fbpx

KONYHA

Mindenki megérdemli, hogy étele egészséges, vegyszermentes és klímabarát legyen

FOGYASZTÓ, KONYHA

Vízdilemmák 1. rész: Igyuk a csapvizet vagy sem?

A magyar csapvíz tökéletes. A csapvíz ugyanúgy szennyezett, mint minden más környezetünkben. A csapvíz-ásványvíz dilemma megosztja a társadalmat, a legtöbbünknek van határozott álláspontja a kérdésben, és sokan városi legendákra alapozzuk álláspontunkat. Aggódjunk-e az ólom miatt? Káros vagy teljesen ártalmatlan a csapvízben lévő klór? És mi a helyzet a baktériumokkal? Megbízhatunk-e a hivatalos határértékekben? És ha […]

KONYHA

Olíva-, dió-, lenmag- és társaik – melyik olaj mire jó és mire ne használd?

Ma már egyre népszerűbbek a különféle olajok a hagyományos napraforgó- és olívaolaj mellett. Összeszedtük, hogy melyiket ajánlott sütésre és melyiket inkább hidegen használni, és hogy milyen jótékony hatásuk vannak a szervezetünkre. 

KONYHA

Így grillezz, hogy egészséges maradj

Vendégségben, kerti sütögetéskor gyakran előfordul, hogy ádáz küzdelem alakult ki egy-egy jól megsült kolbászért, egy odapirult virsliért, pecsenye-foszlányért. Ha az ízére gondolunk, a rajongás érthető, mégis érdemes korlátok közé szorítani az efféle szenvedélyt, a túlsütött ételek túlzott fogyasztása ugyanis komoly kockázatokkal jár. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni grillezéskor.

KONYHA

Akár az erkélyeden is nőhet: újra a boltokban a ritka paradicsompalánták

A készlet erejéig idén újra kaphatóak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által nevelt, elfeledett tájfajta paradicsomok öko-palántái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat, ízük, állaguk pedig tökéletesen passzol a hazai gasztronómiához.

KONYHA

Mi fán terem? Mángold

A méltatlanul elfeledett mángold a cukorrépa és a cékla közeli rokona. Kevesen tudják, hogy egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa. Ha nincs kertünk, sebaj, balkonláda is tökéletes a termesztésére. De mit tud még? Hogyan vásároljuk? 

KONYHA

Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül

Számos helyen jelent meg a Tojásszövetség üzenete arról, hogy mi, magunkat tudatosnak vélő fogyasztók tévedésben élünk a tyúkokkal és a tojással kapcsolatban: a szabadtartásban élő tyúkok nem egészségesebbek és nem boldogabbak, tojásuk nem finomabb, mint ketrecben nevelt társaiké, a szabadtartásos gazdálkodás pedig nem környezetbarátabb. Először elrohantunk a szövetség által rendezett kerekasztal beszélgetésre, de kiderült, hogy a meghirdetett asztal […]