a háztartás zöldítő Green&Safe LIFE-styles projektje részeként a TVE 2020-ban folytatja a Tiszta otthon ÖkoKör programot.

 

Mi ez?

Tiszta otthon ÖkoKör résztvevői kiscsoportos, személyes élményeken keresztül tanulják meg, hogyan lehet egészségesebben és környezetkímélőbben takarítani, tisztán tartani az otthonunkat, és elkerülni sok felesleges pénzkiadást és szemétkupacot. 

A résztvevők 5-8 fős csoportokban járnak össze 5 héten keresztül, hogy egy csoportvezető, egy kifejezetten Nektek összeállított munkafüzet és egymás segítségével hétről-hétre különböző környezet- és egészségtudatos fortélyokat próbáljanak ki, és rutint szerezzenek a zöld takarításban. A Tiszta otthon ÖkoKör nem kész megoldásokat kínál, hanem saját lehetőségeid keretein belül mutatja meg az egyéni megoldásokat.

Neked is Tiszta otthon ÖkoKör csoportban a helyed, ha...

 • szeretnéd kevésbé terhelni a saját és családod egészségét a tisztítószerekkel;
 • szeretnéd ugyanabból a pénzből egészségesebben, környezetkímélőbben tisztán tartani a lakást;
 • azt gondolod, hogy a takarítás, mosás, mosogatás nem arról szól, amit a reklámok sugallnak;
 • szívesen tanulsz másoktól hasznos praktikákat;
 • szívesen megosztod másokkal a saját tapasztalataidat egy jó hangulatú csoportban.

 

Itt még lehet csatlakozni 2020 első félévében induló csoportokhoz:

Budapest 3. ker. Kaszásdűlő

Budapest 3. ker. Békásmegyer

Romonya 

Dunavarsány

 • 1. találkozó: 2020.02.27
 • Jelentkezés: anita.palfy@gmail.com

Szabadbattyán

A listát folyamatosan frissítjük március elejéig. Látogass vissza pár nap múlva, ha még nem találtad meg a neked megfelelő csoportot.

A korábbi ÖkoKör Kamra csoportok eredményeit itt ovashatod >>>

    

 


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

A 7 legjobb természetes módszer a dugulás elhárítására

A csövek eldugulásának sok különböző oka lehet, attól függően, hogy a fürdőszobában vagy a konyhában történik a dugulás. A probléma megoldásához ismerni kell a kiváltó okokat. Nézzük meg egy kicsit alaposabban a házban eltömődött csövek kialakulásának leggyakoribb okait.

 

Dugulás a konyhában

Az emberek hajlamosak túlbecsülni a lefolyó kapacitását, és sok ételmaradékot engednek a lefolyóba, feltételezve, hogy nem lesz semmi gond. A gyümölcshéj például gyakori oka az eltömődött konyhai csöveknek, ugyanez vonatkozik a keményítő tartalmú és/vagy rostos élelmiszerekre, úgymint a burgonyára, a kukorica héjára, a hagyma héjára, hogy egy párat említsünk közülük. Ezek komolyan eltömíthetik a csöveket.

A konyhai problémák gyakori oka a zsiradék, az olaj és a zsír, amelyről a legtöbb ember nem is tudja, hogy nem szabad beleönteni a konyhai mosogatóba. Nemcsak a lefolyó belsejét vonják be, amivel így kisebb hely marad a lefolyó víz számára, de idővel a csövekben is lerakódnak, ami súlyos eltömődést okoz.

 

Dugulás a fürdőszobában

A fürdőszobában két cső található, az egyik a mosdó lefolyójához, a másik a fürdőkádhoz vagy a zuhanyzóhoz van csatlakoztatva. A mosdónál lévő cső leggyakrabban a hajszálak, a fogselyem miatt tömődik el. A zuhanyzók esetében is a hajszálak a fő bűnösök, amin csak tovább ront a szappan felhalmozódása.

 

Természetes módszerek a dugulás elhárítására

Az egy dolog, hogy tudjuk mit kell tenni és mit nem, de valószínűleg lesz egy olyan pillanat, amikor teljesen kétségbe esel az eldugult cső miatt. Ne ess pánikba! Íme néhány természetes, nem mérgező módszer, amellyel orvosolhatod az eltömődött csöveket.

 

1. Csőszerelés

Bár a következőkben enyhe, környezetbarát vegyszereket ajánlunk megoldásként, tudnunk kell, hogy ezek is vegyszerek. Épp ezért általános javaslatunk, hogy

amit csak lehet, igyekezzünk vegyszerek nélkül, mechanikus úton kitisztani.

A duguláskor ezért első körben érdemes szétszerelni a mosdókagyló, mosogatótálca alatti, hagyományosan U-alakú lefolyócsövet. Mit szépítsük, ez az egyik legtöbb kosszal járó módszer, ugyanakkor az egyik leghatékonyabb is mind közül.

Szükséged lesz egy pár kesztyűre, egy lavórra/vödörre és egy csavarkulcsra. Helyezd az üres vödröt a cső alá - közvetlenül a mosogató alá. Ezután lazítsd meg a csavarokat. Miután eltávolítottad a problémás csőszakaszt, szennyvíz és lerakódott szennyeződés zúdul majd a vödörbe. Tisztítsd meg a csövet a szennyeződésektől, és öblítsd át meleg vízzel. Szereld vissza a helyére az eltávolított darabot. A vödröt, lavórt még hagyd a helyén, és teszteld, mennyire sikerült a elhárítni a dugulást. Ha továbbra sem folyik le a víz, akkor a dugulás oka lejjebb, a cső további, falban lévő részében van, amin az alábbi megoldások segíthetnek.

 

2. Pumpa

Néha csak olyan egyszerű dolgokra van szükség, mint például a pumpa. A pumpát szorosan helyezed a lefolyónyílás köré, majd a jó szívó hatás érdekében egyik tenyereddel vagy egy ronggyal fogd be a mosogató, mosdó túlfolyó nyílását. Ezek után kezd el pumpálni a lefolyót. A művelet után engedj forró vizet a lefolyóba, és ha elsőre nem jársz sikerrel, folytasd a pumpálást.

 

 

3. Drótvállfa

Egy másik hatékony módszer, ha egy vékony eszköz segítségével megpróbálod átmozgatni, kipiszkálni az eltömődött részt. Ha van „csőgörényed”, az szuper, de ha nem, az se baj: egy régi drótból készült vállfa is tökéletesen megteszi. Először is egyenesítsd ki a drótot, majd az egyik végét hajlítsd be, így helyezd a lefolyóba. Kezdd el mozgatni a lefolyóban, nyomd le és húzd ki többször egymás után. Az ívelt vége beleakad az eltömődött hajszálakba, ill. az egyéb lerakódott anyagokba, amelyeket aztán így könnyedén kihúzhatsz.

 

4. Forró víz

Ha zsír vagy olaj lerakódása áll a konyhai dugulás hátterében, akkor ez a módszer hatékonynak bizonyulhat. Tegél dugót a mosogatóba és töltsd fel forró vízzel, majd húzd ki a dugót. Az olaj lerakódása elkerülhető, ha hetente egyszer elvégzed ezt a műveletet.

 

 

5. Ecet & szódabikarbóna

Az ecet és a szódabikarbóna a legkiválóbb duguláselhárító és nagyon költséghatékony! A szódabikarbóna lúgos jellege és az ecet savtartalma jó tisztító hatást biztosít a csövekben. Forró vízzel tanácsos használni ezeket a termékeket. (Ha műanyagból készült a lefolyócső, használj csak meleg vizet, a forró víz megolvaszthatja a műanyag csöveket).

Először öntsük a forró vizet a lefolyóba, erre pedig egy csésze szódabikarbónát. Ezután tegyél nedves ruhát a lefolyó tetejére, majd hagyd ott 10 percig. 10 perc elteltével önts egy csésze ecetet a lefolyóba, majd öblísd le ismét egy csésze forró vízzel. Néhány másodpercre újból kapcsold be konyhamalacot. Ezzel azokat a darabkáktól is meg lehet szabadulni, amelyek nagyon odatapadtak a csövek falához. Ha szükséges, ismételd meg az eljárást.

 

6. Só, citrom & ecet

A só, a citrom és az ecet a nyerő hármas a csőtisztításban. A sót önmagában is használhatod arra, hogy kisebb eltömődéseket megszüntess. Tölts egy fél csésze sót a lefolyóba, majd önts rá egy kevés forró vizet. Hagyd egy kis ideig hatni, ezután öblítsd le meleg vízzel.

A só, a citrom és az ecet együttes használatához először 1-1 csésze sót és ecetet kell összevegyítened egy tálkában. Ehhez adj kb. fél csésze citromlét, majd keverd össze. Figyelj arra, hogy az állaga inkább legyen folyós, mint darabos, hiszen a keveréket a lefolyóba kell öntened. Ha nem eléggé folyékony a keverék, önts hozzá még egy kevés citromlét.

Ezek után öntsd a keveréket a lefolyóba és a dugulás súlyosságának megfelelően hagyd hatni 15-30 percig. Ha letelt az idő, egy csésze forró vízzel mosd át a csöveket.

Ez a módszer nagyon hatásos még a makacs dugulások esetében is, hiszen a citrom savassága feloldja a zsírt, a koszt és más nehezen kezelhető anyagokat is. A keverék használata friss illatot is hagy maga után a csövekben és a konyhádban.

 

7. Száraz/nedves porszívó

A száraz/nedves porszívó használatával a mosogatóban lévő kisebb dugulások orvosolhatók. Valószínűleg régi típusú porszívó nem fog működni, ugyanis „folyadék” beállítási funkcióval kell rendelkeznie a készüléknek. A sikeres duguláselhárításhoz kövesd az alábbi lépéseket:

 • Készíts elő néhány régi törülközőt, hogy felkészülhess a koszra.

 • A porszívócsövet helyezd „fúvó” helyzetbe.

 • Rögzítsd a másik végét a lefolyóhoz, olyan szorosan, amilyen szorosan csak tudod.

 • Kapcsold be a porszívót.

 • Ha nem mozdul az eltömődött rész, a porszívócsövet tedd át “szívó” helyzetbe, majd vissza “fúvó” helyzetbe, majd állítsd a két helyzet közé. Ezzel a módszerrel a porszívó pumpáló hatást idéz majd elő.

 

Biztonsági óvintézkedések

Fontos, hogy a dugulás elhárítása során mindig légy óvatos, esetleg viselj védőfelszerelést, még akkor is, ha természetes alapanyagokat használsz. Legyen rajtad védőkesztyű, amikor forró vízzel dolgozol, használj edényfogót, hogy megvédd a kezedet a hőtől. A tisztító keverékek készítése során ne hajolj az edények fölé, ügyelj, hogy ne lélegezd be őket, ne kerüljön szembe, még akkor sem, ha természetes összetevőkről van szó.

 

Megelőzés

Ne feledd, ha sikerült a csöveket megtisztítani, a cél az, hogy így is maradjanak. Ne moss mindenféle dolgot a lefolyóba, tegyél szűrőt a lefolyó nyílásához, és tartsd is tisztán. Rendszeresen használd a szódabikarbóna és az ecet párosát vagy a forró vizes öblítést a csövek tisztán tartásához.

 


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

"Az a biztos, ha én csomagolok nekik" - amit a gyerekeink az iskolai büfékben kapnak, az változatlanul elkeserítő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta folytat vizsgálatot a gyerekek tápláltsági állapotáról, ez a Childhood Obesity Surveillance Initiative vizsgálat, vagyis COSI. A vizsgálatban több mint 40 ország vesz részt, egységes módszertannal, a 6-9 éves gyerekek körében végzik el a felmérést. Magyarország 2010-ben csatlakozott a vizsgálathoz, majd 2016-ban ismét részt vett a felmérésben. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közlése szerint, a 2016-os felmérés adatai alapján a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, ezzel megismétlődött a 2010-es COSI vizsgálat eredménye, akkor ugyanezek az eredmények születtek. A COSI vizsgálatra 2019 októberében került újra sor 180 általános iskola részvételével. Megkérdeztük, van-e már eredmény, de azt az információt kaptuk, hogy idén tavaszra várhatók.

A 2010-es felmérésben az OGYÉI az iskolai büfék és automaták kínálatát is vizsgálta. Az alapvető jogok biztosának egy jelentéséből kiderül, hogy 2010-ben a felmérésben „részt vevő iskolák felében megtalálhatók a cukrozott üdítőitalok, 51%-ában cukorka, csokoládé és egyéb édesség, 36%-ában chips és egyéb sós snackek, 2%-ában pedig energiaital is. Ezek az eredmények azért is figyelemreméltóak, mert a vizsgálatban általános iskolák vettek részt. 100%-os gyümölcslevet csak az iskolák 30%-ában, tejet 38%-ában, joghurtot pedig 29%-ában árultak”.

A 2010-es és a 2016-os két felmérés között azonban történt egy lényeges változás: 2012-ben az iskolai büfék és automaták árukínálatát a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló EMMI-rendelet korlátozta, vagyis a kormány szabályozta, hogy mit árusíthatnak az iskolai büfékben.

A rendelet előírja, hogy a termékadó törvény hatálya alá tartozó termékek nem árusíthatók a nevelési oktatási intézményben, igaz, hogy ez csak a csomagolt termékekre vonatkozik. Az iskolabüfékben és automatákban 2012-től nem árusítható magas cukor-, sótartalmú élelmiszerek, energiaital, valamint dohánytermék és alkohol. A cél dícséretes: a gyermekek étkezzenek egészségesebben.

 

Mit nem (lenne) szabad látnunk a sulibüfé polcain?

Nem árusíthatók például előre csomagolt, hozzáadott cukrot tartalmazó kekszek, nápolyik, ostyák, amelyek összcukortartalma 25 gramm feletti 100 gramm termékben. Szintén tiltólistán vannak az olyan cukrászsütemények, pékáruk, amelyek összcukortartalma 25 gramm feletti 100 gramm termékben pl.: diós ízesítésű kalács, előre csomagolt csokis kakaós csiga vagy szintén nem árusítható az iskolai büfékben előre csomagolt burgonya felhasználásával készült, sütött, ízesített és azonnali fogyasztásra alkalmas termékek, ha sótartalmuk meghaladja az 1 gramm só/100 gramm mennyiséget, ilyenek lehetnek pl. egyes chipsek.

Az iskolák számára információkat a Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához c. dokumentum nyújt, amely az OGYÉI szerint „a táplálkozás-egészségügyi szempontok és a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével kíván segítséget nyújtani az iskolabüfék választékának kialakításához. A segédletben megfogalmazottaktól való eltérés csak abban az esetben vonhat szankciót maga után, amennyiben a népegészségügyi termékadóról szóló törvény hatálya alá tartozó termék kerül árusításra az iskolai büfében.”

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Állami általános iskola Budán - gyümölcs egyáltalán nem kapható

Nem reprezentatív mini kutatásunkban megkérdeztünk néhány szülőt – gyermekeik fővárosi, pest megyei, állami vagy alternatív általános iskolákba járnak -, hogy náluk az iskolai büfékben milyen termékek találhatók, szoktak-e és ha igen, mit vásárolnak a gyerekeik. Mindegyik szülő álnéven nyilatkozott, és szándékosan nem nevezzük meg pontosan az iskolákat sem.

"Jobbára mindenki otthonról visz tízórait, a büfében nem túlzottan egészséges élelmiszerek vannak, alsóban tilos is a büféhasználat" – meséli Bori, akinek gyerekei egy budai állami általános iskolába járnak. A kínálatról Bori azt meséli, hogy gyümölcs és zöldség egyáltalán nem kapható, van viszont melegszendvics, pogácsa, linzer, ischler, tejkaramella, és gumicukor is szokott lenni. Délelőtt viszont nem kapható szopogatós cukorka, csak délután 2-től. „Klasszikus csipszek nincsenek, csak az a csipszszerű kenyérkocka. A szendvicsekben nincs zöldség, lehet kapni sajtosat és pizzásat.

Régebben több volt az édesség, mióta változott a szabályozás, érezhetően kevesebb van. Az alapélelmiszerek nem drágák, de például árulnak egyesével gumicukrot meg tejkaramellát."

Ha ilyesmit szeretnél, hozz otthonról!

 

Állami általános iskola Budapesten - fornetti és fánk

Vera két gyermeke egy fővárosi állami általános iskolába jár. „Van büfé, de nem szoktunk ott venni semmit, pont a kínálat miatt. Az a biztos, ha én csomagolok nekik. Vannak szendvicsek, fornetti, fánk, müzliszelet, pattogatott kukorica, szalámis pizza. Árulnak üdítőket is, például jeges teát.

Egy fővárosi alternatív iskolába jár Zsuzsi lánya, neki az a tapasztalata, hogy a menza nagyon jó, figyelnek az egészséges táplálkozásra, de az iskolai büfében azért találhatók nem egészséges termékek is. Drágább, mintha boltban vásárolnák, de nem elrugaszkodottak az árak. Az ő lánya egyébként nem szokott szinte semmit sem vásárolni az iskolai büfében.

 

Állami általános iskola Pest megyében - pizza, hamburger és cukorka hegyek

Kati gyermeke egy pest megyei állami általános iskolába jár. „Az iskolai büfé drága és a minősége sem a legjobb: sok az édesség, a hízlaló ételek, pizzaszelet, hamburger, melegszendvics, különböző cukorkák és csokoládék. Nem fordítanak elég gondot arra, hogy az iskolai büfében egészséges élelmiszerek legyenek.”

Kati fontosnak tartja még elmondani, hogy az iskolának nincs beleszólása a büfé működtetésébe és a választékba sem.

 

 

Hiába a rendelet, kevés az, ami tényleg enni való

A szülők vegyes tapasztalatait támasztja alá az OGYÉI 2017-es országos iskolai menza körkép vizsgálata is, amelyben a büfék kínálatát is felmérték. Eszerint 2017-ben az általános iskolák 44%-ában volt büfé. A korábbiakhoz képest kedvező változásnak ítélte meg az OGYÉI, hogy a cukros szénsavas üdítőket és a kólát árusító büfék aránya jelentősen lecsökkent, de kedvezőtlennek, hogy helyenként a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó magas cukortartalmú italokat még mindig árusítanak a büfékben.

A büfék ételkínálatát 2017-ben is meghatározták a finompékáruk, a fehér kenyérből, péksüteményekből készült szendvicsek, az iskolák jelentős hányadában tejcsokoládét, édes kekszeket és sós rágcsálnivalókat is árultak. A büfék felében cukorkákat lehetett kapni. Étcsokoládét, süteményeket, cukrozott tejkészítményeket vagy gyümölcsaszalványokat minden harmadik, friss gyümölcsöt csak minden negyedik büfé árult. Jelentősen csökkent a csokit, kekszet és cukorkát árusító büfék aránya 2017-re, de jelentősen csökkent a friss gyümölcsöt árusítók aránya is. Az iskolai büfék kínálatának összetételében összességében nem történt változás: 2017-ben is mintegy 70%-os arányban a magas cukor-, vagy sótartalmú, alacsony tápértékű, magas energiatartalmú ételek-italok túlsúlya volt jellemző.

Ez az arány egyébként még a felnőtt lakosság étkezési szokásainál is rosszabb: egy friss felmérés szerint a 18-59 év közötti magyarok 63%-a nem fogyaszt naponta friss zöldséget, étkezéseink nagy részét a fehérlisztből készült pékáruk, húsok és húskészítmények, valamint tejtermékek teszik ki.

 

Ki ellenőrzi, ki tartatja be?

Arra a kérdésünkre, hogy milyen gyakorisággal és ki ellenőrzi a kínálatot, milyen szankcionálása van annak, ha nem a megfelelő terméket árusítják, az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszában azt írta, hogy az iskolabüfék árukínálatának ellenőrzését a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai irányítása alatt álló, népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatalok munkatársai végzik, az iskolabüfék ellenőrzése rendszeres és folyamatos. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolabüfések komolyan törekednek a jogszabályi előírások betartására, aminek bizonyítéka, hogy 2017-ről 2018-ra, azaz egy év alatt jelentősen csökkent a kifogásolt áruk aránya” - írták. Szerettük volna megkérdezni az őket arról is, hogy ki üzemeltethet iskolai büfét Magyarországon, de erre cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

A témában megkerestük az OGYÉI-t is, érkezett-e hozzájuk panasz, kifogás az iskolai büfék kínálatával kapcsolatban a 2017-es segédlet közzététele óta, illetve készült-e vizsgálat iskolai büfével kapcsolatban az elmúlt két évben. Kérdéseinkre az OGYÉI azt írta, hogy az ajánlás közzététele óta egy alkalommal érkezett hozzájuk panasz az iskolai büfék kínálatával kapcsolatban.

Az ajánlás megjelenése, tehát 2017 óta az OGYÉI részéről nem készült a témában átfogó vizsgálat, de hozzátették, a jogszabályi tiltás ellenére előfordul, hogy a kínálatban most is megtalálhatók a NETA (Népegészségügyi Termékadó) alá eső termékek. Úgy találták továbbá, hogy mind a büféüzemeltetőknek, mind az ellenőröknek kihívást jelent a mindennapi gyakorlatban a tiltott termékek körének meghatározása.

 

Kinek a baja?

Úgy tűnik, hogy a 7 évvel ezelőtt behozott szigorítás a szándéka ellenére nem hozott átütő eredményt, és ennek csak részben lehet oka, hogy sejthetően - látva az OGYÉI által tapasztaltakat - nem elég szigorú az iskolai büfékínálat ellenőrzése. Az is nyilvánvaló, hogy a 2012 óta eltelt 7 évben sokat változott a gyermekeket célzó élelmiszeripari termékek összetétele, miközben számos tudományos eredmény látott napvilágot arról, milyen egészségügyi veszélyeket rejtenek a feldolgozott élelmiszerek.

Tudjuk például - 2015 óta ez a WHO hivatalos állásfoglalása is -, hogy a feldolgozott húsok, így például a felvágottak, szalámik, kolbászok potenciálisan rákkeltőek

Azzal, hogy a büfékben kevés az egészséges étel, és sok a gyermekek számára csábító és káros termék, mindenki rosszul jár. A legrosszabbul azok, akiknek otthon - ilyen vagy olyan okokból - nem csomagolnak egészséges ételt: szendvicset, nyers gyümölcsöt vagy zöldséget, innivalót. Lehet, hogy a szülő nem is tud róla, mennyire fontos lenne, hogy a gyerek nem csipszen nőjön fel, vagy tudja, de nincs ideje, energiája reggelente ezzel foglalkozni.

Az sem ritka, hogy maga a gyerek ragaszkodik a büfézéshez, hiszen a suliban az az egyik legfőbb társas program. Akár így, akár úgy, előbb-utóbb (inkább előbb) elérkezik a pillanat, amikortól az iskolai büfé kínálata meghatározó tényező lesz egy gyermek egészsége szempontjából, otthon pedig igen nehéz lesz esténként és hétvégenként ellensúlyozni ezt a fajta ízlésformálást. 

 

Nem csak eszik, iszik is

És ne felejtsük el, a gyerek éhes talán nem feltétlenül, de szomjas mindenképpen lesz. Ha nem olyan szerencsés, hogy otthonról kulacsban hozza magával a vizet, teát vagy egyebet, nincs sok választása. Vagy kimegy az így-úgy tisztán tartott mosdóba, és behajol a csap alá vizet inni, ami persze megoldható, de sajnos nem számít menőnek, vagy rohan a büfébe palackos üdítőt venni. Jó lenne, mégis csak kevés iskolában megoldott, hogy a gyerekek bent tarthassák saját poharukat, kulacsukat, amivel kulturált módon tudnánkat csapvizet inni. Sem a pohár/kulacs elhelyezésére, sem a tisztántartására nincs az iskolákban általánosan bevett gyakorlat. Pedig ha erre születne átfogó megoldás, az nem csak a gyerekek egészsége, de a hulladékszennyezés terén is hatalmas lépés lenne.

Arról, hogy tudatos szülőként gyerekünket reggelente milyen fajta kulaccsal engedjük útnak, melyik az, amelyikből a legkevesebb vegyi anyag oldódik az italba és a leginkább környezetkímélő is egyben, hamarosan megjelenő cikkünkben írunk.

 

 

A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


TVE családi nap a közösségi mezőgazdálkodásról február 22-én

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart. 

Észak-Amerikától Ázsiáig február végén tartják a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. Idén a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy családi napon népszerűsíti a közösségi mezőgazdálkodást és mutatja be azokat a gazdaságokat, akik várják az új tagokat. Azoknak, akik már tagok, lehetőséget teremtünk a tapasztalatcserére és a találkozásra.

 

MIKOR?

2020 február 22-én, 13:00 és 18:00 óra között

 

HOL?

TIT Stúdió székháza 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.
A helyszín a Kosztolányi Dezső tértől 5 perc séta. Kérjük, ha teheted, gyere tömegközlekedéssel. Ha még is autóval jönnél, a környéken szombaton nem kell fizetni a parkolásért.

 

PROGRAM

A programok a székház földszintjén kerülnek megrendezésre, és három helyszínen futnak majd párhuzamosan az alábbiak szerint:

Közösségi tér

Előadó

 • 13:00 - 13:30 Tényleg megélhet a gazda a közösségi mezőgazdálkodásból? A SolidBase Erasmus+ projekt eredményeinek bemutatása – Perényi Zsófia TVE
 • 13:30 - 14:15 Szuperhősök a földeken: nemcsak gazda, hanem közösségszervező, marketinges, munkaadó… Közösségi gazdák kerekasztal beszélgetése – Miért jó a közösségi gazdálkodás? A modell sikerei és kihívásai a gazdák szemszögéből. Akikkel beszélgetünk: Pető Áron a Biokert Szigetmonostortól, Payr Anna - Dunaszigeti Zöldségközösségtől és Kiss János a Pitypang Biokerttől
 • 14:15 - 15:00 „Több, mint heti egy adag zöldség vagy hús” Tagok és koordinátorok kerekasztal beszélgetése – Mit ad nekünk a közösségi mezőgazdálkodás fogyasztóként? Akikkel beszélgetünk: Simoncsik Judit a MagosVölgytől, Magyari Ildikó a Táncoskerttől és a Szandaszögi Ökokertészettől és Lövey-Lökkös Krisztina a Háromkaptártól
 • 15:00 - 15:15 A fotóverseny díjátadása
 • 15:15 - 16:00 Szünet
 • 16:00 - 16:30 Kiskerti vetőmagmegőrzés és magcserék  - Réthy Katalin, Magház
 • 16:30 - 17:00 Bioétkezés gyerekkorban. Hogyan biztosíthatjuk a minőségi táplálkozást gyerekeknek? - Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos
 • 17:00 - 17:30 Környezetbarát háztartás Szirmay Katalin, Zöldbolt
 • 17:45 Tombola a nyomozós játékban résztvevőknek

Előtér

 • 13:00 - 18:00 A fotópályázat kiállítása
 • 15:00 - 18:00 Magcsere a Magház szervezésében
 • 15:00 - 17:30 Kreatív családi programok
  • A Messzelátó Egyesület   két foglalkozást is tart majd. Az egyik a Bringaturmix lesz, ahol egy bringára kötött turmixgéppel ínycsiklandozó, frissítő turmixokat készíthettek, miközben azok összetevőiről, beszerzési helyeiről, szezonalitásról és receptekről beszélgethettek velük.
  • A Messzelátó Egyesület másik foglalkozásán kikelő maglabdákat, érméket készíthettek majd papírhulladékból. Ezeket növényi festékkel meg is festhetitek, ajándéknak is kitűnő, és elültetve virágok és fűszernövények kelnek majd ki belőlük.
  • Irmankával vászonzsákokra stencillel zöldségeket festhettek, amit aztán hazavihettek és a bevásárlásnál, zöldségátvételnél szuper alternatívája lesz a műanyag zacskóknak.
  • Huzián Zsófi a Meseszín Műhelytől  a kisebbeket várja majd, vele megfestett papír tojástartóba ültethettek zsázsát, ami gyorsan kikel majd, ha otthon öntözitek. De Zsófi segítségével ragasztással, vagy só gyurmába nyomkodással mag-mandalákat is lehet majd készíteni.

Étkezés

A büfét batyus alapon szervezzük, így arra kérünk, hogy hozz valami finomságot magaddal. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is. Mi készülünk majd teával és kávéval az eseményre.

 

REGISZTRÁCIÓ

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, keresd Mayer Barbarát a mayerbarbara.tve@gmail.com címen.


 

 A SolidBase projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

 

Próbáld ki velünk a zero waste mosogatást!

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tagjai és szupertagjai kétféle mosogatókefét és luffatökből készült szivacsot tesztelhetnek a Zöldbolt jóvoltából. Mindhárom termék zöldebb alternatívát jelent a „hagyományos bolti” társaihoz képest, ugyanis komposztálható, természetes anyagokból készültek.

A luffaszivacs és a mosogatókefék már első ránézésre is tetszetős megoldásnak tűnnek, viszont legtöbbünknek nincs még tapasztalatunk velük kapcsolatban. Mennyire praktikus őket használni? Nem karcolják meg az edényeket? Tényleg strapabírók? Nem maradnak piszkosak használat után?

Hogy mindezeket a kérdéseket megválaszoljuk, a TVE-nél tesztet szervezünk, amelyhez bármely TVE-tagunk vagy szupertagunk csatlakozhat. Ráadásul, a teszt végén ajándékba megkapjátok a tesztelt termékeket. A tesztelőket a jelentkezők közül választjuk ki.

 

Ki vehet részt a tesztelésben?

 • aki a TVE Szupertagja vagy Támogató tagja,
 • aki 3 héten keresztül rendszeresen tudja használni a keféket és a szivacsot, hogy kiderüljön, mennyire tartósak és hatékonyak,
 • aki határidőre visszajelzést ad nekünk a tapasztalatairól az általunk összeállított szempontok alapján.

 

Jelentkezési határidő: 2020. február 9. (vasárnap) 23:00h

Az eredmény beküldésének határideje: 2020. március 8. hétfő 8:00h 

 

Hogyan jelentkezz, ha már TVE támogató tag vagy?

Jelentkezz ITT tesztelőnek 2020. február 9-ig!

 

Hogyan jelentkezz, ha nem vagy tagunk, de részt szeretnél venni a tesztben?

1. Jelentkezz ITT tesztelőnek, és 2020. február 10-éig csatlakozz itt a TVE támogató tagjainak csapatához!

2. A február 10-ei héten értesítünk, hogy bekerültél-e a tesztelő csapatba. Ha igen, postázzuk neked a termékeket, és már használhatod is.

3. 2020. március 8. hétfő 8:00h-ig küldd vissza nekünk a kérdőívet az eredményekkel. A szivacsot, kefét, amit teszteltél tartsd meg és használd egészséggel!

4. Összesítjük az eredményeket, és a következő hetekben beszámolunk róla a tudatosvasarlo.hu oldalon.

Képek: freepik.com
 


 

A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Így moss kezet, hogy elkerüljenek a betegségek - 6 tipp

Néhány éve szappanokat teszteltünk, hogy kiderítsük, mit tudnak a legismertebb dorgériákban kapható termékek.

Sokat hallunk arról, hogy otthonunkban a kórokozókkal szemben az antibakteriális készítményekkel vehetjük fel a harcot. A szakemberek viszont egyre inkább egyetértenek abban, hogy az antibakteriális és fertőtlenítő szerek széleskörű és aktív használatával éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk: könnyebben leszünk betegek. Egy meleg vizes, alapos szappanos kézmosás a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. És ez nem csak a kézmosásra, a fürdésre is igaz.

A tisztálkodás már önmagában is eltávolítja a szennyezéseket, csökkenti a baktériumok számát a bőrön, de kémiailag csökkenti a verejtékből származó antimikrobás hatású sók, zsírsavak mennyiségét is. Ha mindez folyamatos fertőtlenítéssel egészül ki, azzal eltávolítjuk a védő baktérium réteget, megnyitva az utat a fertőzések előtt. Ezért sem a felnőtteknek, sem a gyermekeknek nem ajánlott antibakteriális szerekkel tisztálkodni.

A téli időszakban a megfázások és influenzajárványok miatt különösen fontos a kézmosás, de ma már azt is tudjuk, hogy olyan fertőzések továbbterjedésétől is véd, mint az ételfertőzés.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Milyen szappannal mossunk kezet?

A legtöbb boltokban megvásárolható szappan szintetikus alapanyagokból készült. Ezek mind nagyon hatékonyan pusztítják a kórokozókat, csakhogy az összetevőik miatt szárítják a bőrt, mikrorepedések jelennek meg rajta, ahol könnyebben bejutnak a kórokozók. Ha tehetjük, inkább válasszunk kézműves szappant, amely természetes anyagokból készült. Itt részletesen leírtuk, milyen szappant érdemes választani.

A szappanok alapból antibakteriálisak, a kifejezetten antibakteriálisként árult szappanok ebben nem különboznek a "közönséges" szappanoktól.

 

6 tipp arra, hogyan előzd meg a bajt

✓ Gyakran és alaposan moss kezet! Az alapos kézmosás – tehát a meleg vízzel és szappannal történő kézmosás – az a módszer, amivel leginkább megakadályozhatod, hogy a fertőzés kórokozói továbbterjedjenek.

✓ Moss kezet mindig, ha 1. hazaérsz, 2. mosdóhasználat után, 3, főzés előtt, 4. étkezés előtt, 5. miután pelenkát cserélsz, beteget ápolsz!

✓ Meddig tart egy alapos kézmosás? Nagyon egyszerű megjegyezni, és tökéletesen működik az ABC-szabály: addig súrold a kezed, ameddig elmormolod magadban az ábécét! Ez nagyjából 15-20 másodperc.

✓ Ne bízd magad a kézfertőtlenítőre! A fertőtlenítőszerek nagyon hasznosak tudnak lenni, de a meleg víz és a szappan együtt még jobb páros.

✓ Alaposan mosd ki a fertőzött szennyest! Ez elsősorban az ágyneműre, alsóneműkre, törülközőkre vonatkozik, bár tulajdonképpen bármi, akár egy koszos ruhaujj is hordozhat fertőzést okozó baktériumokat. Ilyenkor a szokottnál magasabbra állítsd a mosógépen a vízhőmérsékletet. (Az általános, mindennapi mosáshoz elég a 40 C-fok, fertőzés esetén viszont ennél magasabb fokozatot válassz.)

✓ Töröld le és fertőtlenítsd! Fertőtleníts minden olyan felületet, amivel gyakran érintkeztek, például az ajtókon a kilincseket ésazt a részt is, ahol a résnyire nyitott ajtókhoz nyúltok. Az étkezőasztal és székek, a tévé távirányítója, a villanykapcsolók is ilyen gócpontok lehetnek. Egészséged védelme érdekében használj környezetbarát tisztítószereket, és jusson eszedbe, hogy a teafaolaj, a citrom, az ecet is kiválóan fertőtlenít.

 

Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Kapd le a krumplit! - fotópályázat a közösségi mezőgazdálkodásról

A TVE fotópályázatot hirdet a közösség mezőgazdálkodás témájában. A pályázat célja, hogy a közösség gazdaságok vásárlói és munkatársai szemén keresztül mutassuk be a közösségi gazdálkodást.

A képen lehet pl. egy tag a zöldségekkel vagy állati termékkel, vagy a részesedés szép kompozíciója, az ezekből készült étel képe, de akár bemutathatja a gazda mindennapjait, az átadást vagy a közösségi eseményeket is.

 

Pályázat benyújtása

 • Pályázni a fotó beküldésével lehet, az info@tve.hu  címre, 2020. február 9-ig, a tárgyba kérjük, írd bele, hogy „Fotópályázat”
 • Az emailben kérjük, add meg a fotó címét és szerzőjét, illetve pár mondatban mutasd be a történetét, és hogy melyik közösségi gazdasághoz kapcsolódik a fotód.
 • A fájl neve tartalmazza a neved ékezetek nélkül (pl. gipszjakab_1.jpg)
 • A képek hosszabbik oldala minimum 2048 pixel legyen, a formátum pedig JPG

 

Zsűri

A képeket egy 5 tagú zsűri bírálja el, akik egy fotósból a TVE munkatársaiból állnak.

 

Díj

Az első 3 helyezett díjat kap, emellett a legjobb 15 fotót ki is állítjuk a február 22-én megrendezésre kerülő családi nap rendezvényünkön is.

 • I. helyezett díja: Egy egyéjszakás szállás reggelivel 2 főre a Birs Vendégházban Jászberényben, amely a Tápiódoboz Közösségi Gazdaságban található. A szerencsés nyertes Trencsényi-Vörös Gabriella vezetésével a gazdaságot is részletesen megismerheti.
 • II. helyezett díja: Egy egyéves hozzáférés a Tudatos Vásárló tesztekhez.
 • III. helyezett díja: Egy Tudatos Vásárló ajándékcsomag és egy három hónapos hozzáférés a Tudatos Vásárló tesztekhez.

A díjak átadására 2020. február 22-én kerül sor.

 

Szabályzat

 • A pályázaton részt vehet bárki, aki jelenleg vásárlója vagy korábban tagja volt közösségi gazdaságnak, vagy közösségi gazdaságban dolgozik, dolgozott vagy valamilyen formában kapcsolódik egy közösségi gazdasághoz.
 • Pályázni csak saját készítésű fotóval lehet.
 • Egy pályázó maximum 5 képpel pályázhat.
 • Ha a fotón személy vagy személyek is szerepelnek, kérjük, mellékeld a szereplő hozzájárulását ahhoz, hogy a róla készült képet nevezteda fotópályázatra és tudomásul veszi
  • hogy a róla készült kép(ek) kiállításra kerülhetnek a Tudatos Vásárlók Egyesületének február 22-ei rendezvényén
  • kijelenti, hogy a róla készült kép(ek) a Tudatos Vásárlók Egyesülete használhatja kommunikációjában a szerző megnevezésével, a fotópályázattal kapcsolatosan, illetve a közösségi mezőgazdasággal kapcsolatos kommunikációjában.
 • 18 év alatti személy esetén szülői vagy gondviselő hozzájárulás szükséges.
 • A pályázó a pályázat beküldésével
  • elfogadja a pályázati feltételeket,
  • kijelenti, hogy a zsűri döntését elfogadja, az ellen panaszt nem tesz,
  • kijelenti, hogy a képei kiállításra kerülhetnek a Tudatos Vásárlók Egyesületének február 22-ei rendezvényén,
  • kijelenti, hogy képeit a Tudatos Vásárlók Egyesülete használhatja kommunikációjában a szerző megnevezésével, a fotópályázattal kapcsolatosan, illetve a közösségi mezőgazdasággal kapcsolatos kommunikációjában.
 • Azok a fotók, amelyek nem felelnek meg a formai feltételeknek, törlésre kerülnek, és nem kerülnek bele a bírálandó pályázatok közé.

 

Sok sikert kívánunk minden pályázónak!

Kép: freepik.com
 

 

 A SolidBase projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

 


Karácsony után faljuk a fogyókúrás kapszulákat

Az ünnepeket alatti folyamatos vendégeskedés, evés és kevés mozgás nem marad nyomok nélkül, amitől sokan fogyókúrás szerekkel, leginkább a súlykontrollt elősegítő kapszulák segítségével igyekeznek megszabadulni. A fogyókúrás termékekre januárban „harapunk rá”, fogyasztásuk jellemzően áprilisban és májusban csúcsosodik.

Értékbeli eladásuk több mint felét a kapszulák teszik ki - derül ki a Nielsen modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából. Szorosan a nyomukban járnak, ám némileg mégis vesztettek részesedésükből a porok, köznyelven shake-alapok (kb. 40%). A tabletták, folyadékok, pezsgőtabletták vagy éppen rágótabletták piaci részesedése jóval karcsúbb, alig 6 százalék.

Éves szinten 2018 decembere és 2019 novembere között az értékbeli forgalom közel harmadával nőtt az előző év azonos időszakához képest: a tavaly karácsony előtti 12 hónapban 1,8 milliárd forint értékben vásároltunk a kategóriából.

A Nielsen adataiból az is kiderül, hogy ezeket a szereket egyre inkább a drogériákban szerezzük be, ma már az értékesítések több mint kilenctizede itt történik.

Ami a kiszerelést illeti, a nagyobb csomagok felé húz a piac: az értékesített kapszulák több mint fele 50+ darabos, a shake-alapoknál pedig az 500 grammnál nagyobb kiszerelés tarol.

Nem bízzuk akárkire a súlykontrollt: a gyártókba vetett hit megingathatatlan, az összértékesítés 90+ százaléka márkás súlykontroll termék. A sajátmárkás „fogyis” készítmények részesedése stagnál.

 

Nem ez a megoldás

Már többször foglalkoztunk vele, hogy az adatok szerint a túlsúly és az elhízás gyakoriságát tekintve a legrosszabb állapotban vagyunk Európában, és a világon is a 4-ikek vagyunk e tekintetben. A felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos, és európai adatok szerint a testmozgás terén is sereghajtók vagyunk

A Nielsen egyik globális kutatása szerint ennek ellenére a magyarok csupán fele érzi úgy, hogy gondja lenne a testsúlyával – teszi hozzá Dászkál Fruzsina, a Nielsen piackutatási tanácsadója. „A januári súlyvesztést illető felbuzdulás láthatóan megjelenik a szkennelt kiskereskedelmi adatokban, amit a következő hónapokban a közelítő nyár is pörget”. 

Egy OECD-felmérés szerint a fogyás érdekében az étrend tudatos átalakítására voksol a magyarok 81 százaléka. A fogyókúrás készítmények, úgymint shake-ek, tabletták, porok minden 10. magyar szerint jelentenek reális súlykontrollopciót – mutat ár a Nielsen közleményében. Az is kiderült ugyanakkor, hogy bár hiszünk benne, a tudatos egészséges étrend betartása sem megy nekünk olyan könnyen: tavaly nyilvánosságra hozott adatok szerint a magyarok 30 százaléka eszik csak naponta zöldséget, ami szintén a legrosszabb arány az egész Unióban.

 

Hogyan fogyjunk hatékonyan?

Megkérdeztük Antal Emesét, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetőjét, mi a sikeres évelei fogyókúra titka.

1. A kalóriabevitel csökkentése és a fizikai aktivitás növelése együtt a leghatékonyabb.

2. A fogyáshoz elhatározás, akarat és erőfeszítés kell.

3. A jó diéta sosem drasztikus, az egészséges fogyás a heti körülbelül 0,5-1 kilogramm.

4. Ha az ünnepek alatt felszaladt 1-2 kiló, akkor fogjuk vissza kicsit magunkat: csökkentsük az adagok méretét, iktassunk be 1-2 gyümölcs- és zöldségnapot, de semmiképp se koplaljunk több napon keresztül.

5. Válasszuk az alacsony zsírtartalmú élelmiszereket! Kerüljük a zsíros húsfélék, kolbászok, szalonnák, zsíros tej, zsíros sajtok, tejszín, 20% zsírtartalmú tejföl fogyasztását, a bő olajban sütött, rántott húsokat, burgonyát, a magas zsírtartamú péksüteményeket és édességeket.

6. Csökkentsük a cukorbevitelt, ide tartoznak a cukrozott üdítőitalok, szörpök, gyümölcslevek is.

7. Napi 5-ször étkezzünk.

8. Mozogjunk többet! Nagy túlsúly esetén napi fél óra séta, biciklizés is megfelelő, és ne feledjük: a házimunka, a kertészkedés is mozgás!

 

Képek: freepik.com

 

 

A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Számlaszám: Magnet Bank 16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

A magyar utazók az uniós átlagnál is kevésbé ismerik jogaikat

Az utasjogokat uniós szinten határozzák meg. Alkalmazásuk a közlekedési szolgáltatók kötelezettsége, felügyelete pedig a nemzeti hatóságok feladata. A nemzeti gyakorlatok közötti eltérések megnehezíthetik az utasok számára, hogy világos képet kapjanak arról, hogy mi a teendő és kihez forduljanak, különösen mivel az utasok gyakran utaznak egyik EU-s országból a másikba.

Az Eurobarométer felmérésében a válaszadók harmada (32%) volt tudatában annak, hogy az EU-ban jogszabályok rendelkeznek az utasjogokról a légi, vasúti, távolsági busszal, hajóval vagy komphajóval történő közlekedést tekintve. Azonban csupán 14%-uk van kifejezetten tisztában a légi közlekedéssel, 8% a vasúttal, 5% a távolsági busszal és 3% a hajóval vagy komppal történő utazással járó jogaikkal.

A közlekedési mód szerint változó azon utazók aránya, akik úgy érezték, hogy a közlekedési vállalatok jól tájékoztatták őket a jogaikról az utazás előtt: 40% a légi utasok, 29% a hajóval vagy komppal utazók, 26% a vasúti utasok és 26% a távolsági busszal utazók esetében. Az arány még alacsonyabb az utazás alatt vagy után kapott információk kapcsán. 

Akik légi utazás során tapasztaltak problémát, nagyobb valószínűséggel tesznek panaszt, mint azok, akik más közlekedési módokat vesznek igénybe: a légi utasok 37%-a, a távolsági busszal közlekedők 26%-a, a vasúttal közlekedők 24%-a, a hajóval vagy komppal közlekedők 18%-a tett panaszt. Az összes közlekedési módot figyelembe véve az utasok 26%-a élt a panasz lehetőségével.

Azon válaszadók, akik utazási fennakadást tapasztaltak, de nem tettek hivatalos panaszt (72%), a leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nem látták értelmét a panasztételnek (45%), vagy az összeget túl alacsonynak tekintették (25%).

Az elmúlt 12 hónapban a légi közlekedésben fennakadást tapasztalt utazók 53%-ának nyújtott segítséget valamilyen formában a légitársaság (étel és ital, alternatív járat, megtérítés, pénzügyi kompenzáció, szállás stb.) akár nyújtottak be panaszt, akár nem. A válaszadók közül a vasúti utasok csupán 43%-ának, a hajóval vagy komppal közlekedő utasok 38%-ának ajánlottak fel segítséget fennakadás esetén.

A fennakadás miatt a közlekedési vállalatnak panaszt tevő válaszadók 55%-a volt elégedett a panaszkezelés módjával, azonban csupán 37%-uk volt elégedett a panasztételi eljárásról a közlekedési vállalattól kapott tájékoztatás módjával.

A fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek számára segítséget kérők jelentős többsége (81%) úgy nyilatkozott, hogy elégedett volt a közlekedési vállalat válaszával. Kevesebb megkérdezett (60%) adott hangot elégedettségének a több közlekedési módot igénybe vevők közül.

„Az Európai Unió a világ egyetlen olyan térsége, ahol a polgárok teljes körű utasjogok védelmét élvezik. Ezeket a jogokat azonban ismertebbé, illetve könnyebben érthetővé és érvényesíthetővé kell tenni. A szabályainknak továbbá nagyobb jogbiztonságot kell nyújtaniuk az utasoknak és az ágazatnak. A Bizottság ezért javasolta a légi és vasúti közlekedés igénybe vevő utasok jogainak korszerűsítését. Jelenleg arra várunk, hogy a Tanács és az Európai Parlament között mielőbbi megállapodás szülessen a javaslatokról annak érdekében, hogy az EU-ban utazók hatékony védelemben részesüljenek” - nyilatkozta a hír kapcsán Adina Vălean, a közlekedéspolitikáért felelős biztos.

A Bizottság, ígérete szerint nagyobb erőfeszítéseket tesz majd annak érdekében, hogy az utasok jogait világosabbá tegye, és hogy ezekre felhívja a figyelmet. Ennek érdekében jogalkotási javaslatokat terjesztett elő a légi és vasúti közlekedést igénybe vevő utasok jogaira vonatkozóan, valamint iránymutatásokat dolgozott ki és a vonatkozó ítélkezési gyakorlatról szóló rendszeres tájékoztatást nyújt. A Bizottság figyelemfelkeltő kampányt is indított.

Az európai uniós utasjogokról itt tájékozódhatunk.

 

 

Képek: Európai Bizottság, freepik


A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete Bank neve:    Magnet Bank Számlaszám:    16200106-00108490-00000000 IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000 Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink