alap kinézet

Cikkek

System Messages

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

Bevált programok a gyermekkori elhízás csökkentésére

A gyermekkor, korai felnőttkor kritikus időszak az egészséges életmód kialakítására. Az elhízott gyermekek magas száma jelzi, hogy nehéz ezt a gyakorlatba ültetni. A legtöbb életmóddal kapcsolatos szokás az óvodában és iskolában alakul ki. A korán kialakult jó szokások nagy eséllyel maradnak meg felnőttkorra, és pozitív hatással lehetnek a család egészségére is.

A  JANPA (Joint Action on Nutrition and Physical Activity) európai kezdeményezés, számos olyan bevált stratégiát gyűjtött össze, amelyek segítenek megelőzni a gyermekkori, fiatalkori elhízást. Ezek közül szemezgettünk néhányat, amelyet pedagógusként, intézmény vezetőként, aktív szülőként érdemes javasolni bevezetésre az óvodában, iskolában.

Bevált intézkedés

Példák

Fizikai aktivitás elősegítése

 

Iktass be aktív szünetek az iskolában.

 

Könnyen elérhető egészséges ételek.

·     Egészségtelen ételek kiiktatása.

 

Csak olyan cégekkel szerződjön az iskola, akik egészséges ételeket és italokat árulnak és/vagy biztosítanak a gyerekeknek.

Ellenőrizd az étel és italautomaták számát, tartalmát, és helyét. Biztosítsd, hogy legyen mindig elérhető biztonságos ivóvíz.

 

Egészségtelen ételek reklámjainak korlátozása

 

Ne engedélyezd a 18 éven aluliaknak szóló hirdetéseket gyeremekvédelmi és gyermekjóléti intézetekben,  óvodákban, általános iskolában és kollégiumokban.

 

Oktatásfejlesztés a tápanyagokról és az egészséges életmódról

 

Képzés/tájékoztatás szervezése az egészséges táplálkozásról az iskolai konyha személyzetének, a tanároknak és a szülőknek.

 

Túlsúlyos gyermekek segítése

 

Adj visszajelzést a túlsúlyos gyerekek szüleinek  tájékoztató füzetekkel és online forrásokkal az egészséges életmódról.

A túlsúlyos gyermekeket vond be egy felügyelt életmódprogramba.

 

Kezdeményezés

 

Állami vagy helyi szabályozás hiányában alakíts ki új szabályokat az iskolában. A szülőkkel, pedagógusokkal közösen dolgozzátok ki az iskola pedagógiai módszereit, a különböző érintettek legyenek aktív résztvevői a folyamatnak.

 

 

Forrás: EUFIC

Köszönjük a közreműködést Szabó Hajnalkának!


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Harcsagirosz és pontytepertő lehet az idei nyár slágere

Máté Zoltán 2008-ban költözött Szentendréről Balatonboglárra a testvérével, Máté Imrével és csatlakoztak a haltenyésztéssel foglalkozó családi vállalkozáshoz. Rengeteg tapasztalatot szereztek és meg is megszerették a szakmát, ezért 2013-ban megalapították a FrissHal Kft.-t, ahol ma 10 alkalmazott dolgozik. A Kaposvárhoz közeli Alsóbogát környékén lévő, patakból duzzasztott halastavukból évi 25 tonna halat fognak, de a fő profil nem elsősorban a haltenyésztés: friss hallal látnak el több, mint 100 vendéglátóhelyet.

Friss, gyors, rugalmas

„A hal-nagykereskedők fagyasztott halat árulnak, tőlünk viszont friss halat kapnak az éttermek. Annyira frisset, hogy mikor megrendelik, a hal még a vízben úszkál. Kifogjuk, feldolgozzuk, szakszerűen hűtjük és kiszállítjuk a rendelés másnapján. A frissességet tehát garantáljuk, de ezen felül speciális igényeket is ki tudjuk szolgálni, ezt mások nem mondhatják el magukról. Simán megoldjuk, ha mondjuk egyik helyről felhívnak, hogy most inkább kisebb vagy épp nagyobb halszeleteket szeretnének – mondja.

Az eladásaik 90 százaléka az éttermi szállításokból jön össze. A Balaton környékén nagyjából 100 partnerük van, de más nagyobb városokba, köztük Budapestre is szállítanak friss halat, olyan helyekre is, mint a 2 Michelin-csillagos ONYX, a Kempinski, a Baltazár vagy a Pest-Buda.

„Személyesen kerestem fel mindegyik éttermet, mert úgy gondoltam ez kell a hitelességhez. Elmondhatom, az évek alatt mindent megtanultam erről a szakmáról, ezért meggyőző tudtam lenni, így a partnereink lettek” – mondja Zoltán. Az alsóbogáti halastó a Dezeda vízgyűjtőjében található, két domb között egy patakot duzzasztottak fel hozzá. Az átfolyó patak miatt folyamatos a vízcsere, és éppen ez a jó hal egyik titka. A másik a takarmány, aminek minőségére gondosan ügyelnek. Nem a penészes kukoricát szórják a vízbe, mert, ahogy mondja, erre is van példa. A halgazdálkodás 40 hektáron folyik, a ragadozó, mindenevő, növényevő halak (ponty, csuka, busa, harcsa, kárász, süllő, amur) együtt növekednek. „Szükség van mindegyikre, csak az arányokat kell megtalálni. Úgy kell megoldani a telepítést, hogy mindegyik hal jól érezze magát, tudjon egészségesen növekedni, megtalálja a saját territóriumát. A ragadozó ne egye meg a többit, és ne vegyék el egymás életterét. Ezt mostanra sikerült megoldanunk” – teszi hozzá Zoltán.

A halas streetfood a legjobb kóstoltató

A szocializmusban elfeledtették velük a halat, és ezt nagyon lassan lehet visszahozni. Az átlag magyar például évente csupán kétszer eszik halat, ebből az egyik a karácsonyi vacsora. „Kívülről úgy tűnhet, hogy fellendülőben van ez a szektor, és tényleg mozdul valami, de legalább 10-15 év kell még ahhoz, hogy az akvakultúra olyan szintű legyen, mint Nyugat-Európában. A nagy változáshoz tömegek szemléletváltása kell, amit szerintem nem a TV-szpotok, óriásplakátok fognak megoldani.

Pontytepertő

Legjobban azzal tudjuk népszerűsíteni, ha olyan ételeket készítünk belőle, amit szívesen megkóstolnak. Az emberek nem tudják, hogy hogyan lehet jól elkészíteni a halat, ezért inkább hozzá se nyúlnak. A halas streetfoodnak, például a harcsagirosznak vagy a pontytepertőnek itt van nagy szerepe – megmutatja, mennyire egyszerűen készül és finom a halas étel. Nagy segítség lenne a népszerűsítésben az is, ha a halfeldolgozók olyan formában kínálnák a fogyasztót, amivel már nem kell bíbelődniük. Mondjuk úgy, hogy nincs más dolga, csak rákeni a pirítósra, amit salátával megeszik” – mondja.

Harcsagirosz, mielőtt rávetettük volna magunkat

Ahol kóstolni lehet: Nádfedeles halsütöde

A Nádfedelest az idei évtől vették át az előző tulajdonostól. A halfeldolgozást, haltenyésztést és az értékesítést a testvérével, Máté Imrével, a halsütödét egy régi jó baráttal viszi: „Én a halakhoz értek, a vendéglátózáshoz nem, mindenki beletette a tudását.” Volt egy kis dilemmázás, hogy maradjon-e a hekk és a szokásos halas ételek, a rántott ponty, fogas, halászlé, keszeg. Végül úgy döntöttek, maradjanak a klasszikusok, de jöjjenek az újak is. A legfontosabb szempont a frissesség volt.

Zoltán azt mondja, attól tartottak, hogy a vendégek kevésbé jönnek majd, ha a hekket leveszik az étlapról. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy 8 fős társaságból hárman még mindig azt kérik. A hekken és a pisztrángon kívül itt minden hazai vizekből való, a halsütővel is a hazai halakat próbálják népszerűsíteni. Minden évben terveznek valami streetfood újdonságot, a következő évre már megvannak a tervek, amit Zoltán egyelőre nem szeretne elárulni: „Biztos máshol is megjelenik majd, de ezzel nincs is semmi baj, igazából minden halas hely erősíti a halfogyasztás kultúráját. Ha valaki mondjuk megkóstolja a harcsagiroszt és ízlik neki, az legközelebb nagyobb bizalommal eszik majd belőle máshol is. Ez jó mindenkinek”

Tervben a halfeldolgozó üzem

„A halfeldolgozás során a friss halból olyan konyhakész alapanyagot készítünk, amivel már nem nagyon kell foglalkozni, például a pontyfilénél nem állunk meg, hanem irdaljuk is, így a konyhán már csak sózni, panírozni kell. A nagy álmunk az, hogy legyen egy olyan halfeldogozó üzemünk, ahol a boltok polcára lerakható késztermékeket, például pástétomokat tudnánk készíteni. Van egy beadott pályázatunk, nagyon várjuk az eredményt – meséli Zoltán – A tengeri halakból készített késztermékek nem fenntarthatók, mert azok nem szólnak másról, mint a tengerek kizsákmányolásáról. Ez, amit mi csinálunk fenntartható, nem a kizsákmányolásról szól.”


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Ilyen lesz az új Tudatos Vásárló

Így fog kinézni a megújult Tudatos Vásárló címlapja

 

 

 

 

Így fog kinézni egy rovat-kategória oldal

Ha az Étel-ital témára kattintasz, akkor ilyen magazin szerűen fogod látni majd a cikkeket

 

 

 

 

 

Így fog kinézni az E-szám adatbázis oldala

 

Száműzték a PET-palackokat a Budapesti Állatkert büféiből

Hiába keresnénk, a Budapesti Állatkert területén egyetlen büfében sem fogunk találni PET-palackos üdítőt. Az állatkert vezetése ugyanis, felismerve az egyszer használatos palackok környezetterhelését, úgy döntött, száműzi azt az állatkert területéről. A cél az értelmetlen hulladék csökkentése, ami nagyon fontos lenne, hiszen egy nemzetközi felmérés szerint percenként 1 millió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába (vagy a kuka mellé) világszerte.

 

A vendéglátó-helyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége” – mondta Hanga Zoltán, az Budapesti Állatkert szóvivője. A büfékben kizárólag üveg és fém palackban árulhatnak üdítőket, az állatkertben pedig több helyen is találhatók olyan szelektív edények, ahová ezeket bedobhatják a látogatók.

 

Bár az elsődleges cél a hulladékcsökkentés, a szemléletváltás is fontos, ezért a témában készített információs anyagokkal is találkozhatunk az állatkert területén. Aki vízre szomjazik, bármelyik csapnál megtöltheti a kulacsát. Reméljük, minél többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez!


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Viszlát augusztus: #movethedate

A Global Footprint Network adatai szerint 2018-ban augusztus elsejére esik az a nap, amikor az emberiség felhasználja a Föld egy évre elegendő erőforrásait, ami azt jelenti, hogy innentől fogva a jövőnket éljük föl és túlterheljük az ökoszisztémát.

A Túlfogyasztás Világnapja sajnos évről-évre egyre korábbi időpontra esik, ami azt jelenti, hogy nem állunk túl jól a fenntarthatóség terén.

Jelentősen nagyobb lábon élünk, szép nagy ökológiai lábnyommal és a hétköznapjainkban nem igazán tudunk azzal mit kezdeni, hogy úgy élünk és fogyasztunk globális szinten mintha 1,7 Föld állna a rendelkezésünkre. A leginkább problémás területek, amik hozzájárulnak a nagyobb ökológiai lábnyomhoz az az energiafogyasztás és az élelmiszeripar.


Mi a probléma az élelmiszeriparral?

 

Jó hír viszont, hogy az élelmiszerek területe az, ahol mi is tehetünk valamit. A Global Footprint Network adatai szerint ha globálisan csökkentjük táplálkozásunkban a húsfogyasztást ( az intenzív ipari állattenyésztés kiemelten erőforrás igényes és környezetterhelő), és a felére csökkentjük az élelmiszerhulladék mennyiségét, hozzájárulhatunk, hogy több, mint 10 nappal eltoljuk a túlfogyasztás napját.

 

Mit tehetsz te is, itt és most? 

Válassz egy kihívást magadért és a Föld bolygóért!

 

1: Használd, ami otthon van!

Főzd be! Rakd el! Fagyaszd le! 

 

Katt a képre az ötletekért...

 

Vállalás 1: Próbáld ki, hogy a következő napokban ( vagy amikortól elhatározod) 3 napig nem vásárolsz semmilyen új élelmiszert, csak az otthon fellelhető élelmiszereket használod. Izgalmas, ugye? Meg fogsz lepődni milyen új kreatív csatornák nyílnak majd meg.
Vannak olyan recept oldalak ahová csak elég beírnod az alapanyagokat és kész ötleteket kapsz, hogy az adott hozzávalókból milyen fogásokat készíthetsz.

Bevállalod?

 

2: Válaszd a kimérőset!

 

 

Vállalás 2: Nézz utána, hogy a környékeden hol és milyen kimért termékeket lehet beszerezni, és legközlebb vásárolj csomagolás mentesen, saját zacskóba. Akár boltba vagy piacra mész, ne félj megkérdezni a termékek származási helyét.
Nemrég csomagolás mentes boltban jártunk, innen is lehet inspirálódni és tájékozódni, hogy már mennyi mindent lehet így vásárolni.

 

3: Csatlakozz egy közösségi gazdasághoz

 

Katt a képre a gazdaságok listájához

 

Vállalás 3: Tudj meg többet az itthon is egyre több helyen működő közösségi gazdaságokról, csatlakozz és legyen neked is saját zöldségdobozod. Így biztos lehetsz benne, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolsz és megtapasztalhatod, hogy nincs egész évben paradicsom, viszont mennyire jó elővenni télen a saját készítésű paradicsom befőttet. 

 

Bármelyik kihívást is választod, biztos lehetsz benne, hogy ezzel te is hozzájárulsz egy fenntarthatóbb világhoz: #movethedate

 

 

Kép: https://www.overshootday.org/


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 

 

Teszt: szegélynyíró

A fűnyíróval nehezen elérhető szűk helyekhez praktikus, ha van egy szegélynyírónk, így a kerítés mellett, bokrok alatt, járdaszegély mentén vagy a nehezen mozdítható kerti bútorok mellett is le tudjuk vágni a füvet a kertünkben.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 szegélynyírót tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. Vizsgálták, hogy mennyire jól lehet velük füvet vágni különböző terepen, milyen könnyen használhatók, mennyire könnyű adagolni, cserélni a damilt/pengét, milyen könnyű összeszerelni, mennyi ideig bírja az akku.

A tesztelt készülékek ára 10 ezer és 75 ezer forint között mozog, közel fele-fele arányban volt köztük vezetékes és akkumulátoros szegélynyíró.

Az összes szempont alapján két akkumulátoros készülék, egy Honda és egy Black & Decker, ért el kiemelkedő eredményt, mivel könnyű használni őket, gyorsan és hatékonyan tudunk velük füvet vágni járdaszegély mentén, kerítés mellett, de a sűrű, magas füvet és az erősebb gyomnövényzetet is jól viszik. Hátrányuk, hogy 4,5 kg-mal viszonylag nehéznek számítanak, de legfőképpen drágák, mindkettő 65-75 ezer forintos árkategóriába tartozik.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt  >>>

Jó hír a vékonyabb pénztárcájú kertészkedőknek, hogy az ár ezeknél a készülékeknél sem irányadó. Míg 15-30 ezer forintért is kaphatunk olyan vezetékes szegélynyírót, amely a legtöbb terepen viszonylag jól teljesített, (61-67%-ot értek el összesítve) és viszonylag könnyű 2,5 kg-os, de van olyan 35-70 ezer forintos gép, amelyik nem hozza ezt a szintet.

Amennyiben egyszerűbb munkálatokra szeretnénk szegélynyírót beszerezni, vagyis leginkább csak gyepszegély igazításhoz, esetleg kerítés/fal/kerti bútor menti munkálatokhoz van szükségünk rá, nem feltétlenül kell sok tízezer forintot áldoznunk rá. A tesztben egy olyan termék volt, amelyik mintegy 20 ezer forintért kapható, és mindhárom fenti szempont alapján legalább közepes értéket ért el.

A sűrű, magas füvet, erősebb gyomnövényzetet viszont már csak a komolyabb készülékek viszik igazán jól, ezért ha elsősorban ilyen célra szánjuk, érdemes jobban a zsebünkbe nyúlni. Ennél a két tesztszempontnál 4 készülék kapott közepesnél jobb pontot, áruk 30 ezer és 75 ezer között mozog.

 

Kép: pixabay.com

 


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Design trükkökkel vesznek rá, hogy kiadjuk az adatainkat

A Consumers International tagja, a Norvég Fogyasztói Tanács (Norwegian Consumer Council) legújabb kutatása szerint, a vezető technológiai cégek megnehezítik felhasználóik számára a személyes adataikhoz való hozzáférés letiltását.

A jelentés szerint az EU új adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation) ellenére, mely 2018 májusában lépett életbe, a cégek megtévesztő dizájn elemeket és invazív adatvédelmi alapbeállításokat használnak, hogy korlátozzák a felhasználók választási lehetőségeit a személyes adatok megosztásával kapcsolatban.

A Norvég Fogyasztó Tanács és számos más fogyasztói és adatvédelmi csoport Európában és az Egyesült Államokban felszólította az európai adavédelmi hatóságokat, hogy vizsgálják ki, hogy a cégek a GDPR és az Egyesült Államok szabályai szerint járnak-e el.

Megtévesztő dizájn

A cégek többek között ezekkel a módszerekkel ösztönzik a fogyasztókat az adataik megosztására:

·         Alapértelmezett beállítások: A kutatás szerint a felhasználók ritkán változtatják meg az előre kiválasztott beállításokat.

·         Megtévesztő dizájn elemek: A személyes adatok megosztása és a célzott hirdetések használata kizárólag előnyösnek van feltüntetve, míg a leiratkozás funkciók elvesztésével jár.

·         Megtévesztő elrendezés: A magánszférát védő lehetőségek beállításai rejtettek, vagy több kattintás szükséges az elérésükhöz.

·         A választási lehetőségek illúziója: A szolgáltatások elrejtik azt a tényt, hogy a felhasználóknak valójában nagyon kevés választási lehetőségük van, és hogy a teljes körű adatmegosztást a felhasználó elfogadja azáltal, hogy a szolgáltatást használja.

 

A teljes kutatás itt olvasható >>>

Köszönjük a közreműködést Szabó Hajnalkának! 

 

Kép: pixabay.com

 


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Hogyan lehetünk hatékonyabbak a munkában? – Flow a munkahelyen

Sussex Egyetem kutatói által készített boldogság toplistán a munkavégzés, az utolsó helyek egyikén végzett. Ezt támasztja alá a Gallup cég felmérése is, mely szerint az emberek átlagosan munkaidejük 5 %-át töltik flowban. Szakértők szerint, ha ezt 15 %-ra lehetne növelni, a munka hatékonysága megduplázódna.

Sok világcég, mint  a Google, az Amazon, a Facebook felismerte, hogy az ő érdekük is, ha az alkalmazottak jól érzik magukat a munkahelyükön, mert ezáltal nő a cég produktivitása és eredményessége.

flow alapjairól egy korábbi cikkünkben írtunk már és megismerhettünk számos hatékony módszert, hogyan lendíthetjük magunkat a flow állapotába a mindennapokban. Most  a munkahelyi  flow alapjait és elérésének hatékony módszereit mutatjuk be.

Először is nézzük meg, mi szükséges ahhoz, hogy a flow állapotba kerülhessünk  a munkavégzés során?

A munkahelyi flow 3 alappillére

 1. Legyen értelmes és hasznos számunkra, amit csinálunk

 2. Tudjuk, hogy mit kell tennünk, legyünk tökéletesen urai a helyzetnek! Legyen minden feladat és elvárás teljesen világos számunkra

 3. Tudjuk, hogy képesek vagyunk rá! Igen, meg tudjuk csinálni! Megcsináljuk akkor is, ha nehéz lesz és minden erőnket be kell vetnünk a siker érdekében

Érdemes pár percet eltölteni azzal, hogy átgondoljuk, vajon a jelenlegi munkánk megfelel-e a fenti kritériumoknak. Amennyiben nem, érdemes egy listát összeállítani, hogy saját hatáskörben mit tehetnénk azért, hogy a fenti feltételek megvalósuljanak az adott munkahelyen.

Emellett számos hatékony módszer létezik, melyeket még akkor is sikeresen bevethetünk a flow elérése érdekében, ha a cégnél, ahol dolgozunk, még csak nem is hallottak a flowról.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


9 módszer a flow elérésére a munkahelyen

Felkészülés

Az első öt percet szenteljük annak, hogy egy kis koncentrációval pozitív állapotba hozzuk  tudatunkat. Végezzünk néhány tudatos, mély légzést, a kiválasztott légzőgyakorlatok valamelyikével. Ez segít a koncentrációban, a ráhangolódásban és a pozitív hozzáállásunk fenntartásában.

Koncentráltság

A siker fontos feltétele, hogy megaszakítás nélkül tudjuk végezni az előttünk álló feladatokat. Ha közben bármilyen gondolat, ötlet, vagy teendő merül fel bennünk, csak annyit tegyünk, hogy felírjuk egy papírra és később visszatérünk rá.

Ha erősen koncentrálunk az adott feladatra, könnyebben elérhetjük a flow állapotát, függetlenül attól, hogy mit csinálunk. Természetesen gyakorlással tudjuk növelni a flowban töltött periódusokat. Az egyik legjobb módszer, a mindfulness (tudatos jelenlét) alkalmazása, amikor tökéletesen az adott tevékenységre próbálunk koncentrálni. Ha tudatunk elkalandozik, szelíden visszatereljük. Tudatunk természete pedig nem más, mint hogy elkalandozik, így kitartás és türelem szükséges ahhoz, hogy eredményesek lehessünk. AzEmory Egyetem felmérése szerint a tudat visszaterelésének rendszeres gyakorlásával képesek vagyunk fejleszteni koncentrációnkat.

Olvasd tovább a cikket a Fitt és most! oldalon >>>

 

Kép: pixabay.com

 


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Jöjjön a boldogság! – mikro-flow technikák gyakorlati alkalmazása

A flowban  boldognak és elégedettnek érezzük magunkat, határtalanul produktívak és koncentráltak vagyunk, mégis tökéletesen lazák. A flow alapjairól további részleteket a korábbi cikkünkben olvashatsz.

Csíkszentmihályi Mihály, a flow megálmodója szerint, nem kell valami különleges dolgot csinálnunk ahhoz, hogy elérjük a flowt, a tökéletes harmónia és elégedettség állapotát. Sokan hobbijuk művelése közben, mint például a kertészkedés vagy a főzés, élik át a flowt. Mások autóvezetés, ház körüli munkák, vagy akár egy baráti beszélgetés során. A kutatások azt mutatják, hogy azért van jó néhány tevékenység típus, melyek végzése közben nagyobb esélyünk van a flow átélésére.

Nagyszerű leírásokat, tanulmányokat, könyveket találunk a flow témakörében, köztük a Flow – az Áramlat, vagy Csíkszentmihályi előadásai.

A flow gyakorlati alkalmazásáról viszont általában kevés szó esik. Lehet, hogy a flowról való olvasás közben felismerjük, hogy mennyire igaz és remek dolog a flow, de csak  akkor élhetjük át igazán, ha alkalmazzuk is a gyakorlatban. Az alábbiakban a flow elérésének kipróbált, hatékony módszereit mutatjuk be. Hatásuk ereje pedig az alkalmazásukban rejlik. 

A stressz megszelídítése

Naponta számtalanszor kerülünk kisebb-nagyobb stresszhelyzetbe, amelyeket időben felismerve, nem csak a szelepet engedhetjük ki, hanem mikro-flow állapotba lendíthetjük magunkat.

Tipikus stresszforrások a nap során például a sorban állás, várakozás, a tömegben történő utazás vagy veszteglés a forgalmi dugóban. Ilyenkor ahelyett, hogy teret engedünk a negatív gondolatoknak, vagy  elkezdünk facebook-ozni (a felmérések szerint a közösségi média használata az utolsó helyen van a boldogság elérésében – részletek itt), vegyünk elő egy szuper eszközt, ami mindig nálunk van.

Ez nem más, mint a légzés, melynek különleges erejét az adja, hogy képesek vagyunk tudatosan (is) irányítani.  Nem képzelünk el semmit, nem kalandozunk a múltban, nem ábrándozunk a jövőn, nem rohanunk, nem aggódunk, hanem egyszerűen el kezdünk mélyen és egyenletesen lélegezni. A légzőgyakorlatok további részleteiről és konkrét módszerekről  itt olvashatsz.

Hogyan érhetjük el a flow megjelenését a mindennapokban?

De vajon milyen tevékenységek végzése közben élhetjük meg leginkább a flow élményt? Csíkszentmihályi szerint a flow bármikor felbukkanhat, ha létrejöttének feltételei adottak, de mégis van jó néhány tevékenység típus, melyek növelik a flow létrejöttének esélyét. Ezek közül mutatjuk be a legjobb hatot.

A teljes cikket elolvashatod a Fitt és most oldalon.

 

 


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Csomagolásmentes boltban jártunk

Szubjektív tesztünkben a 13. kerületben, a Kresz Géza utcában lévő csomagolásmentes boltot vizsgáltuk. A boltban csak kimérős termékek kaphatók, ezért vásárlás előtt valóban "készülni" kell. Mi is vittünk magunkkal műanyag dobozt, vászonszatyrot magoknak és üveget olajnak.

Korrekció
 Korábban tévesen írtuk, hogy néhány termék Kínából érkezik. Ahogy Sipos Melinda   elmondta, a valóság az, hogy azért van viszonylag kevés hüvelyes a boltban, mert nem   hajlandók nagy távolságból, például Kínából érkező terméket a polcokra  tenni. 

Sipos Melinda, a bolt vezetője elmondta, hogy a termékek nagy részét hazai termelőktől szerzik be. Habár még nincs kiírva, hogy mi honnan érkezett, de a boltban minden kérdésünkre készségesen válaszolnak. Megtudtuk, hogy az aszalt meggy például Velencéről érkezik a Borka gyümölcsöktől, a rizs Békés megyéből.

 A termékek nagy kiszerelésben érkeznek a boltba, a csomagolást újrahasznosítják, a fogyasztó felé viszont nem keletkezik hulladék.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Mielőtt a kritikusok bedobnák az egyik legfontosabb ütőkártyát az árat, íme egy kis matek. Megnéztük, hogy az általunk vásárolt termékek milyen árban kaphatók a Tesco webáruházában.

Az eredmény minimum érdekes: a csomagolásmentes bolt termékeinek ára a középkategóriás szupermarket árakkal vetekszik, de van olyan is, amit itt olcsóbban meg tudunk venni, mint a szupermarketben.

 • penne - szupermarket: 300-1150 Ft/kg - csomagolásmentes bolt: 675 Ft/kg

 • szarvacska tészta - szupermarket: 300-800 Ft/kg - csomagolásmentes bolt: 605 Ft/kg

 • csicseriborsó - szupermarket: 860 Ft/kg - csomagolásmentes bolt: 1070Ft/kg

 • salátabab - szupermarket: 1500 Ft/kg - csomagolásmentes bolt: 940Ft/kg

 • aszalt meggy - szupermarket: 4.850 Ft/kg - csomagolásmentes bolt: 4.950 Ft/kg

 • étcsokis aszalt meggy - szupermarket: 6.250 Ft/kg - csomagolásmentes bolt: 5.90 0Ft/kg

 A minőségbeli különbséget ezuttal nem tudtuk tesztelni. Viszont itt ráadásnak megkapjuk azt az élményt, amikor nem kell magyarázkodni, hogy nem kérünk szatyrot, hanem kifejezetten elvárás, hogy a saját dobozunkba, szatyrunkba pakoljuk az árut. Mindezt úgy, hogy nem érezzük magunkat ufónak, hiszen a többi vásárló is mellettünk csörög-zörög a saját dobozával, szatyrával. Ezt csak tovább tetőzi, hogy amikor otthon kipakoljuk a bevásárolt cuccokat, nem telik meg egyből még a szelektív kuka sem.

Mivel itt főleg tartós élelmiszert tudunk beszerezni, nem gond, ha távolabb lakunk, hiszen havonta egyszer egy nagybevásárlásért mindenképp megéri ide kiruccanni.  

 


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 
 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink