fbpx

KONYHA-KERT

Mindenki megérdemli, hogy étele egészséges, vegyszermentes és klímabarát legyen

BABA-MAMA, FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT

Desszert reggelire? Teszteltük, mennyire egészséges a csokis gabonapehely

Csokis gabonapelyheket teszteltünk nemzetközi együttműködésben. Kiderült, mennyi az értékes összetevők mellett a cukortartalom, és hogy van-e különbség az osztrák és a magyar Nesquik golyók között.

KONYHA-KERT

Mi fán terem? Saláta

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó saláta a napraforgó és a pitypang rokona. Tavasz végétől a tél beálltáig élvezhetjük friss leveleit. Változatos kiegészítője étkezéseinknek akár önmagában, akár más idénynövényekkel együtt. Milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljunk? Mikor ültessük, milyen szomszédokat kedvel?

BABA-MAMA, FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT

Az igazság odaát van – olvasd el a feliratokat és a tápérték táblázatot 

Állandó időhiánnyal küzdve a modern fogyasztó gyakran úgy választ az élelmiszerek között, hogy a termék csomagolásának csak az elejét nézi meg, ami valójában a termék hirdetési felülete. Ritkábban ellenőrzi az összetevőket és a tápérték táblázatot a hátoldalon. Érthető? Igen. Ajánljuk? Nem.

KONYHA-KERT, KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS

A bevásárlóközösségek felé fordultak a fogyasztók a járvány miatt

Mi az a három ok, ami miatt egyértelműen nőtt a népszerűsége a helyi élelmiszernek, melyek a legkedveltebb beszerzési formák a vészhelyzetben? Erre ad választ a Lo-Káli kutatócsoport és a Közgazdaság-és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatása. 

KONYHA-KERT

Mi fán terem? Spárga

A tavasz beköszöntének csalhatatlan jele a lila, zöld, halványsárga vagy fehér, csokorba kötött spárga megjelenése. A spárga igen gazdag ásványi anyagokban, de számos további jótékony hatása van. Legalább akkor együk, amikor szezonálisan kapható.

KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA-KERT

Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért

Az élelmiszer-ellátási láncok felelősek az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért, ez az arány Magyarországon ugyanennyi: 34%. A közvetlen termelés mellett a csomagolás, szállítás és hűtés is komolyan terhelést jelent. Az Európai Unió világviszonylatban a 4. legnagyobb kibocsátó. Ezeket állítja egy a Nature Food című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány.