alap kinézet

Cikkek

System Messages

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

Tehén- vagy növényi tej: melyikkel ártunk kevesebbet a Földnek?

Sok oka lehet annak, ha valaki úgy dönt, hogy áttér a növényi tej fogyasztására - egyre többen etikai vagy környezetvédelmi okokból, mások - szintén egyre többen - egészségügyi okokból állnak le a tejivással.

Pedig már első ránézésre sem olyan egyértelmű, hogy a tehéntejnek vagy mondjuk a rizstejnek kisebb a karbonlábnyoma.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Korábban megírtuk, hogy ha nem csökkentjük drámaian a húsfogyasztást – ami nem kevesebb, mint 90%-ot jelent – akkor a szakemberek szerint reménytelenül haladunk a klímakatasztrófa felé. Az Európai Unió mezőgazdasági területeinek több mint 80%-án már jelenleg is állati takarmányt termesztünk, ami nem csupán a klímaváltozáshoz, de az ökológiai katasztrófához is egyenes út. A tejtermékekkel sem sokkal jobb a helyzet: a birka- és a marhahús fogyasztása után egy tejtermék, a sajt szerepel. 

A húsokon belül ma már tudjuk, hogy a marhahús a legártalmasabb a környezetünknek: egy kilogramm marhahús termelése 26,5 kilogramm szén-dioxidot szabadít fel, ami körülbelül olyan, mintha 100 km-t autóznánk.

Egy kilogramm nyers tej létrehozása ehhez képest 1,3 kilogramm szén-dioxidot és metánt szabadít fel, ami elsőre nem is tűnik olyan soknak, viszont teljesen más a helyzet, ha a tejtermékeken belül rátekintünk a sajtokra: egy kilogramm sajt átlagosan 9,8 kilogramm szén-dioxidot szabadít fel, ezzel megelőzi a sertés- (7 kg) és a csirkehúst (5 kg) is. És ehhez vegyük még hozzá, hogy egy kilogramm sajthoz nagyjából 10 liter tejre van szükség.

A képlet még ennél is bonyolultabb, ha tovább boncolgatjuk, milyen sajtról, tejtermékről beszélünk.  

Tej (1l): 1,3 kg CO2

Joghurt: 1,4

Tejföl: 2,6

Tejszín (kg): 5,3

Camembert sajt: 7,6

Mozzarella: 9,7

Vaj: 11,5

Cheddar: 12,6

Azok tehát, akik ugyan nem esznek húst, de helyette sok sajtot fogyasztanak, nem feltétlenül tesznek sokat a környezetért. A sajtból persze nem eszünk annyit, mint a húsból, ráadásul a sajt táplálóbb is.

 

Mi a helyzet a növényi tejekkel?

A növényi alapú tejek - amelyeket nem is tejnek, hanem ital-nak neveznek hivatalosan, lásd zabital, szójaital - az elmúlt tíz évben robbantak be a köztudatba és a boltokba. Elképesztő mértékben növekszik a piacuk: a Euromonitor adatai szerint 2018-ban már 18 milliárd dollár forgalmat ért el, az éves növekedése pedig 9 százalék volt. Egy másik beszédes adat: a britek ma már közel negyede fogyaszt növényi alapú tejet, míg tavaly ez az arány 18% volt.

Az alternatív tejek közül a zabtej fogyasztása nőtt legnagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal, a kókusztejé 16, a mandulatejé pedig 10 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokban a mandulatejet veszik a legtöbben, a második helyen ott a szójatej áll. 

Sokan kényszerből fogyasztják allergia vagy érzékenység miatt, de sokan tudatosan, éppen a fenti adatok tudatában hagyják el az állati eredetű tejet, tejtermékeket.

Felmerül a kérdés, hogy vajon az alternatív tejek mekkora ökológiai lábnyommal rendelkeznek, hiszen a növények termesztéséhez is területeket kell bevonni, vízre van szükség, stb. Az állati- és növényi tejek összehasonlításában az adatok azt mutatják, hogy egyértelműen az állati eredetűek károsabbak a környezetünkre.

Egy oxfordi kutatás szerint egy liter tehéntej előállításához szükséges víz- és területigény a tízszerese annak, mint ami egy liter növényi alapú tej előállításához szükséges.  Ha az emissziót, a víz-és területhasználatot is figyelembe vesszük, akkor egy pohár (200 ml) tehéntej emissziója 0,6 kg, míg a mandulatejé a 0,02-t sem éri el.

Más adatok szerint egy pohár tej előállításához két teniszpályányi területre van szükség – ugyanennyi zabtejhez azonban tizedére. Az előállítás során kibocsátott üvegházhatású gázokból is harmadannyi kerül a légkörbe a növényi tejek gyártása során.

 

Növényi, de melyik?

A növényi tejek rangsorában egyes adatok szerint a legjobb választásnak a mandulatej tűnik, a legrosszabbnak pedig a rizstej, de még utóbbi is sokkal jobb választás, mint az állati eredetű tej. Más adatok azonban a zabtejet mutatják győztesnek. Linda Nordgren, a svéd Oatly márka kommunikációs menedzsere szerint ha egyetlen pohár tehéntejet cserélnek zabtejre, az üvegházhatású gázok kibocsátása akár 80%-kal is csökkenhetne. 

Az alternatív tejek közül a legrosszabb választás minden bizonnyal a rizstej: a rizs termelése rengeteg vizet igényel, de víz tekintetében a mandula sem áll jól, ahhoz, hogy a termés bőséges legyen, itt is nagyon sok vízre van szükség. De még a legrosszabb mutatókkal bíró növényi tejek is sokkal jobbak, mint a tehéntej.

Persze, az is egy lehetséges választás, ha úgy döntünk, szakítunk az évezredes szokással, és sem állati eredetű, sem növényi tejet nem iszunk. Egyre több kutatási eredmény mutatja ki, hogy a szervezetünk számára szükséges fehérjét növényi forrásból, hüvelyesekből is beszerezhetjük, és ugyanez a helyzet a kálciummal.

 

Etikai szempontok

Valószínűsíthető, hogy a tudatosabb táplálkozásban gondolkodók a tehéntej kiváltását egy könnyebben megvalósítható lépésnek tartják, mint például a hús teljes elhagyását.

A másik ok etikai lehet. A fogyasztók nem csak attól tartanak, hogy a tehéntej antibiotikumot tartalmazhat, hanem az állattartással kapcsolatos ellenérzések is abba az irányba vihetik őket, hogy növényi tejre váltsanak. A nagyipari tehéntartás egyértelműen rossz a tehénnek, márpedig a boltokban kapható tej gyakorlatilag teljes egészében nagyüzemekből származik.

A tejelő marhák élete ha lehet, még a húsmarhákénál is gyászosabb. Tej ugyanis csak akkor van, ha van borjú. Egy átlagos egészséges tehén laktációs időszaka 305 napig tart. Ezt követően 60 napig nincs tejtermelés, majd ismét vemhesítik - a legtöbb esetben mesterségesen - és az ellést követően újra ad tejet. A tejtermelés fokozása megterheli a teheneket, ami szó szerint az egész életükre kihat: egy szarvasmarha akár 20 évig is élhetne, a tejelő teheneket viszont már ötévesen levágják.

A tejtermelés fenntartásához tehát szükség van borjúra, ami így gyakorlatilag egyfajta tejipari melléktermék. Ha nőivarú borjú születik, akkor megtartják utánpótlásként. Ha bika a borjú, akkor lehet belőle tenyészállat, de ehhez szigorú követelményeknek kell megfelelniük, ezért csak nagyon kevés bikaborjúból válik tenyészbika. Többségük olyan telepre vagy gazdákhoz kerül, ahol felhizlalják addig, amig el nem éri a vágósúlyt.

 

Tej még másból is lehet

A növényi tejek piaca, ha a korábbi trend folytatósik, hatalmas fejlődés előtt áll, nagy lehetőségek rejlenek például új alapanyagokban. Nemrégiben például egy sárgaborsóból készített márka jelent meg a piacon. A gyártó cég szerint ugyanannyi fehérjét biztosít, mint a tehéntej, könnyen emészthető és egy - száz százalékig újrahasznosított anyagból készülő - üvegük (kb. 1,4 literes) 1,6 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást és 3.500 liter vizet takarít meg a tehéntejhez képest.

A termékek ökológiai lábnyomához természetesen hozzá tesz az az út is, ameddig a tej vagy növényi tej eljut az asztalunkig. Hogy Magyarországon milyen eredetű tejeket és növényi tejeket tudunk elérni, következő cikkünkben járjuk körbe.


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

A magyarok az EU átlagnál is jobban tartanak a klímaváltozástól

A felmérés azt állapította meg, hogy az uniós állampolgárok 93%-a súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, Magyarországon pedig ez az arány az európai átlagnál nagyobb: 96%.

Az uniós állampolgárok 92%-a, a magyaroknak pedig ennél is több, 95%-a támogatja az EU klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött célját.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége az uniós tagállamok mindegyikében – így Magyarországon is – támogatja az éghajlatváltozás ellen hozott intézkedéseket, és azt szeretné, hogy az uniós és a tagállami vezetők még komolyabb célokat tűzzenek ki ezen a területen, és növeljék Európa energiabiztonságát.

A megkérdezettek több mint kétharmada - uniós szinten a 72%-a, Magyarországon pedig a 76%-a - szerint a fosszilis tüzelőanyagok behozatalának csökkentése az energiabiztonságra és a gazdaságra is kedvezően hatna.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Ezen túlmenően a felmérés eredményei azt mutatják, hogy mindegyik tagállamban növekedett a polgárok szerepvállalása a klímaváltozás elleni küzdelemben: uniós átlagban 93%, Magyarországon pedig 91% azoknak az aránya, akik személyesen is konkrét lépéseket tettek és tesznek az éghajlatváltozás mérsékléséért.

Az Index frissen publikálta hazai kérdőíves kutatásának eredményeit. Arra voltak kíváncsiak, mit gondol a magyar lakosság az éghajlatváltozásról.

Az eredmények szerint a magyarok 88%-a úgy látja, a klímaváltozás az egész emberi civilizáció jövőjét fenyegeti. 77%-unk gondolja azt, hogy emiatt a következő három évtizedben jelentősen át kell alakítanunk az életmódunkat. 82% szerint a klímaváltozás az egyik legfontosabb probléma és mindenkinek sokkal többet kellene foglalkoznia vele. A kormánypárti szavazók is úgy látják, a kormánynak aktívabbnak kellene lennie klímaügyben.

 

Az egyén felelőssége

A hazai felmérésből az látszik, hogy a felelősség kérdése már nem annyira egyértelmű a lakosság számára. A válaszadók kétharmada úgy gondolja, hogy a fogyasztóknak többet kellene tenniük a környezet védelmében, nagyjából ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a fogyasztók egyéni szinten hiába tesznek erőfeszítéseket, ha a nagy szennyezők és a döntéshozók nem lépnek érdemben.


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Ha takarítasz, olyan, mintha cigiznél

Korábban megírtuk, hogy kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között, mint ahogy arról is beszámoltunk, a háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet. Egy amerikai kutatás nemrégiben arra is fényt derített, hogy a gépkocsihasználat mellett a levegőszennyezés egyik legjelentősebb oka a háztartásokban a levegőbe kerülő vegyi anyagok.

A háztartási vegyszerek használatának egészségügyi veszélyeiről egyre több információnk van, ehhez tesz hozzá a norvég Bergeni Egyetem tudósai által végzett 20 éves vizsgálat, amely megállapította, hogy a tisztítószerek használata ugyanolyan káros lehet, mintha napi 20 szál cigarettát szívunk el.

A vizsgálat 6230 résztvevője a világ 22 különböző pontjáról érkezett. A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, milyen gyakran használják a tisztítószereket, ezek után pedig megvizsgálták a légzésfunkciójukat.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

A tanulmány megállapította, azok a nők, akik otthon rendszeresen takarítanak, ill. akiknek a takarítás a munkájuk, légzésfunkciójukat tekintve gyengébbek, mint nem takarító társaik. Ugyanez a tendencia nem volt megfigyelhető a férfiaknál. A szerzők nem adtak magyarázatot erre a nemi különbségre, habár kevesebb férfi vett részt a vizsgálatban, és kisebb arányban voltak jelen azok a férfiak is, akik a munkájukkal kapcsolatosan takarítanak.

Az Európai Közösség Légzőszervi Felmérésének célja, hogy többet tudjunk meg a tisztítószerek használatának hosszú távú hatásairól. 

Az eredmények alapján a szerzők azt feltételezik, hogy a tisztítószereknek való kitettség hosszú távon káros lehet a nők egészségére. Tény, hogy 10-20 évnyi takarítás hatásai ugyanolyan károsak lehetnek, mintha ugyanezen időszak alatt naponta egy csomag cigarettát elszívnánk.

Napjainkban egyre tisztábban látjuk, hogy összefüggés van a tisztítószer-használat, valamint az asztma és más légzőszervi problémák között. Ez azonban az első tanulmány, amely a tisztítószerek hosszú távú használatának hatásait vizsgálta.

 

Mit tegyél?

Ha nincs erőd a részletekre figyelni, ezt az 5 tisztítószerfélét kerüld:

1. légfrissítők, 2. illatosított termékek, 3. rovarirtók, 4. klórtartalmú fertőtlenítőszerek, 5. vécé-fertőtlenítők. Hogy mi velük a baj, arról részletesen itt olvashatsz.

 

 

A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Itt az iskolakezdési vásárlás második hulláma

Augusztus vége, szeptember eleje az iskolakezdés időszaka. Ilyenkor két nagyobb hullám figyelhető meg vásárlás szempontjából: első körben az iskolai tanszereket, papír-írószert, ruházati cikkeket szerzik be a családok, míg a nagyobb beruházást jelentő műszaki termékekre csak ezek után kerül sor. Ez akár a karácsonyi szezonig is eltarthat, hiszen sok szülő az okostelefonban és tabletetben látja a tökéletes karácsonyi ajándékot gyermeke számára, viszont az iskola miatt már korábban megvásárolják. A kutatások és az elmúlt évek tapasztalatai egyaránt alátámasztják, hogy ezek az ünnepi szezon húzótermékei.

 

A tanévkezdés slágertermékei

Az okostelefonok és a számítógépek/laptopok a legkelendőbbek ebben az időszakban, derült ki a GKI és Euronics közös kutatásából. „Az idei évben is az okostelefonok és a laptopok forgalma élénkült meg leginkább, ez a két kategória fogy majd még jobban az előrejelzések szerint” – mondta el Hunyady László, az Euronics marketing- és értékesítési igazgatója, hozzátéve: "jelentős különbséget abban látunk a korábbi év adataihoz képest, hogy a vásárlók a valamivel drágább, de jobb specifikációjú termékeket választják, illetve minden korábbinál többen kötnek biztosítást a megvásárolt műszaki cikkekre.”

 

Okoskütyük hány éves kortól?

Továbbra is vitatott a kérdés, mikor adjunk a gyerek kezébe okostelefont. Az Euronics és a GKI közös kutatása szerint már minden második alsós diáknak volt okostelefonja az előző tanévben is, a felsősök körében pedig ez az arány 80% feletti. A magyar szülők többsége úgy gondolja, gyermeke élete első okoseszközét általános iskolai tanulmányai alatt kell, hogy megkapja, és hogy legkésőbb 5. osztálytól ez az eszközök a tanulásban is hatékonyan segíthetik őket. A gyerekek jellemzően 10 éves koruktól kezdenek önállósodni, a szülők ekkortól kezdik őket egyedül elengedni a különórákra, ami egy újabb ok lehet a telefonra, és ezáltal a könnyebb elérhetőségre.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Szintet lépve

A középiskolában az okostelefon már alapnak számít. Fontos azonban, hogy okosan használják ezeket az eszközöket, ebben továbbra is a szülők következetessége, illetve a készülékekbe beépített segédeszközök is segíthetnek. A középiskolásoknak már egyértelműen szüksége van egy megbízhatóan működő számítógépre vagy laptopra, hiszen sok esetben már a tanárok is gépelve, elektronikus úton kérik a házi feladatokat, amellett, hogy a kutatómunka is kényelmesebb nagyképernyőn, mint mobilon. A felsőoktatásba bekerült tanulók, vagy családjuk átlagosan 115-120 ezer forintot költ laptopra.

A közhiedelemmel ellentétben a nyomtatók még mindig fontos szereppel bírnak a családok életében, a gyerekekről, nyaralásokról készült képeket a mai napig szívesen nyomtatják ki az emberek, az iskolai feladatokhoz is jól jöhet a nyomtató. Ez átlagosan 75 ezer forinttal növeli az iskolakezdés költségeit. „A nemzetközi trendeknek megfelelően ezen a területen is megfigyelhető, hogy ma már inkább vesznek a vásárlóink valamivel drágább, de hosszabb élettartamú és olcsóbban üzemeltethető eszközöket – nyilatkozta Fazekas Bálint, az Euronics nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója

 

Irány a kolesz!

A kollégisták is reményekkel telve költöznek be új helyükre. Bár második otthonuk közel sem lesz olyan kényelmes és mindennel felszerelt, mint a családi fészek, az alapvető eszközök megléte nagyban megkönnyíti majd a kollégiumi életet. Az Euronics tapasztalatai szerint leggyakrabban mikrohullámú sütőt, illetve vízforralót vásárolnak ilyen célra, a melegszendvics sütő mellett. Azonban, némileg meglepő módon, idén augusztusban az elektromos főzőlapok iránt is növekedő kereslet mutatkozott.


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz hozzájárulni:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

 

Ezek a legjobb kombinált hűtők

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• Szagelszívók
• TV-k
• Porszívók
• Beltéri fehér falfestékek
• Mosogatógépek
• Málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

A TVE rendszeresen teszteli a hazai piacon kapható termékeket. Legutóbb kombinált hűtők minőségét vizsgáltuk nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Így a tesztek.tudatosvasarlo.hu-n a korábbi termékekkel együtt 21 márkától összesen 221 hűtő és fagyasztó értékelése segíti a fogyasztókat a választásban.

Laboratóriumban vizsgáltuk, hogy a készülékek milyen gyorsan hűtik ill. fagyasztják az ételt, mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha a konyha túlmelegszik, áramszünet esetén mennyi ideig marad fagyott az étel és azt is, mennyire hangosak és mekkora a készülékek energiafogyasztása.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Eredmények

A leggyakoribb, 150-250 literes méretkategóriában közel két tucat kombinált hűtő végzett jó eredménnyel, ezek 75-85%-ot kaptak az összes szempont alapján. A legjobbak között van Bosch, Gorenje, LG, Liebherr, Miele és Whirpool készülék is. Van, amelyikért megfizethetőbb árat kérnek a gyártók, és akár 130-150 ezerért is hozzájuthatunk egy élmezőnyben szereplő kombinált hűtőhöz, de van 300 ezer forintos, sőt félmilliós készülék is, amely nagyjából ugyanezt a szintet hozza.

 

A teszt részletes eredményeit itt láthatod (1930 Ft) >>>

 

Mint szinte minden korábbi tesztünkből, itt is az derült ki, hogy az egyes márkákon belül is van minőségi különbség a típusok között, azaz nem érdemes szimplán a márka alapján döntenünk.

A listavezető készülékek viszonylag gyorsan hűtenek, fagyasztanak és stabilan tartják a belső hőmérsékletet, akkor is, ha túlmelegszik a konyha. Szintén mellettük szól, hogy mindegyik A++ vagy A+++ kategóriába tartozik, így kevesebb áramot fogyasztanak. A döntési szempontoknál érdemes előtérbe helyezni az energiaosztályt, ugyanis egy-egy energiaosztály között (pl. A+++ és A++) ugyanolyan paraméterű készülékek esetén 20-25% fogyasztási különbség is lehet.

A fagyasztóknál fontos szempont, hogy a hosszabb időre lefagyasztott étel áramszünet esetén ne olvadjon ki. Jó hír, hogy a vizsgált kombinált hűtők a legroszabb esetben is legalább 10 órán keresztül tartják az optimális belső hőmérsékletet áramszünet esetén, a legjobbak pedig akár 16-20 órán keresztül is.

A 150-250 literes kombinált hűtők között a lista végén egyértelműen az olcsóbb, 100 ezer forint körüli készülékek végeztek. Ezek viszonylag lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és igazi energiafalók, de itt is kifoghatunk drágább, 300 ezer forintos készüléket is.

A tesztben szereplő fagyasztószekrények és fagyasztóládák zöme 200-300 literes méretű, 170-400 ezer forintos áron kaphatók. Habár a kombinált hűtőkhöz képest jellemzően több időre van szükségük ahhoz, hogy lefagyasszák az ételt, viszont jobban szigetelnek, vagyis áramszünet esetén a legtöbb készülék egy vagy akár másfél napig is tartja az optimális belső hőmérsékletet.

 


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Lángolt a Föld a Hősök terén

A bolygónk Brazíliától Szibérián át Indonéziáig lángokban áll, a sarkvidékeken olvadnak a jégsapkák, az óceánjainkat megállás nélkül szennyezzük. Mindennek fajok milliói esnek áldozatul. Az emberiség saját életfeltételeit és ezzel önmagát pusztítja. 

Magyarországon már 1,2 fokkal melegebb van, mint 100 évvel ezelőtt – ez gyorsabb mértékű melegedés, mint a világátlag. A hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban kb. 15%-kal emelkedett az elmúlt 10 évben. A Duna rekordokat döntő, extrém alacsony vízszintje 2018-ban, az idei tavaszi súlyos aszály, és a hazánkban megjelenő trópusi betegségek mind azt mutatják, hogy a klímaválság Magyarországot sem kíméli.

„Klímavészhelyzetben nemzeti és nemzetközi összefogásra egyaránt szükség van. Egy globalizált világban nekünk, a magyaroknak is szerepünk és felelősségünk van abban, hogy ég az esőerdő. Ezért fontos, hogy minden erőnkkel támogassuk a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket. De ez nem elég. Ha azt akarjuk, hogy ne legyenek pár éven belül Magyarországon is súlyos élelmezési-, és vízproblémáink, most kell cselekednünk! Meg kell óvnunk az élővilágunkat, erdeinket, vizeinket, át kell alakítani a mezőgazdaságunkat” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország petíciójában mindenkit cselekvésre buzdít, és az élet minden területén gyors, radikális lépéseket sürget a magyar kormánytól is. A környezetvédő szervezet szerint valódi, felelős vezetőkre van szükség az üzleti és a politikai életben egyaránt annak érdekében, hogy csökkentsük a klímaváltozásból fakadó károkat, és minél jobban tudjunk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Változásra van szükség egyéni- és rendszerszinten egyaránt. Át kell alakítanunk a közlekedésünket, az energiarendszereinket, a fogyasztási szokásainkat, és az egész gazdaságunkat. Magyarország még mindig az uniós átlag alatt teljesít a megújulók terén, és 2030-ra is csak az uniós minimumkövetelményt, a 20%-os részarányt vállaltuk, miközben a fosszilis energiahordozóktól sürgősen meg kell válnunk” – tette hozzá Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

 

A petíciót itt írhatjuk alá >>>

 

„Vészhelyzetben két dolgot tehetünk: menekülünk vagy megküzdünk. Másik élhető bolygó híján reális esélyünk csak az utóbbira van. De csak akkor, ha mindannyian nekilátunk a munkának.” A Greenpeace ezekkel a szavakkal buzdít cselekvésre és várja a csatlakozókat.


Ha szeretnéd, hogy továbbra is segíthessük információkkal háztartásod zöldítését, támogasd munkánkat!

Így tudsz hozzájárulni:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Honnan tudhatod, ha egy termék ártalmas lehet a születendő gyermekedre?

A háztartási vegyszerekben lévő vegyi anyagok veszélyei sokfélék lehetnek. Némelyek „csak” a minket körülvevő élővilágra, mások ránk nézve is veszélyesek lehetnek. Ezekre a veszélyekre a gyártók kötelesek a termékeken felhívni a vásárló figyelmét.

Azokat a hatásokat, amelyek károsítják a magzatot, fejlődési rendellenességet okoznak teratogén hatásoknak nevezzük. Ilyen hatása van például a radioaktív vagy a röntgensugárzásnak, a kezeletlen cukorbetegségnek, illetve akár egyes kórokozóknak. Emellett több vegyi anyag, gyógyszer is ilyen jellegű károsodásokat okoz. Ezen hatások leginkább a terhesség korai szakaszában, az első 12 hét során jelentenek különösen veszélyt, pont, amikor sok nő még nincs tudatában annak, hogy gyermeket vár.

Ha ismert egy anyag teratogén hatása, akkor korlátozva van a használata, elvben. Ez alól sok esetben kivételt jelentenek a gyógyszerek, pont ezért várandóság alatt kizárólag orvos által felírt gyógyszert szabad szedni, de a vény nélküli táplálék kiegészítők esetén is fontos kikérdezni az orvost, gyógyszerészt. Emellett a mai napig sok endokrin károsító anyag van forgalomban, melyek a hormonrendszerbe beavatkozva okozhatnak károsodást a magzat fejlődésében. Az Európai Unió sok éve adós ezen anyagok megfelelő korlátozásával, ám idénre ígérik ezen anyagok új szabályozásának bemutatását.

A vegyi anyagok engedélyezéséről szóló Uniós jogszabály, a REACH a vegyi anyagok besorolását az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló úgynevezett CLP-rendeletben szabályozza, ami az ENSZ globálisan harmonizált rendszerén (GHS) alapul. Hazánkra is ez a besorolás érvényes.

A legtöbb vegyi termék több anyag keveréke. A rendelet szerint az ilyen termékek csomagolásán a bennük lévő valamennyi olyan anyagot meg kell nevezni, amely hozzájárul a keverék veszélyességéhez akut toxicitás, bőrmarás vagy súlyos szemkárosodás, csírasejt-mutagenitás, rákkeltő hatás, reprodukciós toxicitás, légzőszervi vagy bőrszenzibilizáció,  célszervi toxicitás vagy az aapirációs veszély szempontjából.

Az EU-s előírások szerint az anyagok veszélyességét figyelmeztető és az óvintézkedésre vonatkozó, korábbi R- és S-mondatok helyetett úgynevezett H- és P-mondatok jelzik.

H-/figyelmeztető mondat: leírja a veszélyes anyag vagy keverék jelentette veszély természetét és mértékét.

P-/óvintézkedésre vonatkozó mondat: javasolt intézkedések egy veszélyes anyag/keverék használatából vagy ártalmatlanításából eredő káros hatások minimalizálására.

Ezeknek az egy betűből és három számjegyből álló rövidítéseknek rajta kell lenniük egy anyag címkéjén, az EU-s rendelet szerint a piktogramoknak, figyelmeztetéseknek, figyelmeztető mondatoknak és óvintézkedésre vonatkozó mondatoknak együtt kell szerepelniük a címkén. A teratogén hatásokra a következő H-mondatok vonatkoznak:

 

H360 = Károsíthatja a termékenységet vagy a születendő gyermeket.

H361 = Feltehetően károsítja a termékenységet vagy a születendő gyermeket.

H362 = A szoptatott gyermeket károsíthatja.

 

A tudatos fogyasztó egy anyag, készítmény biztonsági adatlapján találkozhat az úgynevezett  R mondatokkal is, azaz egy anyag vagy készítmény kockázatát (Risk) leíró kifejezéssel.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

A teratogén hatásra alapvetően ezek utalnak:

R61 = A születendő gyermekre ártalmas lehet,

R63 = A születendő gyermeket károsíthatja.

 

Kapcsolódó kockázatot ír le az

R62 = A fertilitásra (fogamzóképességre vagy nemzőképességre) ártalmas lehet,

R64 = Szoptatott újszülöttet és csecsemőt károsíthatja.

 

Piktogram, ami több mindent is jelenthet

A teratogén anyagokat a termékeken az ENSZ GHS szerinti piktogramja jelzi. Ez a piktogram sok egyéb hatásra is vonatkozik, amik abban egyeznek, hogy mind az egészségünket érintik:

 • Lenyelve és a légutakba kerülve halálos lehet
 • Károsítja a szerveket;
 • Károsíthatja a termékenységet vagy a születendő gyermeket / Feltehetően károsítja a termékenységet vagy a születendő gyermeket
 • Rákot okozhat / Feltehetően rákot okoz
 • Genetikai károsodást okozhat / Feltehetően genetikai károsodást okoz
 • Belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehézlégzést okozhat

Épp amiatt, hogy több veszélyt is jelöl, akár könnyen hozzá is szokhat a tekintetünk, talán nem is vesszük elég komolyan. Lehet, hogy nem esünk kétségbe, ha egy vegyszer „belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehézlégzést okozhat”, pedig ugyanez a jelölés utalhat arra is, hogy a termék károsíthatja a magzatot vagy hogy rákot okozhat.

 

Mi tegyél?

✓  Mielőtt megveszed, mindig nézd meg a terméken a veszélyességet jelző piktogramot és olvasd el a H-mondatokat is, amik részletesebb információt adnak!

  Rendszeresen nézd át a háztartásodban használt vegyszerek biztonsági adatlapját az interneten! A biztonsági adatlap lényegesen részletesebb információt ad a termékekről, mint a csomagolás, például a H-mondatokkal is csak itt találkozhatsz.

  Ha az uniósnál szigorúbb besorolást akarsz látni, keresd meg az összetevőt a WHO-listáján!

  Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

 

 

A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz hozzájárulni:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Attenborough és a zorb is benne van a mosható pelenkák népszerűségében

„Eszméletlenül megnőtt a mosható pelenkák iránti kereslet, nagyjából megduplázódott. A magyar webshopok közös tapasztalata az, hogy kétszeresére, van, ahol két és félszeresére nőtt a kereslet a tavalyihoz képest. Ezt a gyártók is világszerte tapasztalják” – mondja Farkas Veronika, a Te∙mi∙ti webshop tulajdonosa. Hasonló tapasztalata van a Mamami Bolt  marketingesének, Hofgárt-Ékes Noéminek is. „Mindenképpen többen vesznek mosható pelenkát, sőt robbanásszerűen többen. Főleg az utóbbi 6-8 hónapban. A kereslet megduplázódása talán még óvatos becslés is.” A Bolyhoska tulajdonosa, Szentkirályi-Varga Judit szintén a kereslet megugrásáról mesél: „Lassan megduplázódik a tavalyi forgalom. Nagyon sokan érdeklődnek, próbálják ki a mosható pelenkákat.”

 

Az Attenborough-hatás

Mi lehet ennek az oka? Ebben is megegyeznek a vélemények. „A zero waste forradalom óta sokkal népszerűbb a mosható pelenka is. Egyértelműen a David Attenborough-filmek megjelenése óta történt valami, onnantól kezdve nagyon sokan vesznek mosható pelenkát, olyanok, akik korábban egyáltalán nem vásároltak, és olyanok is, akik félig-meddig használták, de most teljesen átállnak rá” – mondja Hofgárt-Ékes Noémi.

David Attenborought felemlegetni egyáltalán nem túlzás, olyannyira nem, hogy már létezik az Attenborough-hatás mint fogalom arra a jelenségre, hogy A kék bolygó 2 angol természetfilm-sorozat 2017-es levetítése után megnőtt az érdeklődés a műanyag-újrahasznosítás iránt. 55 százalékkal nőtt az erre vonatkozó internetes keresések száma – idézi a quibit.hu a Global Web Index (GWI) brit piackutató cég jelentését.

 

Attenborough filmjei olyan társadalmi mozgalomhoz vezettek, ami a mosható pelenkák piacán is jól érzékelhető. A zero waste köztudatba emelése valóban sokakban elindította annak a felismerését, hogy nem terhelhetjük tovább a környezetet. „Sokan kezdték megérezni, hogy picit ezen is lehet változtatni, picit azon is. Nagyon sokan kezdenek el a második gyerekkel mosható pelenkázni, míg az elsővel nem tették” – mesél a tapasztalatairól Szentkirályi-Varga Judit.

 

Környezettudatos, praktikus és csinos

David Attenborough hatása azonban biztosan nem lenne elegendő mosható pelenka fronton, ha a termékek vacakok, nehezen moshatók, ha használatuk macerás lenne. Az elmúlt tíz évben rengeteget változott a kínálat, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mosható pelenka kilépett a hippi anyukák világából.

„Az első generációs mosható pelenkák a megbízhatóságra mentek rá, és kevésbé a dizájnra, kissé bumfordik voltak. Sokkal csinosabbak most, de ez a praktikusságát nem befolyásolja” – avat be a részletekbe Farkas Veronika. „Egyre jobbak és egyre praktikusabbak, ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen veszik” – mondja Hofgárt-Ékes Noémi. „Általában aki meglátja, rögtön eldobja a korábbi fenntartásait (hogy nem higiénikus és nehezen tisztítható). Nagyon szépek, vannak, akik szinte ruhaként vásárolják őket.”

A dizájn mellett sokat számít az is, hogy a mosható pelenkákat könnyű beszerezni, egyre többet beszélünk róla, egyre többször jön szembe, hogy igen, ilyen is van. „Mindenféle formában azon dolgozunk, hogy az információ eljusson az emberekhez: email tanfolyammal, videó tanfolyammal, mosható pelenka applikációval” – mondja Farkas Veronika. „A média is sokkal többet foglalkozott ebben az évben a mosható pelenkákkal.”

Veronikákhoz a Te∙mi∙ti webshop budapesti bemutatótermébe egyre többen jönnek, olyannyira, hogy már időpontot kell foglalni. „A legtöbben a környezetvédelem miatt jönnek. Mindig beszélünk arról is, hogy a mosható pelenka a babának is sokkal jobb választás, de egyértelmű, hogy a környezetvédelmi szempont nagyon fontos.” Szentkirályi-Varga Judit is úgy tapasztalja, hogy ma már könnyebb beszerezni a mosható pelenkát, „akár egy nagyobb bababolt is tart néhányat, sok a márka, lehet válogatni, jobbak, praktikusabbak, mint tíz éve”.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Csónakos, zorb és a túlfogyasztás

A Bolyhoskánál az év slágere egyértelműen a természetes anyagokból készült mosható pelenka, Judit azt mondja, gyapjúra akkora igény van, hogy már egy második beszállítót is kellett keresniük. „Egyre többen fedezik fel maguknak, hogy még a jónál is van jobb.”

A Mamami Boltban a Pop In pelenkákra van a legnagyobb kereslet. A Te∙mi∙ti webshopban a trendi anyagok a bambusz, a kender és a mikroszálas betétek. „Az igényeken múlik, hogy melyik a legjobb választás” – mondja Veronika. „Ha valakinek például kicsi a lakása, nem tud nagy helyen teregetni, akkor a gyorsan száradó termék a jó választás, ha érzékeny a baba bőre, akkor nyilván a minél természetesebb anyagokat kell választani. Ha a szakmai véleményemre vagy kíváncsi, a pamut betétnél nincs jobb: egyszerűen kezelhető, bármivel lehet mosni, és bár nincs rá szükség, de akár kifőzhető is.”

Nagy Réka, az Ökoanyu könyv szerzője szerint az anyagok között van nagy fejlődés. „Nagyon jó a kender, a zorb (pamut-bambusz-kender-tencel-poliészter keverék), ami szuper nedvszívó, a bambusz pedig a világ végéig jó, mindent kibír.” A nedvszívók a kényelem felé mennek el, Farkas Veronika azt mondja, a gyártók a kicsi, minél kevésbé hajtogatható betéteket kezdik gyártani, de ő ettől függetlenül a hajtógatósakat ajánlja, mert azok olcsóbbak és praktikusabbak is. „Most a csónakos mosható pelenka a legnépszerűbb, mert nagyon kicsike lesz így a csomag és éjszakára is megfelelő tud lenni.”

 

Vigyázz, mert megveszed!

Annak, hogy a praktikusság mellett a dizájn is fontos szerepet kapott lett egy nem túl környezetbarát hatása: a túlfogyasztás. „Nagyon nagy a választék, a francia minimalista pelenkától a mindenféle mintákig, formákig. Annyira jók, hogy túlfogyasztásra csábítanak” – mondja Nagy Réka, aki nem csábult el, sőt, kifejezetten a minimális adaggal, 12 pelenkával csinált végig másfél évet, de jól ismeri a jelenséget.

Szitakötős, katicás, pillangós

 

Ezt a csapdát minden interjúalanyunk megerősítette, Szentkirályi-Varga Judit úgy fogalmazott, hogy „amikor öt ikerpárra elég készlete is van valakinek, akkor az már másról szól, itt is át lehet esni a ló túloldalára.” Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a mosható pelenkákat továbbadják az anyukák, a használt pelenka piac is dübörög. „Egyszer csak gyűjtőszenvedély lesz” – folytatja Judit. „Bár ezt el lehet adni, miután már szobatiszta lesz a gyerek. A másodlagos piac hatalmas.”

A Mamamis Hofgárt-Ékes Noémi szerint is átcsaphat túlfogyasztásba a pelenkavásárlás: „Igen, ha egy kollekciónak mind a 32 darabja megvan, akkor az már másról is szól – ugyanakkor miután már nincs szükség rá, továbbadják a mosható pelenkákat, nem válik szemétté, benne maradnak a körforgásban nagyon sokáig.”

 

Használt pelenkákat és közösséget is kaphatunk

A használt pelenkák piaca elsősorban az interneten pörög, a Facebookon a Mosható pelenka piac és csevegő csoportnak több mint 12 ezer tagja van. Itt nemcsak használt pelenkákat adnak, cserélnek, illetve ajánlanak fel az anyukák, hanem segítik is egymást, tanácsokat adnak, megosztják a tapasztalataikat. „Ebben a csoportban elképesztően támogató mindenki. Fogják a kezed és végig visznek. Szinte az összes mosható pelenkánkat ebben a csoportban vettem” – meséli Nagy Réka. Farkas Veronika óvatosságra int a használt piaccal kapcsolatban. „Nagyon meg kell válogatni, hogy mit veszel meg, főleg a külsőket, a betétekben nincs akkora tévedési lehetőség.”

Mosható pelenka választáshoz már applikáció is elérhető

A mosható pelenkák nem kerülnek a szemétbe, amikor eljön a szobatisztaság, akkor kölcsön lehet adni, el lehet adni vagy megtartani a testvérnek. „Aki nagy korkülönbséggel tervez testvért, az ne tartsa meg a pelenkákat, inkább adja el, mert, ahogy egy fürdőruhát, ha nem veszünk föl néhány évig, akkor tönkremegy. Valahogy így van a mosható pelenkákkal is. Inkább tartsuk körforgásban a pelenkát, amíg lehet” – tanácsolja Szentkirályi-Varga Judit.

Mielőtt beruháznánk egy vadiúj mosható pelenka-szettre – szintén a környezettudatosság jegyében – érdemes kipróbálni, melyik a nekünk (és a babának) való legjobb megoldás. „Mosható pelenkát lehet kölcsönözni, ki lehet próbálni, rájössz, hogy nektek melyik fazon a legjobb, ez egy igazán környezettudatos dolog” – tanácsolja Nagy Réka. Hasonlóra buzdít Veronika is: a Te∙mi∙ti-nél a bevált útvonal az, hogy az anyukák elmennek a babával a bemutatóterembe, ahol felpróbálják a pelusokat, majd kikölcsönzik. „Próbálok mindenkit rábeszélni arra, hogy először kölcsönözzenek, és ne rögtön vásároljanak. A lehető legkevesebb fölösleges vásárlás legyen.”

A használt mosható pelenkák piaca és a segítő csoportok főleg a Facebookon vannak jelen, de korántsem csak a virtuális térben. Hús-vér emberekkel is lehet találkozni, valódi kapcsolatok is születnek. „Leginkább a Facebookon vannak támogató csoportok, de egyre több klub is alakul, főleg vidéken, például Nyíregyházán, Székesfehérváron. Budapesten kerületi klubok vannak” – mondja Szentkirályi-Varga Judit. Ezekben a klubokban van cserebere, sőt klubos készlet is, ebből lehet kölcsönözni, kipróbálni, kinek mi válik be, mielőtt feleslegesen vásárolna. „Általában hordozós klubbal együtt működik, aki mosható pelusozik, az nyitott a hordozásra, így szokott kialakulni egy közösség.”

 

A mosható pelenka, mint kapudrog

Sokan azok közül, akik a környezettudatosság jegyében ráállnak a mosható pelenkázás útjára, tovább is mennek. Szívesen kipróbálnak más területen is zöldebb, öko megoldásokat. A mosható pelenka sokaknál kedvet csinál a mosható intimbetéthez, az intim kehelyhez, az ökomosáshoz. Kicsit úgy működik, mint egyfajta „kapudrog”: utat nyit a környezettudatos, vegyszer- és műanyagmentes élethez az intim higiéniától a gyereknevelésen át. „Mosható pelenka, természetes játékok, lehetőleg hazai készítőtől, hordozás, kötődő nevelés” – foglalja össze Judit. „Ez egy kör: ha bármely pontján belépsz, jön a következő lépés. Az ember elkezd átalakulni.”


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatásával készült.

Még lehet jelentkezni: legyél Te is Tiszta otthon ÖkoKör csoportvezető!

Friss infó:

A nagy érdeklődés miatt a lenti lehetőségen már nem tudtok jelentkezni, de a várólistára örömmel fogadjuk jelentkezésedet az okokor@tve.hu emailcímen!

 

A hazai és nemzetközi szinten is nagy sikerrel zajlott ÖkoKör és ÖkoKör Kamra folytatásaként, háztartás zöldítő Green&Safe LIFE-styles projektje részeként a TVE 2019-ben elindítja a Tiszta otthon ÖkoKör programot.

A Tiszta otthon ÖkoKör résztvevői kiscsoportos, személyes élményeken keresztül tanulják meg, hogyan lehet egészségesebben és környezetkímélőbben takarítani, tisztán tartani az otthonunkat, és elkerülni sok felesleges pénzkiadást és szemétkupacot. 

A résztvevők 5-8 fős csoportokban járnak össze 5 héten keresztül, hogy egy csoportvezető, egy munkafüzet és egymás segítségével hétről-hétre különböző környezet- és egészségtudatos fortélyokat próbáljanak ki, és rutint szerezzenek a zöld takarításban. A Tiszta otthon ÖkoKör nem kész megoldásokat kínál, hanem saját lehetőségeid keretein belül mutatja meg az egyéni megoldásokat.

 

Téged is várunk a Tiszta otthon ÖkoKör csoportvezető képzésre, ha...

·       szeretnéd kevésbé terhelni a saját és családod egészségét a tisztítószerekkel;

·       szeretnéd ugyanabból a pénzből egészségesebben, környezetkímélőbben tisztán tartani a lakást;

·       azt gondolod, hogy a takarítás, mosás, mosogatás nem arról szól, amit a reklámok sugallnak;

·       szívesen tanulsz másoktól hasznos praktikákat;

·       szívesen megosztod másokkal a saját tapasztalataidat egy jó hangulatú csoportban.


Csoportvezető képzés

Időpont: 2019. szeptember 27-28. (péntek kb. 12-19h ,  szombat kb. 9:00-18:00h között)

Helyszín: Budapest (pontos helyszínről és időpontról a résztvevőket személyesen értesítjük)

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 18.

A képzés hatékonysága érdekében kérjük, csak akkor jelentkezz, ha mindkét nap részt tudsz venni a képzésen.

Jelentkezés itt >>>

A csoportlétszám korlátozott: max. 30 fő. A jelentkezés a regisztrációs díj befizetési sorrendjében történik, és a regisztrációs díj befizetésével válik véglegessé. 

A regisztrációs díjat a csoportod indulása után visszafizetjük.

Limitált számban a vidékről érkezők útiköltségéhez támogatást tudunk adni a csoportindítás után. (Amennyiben ezt igényled, kérjük, a jelentkezéskor írd meg nekünk.) 

Regisztrációs díj: 5.000 Ft 

Kérjük, a regisztrációs díjat a lenti "donate" gombbal fizesd be. A megjegyzésbe írd be, hogy "ÖkoKör képzés"


Amit a TVE nyújt:

 • Képzés nemzetközileg tesztelt módszertan alapján, amely segítséget nyújt abban, hogyan hozd ki a jó ötleteket a csoporttagjaidból anélkül, hogy te lennél a megmondó ember.

 • Környezetkímélő tisztítással, takarítással kapcsolatos információk, termékcímkék, jelölések, hasznos fogyasztóvédelmi információk.

 • Munkafüzet a csoportod indulásához.

 • Segédanyagok, mentorálás a csoportvezetés során.

 

Amit Tőled várunk:

 • Csoport indítása a képzés után saját közösségedben vagy a TVE-nél jelentkezőkkel 2019 október végéig.

 • Elkötelezettség a környezettudatos életmód és a csoportban való tanulás iránt.

 • Motiváltság.

 • Ha ismersz valakit, aki szívesen bekapcsolódna a programba, megköszönjük, ha továbbítod neki a felhívást.

 

A korábbi ÖkoKör Kamra csoportok eredményeit itt ovashatod >>>

További kérdés esetén Andacs Noémit keresd, az okokor@tve.hu címen.

Szeretettel várunk!


Szeretnél még több ÖkoKört, zöld cikket, terméktesztet? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

    

Tippek: hogyan szabadulj meg a muslicától

A közönséges muslica vagyis az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) egyrészt a boltban vásárolt termékek felszínén, lárvaként kerülhet az otthonunkba. Másrészt ezek az apró rovarok olyan kicsik, hogy átrepülnek a szúnyogháló résein. Bármilyen nedves és erjedő dolog vonzza őket, és egyszerre akár 500 tojást is lerakhatnak érett gyümölcsökre, romlásnak indult ételekre, a lefolyóra, üres palackokra és nedves rongyokra. A muslica élettartama körülbelül hét nap, viszont minél melegebb az idő, annál hosszabb ideig élnek.

 

5 módszer a megelőzésre

5 tipp arra, hogyan előzd meg, hogy a muslica megtelepedjen otthonodban! Akiknél pedig már megjelent ez a kis rovar, azoknak bemutatunk hat olyan módszert, amelynek segítségével megszabadulhatnak ettől a kellemtelen vendégtől!

 

✓  Mindig mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket!

A legalapvetőbb szabály, hogy alaposan mosd le a boltban vásárolt termékeket. Így nem csupán a káros rovarirtószereket, hanem a muslica petéit is eltávolítod a gyümölcsökről és a zöldségekről. Miután megtisztítottad, ne tedd vissza a terméket abba a zacskóba, amelyet a boltban kaptál, mert az étel könnyen újraszennyeződhet.

 

✓  Mosd ki, le, el!

Mivel a muslicák az erjedő ételek és a nedves szerves anyagok körül jelennek meg, a legjobb megelőzési mód az, ha megfosztod őket attól a környezettől, ahol táplálkozhatnak és tenyészhetnek. Ne hagyj tehát piszkos edényt, koszos mosogatórongyot és ételmaradékokat a mosogatóban. Töröld le a kiömlött folyadékot, a morzsákat a konyhapulton, a tűzhely, mosogatógép és hűtőszekrény körül. Öblítsd ki az ételt és italt tartalmazó dobozokat, üvegeket, mielőtt elhelyeznéd őket a szelektív gyűjtőben - különösen a boros, és sörös üvegek fontosak. Töröld le a hűtőszekrény tömítéseit az ajtó körül. Régi, de jól bevált praktika: tégy egy kanál szódabikarbónát a mosogató lefolyójába, majd önts erre ételecetet, amely így megtisztítja a vízvezetéket.

 

✓  Takard le a gyümölcsöt!

Egy nagy tál friss gyümölcs a konyhapulton mindenkit arra csábít, hogy egészségesen táplálkozzon. Így van ez azonban a muslicákkal is, amelyeket vonzanak a gyümölcsök. Ha egészen egyszerűen letakarod a tálat, távol tarthatod az ételt a muslicáktól. Környezetünk szempontjából a jó megoldás, ha erre újrafelhasználható fedelet használsz.

 

✓  Ne öntözd túl a növényeket!

Ha a kelleténél többet locsolod a szobanövényeidet, a folyamatosan nedves talaj rendkívül kedvező közeg a muslicák szaporodására. Locsolás előtt mindig győződj meg róla, hogy a növény földje valóban száraz-e, öntözés után pedig figyelj arra, hogy a cserép alatti tálka üres és tiszta legyen.

 

✓  Fagyasztóba a komposzttal!

Ha hirtelen kell elmenni otthonról, a bomló konyhai maradékot zárható műanyag zacskóban vagy dobozban beteheted a fagyasztóba - garantáltan nem fog miatta muslicafelhő fogadni, amikor újra hazaérsz. Az már csak bónusz, hogy a fagyasztás valójában segíti a bomlást az élelmiszer sejtfalainak lebontásával, mindez pedig felgyorsítja a komposztálási folyamatot.

 

+ 6 módszer a muslicák ellen

Ha már megjelentek, a következő lépésekkel ejthetjük cspdába vagy űzhetjük el a muslicákat.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

✓  Almaborecet

Az almaborecet számtalan felhasználási módját ismerhetjük, többek között tökéletes muslicacsali is. Helyezz kevés almaborecetet egy tálkába, közel ahhoz, ahol a muslicák nyüzsögnek. Ezek után tegyél egy pár darab túlérett gyümölcsöt a tálkába, majd fedd le folpackkal, rögzísd egy gumigyűrűvel. Ha ezzel megvagy, fogpiszkáló segítségével szúrj pici lyukakat a folpack felületére. A muslicákat az almaborecet illata becsalogatja a tálkába, s onnan már nem tudnak menekülni. Hogy hatásos légy, minden nap tisztítsd meg az edényt, és cseréld az almaborecetet a tálkában.

 

✓  Illóolajok

Önts néhány csepp citronella, cédrusfa és fahéj illóolajat a párologtatóba és figyeld, ahogy a muslicák elmenekülnek. Ezeket az illóolajokat ki nem állhatják a muslicák, így használatukkal azonnal megszabadulhatsz tőlük.

Ha nincs párologtatód, akkor csöppents egy-két csepp illóolajat egy pamutdarabra, ezt pedig tedd a muslicák közelébe.

 

✓  Levendula

Ennek a hihetetlenül hasznos növénynek csodálatos illata van – szerintünk, de egy muslica számára ez az illat kiállhatatlan. Ültess néhány tő levendulát a konyhai ablakpárkányra vagy tegyél néhány csepp levendula illóolajat egy szivacsra, amelyet aztán helyezz a muslicák közelébe.

 

✓  Szegfűszeg

A szegfűszeg szintén természetes rovarriasztó a legtöbb légy-féle és a muslica ellen is. Egyszerűen elkészítheted: szúrj legalább 30 szegfűszeget egész almába, narancsba vagy citromba. Ugyancsak hatásos a potpourri, illetve az is jó ötlet, ha néhány csepp szegfűszeg illóolajat csöpögtetsz a házilag elkészített vagy természetes tisztítószeredhez.

 

✓  Kerti ruta

A kerti ruta (Ruta graveolens) egy olyan hosszú múltra visszatekintő gyógy-, és fűszernövény, amelynek íze keserű, és csak kis mennyiségben szabad fogyasztani. A növénynek erős, édes és a borra emlékeztető illata van, ami nekünk embereknek kellemes, a rovaroknak (és macskáknak) azonban kifejezetten borzalmas. A kertben, balkonon vagy akár a lakásban ültetett ruta hatékony módszer arra, hogy ezek az apró rovarok elkerüljék otthonodat.

 

✓  Citromfű

Készíts citromfű spray-t: négy csésze vizet 10 csepp citromfű illóolajjal jól rázz össze, majd öntsd bele egy vízpermetező palackba. Spriccelj sokat ebből a folyadékből mindenhová, ahol muslicákat látsz - munkalapokra, szekrényekre, falakra, stb. Ennek a természetes megoldásnak finom az illata, és mindennapos használatával a muslicák nem jönnek vissza. Ezzel a módszerrel nem pusztulnak el, ha azt szeretnéd elérni, használj hígítatlan alkoholt.

 

 

 

A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A Green & Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza.
Azonosító: ENV GIE HU000622 Green & Safe LIFE-styles • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink