alap kinézet

Cikkek

System Messages

Cikkek » Típus » Tesztek

Teszt: szegélynyíró

A fűnyíróval nehezen elérhető szűk helyekhez praktikus, ha van egy szegélynyírónk, így a kerítés mellett, bokrok alatt, járdaszegély mentén vagy a nehezen mozdítható kerti bútorok mellett is le tudjuk vágni a füvet a kertünkben.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 szegélynyírót tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. Vizsgálták, hogy mennyire jól lehet velük füvet vágni különböző terepen, milyen könnyen használhatók, mennyire könnyű adagolni, cserélni a damilt/pengét, milyen könnyű összeszerelni, mennyi ideig bírja az akku.

A tesztelt készülékek ára 10 ezer és 75 ezer forint között mozog, közel fele-fele arányban volt köztük vezetékes és akkumulátoros szegélynyíró.

Az összes szempont alapján két akkumulátoros készülék, egy Honda és egy Black & Decker, ért el kiemelkedő eredményt, mivel könnyű használni őket, gyorsan és hatékonyan tudunk velük füvet vágni járdaszegély mentén, kerítés mellett, de a sűrű, magas füvet és az erősebb gyomnövényzetet is jól viszik. Hátrányuk, hogy 4,5 kg-mal viszonylag nehéznek számítanak, de legfőképpen drágák, mindkettő 65-75 ezer forintos árkategóriába tartozik.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt  >>>

Jó hír a vékonyabb pénztárcájú kertészkedőknek, hogy az ár ezeknél a készülékeknél sem irányadó. Míg 15-30 ezer forintért is kaphatunk olyan vezetékes szegélynyírót, amely a legtöbb terepen viszonylag jól teljesített, (61-67%-ot értek el összesítve) és viszonylag könnyű 2,5 kg-os, de van olyan 35-70 ezer forintos gép, amelyik nem hozza ezt a szintet.

Amennyiben egyszerűbb munkálatokra szeretnénk szegélynyírót beszerezni, vagyis leginkább csak gyepszegély igazításhoz, esetleg kerítés/fal/kerti bútor menti munkálatokhoz van szükségünk rá, nem feltétlenül kell sok tízezer forintot áldoznunk rá. A tesztben egy olyan termék volt, amelyik mintegy 20 ezer forintért kapható, és mindhárom fenti szempont alapján legalább közepes értéket ért el.

A sűrű, magas füvet, erősebb gyomnövényzetet viszont már csak a komolyabb készülékek viszik igazán jól, ezért ha elsősorban ilyen célra szánjuk, érdemes jobban a zsebünkbe nyúlni. Ennél a két tesztszempontnál 4 készülék kapott közepesnél jobb pontot, áruk 30 ezer és 75 ezer között mozog.

 

Kép: pixabay.com

 


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 


Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB


 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Teszt: eperjégkrém

Összesen 13 gyümölcs vagy gyümölcsös jégkrém adatait dolgoztuk fel. Olyan termékeket vásároltunk szupermarketben vagy néztük meg a gyártói oldalon, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcs tartalmú terméket vesznek. Amelyik márkánál nem találtunk csak epres terméket, ott csokis/vaníliás és gyümölcsös kombinációjú vegyes jégkrémet vettünk.

A termékeket több szempont alapján értékeltük. Pontoztuk a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát. Aromák és stabilizátorok jelenlétét is vizsgáltuk, habár egyik sem jelen nagyobb egészségügyi kockázatot, de jelenlétük esetleg hiányuk a termék minőségére utal.

Szerettük volna megvizsgálni a csokis jégkrémeket is kakaótartalom alapján. Sajnos az általunk vizsgált jégkrémek termékcímkéjén nehéz volt eligazodni, ugyanis volt, ahol csokoládé tartalmat, máshol pedig kakaótartalmat tüntettek fel, ill ezeknek különböző variációit. Vagyis az a rossz hír, hogy fogyasztóként termékcímke alapján nem tudjuk kideríteni, hogy mennyi az adott termék kakaó szárazanyag tartalma, tehát nem is tudjuk összehasonlítani őket. 

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Az előírások alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15%-ben kell tartalmaznia a gyümölcsöt. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik. Viszont azt a terméket, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. Az általunk vizsgált termékeknél a gyártók megfelelően használták az elnevezést, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és figyelembe veszik-e ezt vásárlásnál.

A teszt részletes eredményeit itt olvashatod >>>

Eredmények

A legmagasabb pontértéket (17p) a Haagen dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21% eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. 16 ponttal szorosan mögötte az Unilever terméke a Carte d'Or Classic Eper valamint 15 ponttal a Grycan Eper jégkrém. 23-24%-os gyümölcstartalmukkal győztek, de pontot is veszítettek mesterséges aroma ill. potenciális allergizáló adalékanyag miatt.

A lista végén 3 ill. 4 ponttal az Unilevertől a Viennetta Vanília jégkrém és eper ízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke a Ballino Vaníliás, eper ízű, csokoládés jégkrém végzett. Azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt csak aromát, viszont annál több cukrot ill. sok nem kívánatos adalékanyag van bennük. Érdekesség, hogy a Lidl jégkrémjében lévő csokis rész UTZ kakaóból készült, de ezt most nem értékeltük, mivel az epres részre fókuszált a teszt.

Az ár alapján elmondható, hogy az olcsóbb termékek (350-800Ft/liter) a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és sok adalékanyag miatt. A lista élén végzett három termék viszont mind drágább egységáron kapható: 1250Ft/liter és 4.000Ft/liter között.

A teszt részletes eredményeit itt olvashatod >>>

 

Köszönjük a közreműködést Gajdos Emesének és Pál Jánosnak!


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Teszt: vásárlói applikációk

Az online vásárlás egyre egyszerűbb. Nyomkodjuk a telefont, kiválasztunk egy terméket, fizetünk és már érkezik is a csomag, akár a világ másik feléről. Persze ilyenkor keveset gondolunk arra, hogy mi történik, ha problémánk lesz a termékkel. Hol tudunk reklamálni? Visszakérhetjük a pénzt?

Mit vizsgáltunk?

Négy népszerű vásárlói applikációt – AlieExpress, Amazon, eBay, Wish- töltöttünk le mobilra és mindegyikről 2-2 napelemes hátizsákot rendeltünk. Megvizsgáltuk, hogy mennyire egyszerű kezelni az appokat, mennyire felelnek meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak, és azt is, hogy miként zajlik a rendelés. Ezután kipróbáltuk, hogy mi történik akkor, ha az egyik terméket szeretnénk visszaküldeni.

Pontozás

Mindegyik szolgáltatás 10 pontról indult. Amennyiben működött az adott szolgáltatás, vagy elérhető volt az adott információ ezt alapnak vettük, ezért 0 pontot adtunk, ha viszont nem működött, akkor levontunk pontot. Néhány helyen egy kicsit eltért a pontozás az alábbiak szerint:

 • Lehetett-e a kiszállítás idejét változtatni: Nem-0 pont, Igen +1
 • Tudunk-e számlát kérni: Igen 0p, Elvileg igen, de nem sikerült/nem VAT -1p, Nem -2p
 • Visszafizették a pénzt a cikk megjelenéséig: Igen 0p, Nem -1p, Visszaküldés nélkül is +1p
 • Mennyire felhasználóbarát az app: 1-5-ig tartó iskolai osztályzattal értékeltük, de csak 50%-os súllyal került az összpontszámba.

Eredmény

Név   AliExpress Wish  eBay  Amazon 
Eladó részletes adatai elérhetőek-e az appon Igen-0pont, Nem -2 pont -2 -2 -2 -2
Kiderül-e, hogy kivel kötünk szerződést?  Igen-0pont, Nem -2 pont -2 -2 -2 -2
Pénzvisszafizetési garancia Igen-0pont, Nem -2 pont 0 0 0 0
(ÁSZF) a webshopról történő rendelés, regisztráció fizetési módok, szállítás, panaszkezelés szabályainak összefoglalása Igen-0pont, Nem -2 pont 0 0 0 0
Adatkezelési Tájékoztató Igen-0pont, Nem -2 pont 0 0 0 0
Tájékoztató az elállási jogról Igen-0pont, Nem -2 pont 0 0 0 0
Tájékoztató panaszkezelésről Igen-0pont, Nem -2 pont 0 0 0 0
Termék          
Ár érthető Igen-0pont, Csak a rendelésnél -2 pont -2 0 -2 -2
Részletek teljesek Igen-0pont, Nem -1 pont 0 0 0 0
Származási ország, eredet Igen-0pont, Nem -2 pont -2 -2 0 -2
Szállítási díj egyértelmű már a rendelés elején Igen-0pont, Nem -2 pont -2 -2 0 -2
Tudtunk-e számlát kérni Igen-0pont, Elvileg igen, de nem sikerült/nem VAT-1, Nem -2 0 -2 -1 -1
Tudtunk-e céges számlát kérni Igen-0pont, Elvileg igen, de nem sikerült/nem VAT-1, Nem -2 0 -2 -1 -1
Lehetett-e a kiszállítás idejét változtatni Nem-0 pont, Igen +1 0 0 1 1
Vissza tudtuk küldeni 30 napon belül?  Igen-0, Nem -2 0 0 0 0
Visszafizették a pénzt a cikk megjelenéséig?  Igen-0, Nem -1, Visszaküldés nélkül is +1 -1 1 -1 1
Mennyire felhasználóbarát 1-5 iskolai osztályzattal  4 2 3 3
Pont   3 1 5 3


 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Az appok kezelhetősége

AlieExpress

Angolul tudtuk használni az AliExpress oldalát. A keresés viszonylag egyszerű volt az oldalon keresztül. Kategóriák, anyag, méret, ár, értékelés, szállítás helye és ára, valamint a termék megrendelésének ideje szerint is választhattunk. Örömünk korainak bizonyult, mert hiába választottuk ki, hogy ingyen kiszállított terméket szeretnénk rendelni, a rendelés végén 32 dollár szállítási díjat számoltak fel. Számlát nem tudtunk kérni a rendelés során, de a kínai eladó készségesen válaszolt minden üzenetünkre (Kedves Barátom! megszólítással), és pár hét alatt a megrendelő személyére és végül céges számlát is küldött nekünk. Sajnos ez a baráti viszony akkor szűnt meg, amikor az egyik hátizsákot visszaküldtük. Az árát azóta is várjuk.

Amazon

Az Amazon applikációját is angolul beszélők tudják igénybe venni. A rendelés nem volt egyszerű, mert bár beállítottuk azt a szűrési feltételt, hogy Magyarországra is szállított termékeket szeretnénk megnézni, a megrendelés során háromból két termékről derült ki, hogy mégsem kapható nálunk. Megrendeléskor a pontos ár is nehezen tervezhető, hiszen a szállítási díjat és a vám összegét is csak a folyamat végén tudjuk meg. Pozitívum, hogy tudtunk magánszemély és cég számára is számlázási adatokat beállítani, és a számlát azonnal le tudjuk tölteni. Bár azon az szerepel, hogy az nem ÁFA-s. A kiszállítással nagyon jók a tapasztalataink, már a rendeléskor kiválaszthattuk, hogy ne hétvégén kézbesítsék a csomagot, és később a futárcég oldalán is beállíthattuk a pontos érkezés napját. A reklamációt jól kezelték, minden lépést részletesen elmagyaráznak.

eBay

Újabb angol felület, amit viszonylag jól lehet használni, több szempont szerint tudunk szűrni vele. A kereséskor azonban sokszor előfordult, hogy csak a termékre kattintva derült ki, hogy Magyarországra mégsem szállítják. Ezek után több terméket sem engedett a mobil appal megrendelni, a weboldalra irányított fizetni. Számlát sajnos nem tudtunk kérni a termékekről, és a tájékoztatás szerint ezt csak a fizetésre használt PayPal adatokkal tudjuk megtenni. Sajnos azonban ez a folyamat olyan bonyolultnak bizonyult, hogy számlánk még mindig nincs. A szállítás az Amazonhoz hasonlóan kifejezetten felhasználóbarát, a futárszolgálat értesít a termék kiérkezéséről, és még a napot is módosíthatjuk.

 

Wish

A Wish kifejezetten viccesnek mondható. Jó hír, hogy magyarul is használhatjuk az applikációt és írhatunk az ügyfélszolgálatnak. Rendelni viszont kifejezetten nehéz. Amint beírtuk, hogy milyen terméket keresünk, rengeteg termék jelent meg. Jellemzően 80-90 százalékos kedvezménnyel, nagyon olcsón. Szóval mi „kifogtunk egy ajánlatot” 276.956 Ft helyett csupán 27.274 Ft-ért, de láttunk olyan terméket is, amelyet csak a szállítási díjért cserébe kapunk meg Rendeléskor az ár szerinti sorba rendezés egyáltalán nem működik, de a többi szűrés is nagyon nehézkes. A rendelés is úgy zajlik, hogy olyat még sehol sem láttunk. 4 percünk volt kosárba rakni a terméket, hogy az ár ne változzon és rendeléskor is ketyeg a számláló, egy óránál több időnk nincs adataink megadására. Számlát itt sem tudtunk kérni- sőt meg is írták, hogy nem állítanak ki számlát semmilyen termékről-, de legnagyobb meglepetésünkre a termékek árát visszafizették anélkül, hogy azokat vissza kelljen küldeni. Mindössze annyi dolgunk volt, hogy egy fotót küldtünk a megérkezett táskákról.  

Fogyasztóvédelmi szempontok

Nagyon fontos, hogy tisztába legyünk azzal, hogy a legtöbb rendelésre nem vonatkoznak az európai jogszabályok, hiszen a termékek sokszor Ázsiából vagy az Egyesült Államokból érkeznek hozzánk. Az Európai Uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok akkor irányadók a jogviszonyunkra, ha fogyasztóként Európai Uniós székhellyel vagy legalább bejegyzett, fiókteleppel rendező vállalkozástól vásároltunk.  Ennek ellenére a legtöbb applikáció kezeli a fogyasztói panaszainkat, ám olcsóbb termékeknél kérdéses, hogy megéri-e visszaküldeni ezeket hiba vagy egyéb probléma esetén, hiszen a postázás költségeit mindegyik szolgáltatónál mi álljuk.

Mi úgy döntöttünk, hogy a két hátizsákból egyet-egyet visszaküldünk és megnézzük, hogy visszakapjuk-e a pénzünket, ahogy az az EU-ban lehetséges lenne, ha meggondolnánk magunkat.

AliExpress

Az AliExpress egy online kiskereskedelmi webáruház, ahol Kínából és más országokból származó vállalkozások, magánszemélyek értékesíthetik termékeiket a vásárlók felé, tehát csupán online piacteret biztosít az eladók számára. A legtöbb esetben vásárlóként nem tudjuk, hogy kivel kötünk szerződést.

Az AliExpess felületén van lehetőségünk úgynevezett vitát kezdeményezni az eladóval szemben, amennyiben a termékünk nem érkezik meg. A megjelenő kérdőív kitöltésével el tudjuk küldeni visszatérítési igényünket, amelyre az eladónak 5 napon belül válaszolnia kell. Ha ez nem történik meg, akkor a vita automatikusan elfogadásra kerül, ha viszont válaszol, a beszélgetés akár hetekig is elhúzódhat, akár megoldás nélkül. Mi még levelezünk az eladóval.

Kiemelendő, hogy csak abban az esetben illetnek meg minket az Uniós fogyasztóvédelmi jogok és igényérvényesítési lehetőségek, ha az eladó székhelye az Unió valamelyik államában van. Az AliExpress felületen a legtöbb eladó székhelye viszont a Távol-Keleten van.

Amazon

Az Amazon saját raktárral is rendelkezik, így saját termékeket és más vállalkozások termékeit is megtalálhatjuk az applikáción.  Tehát sok esetben maga az Amazon az eladó vállalkozás. Az Amazon különlegessége, hogy az amerikai székhelyű cégnek vannak európai leányvállalatai, például Németországban. Amennyiben az Amazon európai leányvállalatától rendeljük a terméket, akkor az Uniós jogszabályok lesznek irányadóak, és egy esetleges jogvita esetén a Budapesti Békéltető Testületnél kezdeményezhetünk eljárást. Tapasztalatunk szerint az Amazon kifejezetten jól kezeli a reklamálást, pontos leírás volt a termék visszaküldés folyamatár, és az árat is korrekt módon visszafizették.

eBay

Az eBay egy Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett online aukciós piactér, ahol tulajdonképpen különböző eladók árulják a termékeiket. A legtöbb esetben nem tudjuk pontosan, hogy ki az eladó. Így sokszor az sem derül ki, hogy magánszemélytől vagy vállalkozástól vásárlunk-e, és tulajdonképpen mi a hivatalos nevük. Jó tudni, hogy maga az eBay vállal pénzvisszafizetési garanciát, szinte minden termékre. Mi elküldtük a csomagunkat az Egyesült Államokba, Peter-nek (nem volt vezetékneve), de a visszafizetést még várjuk.

Wish

A Wish webáruházban is a vállalkozások, gyártók értékesítik a termékeket a fogyasztók számára, tehát ebben az esetben sem a Wish applikációt működtető amerikai székhelyű vállalkozástól vásárlunk, ő csak közvetít. Amikor vásárolunk, nem derül ki, hogy mi a hivatalos neve, akitől vásárlunk, illetve itt azt sem olvashatjuk, hogy hol van a székhelye. Azonban a szerződési feltételek jogválasztásra vonatkozó és joghatósági kikötést is tartalmaznak, amelyek alapján a céggel szemben felmerülő jogvitákra a holland jogot kell alkalmazni és a holland bíróságok az illetékesek. Ennek ellenére a reklamáció nagyon egyszerű volt, ahogy azt korábban leírtuk, gyakorlatilag egy fotóért cserébe visszautalták a megrendelés összegét (két termék rendelésekor csak mindkettővel foglalkoznak, nem kezelik azokat külön).

Köszönjük a közreműködést Perényi Zsófiának és Kiss-Benedek Damarisznak! 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Teszt: gyroshús

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. A foszfát természetes módon megtalálható az élelmiszereinkben, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben használja azért, hogy növelje a termékek élvezeti értékét. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.

A felmérés során tíz különböző budapesti gyrosozóban kapható gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg. Míg két termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab), és további hat termék csak kis mértékben, addig két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb (Kerkyra, Kyros Gyros) volt az adalékanyag koncentrációja, de még így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5.000 mg/kg érték felét. Jó hír, hogy a legrosszabbul szereplő gyrosból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, ahhoz hogy meghaladjuk az EFSA szerint még elfogadható napi 3.000mg-os felső egészségügyi értéket.

A TVE labortesztjével párhuzamosan a Dívány.hu csapata a négy gyrost kóstolt meg: a két határérték alattit, illetve a két magasabb foszfáttartalmút. Érdekesség, hogy a magasabb foszfáttartalmúak jobb eredményt értek el az ízteszten.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Hogy kerül a foszfát a gyrosba?

Az emberi szervezetben lévő átlagosan 700 g foszfor 80-85%-a csontunkban, fogunkban található. Emellett a foszfát nélkülözhetetlen többek között az örökítőanyag (DNS) felépítéséhez.

Táplálékaink közül a jellemzően magas fehérjetartalmú ételekben van több foszfor, ilyen a hús, tejtermékek, hüvelyesek, olajos magvak. Ezekben 100 grammonként jellemzően 100-200 mg foszfor található.

Egy felnőtt napi foszforszükséglete 600–800 mg. Hiánya és túladagolása is betegséget okozhat. Mivel az élelmiszeripar jelentős mennyiségű foszfátot használ fel élelmiszeradalékként, ezért elsősorban a túladagolás jelenthet reális veszélyt.

A húsiparban, így a gyroshúsok kezelésére is elterjedten alkalmazzák ezeket az anyagokat, amivel lehetővé teszik a nyárson lévő húsdarabok összetapadását, és segítik a víztartalom megőrzését.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az üdítőitalok 700 mg/l, a húskészítmények 5.000 mg/kg, míg az ömlesztett sajtok akár 20.000 mg/kg foszfátot is tartalmazhatnak. A számokból látható, hogy nem megfelelő táplálkozás esetén üdítőital vagy ömlesztett sajtok fogyasztásával hasonlóan könnyű elérni a foszfát túlzott bevitelét, mint a húskészítményekkel.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2018 végére újraértékeli a foszfátadalékok egészségügyi kockázatait.

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Termékteszt: TV - frissített

A tesztelt tévék ára 60 ezer forinttól indult, de volt 1 millió forint fölötti termék is. A 81 cm képátlótól a 161 cm képátlóig számos különböző méretű készülék szerepelt a tesztben. Az összesített szempontok alapján 6 termék végzett a lista élén, mivel jó hang- és képminőséget nyújtanak,

energiahatékonyak, könnyen személyre szabhatók, gyorsan, könnyen használható okos TV-ként. Áruk többnyire elég borsós, többnyire fél millió forint vagy afeletti áron futnak, de volt közöttük 270 ezer forintos készülék is.

Leginkább a kép- és hangminőség miatt veszített pontot több készülék. A képminőségnél laboratóriumban vizsgálták többek között a színkontrasztot, a színárnyalat- és kontrasztváltozást különböző látószögnél, a külső fény tükröződését a képernyőn, a mozgókép folytonosságát (gyors filmjelenetnél, kameramozgásnál). Pontvesztés elsősorban az elmosódó gyors mozgókép miatt történt, valamint azért, mert több készüléknél erősen csökken a színkontraszt, ha nem szemből nézzük - ez utóbbi leginkább akkor zavaró, ha nagyobb család vagy társaság együtt tévézik.

Hangminőségnél vizsgálták a készülékeknek azt a maximális hangerejét, amelynél még nem lép fel zavaró hatás. Ezen kívül szakértők további teszteket végeztek pop és komoly zenei számokkal, illetve egy drámai jelenet lejátszásával – amelyek lefedik a TV hangok széles skáláját.

A  teljes tesztet itt olvashatod >>>

Hang és képminőségre csak a tesztelt termékek közel fele kapott 3 vagy 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

A TV vásárlásnál az egyik fő szempont a képernyő mérete. Kis szobába nem érdemes túl nagy készüléket venni, mert zavaró lesz a képhatás. A televíziótól való távolságnak a képátló mintegy 3-szorosának kell lennie. Vagyis például egy 100 cm-es képátlónál a fotelünknek kb. 3 méterre kell lennie a TV-től, tehát ha nincs ekkora hely a szobában, nem érdemes fölösleges költségekbe verni magunkat, válasszunk kisebb készüléket.

A tesztben a 100 cm-nél kisebb kategóriában 17 különböző HD-ready és Full_HD készülék szerepelt, mindegyik 81 cm képátlóval. Egyik se ért el 61%-nál magasabb értéket az összesített szempontok alapján. Míg a képminőség, energiahatékonyság és használhatóság alapján közepesnek mondhatók, leginkább a gyengébb hangminőséggel veszítettek sok pontot. 280 ezerért és 90 ezerért is kaphatunk olyat, amelyik nagyjából ugyanazt a szintet hozza.

Az eggyel nagyobb, 100-120 cm képátlójú TV-k közül 31 termék szerepelt a tesztben, ezek mind Full-HD és Ultra-HD készülékek. Ezek között a lista élén 70% fölötti összesített eredménnyel közepesnél jobb hang- és képminőséggel 9 termék végzett, az árak között nagy a szórás. Hasonló teljesítményű készüléket kaphatunk 130 ezerért is és 330 ezerért is. 

Több mint 90 különböző, 120 cm-nél nagyobb (120 cm- 165 cm) TV készülék szerepel a tesztben. Ezek között volt Ultra-HD és Full-HD, LCD és OLED képernyős készülék is. Áruk 200 ezer forintnál kezdődik és egymillió forint fölé is mehet. Nyolc termék ért el 80% vagy e feletti összesített értéket, a jó hang- és képminőségért, valamint azért mert könnyen használhatók multimédia playerként, okos TV-ként és energiahatékonyak. Az azonos méretűek között jelentős árkülönbség van, közel ugyanazt a minőséget tudja például egy 270 ezer forintos  mint egy 770 ezer forintos 139 cm-es készülék.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Teszt: földieper

Mit vizsgáltunk?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző hazai szupermarketben és fővárosi piacon kapható földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A laboratóriumi vizsgálat során arra voltunk kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben.

A felmérésünkben a mintákat két különböző időszakban szereztük be, ugyanis arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között. Az első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt termékek mindegyike import, primőráru volt. A második, május közepi mintavételbe került 8 szupermarketben és 6 piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a piacon vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtunk támaszkodni.

 

Eredmények

A tesztünk során vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Viszont sajnos ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által laborban tesztelt epreket a Dívány.hu csapata íztesztnek vetette alá. A szezonális epreket kóstolták végig, hiszen ha most indulsz vásárolni, te is ezek közül válogathatsz. Módszerük szokás szerint a vakteszt volt. A tesztelők szubjektív szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték az epreket, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határozták meg. 

A teszt részletes eredménye ingyenesen megtekinthető itt >>>

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Teszt: autós gyerekülés

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 47 különböző autós gyerekülést tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel és a német ADAC autóklubbal együtt. Vizsgálták többek között, hogy mennyire nyújt biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél, milyen könnyen használható, mennyire kényelmes és tartalmaz-e egészségre káros vegyi anyagokat, mint például policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), ftalát, fenolok, formaldehid, égésgátlók. Ez utóbbiak jelenléte azért fontos kérdés, mert potenciális rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagokról van szó, amelyek a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.

A biztonsági tesztben szakértők azt vizsgálták laboratóriumi körülmények között, hogy frontális és oldalirányú ütközés esetén mi történik: elmozdul-e a gyerekülés, milyen erő éri a gyerek fejét, mellkasát, nyakát ütközésnél. Azokat a gyereküléseket, amelyek több korosztálynak készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is tesztelték.

Rossz hír, hogy egy termék 0,5 pontot kapott ezen a teszten a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Ráadásul nem is a legolcsóbb termékről van szó, hiszen mintegy 120 ezer forintba kerülek. Nehezíti a vásárló helyzetét, hogy a biztonság nem egyértelműen márkafüggő, ugyanis márkán belül is jelentős eltérés lehet a biztonság szempontjából. 

További 5 termék vásárlását szintén nem ajánlják a szakértők, mert ezek is 2 pontnál kevesebbet kaptak biztonságra, és ugyanezért az árért kaphatunk olyan gyerekülést is, amelyik sokkal biztonságosabb.


A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>


Jó hír, hogy az egészségre káros vegyi anyagok, mint például a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), ftalát, fenolok, formaldehid, égésgátlók nem jelentenek nagy kockázatot ezeknél a termékeknél. 29 gyerekülés 4 vagy ennél jobb pontot kapott, mindössze 2 termék kapott 2 vagy annál kisebb pontot erre a tesztre.

A tesztben szereplő 14 különböző 0-13 kg ill. 0-18 kg méretű gyerekülések között vehetünk 60 ezer forintért is olyan terméket, amelyik biztonságos, jól használható, kényelmes, és a vegyi anyag szennyezettségtől is mentes. Viszont 160 ezer körüli összegért is kaphatunk olyat, amelyik az ütközéses tesztnél ugyan jól szerepelt, de viszonylag magas a vegyi anyag szennyezettsége. Ebben a kategóriában volt 2 olyan termék is, amelyik kirívóan gyengén szerepelt a biztonsági teszten.

A 9-18 kg-os méretcsoportban 8 terméket teszteltek, amelyek közül egy 0 pontot kapott a biztonsági teszten. Ez utóbbi gyerekülés 90 ezer forint körüli összegért kapható, viszont ebben a méretben ennyi pénzért tudunk olyat is venni, amelyik sokkal biztonságosabb.

Jó hír, hogy a tesztben szereplő nagyobb méretű gyerekülések (15-36 kg) között nem volt kirívóan gyenge biztonságú termék. Akár 50-70 ezer forintért is kaphatunk olyan gyerekülést, amelyik legalább közepes pontot kapott biztonságra.

Vásárlóként jobban szeretjük, ha minél kevesebb pénzkiadással és időráfordítással jár a gyerekülés vásárlás, erre szolgálnak az együttnövő gyerekülések. Ebből van olyan típus is, amelyik 0-36 kg-ig használható, vagyis újszülött kortól ugyanazt az ülést használhatjuk. Szakértők szerint viszont ezeknek az üléseknek a hátránya, hogy általában kevésbé biztonságosak, mivel eleve nagyobb gyerekekre van kialakítva az egész szerkezet. A gyártók ezt úgy küszöbölik ki, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Ennek viszont gyakran a használhatóság látja kárát, az ilyen ülések gyakran nehezek, és nehézkesen mozgathatók. A tesztben 3 ilyen termék szerepelt, mindhárom 2-nél kisebb pontot kapott biztonságra, és az is bebizonyosodott, hogy nem könnyű a használatuk.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 Teszt: szálláskereső oldalak

A legtöbben ma már internetes keresőoldalakon találnak szállást a nyárra, de mivel ezekből is elég sok van, nem könnyű kérdés, hogy ezek közül melyiket használjuk. Habár első ránézésre hasonlóak, mindegyiknél kicsit máshogy működik a keresés, más-más részletességű és más szempontokra kiterjedő szűréseket végezhetünk.

Öt népszerű, szálláshelyeket aggregáló oldalt vizsgáltunk meg, mindegyikük magyar nyelven olvasható, és alkalmas hazai szállások keresésére. A konkrét oldalak: Tripadvisor.co.hu, Booking.com, Szállás.hu, Utazok.hu és az Utazzitthon.hu. A tesztelés közben két hipotetikus augusztusi utazásra kerestünk szállást. Az egyik egy két felnőttből és két gyermekből álló család utazása Egerbe, a másik pedig egy 4 felnőttből és 5 gyerekből álló csapat nyaralása Balatonfüreden.

Mit vizsgáltunk?

 • ár illetve vendégértékelés szerint sorba rendezhetők-e a szállások;

 • lehet-e szűrni baba/gyermekbarát, állatbarát és akadálymentesített szobákra, és SZÉP kártyás fizetési lehetőségre;

 • kiderül-e egyértelműen a felszereltség és a szobabeosztás;

 • van-e lehetőség szöveges és pontozásos értékelésre;

 • kiderül-e a nyitólapon, hogy kell-e foglalót fizetni;

 • mennyire pontosan keres: valóban tartja-e magát a megadott szűrőkhöz, vagy megjelenít más településen lévő, esetleg reklámozott ajánlatot is előbb;

 • van-e lehetőség beállítani hogy a település bizonyos nagyságú körzetében keressen?

Pontozás

Minden egyes szempontra egy pontot adtunk, amennyiben pozitív volt a válasz, és plusz egy pontot lehetett szerezni, ha az adott szempontnál valamilyen módon kitűnik, túlteljesít az oldal a többihez képest.

 

Eredmények

Első helyezett lett az UtazzItthon.hu 14 ponttal, mert jól szűrhetők, könnyen áttekinthetők az oldalon lévő információk. Második helyen végzett a Booking 13 ponttal, megosztott harmadik helyen végzett 12 ponttal az Utazok.hu és a Szallas.hu.

Utolsó helyre 10 ponttal a Tripadvisor került, ugyanis ez egy kicsit kilóg a sorból, hiszen más szállásfoglaló oldalakra irányít át, így közvetlenül ezen az oldalon kevés információt találunk a szállásról és foglalni sem tudunk.

  utazzitthon.hu booking.com/hu szallas.hu utazok.hu tripadvisor.co.hu
Sorba rendezés ár szerint 1 1 1 1 1
Szűrés: baba/gyerekbarát  2 1 2 1 0
Szűrés: akadálymentesített  1 1 1 1 1
Szűrés: állatbarát 2 1 1 1 1
Szűrés: SZÉP kártyára 0 0 1 1 0
Könnyen áttekinthető a szállás felszereltsége pl. parkoló, grill sütő, wifi, zuhany, konyha. 1 1 1 1 1
Egyértelmű szobakiosztás 1 1 0 1 0
Szöveges értékelés 1 1 1 1 1
Pontozásos értékelés 1 1 1 1 1
Sorba rendezhető-e a vendégek értékelése szerint. 1 1 1 1 1
Csak az adott településen lévő szállásra vagy x km-es körzetben is keres. 1 1 0 0 1
Csak a keresett településen lévő szállásokat adja ki. 1 1 1 1 1
A beállított parméterű helyek vannak elöl. 1 1 1 1 1
Már a nyitólapon kiderül, hogy kérnek-e foglalót. 0 1 0 0 0
ÖSSZESEN 14 13 12 12 10

Részletes eredmények

Voltak bizonyos szempontok, amelyeknél semmi különbség nem volt az oldalak között. Mindegyik oldalon lehet sorba rendezni ár és vendégértékelés szerint, lehet szűrni akadálymentesítettségre, van lehetőség szöveges és pontozós értékelésre.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


A felszereltség szintén mindegyik oldalon jól feltüntethető volt, inkább az egyes szállásadóktól függött, hogy használják-e ezeket a beállításokat. Mindegyik oldal valóban csak a beállított településre keres és nem ad ki olyat, ami nem teljesíti a szűrőt (maximum a felsorolás után, ezt egyértelműen jelezve). Erre a szempontra mindegyik oldal egy pontot kapott.

Szintén alapvetőnek tűnik a baba, gyermek és állatbarát szállásokra való szűrés, de itt egyes oldalak túlteljesítették a többit. A Szállás és az Utazz Itthon például sokkal részletesebb bababarát szolgáltatásokat tüntet fel. Ilyen például a gyerekmedence, kiságy, játszótér, baba etetőkészlet, bébiétel melegítési lehetőség, babafelügyelet, babafürdető kád, animátor szerinti szűrés. Ez fontos, hiszen annyi mindent jelenthet az a szó, hogy „bababarát” és egyáltalán nem árt tisztázni, hogy mit ért alatta az adott szállás.

Az Utazz Itthon arra is kapott plusz pontot, hogy nem csak állatbarát szállásra lehet szűrni, de arra is, ami kifejezetten nem fogad állatokat. Ez az állatszőr allergiásoknak lehet fontos szempont.

Kevésbé volt alapvető a SZÉP-kártyára való szűrés, ugyanis azt találtuk, hogy csak a Szállás.hu és az Utazok.hu oldalán lehet ezalapján keresni.

Csak a Booking-on és az UtazzItthon.hu van már a listanézetben is információ a foglalóról. A Booking.com jelzi az ingyenes lemondást, és azt is ha nincs foglaló, az Utazz Itthon pedig azt, ha csak helyben kell fizetni.

Ha nem ragaszkodunk az adott településhez, hanem a környéke is jó, akkor a Tripadvisor és az UtazzItthon.hu a legjobb választás. A Booking-on pedig sorbarendezhetjük a központtól való távolság alapján a szállásokat, és az alapján is, hogy a vendégek hány pontot adtak az elhelyezkedésre.

A szobakiosztásról a Tripadvisoron és a Szállás.hu oldalon nem kapunk egyből információt a nyitólapon, ehhez tovább kell kattintanunk az adott szállás oldalára. A Booking.hu, Utazok.hu és az UtazzItthon.hu viszont 1-1 pontot kaptak erre a szempontra, mivel náluk már a kezdőoldalon látszik a szobakiosztás.

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

   Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Teszt: rizs, puffasztott rizs

A rizs jelentősége a gluténmentes étkezés elterjedésével nő, hiszen a glutént tartalmazó búzaliszt és az ebből készült termékek legegyszerűbben a rizzsel válthatóak ki étkezéseink során. Viszont a rizs jelentős forrása lehet az olyan mérgező anyagoknak, mint az arzén, higany, kadmium vagy ólom, amelyek a szervezetbe kerülve egészségkárosító hatásúak. Nem ürülnek ki a szervezetből, hanem hosszú távon felhalmozódnak és többek között vese- és hormonrendszer károsító, ill. rákkeltő hatásúak lehetnek.

A legmagasabb értékkel (80%) a Müller Bio Gourmet basmati rizs és 79%-kal a Müller Alnatura basmati rizs végzett. A harmadik helyen (70%) megosztva 4 termék végzett: Tesco value B minőségű hosszúszemű rizs, a S-Budget B minőségű rizs, Tesco basmati A minőségű rizs és a Lidl sajátmárkás Golden Sun basmati rizse lett.

Azért értek el magas pontszámot, mert nagyon kicsi volt az arzén szennyezettségük, egyáltalán nem volt bennük higany és nem vagy csak csekély mértékben volt bennük kadmium és ólom. Két terméket Európában termesztettek, így kicsi a szállításból adódó környezetterhelésük is. Emellett az első két helyen végzett Müller termékek rendelkeznek független bio minősítéssel is, viszont hátrányuk, hogy nem az olcsó árkategóriába tartoznak: kilónkénti egységáruk 1200 Ft és 1600Ft között mozog.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Jó hír, hogy a harmadik helyen szereplő termékek mind az olcsó kategóriába tartoznak: kilónkénti egységáruk 230-500 Ft között van.

Utolsó helyen 59%-kal a Riso scotti "A" minőségű hosszúszemű rizs végzett. A viszonylag magas arzéntartalom miatt veszített sok pontot, viszont előnye, hogy a szállítása kevésbé környezetterhelő, mivel relatív közelről, Olaszországból érkezett.

 

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt >>>

 

A puffasztott rizsek között a Ham-let került a lista élére 82%-kal és a DmBio puffasztott rizse 81%-kal, mindkettőnél alacsony volt az arzén és kadmium szennyezettség, a higany és az ólom egyáltalán nem volt kimutatható bennük. A Ham-let azzal szerzett még plusz pontot, hogy itthon gyártják, a Dm terméke pedig a bio minősítés miatt.

A lista végén egy bio termék, a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval termék végzett 58%-kal. Leginkább azért veszített pontot, mert az arzénszennyezettség megközelítette a 0,3 mg/kg határértéket. Szintén utolsó lett 58%-kal a Tesco Rice Cakes (Natur puffasztott rizsszelet), ebben is az átlagnál magasabb volt az arzén- és a kadmium szennyezettség, de mindkettő a határérték felénél volt.

Miért baj az arzén-szennyezettség? 

A vizsgált elemek közül az arzén minden termékben kimutatható volt, de két terméknél a Riso scotti "A" minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval terméknél megközelítette a határértéket. A Tudatos Vásárlók Egyesülete kikérte a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakvéleményét a két termékkel kapcsolatban. A NÉBIH álláspontja szerint az EU Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (EFSA) 2014. évi testtömegre vetített arzén beviteli értékeit figyelembe véve a két terméknél még magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető az expozíció kiemelkedőnek.

Bár elkerülhetetlen a szervetlen arzén élelmiszerekben való jelenléte, azonban rákkeltő hatása miatt igen káros. Az arzén főként szennyezett víz és talaj útján kerül az élelmiszerláncba, a szárazföldi élelmiszerekben domináns előfordulási formái a szervetlen arzénformák. 

A szervetlen arzén hosszú távú bevitele krónikus arzénmérgezéshez vezethet. A kitettség szintjétől függően előfordul, hogy az első hatások csak évek múlva jelentkeznek. Kialakulhat bőrkárosodás, perifériás neuropátia, emésztőrendszeri tünetek, diabétesz, vesehatások, szív- és érrendszeri megbetegedés, továbbá rák. A rák kialakulása általában 10 évnél is tovább tart. 

A rizs szervetlen arzén tartalma a főzés során használt nagy mennyiségű főzővízzel, valamint azt megelőző átöblítéssel csökkenthető.

 

Higany ólom, kadmium

A higanyt a tesztelt termékek többségében nem lehetett kimutatni, és erre a nehézfémre nincs is EU-s határérték a rizs esetén.

Az ólom is csak a minták negyedében volt nagyon kis mértékben kimutatható, a határérték tizedét sem érte el.

Bár a kadmium a legtöbb termékből kimutatható volt, ennek koncentrációja sem tekinthető a felmérés alapján lényeges kockázatnak.

 

Kép: pixabay.com

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

Infoteszt: önkiszolgáló mosodák

Több országban is megszokott jelenség, hogy az otthoni mosást házon kívül, mosodában intézik. Az utóbbi években itthon is megszaporodtak az önkiszolgáló mosodák, amelyeket a családosok ugyanúgy használnak, mint a diákok vagy a nyugdíjasok. Most kiderül, hol, mire számíthat, aki használná ezt a szolgáltatást.

Mit teszteltünk?

Körképünkben négy (Bubbels, Mosoda Budapest, Washpoint, Mosómedve mosoda) budapesti önkiszolgáló mosodában jártunk, amelyek közül a Bubbles vidéki egységekkel is rendelkezik, a fővárosban pedig majdnem minden kerületben találhatunk belőle legalább egyet.

A tesztmosás során mostunk (30 fokon színes és 60 fokon fehér ruhákat és törölközőket), és szárítottunk. A végeredménnyel mindenhol elégedettek voltunk, de a gyorsaságban, rugalmasságban és a környezet tekintetében nagyok a különbségek.

A teszt részletes eredményét letöltheted itt >>>  

Bubbles mosoda

Mosás

Az árak 1000Ft/10kg ruha körül mozognak. A legolcsóbbnak a Mosoda Budapest bizonyult, ahol már 800 Ft-ért moshatunk 7-8kg ruhát (ez kb. két ember téli heti szennyese), igaz, kicsit leharcolt mosógépekkel, viszont az árba a mosószer és az öblítő is beletartozik. Maximálisan rugalmasak, ha valakinek ez nem megfelelő, bármilyen mosószert, öblítőt használhatunk, még szódabikarbónát és az ecetet is engedélyezik. 

Bubbels árai magasabbak (1300Ft), viszont cserébe náluk 11kg ruha is kimosható, a mosószer benne van az árban, és mivel több mosodájuk is van, könnyebben találunk egyet a lakásunk közelében. Összességében ugyanezzel az árral dolgozik a Mosómedve is, csak ott bontva van az ár: 1100 Ft egy mosás (a mosógépekbe itt 10kg ruha is befér), a mosószerért itt még plusz 200 forintot kell fizetnünk.  

Mosoda Budapest

Szárítás

Szárításra mindenhol van lehetőségünk: a Bubbes-ben kell a legtöbbet, 1300Ft-ot, a Mosómedve mosodában és a Mosodabudapestben a legkevesebbet (800Ft) fizetnünk, viszont a Mosodabudapestnél csak 7-8kg ruhát száríthatunk egy gépben, míg a Bubbels-ben és a Mosómedvében akár 16-25 kilót is.

A legtöbb mosó-és szárítógép a Mosoda Budapestben található, de a többi helyen sem kellett várakoznunk.

A ruhákat mindegyik mosodában tisztára mosták, igaz nem is vittünk nagyon koszosakat, a frissességük azonban a Bubbels és Washpoint után volt a leginkább érezhető, talán azért, mert ezeken a helyeken fertőtlenítőt is adnak a mosáshoz (amit elvileg semlegesítenek is az öblítésnél). Száradás után minden textil és ruha friss és enyhén illatos lett. A cikk írója az otthoni mosáshoz nem használ öblítőt, ezért külön hálás volt, hogy a ruháknak nincs tapintatlanul erős illatuk.

Washpoint mosoda

Az alapgépekbe a Bubbels-ben tölthetünk a legtöbb ruhát (11kg), a legkevesebbet (7-8kg), a Mosoda Budapest gépei bírnak, a másik kettő egységesen 10kg-ot tud befogadni. Több pénzért a Bubbels-ben, a Mosómedvében is van lehetőségünk nagyobb mennyiséget mosni.

A gyereksarok nem, a WIFI alaptartozék

A mosás és szárítás leggyorsabban a Bubbelsben és a Washpointban készül el, 30 perc alatt kimoshatunk, és újabb 30 perc alatt megszáríthatunk akár 16 kiló ruhát is, már akinek van ennyi szennyese.

A leghosszabb időt a Budapesti Mosodában kell várni a mosásra/szárításra, nekünk 3 óra alatt készült el, igaz, otthagyhattuk és késő délután visszamehettünk érte. Ez leginkább a közelben lakóknak, dolgozóknak lehet praktikus, helyben megvárni túl nagy macera. A tájékoztatás szerint akár egy napra is otthagyható a ruha (többre is, de ekkor már feláras), ha nem tudunk érte menni, sőt bizonyos mennyiség felett házhoz is szállítják. Szóval mi otthagytuk, de kicsit csalódottak voltunk, mert a szárított pólók összegyűrve vártak minket egy kosárban, így otthon biztosan vasalni kell majd. Nem elvárható, hogy összehajtsák, de ha erről tájékoztattak volna, biztosan odamegyünk a szárítás végére.

A gyereksarok a Bubbles mosodákban alaptartozék, a Washpointban pedig egy egész gyerekbirodalom várja a kicsiket, a négy közül ez a mosoda volt a legbarátságosabb, majd a Bubbles.

Gyereksarok a Washpointban
 

Színes, modern bútorokba süppedve lehet kivárni a mosás, szárítás végét, ami csak kicsit több egy óránál. Van TV, és a szomszédban egy kis kávézó is üzemel, ahol a mosodából érkező vendégek 10 százalék kedvezményt kapnak. Ide csak az jut be, akinek működő mobilja van, a bejárat előtt ugyanis egy telefonszámot kell felhívni, a belépőkódot csak így tudhatjuk meg.

A hangulatot tekintve a Budapest Mosoda volt a legkevésbé barátságos. Az egyébként nagyon kedves és segítőkész menedzser elmondta, nem is cél, hogy az emberek ott helyben várják meg a mosást, elmehetnek ügyet intézni, kávézni, még akár dolgozni is. Ennél barátságosabb, de összességében nem túl hívogató a Mosómedve mosoda, és bár a személyzet nagyon kedves és figyelmes volt, nem itt várnánk meg a mosást, ha heti szinten használnánk.

Ingyen WIFI-t mindehol találtunk.

Segítő személyzet vs. önkiszolgáló

Az árakról mind a négy mosodában korrekt módon informálnak.

Két helyen (Mosoda Budapest, Mosómedve mosoda) van személyzet, ami könnyebbség volt számunkra, segítettek beindítani a gépet, és az árakon felül is megtudtunk néhány plusz információt is.

A Bubbels és a Washpoint nem tart fenn személyzetet, ezek tényleg önkiszolgáló mosodák a szó legszorosabb értelmében. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a gépeket egyszerű használni, és minden gyakorlati tudnivalóról kapunk információt a kihelyezett feliratokon vagy a központi fizetőautomatán keresztül.

Ha mégsem boldogulunk, kérhetünk telefonos segítséget is, de erre valószínűleg ritkán kerül sor, mivel azt tapasztaltuk, hogy az aktív mosodába járók is szívesen segítenek az újoncoknak. A külföldiek közül sokan használják a mosodát, első pillantásra ez a Washpointra különösen igaz, mert ottjártunkkor csak külföldi diákokkal találkoztunk. A Mosoda Budapest munkatársa is megerősítette ezt: főleg a nyári időszakban, a mosodahasználók 70 százaléka külföldi.

Igaz, csak a weboldalukon, de egyedül a Mosoda Budapestnél találkoztunk a vízpazarlással, környezetterheléssel kapcsolatos információkkal.

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával.

Teszt: fúró- csavarozó gépek

Ha nem profi felhasználók vagyunk, hanem csak alkalmanként van szükségünk fúró- csavarozógépre otthoni javításnál, bútorok összeszerelésénél, akkor nem feltétlenül kell 50-90 ezer forintos készülékben gondolkodnunk. 24-40 ezer forint között is találunk olyan készüléket, amelyikkel viszonylag jól lehet fúrni és csavart behúzni, jól bírják a strapát. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ezek közül soknak elég gyenge az akkumulátora, de ezt ki tudjuk küszöbölni úgy, ha a tartalék akkumulátort töltőre tesszük, így folyamatosan tudunk dolgozni.

 

Márkán belül is nagy az eltérés

Jó hír, hogy az összesített eredményben 12 készülék is legalább 75%-ot ért el. A legnagyobb márkák mint például AEG, Bosch, Ryobi, Fein, Metabo, Stanley Fatmax termékei vannak ezek között. Árban is nagy a szórás, ugyanis míg a lista élén egy 105 ezer forintos Makita fúrógép végzett 84%-kal, a legjobbak között van egy olyan Stanley Fatmax 35 ezer forintos készülék is, amelyik 75%-ot ért el.

A lista élén végzett termékek előnye, hogy átmentek a biztonsági teszten, viszonylag jól lehet velük fúrni, csavarozni, könnyen használhatók, és jól bírják a folyamatos használatot. Hátrányuk, hogy egyik sem rendelkezik ütvefúró funkcióval, illetve jelentős eltérés van köztük abban, hogy az akkumulátoruk mennyi ideig bírja a munkát egy feltöltés után.

Ha betonban is szeretnénk dolgozni, mindenképp olyan készüléket válasszunk, amelyik alkalmas ütvefúrásra. A tesztben 13 ilyen készülék szerepelt, de ebből mindössze 5 kapott legalább közepes pontot ütvefúrásra. Áruk 43 és 76 ezer forint között mozog.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

 

A lista végén, 50% összértékkel vagy az alatt 3 termék végzett. Közös bennük, hogy minden szempontból gyengébb teljesítményt nyújtanak, mint a többi készülék. Viszont van közöttük olyan is, amelyik azért veszített sok pontot, mert nem ment át a biztonsági teszt minden részén. Mindhárom esetben alacsonyabb árkategóriás készülékről van szó, áruk 9 és 38 ezer forint között mozog.

Habár elektromos készülékeknél soha nem lehet 100%-os biztonságról beszélni, a termékek nagy része átment a biztonsági teszten, viszont 5 termék bizonyos szempontok alapján aggályosnak mondható. A vizsgálat kitért az áramütés elleni és a túltöltődés elleni védelemre, és az akkumulátorok biztonságosságára is. A biztonsági teszt egyes pontjain elbukott termékek nagy része 30 ezer forint körüli áron kapható, de van kifejezetten drága, 60 ezer forint feletti készülék is.

Habár a tesztben szereplő legdrágább termékek többnyire a lista élén végeztek, még márkán belül is nagy az eltérés. Míg van olyan 40 ezer forintos Ryoby készülék, amelyik 75%-ot kapott, ugyanettől a márkától kaphatunk 76 ezerért olyat is, amelyik csak 67%-ot ért el. Ugyanígy a Bleck & Deckertől egy 24 ezer forintos fúrógép végzett a legjobban, holott dupla annyiba kerülő készülék is volt a tesztben ugyanettől a gyártótól.

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen! 

Infoteszt: Cibi újraszalvéta

Több mint szalvéta…

A hulladéktermelés egyre többeket aggaszt, ezért újabb és újabb hulladékmentes megoldások ütik fel a fejüket. A Cibi újraszalvéta egy magyar tervező hulladékmentesítő terméke. Kívül pamutból, belül pedig vízhatlan anyagból készül, mosható, így sokszor használható. A szalvétát tépőzárral lehet rögzíteni a szendvics körül.

Eredmény

A TVE 12 Támogató tagja és Szupertagja két héten át tesztelte a Cibi újraszalvétát a Zöldbolt jóvoltából. (Köszönjük a Zöld bolt felajánlását!) A tesztelőknek 11 kérdés alapján négyes skálán kellett értékelniük a terméket (1= kedvezőtlen, negatív tapasztalat, 4=jó használhatóság, pozitív tapasztalat). Ezen kívül kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen könnyen használható, tisztítható, friss marad-e benne az étel, szívesebben használnák-e ezt a jövőben, illetve, és hogy ajánlanák-e nem öko mániás ismerősöknek is.

Szívesen részt vennél hasonló játékban és tesztelnél is? Jelentkezz Szupertagnak vagy Támogató tagnak (ami amúgyis számos előnnyel jár), és a következő tesztelésnél Te is a szerencsés tesztelők közé kerülhetsz.

Az összbenyomás pozitívnak tekinthető, hiszen a kérdések többségére 4-es válasz érkezett az 1-től 4-ig terjedő skálán. Minden szempont átlagpontszáma 3 feletti lett, az összes válasz átlaga 3,6 pont.

Habár a válaszadók nagyrészt egyetértettek abban, hogy jól néz ki, könnyű használni, tisztán tartani, friss marad benne az étel, leginkább az a kérdés rontotta az összképet, hogy nem mindig marad egyben a szendvics, ha doboz nélkül tesszük a táskába. Itt többen nehezményezték, hogy kis szendvics csomagolására nem ez a legjobb megoldás a tépőzár rövidsége miatt. Úgy tűnik, ez egy fejlesztési lehetőség a gyártónak. A tesztelők többsége ennek ellenére a jövőben is használná, és sokan ajánlanák nem öko ismerőseiknek is.

Szempont Értékelés (pont)
Mennyire egyértelmű a használata az utasítás elolvasása után? 4
Mennyire marad egyben a szendvics, ha nem uzsonnásdobozban teszed a táskába? 3,4
Mennyire marad zárva a tépőzár? 3,7
Mennyire marad benne friss az étel? 3,9
Mennyire könnyű tisztán tartani? 3,3
Ha beleragadt a morzsa a tépőzárba, könnyű volt-e eltávolítani? 3,7
Átveszi-e a szagot? 3,5
Mennyire jött be a gyereknek?  3,8
Általánosságban mennyire könnyű a használata? 3,7
Használnád-e a jövőben is? 3,6
Ajánlanád nem öko-mániás ismerősnek is? 3,1

Mennyire egyértelmű a használata az utasítás elolvasása után?

A használat mindenkinek egyértelmű volt (pedig volt, akinek valahogy kimaradt a kis tájékoztató), maximális, 4-es átlagpontszám érkezett.

Köszönjük 

 

Egyben marad-e a szendvics, ha nem uzsonnás dobozban teszed a táskába?

Erre a kérdésre érkezett az egyik legalacsonyabb pontszám 3,4 átlaggal. Bár itt is 4-est adott a válaszadók fele, de többen 3-ast, ketten 2-est adtak. A szórás oka úgy tűnik a szendvics mérete, mivel egy nagyobb, vagy több kisebb szendvicset könnyebben összetart az Újraszalvéta, de kis méretű szendvicsnél már gondok vannak. Ahogyan az egyik tesztelő írta: Ha kenyérből készül a szendvics, akkor két szendvics kell, hogy szorosra tudd zárni.”

Többen javasolták megoldásként, hogy a hosszabb tépőzárral jobban lehetne állítani a méretet. Jelen állapotban a kisebb szendvicsekre inkább a Cibi másik terméke, az Újratasak lehet megoldás.

 

Mennyire marad zárva a tépőzár?

3,7 átlagpontszámmal ezzel többnyire elégedettek voltak a tesztelők, csak négyes és hármas pontok születtek. A néhány hármas pontszámot adó azt írta, attól függött, mekkora volt a szendvics.

 

Mennyire marad benne friss az étel?

A frissességre vonatkozó kérdésen jól szerepelt a termék, 3,9 átlagpontszámmal, csak egy hármas volt a négyesek között, ő azt írta: „Jobb, mint a szalvéta, de nem annyira, mint a hermetikus doboz”.

 

Könnyű-e tisztán tartani?

3,3 pontos átlaggal egyenlő arányban válaszoltak a tesztelők 3-ast és 4-est, egy tesztelő 2 pontot adott, mert a paradicsom megfogta a fehér anyagot.

Egyikük kemény tesztnek vetette alá, és nem csalódott: mosószódával az olajos pesztó is kijött belőle, valamint a kolbászzsír.” A szárításról így írt egy másik tesztelő: „Tartottam tőle, hogy a dupla réteg miatt nehezen szárad meg (kézi) mosás után, de egy éjszaka alatt teljesen megszáradt. Olykor elég a belső oldalt nedves szivaccsal letörölni.”

 

Ha beleragadt a morzsa a tépőzárba, könnyű volt-e eltávolítani?

3,7-as átlagpontszámmal, mindössze két tesztelő adott erre hármast. Egyikük azt írta: „Kell hozzá egy kis gondolkodás mire rájössz, hogy merről érdemes lesöpörni róla a morzsát, és ha ez már megy akkor nincs semmi probléma vele.” Többen nem pontozták, ami vélhetőleg arra utal, hogy nem ragadt bele a morzsa egyáltalán.

 

Átveszi a szagot?

A szaggal sem volt különösebb probléma, 3,5 pontot adtak a tesztelők. Az egyik hármast adó ezt írta: „Nagyon fűszeres elemózsia esetén igen, de mivel könnyen tisztítható, ez nem probléma.”

 

Bejött a gyereknek? (ha ő használta)

Ahol gyerekek használták ott is bejött, csak egy hármas válasz érkezett, a többi mind négyes, így az átlagpont 3,8.

Általánosságban mennyire könnyű a használata?

A többség abszolút könnyűnek tartja, csupán három 3 pontos válasz érkezett erre a kérdésre.

 

Használnád-e a jövőben is?

A többség használná, 3,6-os átlagponttal. A sok négyes mellett két hármas, és egy kettes értékelést adtak a tesztelők.

 

Ajánlanád-e nem öko-mániás ismerősnek is?

A többség 4 ponttal ajánlaná, de érkezett két 3-as és három 2-es is. Így 3,1 pont az átlag. Az egyik három pontot adó ezért nem ajánlaná nyugodt szívvel: „a tépőzár rövidsége miatt, illetve amiatt, hogy az egyik szendvicsemből kifolyt a pesztó, és a szalvéta belseje is olyan lett.” Az egyik kettest adó szerint az eldobható papír jobb, mert az lebomlik, ezzel szemben egy négyesre értékelő szerint: „Nem kérdés, ajánlanám, nem csak azért mert öko, hanem mert praktikus.”

Benyomások, tapasztalatok

A legtöbb válasz nagyon pozitív volt, mint ez a kettő:

„Nagyon szeretem, cuki a mintája, szuper jó belül az anyaga, friss marad benne a szendvicsem, könnyű tisztán tartani, egyszerűen imádom!”

 „Nagyon praktikus, jó a mérete, és nem száradnak ki benne a szendvicsek. Ha igazán tartós is, akkor nagyon szuper kis eszköz.”

Néhány pedig rávilágított egyes problémákra:

 „Ha a szendvics mellé teszek zöldséget, akkor azt nehéz egyben tartani.” Hasonló problémával küzdött ez a tesztelő is:  „Mi csak kis szendvicseket csomagolunk a gyerekeknek, de akár egy szimpla zsömle szendvicset sem tudtam szorosan becsomagolni a szalvétában, így a szendvics külön folpack-ba csomagolását nem tudtuk kihagyni”

„A fehér (kalózos) külső nem a legideálisabb választás, hamar koszolódik kívül, viszont könnyű letörölni belül”

 

Volt-e olyan élelmiszer, amit próbáltál belecsomagolni, de nem volt rá alkalmas valamiért?

„Nem. Akár 3 kisebb szendvics is belefér a hosszú tépőzárcsík miatt, ez nagyon tetszett.”

„Szendvicset nem csomagoltam bele (ritkán eszem kenyérféleséget), de gyümölcsöt, kekszeket sőt még papírba csomagolt nyers vegán tortaszeletet is csomagoltam bele. Mindenre alkalmas volt, amivel kipróbáltam.”

„Kicsit kicsi volt egyszer egy nagy szendvicsnek.”

„Kifliből készült szendvics”

 „Pl. almaszeletek, na de azt nem is ebben javasolt”

„Nagy, csöpögős hamburger”

 

Van-e bármilyen javaslatod, amitől jobb lehetne a termék?

A legtöbb javaslat egybecsengően a tépőzár hosszára, vagy a rögzítésre vonatkozott, mint például ez:

 „Szerintem hosszabb tépőzárak kellenének rá, hogy kisebb méretű ételhez is használni lehessen, illetve lehetne rajta egy plusz kötöző szalag, zsinór”

Voltak, akik több infót szeretnének rányomtatva:

„Nagyobb méret, rányomtatott tisztítási + gyártó információk (weblap, QR kód)”

Voltak akik szinte teljesen továbbfejlesztették a terméket, legalábbis képzeletben...

„Meg lehetne oldani, hogy zacskóként is lehessen használni (ahogy a videó is mutatja, pl. zöldség hasábok stb. csomagolására) úgy, hogy az első két sarok rögzítése után a harmadik sarkot rögzíteni lehessen, pl. egy patent segítségével.

„Ha lenne esetleg zseb rajta a zöldségeknek. A szendvicset és a szalvétát egy szövettasakban fogom tartani, mert így még az esélyét is elkerülöm, hogy egy kis darab is kikerüljön a szendvicsből a táskámba.”

Illetve az anyagra vonatkozó vélemény:

„A belső műanyag borítás nekem sérülékenynek tűnik, bár ennyi idő alatt nem lett baja, lehet, hogy bírja. Nem tudom, hogy esetleg ezt a nedvességtartó műanyag réteget le lehetne-e cserélni lebomló, környezetbarát anyagra, úgy sokkal jobban tetszene.”

Más szerint viszont:

„Nincs, úgy tökéletes, ahogy van!”

 

Eddig mit használtál szendvics-csomagolásra?

Arra is rékérdeztünk, hogy a teszt végeztével a korábbi csomagolást vagy Cibi újraszalvétát tartják praktikusabbnak.

Megoszlottak a vélemények, voltak, akik mást jobban szeretnek használni…

„Piros Pöttyös uzsonnásdoboz; anyagszalvéta (pamut, Ikea); zipzáras Cibi tasak-szalvéta - ezek jobban bejöttek, mint ez a tépőzáras.”

….és olyanok is, akik ezután csak ezt használnák:

„Főleg dobozokat, textilzsákokat. A doboznál helyhatékonyabb és könnyebben tisztítható, a textilzsáknál sokkal jobb, mert nem szárad ki a szendvics.”

 „Eddig műanyag dobozt használtam, de a Cibi nyert, mert kényelmes, praktikus és főként mert használat után nem foglal helyet. Leszámítva, hogy paradicsomot így nem tudok vinni magammal, ezt másképp kell megoldani.”

Illetve, aki mérlegeli a szempontokat:

 „Szendvics csomagolására eddig papírszalvétát és többször használható nylon zacskót - vagy csak papírzacskót -, gyümölcsnek nylonzacskót, apróbb gyümölcsnek, kekszeknek stb. műanyag dobozt használtam. Szendvics csomagolására a Cibi praktikusabb, az apróbb élelmiszereknek a doboz. A papírszalvétát egyértelműen kiváltja a Cibi.”

 

Kép: zöldbolt.hu, pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával.

Teszt: matracok

Szakértők 5 különböző márka termékeit tesztelték laboratóriumban. Arra voltak kíváncsiak, hogy a matracok mennyire jó alátámasztást nyújtanak alváskor, könnyen beleizzadunk-e, mennyire megy össze, ha ráfekszünk. Mivel jó esetben nem évente cseréljük a matracunkat, jogos kérdés, hogy milyen tartósak – a laboratóriumi tesztelés során erre is fény derült.

Jó hír, hogy a vizsgált termékek között nem volt kirívóan rosszul szereplő termék. Az összesített részeredmények alapján mindegyik termék 60% fölött szerepelt. 17 matrac pedig 70% vagy ennél jobb eredményt ért el.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

Árnyalja a képet, hogy miközben a matrac fő feladata, hogy megfelelően alátámassza a testünket alvás közben, vagyis ne süppedjünk bele túlzottan, vagy ne legyen túl kemény és ne változzon a gerincoszlop helyzete az ideálishoz képest, úgy tűnik ebben a tesztelt matracok nem jeleskedtek. A termékek nagy része 2-3 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán, 3-nál jobb pontot egy sem. Hat matrac még a 2 pontot sem ért el, meglepő módon volt köztük egy közel 400 ezer forintos termék is. A teszt honlapján, külön erre a szempontra szűrve is kereshetünk terméket.

Ha egyszemélyes matracot szeretnénk venni, úgy tűnik, hogy nem érdemes több százezer forintot áldozni erre. Miközben egy Sealy, Magniflex vagy Tempur egyszemélyes matracért 200 ezertől akár fél millióig terjedő összeget is elkérnek, ugyanazt a minőséget hozzák 45-150 ezer forint közötti áron kapható Ikeás termékek is, amelyek a lista élén végeztek 70% fölött.

A kétszemélyes matracoknál is hasonló a helyzet. A legtöbb pontot egy 200 ezer forintos rugós matrac kapta, viszont közel olyan jól teljesített ugyanannak a márkának több sokkal olcsóbb terméke.

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig tudjuk majd használni őket, továbbá nem töppednek össze, ha ráfekszünk, vagyis nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot. Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ami főleg kétszemélyes matracoknál nagy előny.

Rossz hír az izzadósabb fogyasztóknak, hogy a lista élén szereplő matracok közül több csak közepes vagy annál gyengébb pontot kapott a nedvesség áteresztő képességre.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


Termékteszt: málnaszörp

Mit vizsgáltunk?

A szupermarketben és bioboltokban kapható termékeket a csomagoláson szereplő információk alapján értékeltük. Figyelembe vettük a szörpök gyümölcs és ezen belül málnatartalmát; a termék esetleges kockázatot jelentő összetevőit (pl. édesítők, tartósítók, színezékek), a termék gyártásának helyét, visszaváltható csomagolását, illetve, hogy rendelkezik-e bio minősítéssel.

 

Eredmények

Az egyes termékek minősége között jelentős eltéréseket tapasztaltunk. Míg a legjobbak málnából, cukorból (és esetleg néhány adalékból) álló szörpök, vannak olyan termékek is, amelyek csak nyomokban tartalmaznak málnát, és a gyümölcstartalmukat a sokkal olcsóbb alma, ízüket pedig az aromák adják. Találtunk olyan készítményeket is, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt. A málnamentes, de málnaízű termékekben cukor, aromák és jellemzően biztonságosnak tekinthető színezékek hozzáadásával érik el a kívánt hatást.

Az első három helyen végzett a Papp Lekvár Manufaktúra Natúr málnaszörpje 91%-os, majd a Spar két sajátmárkás terméke a Spar Premium 88% és a Spar Natur pur – 85%-os eredménnyel.

A legalacsonyabb (55-61%) értéket az a négy termék kapta, amelyek egyáltalán nem tartalmaztak gyümölcsöt,  ízüket aromák és édesítőszerek, színüket a jobb esetben bodzalé, máskor azorubin biztosítja. Mivel nem tartalmaznak gyümölcsöt, ezeknek a termékeknek a hivatalos megnevezése nem is málnaszörp, hanem málna ízű szörp, amit mindegyik esetben korrektül tüntettek fel a gyártók. Az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e a név jelentésével.

 

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt >>>

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


A termékek gyümölcstartalma az esetek felében 30-33%-os volt. A prémium termékeknél viszont elérte az 50%-ot is. Sajnos naivitás lenne azt feltételezni, hogy a málnaszörpben a gyümölcstartalmat a málna jelenti. 24 termék tartalmazott valamilyen gyümölcsöt (nem színezékként), ebből 9 terméknél az alma volt a fő gyümölcs.

A szörpök aromáját természetes módon, gyümölcsökkel is lehet biztosítani, de az ízhatás elérése nagyságrendekkel olcsóbban megoldható hozzáadott aromával. Mindössze egy olyan terméket találtunk, amelyben semmilyen aroma nem volt.

A szörpökben használt adalékanyagok többnyire biztonságosnak vagy viszonylag kis egészségügyi kockázatúnak tekinthetők.

A vizsgált 27 termékből négy szörp kivételével mindegyik tartalmazott valamilyen színezéket, de ez az esetek többségében ezek nem jelentenek kockázatot az egészségre. A gyártók többnyire bodzát, szőlőt vagy akár fekete retket használnak erre a célra. Azonban az egyik legolcsóbb termékben azorubin nevű színezék volt, amely az arra érzékeny fogyasztónál allergiaszerű reakciót válthat ki.

Öt termék tartalmazott Na-benzoát tartósítószert, amely az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Hat termékben édesítőszerként ciklamátot és aszpartámot használtak, amelyekkel kapcsolatban már felmerültek egészségügyi kockázatok, bár ezek nem egyértelműen bizonyítottak, de érdemes kiváltani a használatukat biztonságosabb anyagokkal.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a környezetvédelmi szempontokat is vizsgálta. Mindössze 8 visszaváltható (betétdíjas) termék volt a vizsgált termékek között, és 13 termék készült Magyarországon, így feltehetőleg kisebb a szállításból adódó ökológiai lábnyomuk.

A termékek közül kettő volt biotermék, ezeknek gyümölcs- és cukortartalma ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Ezeknek a szörpöknek az előnye, hogy nem tartalmazhatnak mesterséges adalékanyagokat (tartósító, színezék, édesítő).

A TVE korábbi tesztjeivel ellentétben most megfigyelhető volt, hogy a gyengébb értékelést elérő termékek kizárólag a legolcsóbb kategóriából kerültek ki. Míg a legjobb szörpök 1.500-2.000 Ft/l, a középkategóriásak már csak 600-800 Ft/l egységáron kaphatók, addig a málnamentes termékek ára mindössze literenként 100 Ft körül van (hasonló ajánlott hígítási arány mellett).

Köszönjük a közreműködést: Mayer Barbarának, Pál Jánosnak, Rózsa Gabriellának!

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Teszt: légkondi, klímaberendezés

Jó hír, hogy egyik termék sem szerepelt kirívóan rosszul: mindegyik 50% fölé került az összesített szempontok alapján, rossz hír viszont, hogy 75%-ot egyik sem ért el.

A legjobb helyezést, vagyis 70% fölötti értéket mindössze 4 készülék ért el, mindegyik a felső árkategóriában mozog, 350-490 ezer forint körüli áron. Az élmezőnyben szereplők közül a legdrágább a Toshiba RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP-E készülék 490 ezer forintért. Ezek a berendezések azért kerültek a lista élére, mert viszonylag hatékonyan hűtenek, fűtenek, kevésbé zajosak mint az olcsóbb társaik, könnyen kezelhetők, viszont nem túl hatékonyak, ha arról van szó, hogy párátlanítani kell a levegőt, de ez utóbbiban egyik készülék sem jeleskedett. 

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

A lista végén 60% alatt 8 termék sorakozik, ezek olcsóbb árkategóriás légkondicionálók, jellemzően 150 és 225 ezer forint körüli árral.

Klímaberendezést elsősorban azért veszünk, hogy jól hűtsön, fűtsön, vagyis viszonylag kevés energiával jó komfortérzetünk legyen. Mindössze egy termék kapott 4-nél több pontot a hűtési és fűtési hatékonyságra, ráadásul ez nem a legdrágább készülék.

A tesztben szereplő termékek egyöntetűen gyengén szerepeltek párátlanítás terén. A 22 készülékből 16 kapott 3-nál gyengébb pontot ebből a szempontból a 0-tól 5-ig terjedő skálán, 4-est vagy annál jobbat egy sem.

Mivel a légkondit többnyire a lakótérben, sőt sokszor alvásidőben használjuk, nem mindegy, hogy mennyire hangosak. A tesztelés során mérték a légkondik zajkibocsátást a készüléktől 1 méterre, legalacsonyabb és legmagasabb fokozatban is. Érdekesség, hogy a legcsendesebb és a leghangosabb termék is az olcsóbb árkategóriából került ki. A tesztelt termékek közül a legcsendesebb a Midea MSMBAU-09HRFN1-QRD0GW(B) készüléke, amely 210 ezer forint körüli áron kapható. Csak ez a termék kapott 4-nél jobb pontot. Hét termék kapott 3-nál gyengébb pontot, vagyis a többihez viszonyítva hangosabb. Ezeknek az ára 150 és 225 ezer forint között mozog.

Összességében a legalább közepesen jól fűtő, hűtő és relatív csendes készülékért legalább 250 ezer forintot vagy ennél többet kell fizetnünk. 

Kép: pixabay.com

Teszt: kávézók, gyorséttermek

A kávétermesztést komoly környezeti és társadalmi problémák övezik, az elviteles kávék pedig tovább növelik a hulladékproblémát. Ezért sem mindegy, hogy a nagy fogyasztást generáló kávézó láncok és gyorséttermek milyen irányba mozdítják el a piacot.

 Ez is érdekelhet:   Teszt: Kávéfőzők

Milyen helyeket teszteltünk?

Öt kávézóláncba látogattunk el: Café Frei, California Coffee Company, Coffeeshop Company, Costa Coffee, Starbucks. Ezen kívül pedig 4 gyorsétterem láncot is teszteltünk: Burger King, KFC, McDonald’s, ez utóbbin belül külön pontoztuk a McCafé-t is, mivel több szempontból eltérnek egymástól. (A helyszíneket 2017.08.07. és 08.20 között teszteltük.) 

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt >>>

 

Eredmény

A tesztben maximum 13 pontot lehetett szerezni, de 100%-ot sajnos a Fairtrade és az UTZ minősítésű termékek hiánya miatt meg sem közelítették a vizsgált helyek. Fairtrade minősítésű kávét, se biotejet nem kaphatunk, sok helyen a kérdést sem értették az eladók. MIndössze egy helyen kaphatunk UTZ minősítésű kávét. 

A legmagasabb értéket (31%) a Starbucks érte el, mivel árkedvezménnyel ösztönzi a vásárlókat, hogy saját pohárban vegyék az elviteles kávét.

Középmezőnyben végzett a Costa Coffee, a Café Frei, a California Coffee Company, a Coffeeshop Company és a McCafé, mivel ezekben a Starbucks-hoz hasonlóan lehet mosható pohárból fogyasztani helyben, van laktózmentes tej, valamint elvitelre lehet saját pohárba kérni.

A lista végén 8%-kal a KFC, és 0 %-kal a Burger King és a McDonald’s áll.

 

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


                Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Infoteszt: vidéki gyógyfürdők

Összesen hét vidéki gyógyfürdőt tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete: a Zalakarosi Fürdőt, a Miskolctapolca Barlangfürdőt, a Demjen Cascade Barlang- és Élményfürdőt, a Brigetio Gyógyfürdő Komáromot, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőt, a Hungarospa Hajdúszoboszlót és a Veresegyházi Termálfürdőt. Azokat a szolgáltatásokat figyeltük, amelyet a legegyszerűbb napijeggyel is igénybe lehet venni.

Eredmény

Az árak széles skálán mozognak: 1000 forintostól egészen 3080 Ft-ig, de meg sem közelítik néhány drágább budapesti fürdő árait, amelyeket korábban teszteltünk. A vidéki gyógyfürdőknél nem jellemző, hogy az árban lenne szauna vagy gőzfürdő, inkább a medencék számában van eltérés az alacsonyabb és magasabb árkategória között.

Az első helyen a drágábbak közé számító Zalakarosi Fürdő végzett 56 ponttal, második a Miskolctapolcai Barlangfürdő 52 ponttal, harmadik pedig a Demjen Cascade lett 50 ponttal. A középmezőnyt képviselte Komárom és Agárd 45, illetve  Hajdúszoboszló 44 ponttal, legkevesebb pontot pedig a legolcsóbb Veresegyházi Termálfürdő kapta, 35 ponttal.

Szempontok Zalakarosi Fürdő Miskolctapolca Barlangfürdő Demjen Cascade Barlang- és Élményfürdő Brigetio Gyógyfürdő Komárom Agárdi Gyógy- és Termálfürdő Hungarospa Hajdú-szoboszló Veresegyházi Termálfürdő

Árak,
szolgáltatás, kedvezmény

5 6 3 3 5,5 5 2
Tájékoztatás, tájékozódás 17 18 11,5 13 9,5 13 13
Környezet-védelem 4 6 4 4 4 2 1

Egyéb szolgáltatás,
büfé

12 4 12 8 8 6 4
Akadály-mentesítés 4 4 4 4 4 4 2
Tisztaság és kiszolgálás 18 17 19,5 16 18 17 16

Pontszám

60

55

54

48

49

47

38

A részletes értékelő táblázat letölthető az oldal alján. 

 

Hogyan pontoztunk?

·         szolgáltatások, kedvezmények: pontlevonás járt, ha nem működött egy szolgáltatás, és nem kompenzálták kedvezménnyel, plusz pontot adtunk a családi és időkorlátos kedvezményekért attól függően, hogy milyen mértékűek

·         tájékoztatás, tájékozódás: 4-es skálán pontoztuk, mennyire könnyű eligazodni a fürdőben magyaroknak és külföldieknek, és mennyire bonyolult használni a szekrényzárat, valamint 2 pontot adtunk, ha angolul is kiírták az alapvető információkat

·         környezetvédelem: plusz 2 pontot adtunk minden alkalmazott környezetkímélő megoldásra (pl. víztakarékos csap)

·         egyéb szolgáltatás, büfé: plusz 2 pontot adtunk a különböző bérelhető eszközökre, és a büfé vega és gyümölcs kínálatára. Szerettünk volna plusz pontot adni Fair Trade termékekért, de sajnos ilyet sehol nem találtunk.

·         akadálymentesítés: plusz 2 pontot adtunk, ha jól megközelíthető a fürdő, és a medencék kerekesszékkel közlekedők számára is

·         tisztaság és kiszolgálás: 4-es skálán pontoztuk a tisztaságot és a személyzet kedvességét

Nem értékeltük a belépők árát, és azt, hogy mennyire széles a szolgáltatások köre, mivel ez mindenki számára szubjektív, erősen pénztárca- és igényfüggő. Ezért inkább arra fókuszáltunk, hogy kínált szolgáltatásokat milyen minőségben nyújtják.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Szolgáltatások, kedvezmények

Megnéztük, hogy minden medence és egyéb az árba foglalt szolgáltatás működött-e, ha nem akkor jelezték-e ezt a pénztárnál, és adtak-e kedvezményt miatta. Egyedül a komáromi fürdőben nem működött egy medence felújítás miatt. Ezt a honlapon és a pénztárnál is jelezték, kedvezményt nem adtak.

Fontosnak tartjuk, hogy legyenek olyan időszakok a fürdőkben, amikor alacsonyabb jövedelműek is megengedhetik maguknak, hogy jegyet vegyenek. Ezért megnéztük, milyen mértékű kedvezményeket lehet igénybe venni, és elérhető-e ez hétvégén i

s. A legnagyobb mértékű kedvezményt a Komáromi Gyógyfürdő nyújtja 33%-kal, majd Miskolctapolca (27%), Hajdúszoboszló (26%) és Zalakaros következik a sorban (25%). Alacsonyabb kedvezményt ad az agárdi (12%) fürdő. Zalakaroson kívül mindenhol elérhető a kedvezmény hétvégén is. A demjéni és veresegyházi fürdőben nincs kedvezmény, viszont a veresegyháziban a teljesárú jegy is olcsóbb, mint máshol a kedvezményes.

Külön vizsgáltuk van-e számottevő családi kedvezmény, hiszen ha együtt fürödne a család, az már jelentős kiadást jelenthet. A családi jegyre legnagyobb kedvezményt szintén Zalakaros és Miskolctapolca adja (22%), Agárdon pedig 18%-kal olcsóbb, mintha külön vennénk meg a jegyeket. Nincs családi jegy a Demjen Cascade termálfürdőjében és Komáromban illetve Veresegyházon sem.

Azt is megnéztük, hogy perc alapon számolják-e el a „túlfürdést” vagy azonnal egy magasabb összeget vonnak le: Demjénen és Miskolctapolcán kívül ez mindenhol percalapú.

Ebben a kategóriában Miskolctapolca (6 pont), Agárd (5,5 pont), Zalakaros és Hajdúszoboszló (5 pont) érte el a legmagasabb pontszámot, Veresegyház pedig a legalacsonyabb 2 pontot.

Tájékoztatás, tájékozódás

Senki nem szeret elveszettként bolyongani egy ismeretlen helyen, ezért nélkülözhetetlen, hogy az árlista, az irányító táblák és az elsősegélynyújtó hely könnyen megtalálható legyen magyaroknak és külföldieknek egyaránt.

Az is fontos, hogy a pénztárnál angolul is legyen egyértelmű tájékoztató a jegytípusokról, árakról, nyitvatartásról. A szekrényhasználatra sokféle rendszer létezhet, de a legfontosabb hogy egyszerűen használható és biztonságos legyen.

Az irányító táblák egyértelműek és könnyűvé teszik a tájékozódást tesztelőink szerint Miskolctapolcán, Veresegyházon, Hajdúszoboszlón és Zalakaroson. Viszonylag jól lehet tájékozódni, de nem problémamentes az eligazodás Komáromban, Agárdon és Demjénben.

Az angol nyelven értőkre Miskolctapolcán, Hajdúszoboszlón és Zalakaroson maximálisan gondoltak, minden felirat megtalálható angolul is. Komáromban és Demjénben a táblák kevesebb mint fele van angolul is kiírva. Viszont Agárdon és Veresegyházon semmi. Habár csak az angol nyelvű tájékoztatást pontoztuk több helyen, pl. Agárdon és Komáromban az angolnál több német felirat volt. A pénztárnál Agárdon kívül mindenhol találtak a tesztelők angol nyelvű tájékoztatót.

Az elsősegélynyújtó helyet Miskolctapolcán volt a legegyszerűbb megtalálni, Komáromban és Zalakaroson kicsit nehezebb. Veresegyházán, Hajdúszoboszlón és Demjénben csak az elsősegélynyújtóhely ajtaján látható a felirat. Agárdon pedig csak akkor derül ki, hogy hol van, ha megkérdezzük a személyzetet.

A szekrényzárat egyszerűen kezelhetőnek tartották a tesztelők Agárdon, Miskolctapolcán, Veresegyházán és Zalakaroson, viszont Komáromban és Demjénben kicsit bonyolultabb volt, Hajdúszoboszlón pedig nehezen kezelhető.

A tájékozódás és tájékoztatás összességében Miskolctapolcán (18 pont) és Zalakaroson (17 pont) volt a legjobb, és Agárdon a legrosszabb (9,5 pont).

Környezetvédelem

Megnéztük, hogy a fürdők mennyire figyelnek oda környezetvédelmi szempontokra, használnak-e ilyen megoldásokat: van-e víztakarékos mosdó, WC tartály, szelektív hulladékgyűjtő, és zárt kerékpártároló, vagy más egyéb környezettudatos megoldás.

A legtöbb helyen van még javítanivaló a környezetvédelem területén. Úgy tűnik a víztakarékos WC tartály és kézmosó csap a legelterjedtebb környezetbarát intézkedés, Hajdúszoboszlón és Veresegyházon kívül mindenhol használják. Azonban szelektív gyűjtő csak Hajdúszoboszlón volt, őrzött kerékpár tároló pedig csak Miskolctapolcán.

Sehol nem találkoztunk egyéb zöld megoldással, amire felfigyeltünk volna, pedig azt gondoltuk több helyen látunk majd termálvizes fűtést. Persze az is lehetséges, hogy működik ilyen rendszer csak nem tájékoztatják a vendégeket.

Az őrzött kerékpártároló miatt Miskolctapolca érte el a legmagasabb, 6 pontot, Hajdúszoboszló 2 Veresegyház 1 pontot kapott, mindegyik másik fürdő pedig 4 pontot.

Egyéb szolgáltatások, büfé

Minden fürdőnél megnéztük, hogy mit lehet kölcsönözni (úszósapka, törülköző, fürdőruha), illetve, hogy van-e büfé és ingyenesen használható hajszárító.

Úszósapkát bérelni Komáromban (itt eldobhatót adnak 100Ft-ért), Demjén Cascade-ban és Zalakaroson lehet, törölközőt Agárdon, Demjénben, és Zalakaroson, fürdőruhát Demjénben és Zalakaroson. A büfé és az ingyenes hajszárító mindenhol elterjedt. A büfében vega kínálat csak Miskolctapolcán és Veresegyházon nincs, gyümölcs és Fairtrade kávét azonban sehol sem találtunk.

A legtöbb, 12 pontot ebben a kategóriában Demjén és Zalakaros érte el, a másodikak holtversenyben Komárom és Agárd (8 pont), 6 pontot kapott Hajdúszoboszló, legkevesebb, 4 pontot ért el Veresegyháza és Miskolctapolca.

 

Akadálymentesítés

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan tudja igénybe venni a fürdőt egy kerekesszékkel közlekedő vendég. Ebben az esetben a személyzetet (elsősorban a pénztárost) kérdeztük. A főbejáraton mindenhol be lehet menni kerekesszékkel vendég is, és a lépcsőknél Veresegyházon kívül mindenhol van rámpa vagy lift, esetleg eleve akadálymentes az épület.

A medencék igénybevételéhez a fürdők különbözőképp segítenek a mozgássérülteknek:

-          Komáromban a belső termál medencéhez van emelő, de mivel a medence éppen felújítás alatt áll, ezért nem lehet igénybe venni

-          Agárdon is van emelő a medencéhez

-          Demjénben nincs gép, a személyzet segít

-          Miskolctapolcán van beemelő gép két medencénél, és segít a személyzet is

-          Veresegyházon tudnak segíteni a beemelésben, de minden bejárat lépcsős a medencékbe

-          Zalakaroson is van beemelő gép és segítő személyzet

-          Hajdúszoboszlón 1 beltéri medencét használhatnak, emelőgép van

Ebben a kategóriában minden fürdő négy pontot ért el Veresegyháza kivételével (2 pont).

Tisztaság és kiszolgálás

Megkérdeztük a tesztelőktől, hogy milyen higiéniás állapotokat találtak a zuhanyzókban és öltözőkben, és mennyire kedvesek a pénztárnál.

Agárdon és Demjénben 4 pontos, patyolattiszta volt a WC, mindegyik másik hely 3 pontot kapott, azaz komolyabb gond nem volt vele. A zuhanyzót Agárdon, Demjénben és Zalakaroson találták patyolattisztának, a többi fürdő megintcsak 3 pontot kapott a maximális 4-ből. Az öltözők közül a demjéni, zalakarosi, hajdúszoboszlói és miskolctapolcai volt a legtisztább, de a többit is tisztának találták.

A legkedvesebbnek Hajdúszoboszlón, Komáromban, Miskolctapolcán és Veresegyházon érezték a pénztárosokat. De sehol nem volt gond a kedvesség: szorosan utánuk jött Demjén majd Agárd és Zalakaros.

Ebben a kategóriában nem voltak hatalmas különbségek: a legtöbb pontot Demjén érte el 15,5 ponttal, a legkevesebbet pedig Komárom és Veresegyháza 13 ponttal, míg a többi fürdő mind 14 pontot kapott.

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


             

         Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Teszt: friss és fagyasztott halak

Közismert, hogy a halhús egészséges, hiszen ásványi anyagokban, omega 3 zsírsavban gazdag, alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás. Sokan tartanak azonban a nehézfém szennyezettségtől, amely a halak húsában a táplálékláncon keresztül felhalmozódhat. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt is pontozta, hogy a termékek rendelkeznek-e független fenntarthatósági minősítéssel bio, ASC (Aquaculture Stewardship Council) vagy MSC (Marine Stewardship Council), ugyanis ezeknek a termékeknek az előállítása, halászata során odafigyelnek a (ökológiai és társadalmi) fenntarthatósági elvek érvényesülésére is. Továbbá azt is pontozták, hogy mennyit utazott az adott termék.

A tesztelt termékek közül 14 db akvakultúrában tenyésztett (ebből 5 hazai) hal volt, egy ökológiai gazdálkodásból származott, 7 pedig fenntartható halászati védjeggyel (ASC , MSC) rendelkezett.

A legmagasabb összesített pontszámot a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak kapták. A magyarországi tenyésztésű halak nem csak a kisebb szállítási igény miatt nyertek plusz pontot, de jó hír, hogy az öt vizsgált halnál csak 3 esetben kellett 0,5 pontot levonni a vizsgált nehézfémek kismértékű jelenléte miatt, ezek összességében a legkevésbé szennyezett termékek között voltak.

A lista élére a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. bio busa szelete és pontyszelete valamint a Győri Előre HTSZ Fresh Fish Today nevű pontya került.

Szintén a lista elejére kerültek a fenntarthatósági (ASC, MSC) védjeggyel ellátott termékek is. Az Ocean Sea és az Almare Seafood pangasius (cápaharcsa) filéje.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a 29 tesztelt termékből 3 terméknél egyáltalán nem volt kimutatható egyik vizsgált szennyezőanyag sem: Delforg Afrikai harcsafilé és Delforg gyorsfagyasztott pangasius valamint a Classic gyorsfagyasztott pangasius nevű terméknél.

 

Jó hír, hogy a többi terméknél is, a kimutatott nehézfém mennyisége jóval az Európai Uniós határérték alatt volt. Ezek alapján elmondható, hogy a vizsgált halak fogyasztása nem jelent érdemi kockázatot a nehézfémek terén.

Halfajok tekintetében az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém.

A legnagyobb - de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti - szennyezettség a hekkeknél volt tapasztalható, ennek a halfajnak a mintáiban (5 db) jellemzően két-két nehézfém is kimutatható mértékben volt jelen. A szennyezettségi lista végén voltak még a tőkehalak is.

A teljes teszt ingyenesen itt tekinthető meg >>>

Tanácsok halvásárláshoz

 • Friss hal vásárlásánál győződjünk meg arról, hogy a hal friss, jó állapotú: húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek és nem beesettek, bőre nedves. Kerüljük az opálos szemű, hiányos, lepedékes, laza pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halat, ugyanis ezek a nem jó minőségű áru ismérvei.

 • Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeknél legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri, óceáni halakéhoz képest, valamint nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának, hiszen ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján található egy lista azokról a nagyobb szupermarketről, boltokról, ahol lehet hazai halat venni.

 • Ma már egyre népszerűbbek az úgynevezett halbisztrók, ahol hazai halból készült finom fogásokat lehet kipróbálni, így nem nekünk kell pepecselni a hal elkészítésével. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján megtalálható a budapesti Halbisztrokról készült teszt.

 • Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az MSC  minősítésű (Marine Stewardship Council ) terméket. Ezzel támogatjuk azokat a halászokat, akik tartózkodnak a halászati területek kizsákmányolásától, azoktól a halászati módszerektől, amelyek az egyes halfajok kihalásához vezetnek.

Köszönjük a közreműködést Mayer Barbarának és Pál Jánosnak!

Kép: pixabay.com

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Teszt: turmixgépek

Az összes szempont alapján 8 termék ért el 75% fölötti eredményt. Ezek között találunk Vitamix, KitchenAid, Braun, Philips és Electrolux készüléket is.  Ezek a turmixgépek főleg azért kaptak sok pontot, mert jó smoothie-t és palacsintatésztát készítenek, könnyen használhatók és elég masszívak, strapabírónak tűnnek.  Viszont a többségük nem túl csendes, és van köztük olyan is, amelyik jégkocka darálásban nem jeleskedett.

A legjobb termék már komoly vagyonba kerül: a teszt győztes Vitamix PRO 750 82%-ot ért el, de 330 ezer forint körüli összeget kell fizetnünk érte. Viszont jó hír, hogy az élmezőnyben közel hasonló eredményt elért termékek nagy része ennek tizedébe kerül.

A lista másik végén, 3 készülék szerepelt 50% alatt az összesített szempontok alapján, a leggyengébb eredmény 43% volt. Mindegyik az olcsóbb kategóriába tartozik, 10 ezer forint körüli áron kaphatók. Leginkább azért veszítettek pontot, mert hangosak, nem készítenek jó smoothiet, sem palacsintatésztát, és nem tűnnek túl strapabírónak mivel, könnyebben horpadnak, karcolódnak, törnek.

Turmixgépet alapvetően azért vásárolunk, hogy gyümölcs- vagy zöldségturmixot készítsünk vele. Itt könnyű helyzetben van a vásárló, mert a 39-ből 19 tesztelt készülék 4-es vagy annál jobb pontot kapott erre a szempontra a 0-tól 5-ig tartó skálán. A közepes árkategóriában van többek között a Philips HR2195/00 turmixgép is mintegy 35 ezer forint körüli áron, de vannak ennél olcsóbb - akár 8 ezer forintos -, és drágább - 330 ezer forintos - készülékek is. Viszont volt olyan nem éppen olcsó - 78 ezer forintos - készülék, amelyik közepesnél gyengébb pontot kapott smoothie készítésre, tehát az ár itt sem irányadó.

Palacsinta tészta keverésben is jó eredmények születtek. Itt már 28 készülék kapott 4-es vagy ennél több pontot, mivel egyenletes, sima tésztát kevert.

Ha jeges turmixot szeretnénk készíteni, jobban meg kell néznünk, hogy milyen készüléket veszünk, mert jégdarálásra a készülékek fele kapott 2-es vagy annál kisebb pontot, mivel nem tudták elég egyenletesre darálni a jeget, sokszor egészben maradtak a jégkockák.

Környezetvédelmi és hosszú távú megtakarítási szempontból szerencsés, ha egy háztartási készülék sokáig bírja. A teszt során szakértők azt is vizsgálták, hogy mennyire tűnnek strapabírónak ezek a készülékek, vagyis milyen vastag anyagból készültek, milyen könnyen karcolódnak, horpadnak, a kapcsolók, gombok mennyire jól illeszkednek. Elég vegyes a kép ezen a téren. 13 termék közepesnél gyengébben szerepelt.  Ezek kizárólag az olcsóbb 10-20 ezer forintos készülékek voltak. Érdemes meggondolni vásárláskor, hogy inkább költsünk egy kicsivel többet rá, cserébe viszont tovább használhatjuk, így nem kell rövid időn belül újabb kiadásba bocsátkoznunk. A teszt alapján úgy tűnik, nem kell feltétlenül sokkal többet költenünk rá, ha a tartósság a fő szempont. A 4-nél jobb pontot elért, strapabíróbb készülékek között a legolcsóbb a 14 ezer forintért kapható Philips HR2105/00, de több 35 ezer forint körüli turmixgép is jól szerepelt a 300 forintos készülékek mellett.

A részletes teszteredmény előfizetéssel olvasható itt >> 

 

Köszönjük a közreműködést Gajdos Emesének és Mayer Barbarának!

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


Teszt: kávéfőzők

Jó hír, hogy a termékek közel fele az összesített szempontok alapján 75% fölött végzett, de a leggyengébben szereplők is legalább 62%-ot kaptak. Viszont a legdrágább, 300 ezer forintos kávéfőző mindössze 66%-ot kapott.

A legjobbak között van Krups, Delonghi és Bosch készülék is, a többség kapszulás, de akad köztük 1-1 manuális és automata is. Áruk 27 ezer forint és 230 ezer forint között mozog. Leginkább azzal nyertek sok pontot, hogy az elkészült kávé hőmérséklete közel van előírt optimálishoz, viszonylag rövid idő alatt, jó ízű és állagú eszpresszót nyerhetünk belőle, és könnyen használhatók.

A lista végén, 62-65%-kal 5 termék végzett, ezek kizárólag manuális és automata gépek, ráadásul magasabb árfekvéssel - egy kivétellel 100 ezer forint fölött kaphatók. Ezek többnyire azért veszítettek pontot, mert a kávé hőmérséklete jobban eltér az optimálistól, hosszabb az elkészítési idő, nem nyerünk velük olyan finom eszpresszót, mint a lista elején szereplő készülékekkel, ráadásul több energiát is fogyasztanak.

Az eszpresszó rajongóknak rossz hír, hogy a szakértők tesztelték az elkészült eszpresszók ízét és állagát is, és ennél a szempontnál mindössze 2 készülék kapott 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

A tesztben szereplő gépek több mint a fele rendelkezik tejhabosító funkcióval, köztük sok kapszulás is. Aki szereti a habos kávécsodákat annak jó hír, hogy 11 készülék kapott 4 vagy ennél jobb pontot ennél a szempontnál. Ha vásárlásnál ez az elsődleges szempontunk, érdemes résen lenni, mert ugyanazért a teljesítményért fizethetünk 230 ezer forintot, de kihozhatjuk 37 ezerből is.

Aki ragaszkodik ahhoz, hogy mindig frissen őrölt kávéból készüljön a reggeli ébresztő ital, annak jobban a zsebébe kell nyúlnia. Az automata gépek ugyanis 100 ezer forint fölött kezdődnek, és akár 200 ezer Ft fölött is járhat az áruk. Azt viszont érdemes tudni, hogy a tesztben nem az automata kávéfőzők kapták a legjobb pontot az eszpresszó minőségére. További hátrány, hogy ezeknél az elkészítési idő is hosszabb és nagyobb az áramfogyasztásuk, a kávédaráló funkció miatt. 

A részletes teszteredmény előfizetéssel olvasható itt >> 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


       • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink