fbpx

ZÖLD OTTHON

Fenntartható, biztonságos, vegyszermentes megoldások mindenkinek.

ZÖLD OTTHON

Tudunk élni öblítő nélkül? – a tudatos vásárlók megmondták

Az öblítő a gondos háziasszony alapkelléke, a rendes lakás, a rendes család illata. Vagy pont nem az, mert émelyítő, büdös, haszontalan? A Facebookon időről időre szavazással kérdezzünk meg Benneteket egy-egy fenntarthatósági dilemmáról. A legutóbbi #gyorskörben arra voltunk kíváncsiak, szerintetek mennyire kell vagy nem kell az öblítő.

ZÖLD OTTHON

Öko-takarítás kisokos – mit tud az ecet?

A hagyományos tisztítószerek közül az ecet a legismertebb és talán a leguniverzálisabb is. Ellentétben a mosószódával, mosódióval és társaikkal, az ecet vízkőoldó hatásáról azok is tudnak, akik nem akarnak a zöld háztartásvezetésben elmélyülni. Pedig érdemes, hiszen a vízkőoldás mellett szinte mindenre (is) jó az ecet! Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

BABA-MAMA, ZÖLD OTTHON

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

Egy svéd kutatás összefüggést mutatott ki a szintetikus vegyi anyagok egy csoportjának, a PFAS-eknek való kitettség és a terhesség korai szakaszában bekövetkező vetélés között. A PFAS-k mára majdnem minden ember vérkeringéséből kimutathatók és súlyos betegségeket okoznak. Összefüggésük a vetéléssel elkeserítő, de cseppet sem meglepő.

FOGYASZTÓ, KONYHA, ZÖLD OTTHON

Itt a lista arról, mennyire fenntarthatóak a világ vezető vegyipari cégei

A ChemScore a világ vezető vegyipari cégeit értékeli aszerint, mit tesznek veszélyes vegyianyag-lábnyomuk csökkententése érdekében. A 2020-as változat már ingyenesen hozzáférhető. Ha megnézzük, kiderül, hogy még a legjobb is csak közepesen teljesít, de hol állnak az itthon is ismert vegyi cégek?

BABA-MAMA, KONYHA, ZÖLD OTTHON

Itt a bizonyíték: a hiteles környezetbarát szerek hatékonyan mosnak

Akörnyezetbarát tisztítószer gyenge, tovább tart vele a takarítás, és még ráadásul drága is. Hogy ez mennyire csak városi legenda, azt laboratóriumi tesztjeink bizonyítják – eddig több mint 60 mosópor, folyékony mosószer és kézi mosogatószer tisztítási hatékonyságát vizsgáltuk. Az eredményeinkben a leghatékonyabb szerek között ökocímkés termékek szerepeltek, ráadásul közepes árkategóriában.

ZÖLD OTTHON

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

A műanyaghasználattal minden rendben, az újrahasznosítás mindent megold? Messze nem így van. Az egyszerhasználatos kultúra rendkívül energia- és nyersanyag-pazarló, ráadásul a gyerekjátékokban, konyhai eszközökben felhasznált újrahasznosított műanyagok számos már betiltott kockázatos anyagot tartalmazhatnak. Simon Gergely környezetkémikus írása.