KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
2019-ben is várnak a közösségi gazdaságok
Ha szeretnél vegyszermentes, hazai zöldséget, gyümölcsöt vagy szabadtartásos állati terméket enni, csatlakozz egy közösségi gazdasághoz! Így ismert forrásból jó minőségű friss termékekhez juthatsz, támogatod a termelőt és még egy közösség részévé is válsz. Itt a lista azokról a gazdaságokról, amelyekhez most lehet csatlakozni.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról – 7 jó példa
A közösségi gazdaságok találkozóját 2018-ban a görögországi Szalonikiben tartották. Mi is ott voltunk. Történet egy japán gazdáról, aki a fukusimai katasztrófa után a közösség segítségével nyitott új gazdaságot, közösségi halászat, egy állam, ahol a gazdák gépeket is építenek maguknak, klip az uborka áldásos tulajdonságairól.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
A föld illata dobozban – 34 családnak szállít zöldséget a TápióDoboz
A földdel való intenzív kapcsolat Vörös Gabit szinte predesztinálta arra, hogy gazdálkodjon. A TápióDoboz fix áras dobozrendszer, amit általában egy fél vagy egy teljes szezonon át rendelhetünk meg tavasztól ősz végéig. Gazdájával a kezdetekről és jövőről beszélgettünk.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Ilyen is van: halászok, akik egy közösséget etetnek
A közösségi gazdaságok mintájára számos közösségi halászat alakult az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban. Ebben a modellben a tagok hal-dobozra fizetnek elő, és heti rendszerességgel veszik át a friss halat a helyi halásztól. Utánajártunk, mi is ez pontosan.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Dunaszigeti zöldségközösség – harmóniában a természettel
Ízes biozöldségek a szigetközi mesevilágból. Ismerjétek meg Czina Ferit és feleségét, Payr Annát, akik közel 50 családot látnak el zöldségekkel Mosonmagyaróváron és környékén közösségi gazdaságukból!
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Képzést tartottunk: Közösségek az ökogazdaságok minősítésében
A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. 2018. május 23-án tréninget tartottunk az ún. részvételi minőségbiztosítási rendszerek működéséről. A rendezvény szakmai partnere volt az IFOAM és francia Nature&Progrès.