fbpx

KONYHA

Mindenki megérdemli, hogy étele egészséges, vegyszermentes és klímabarát legyen

KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA, ZÖLD OTTHON

Csapvíz vagy ásványvíz – melyiket válasszuk, ha nem akarunk mikroműanyagot inni?

A mikroműanyag ott van a levegőben, a tányérunkon és a vízben is. A Duna vizének és a budapesti csapvíz mikroműanyag-tartalmát nemrég először vizsgáltatták be. Csapvíz vagy palackozott ásványvíz – melyik biztonságosabb, ha nem akarunk mikroműanyagot inni?

KONYHA, ZÖLD OTTHON

Adunk egy tippet a műanyagmentes júliusra: próbáld ki velünk a mosogatószappant!

Mindenki mosogat. Minden mosogatószer műanyagflakonban áll a boltokban. Ha már az első állítást nem is, a másodikat most határozottan cáfolni tudjuk. Már itthon is kapható a mosogatószappan, ami remek hulladékmentes alternatívája a flakonos mosogatószereknek. Csatlakozz műanyagmentes mosogatás kihívásunkhoz, teszteld velünk, milyen a mosogatószappanos élet! Ha a TVE támogató tagja vagy szupertagja vagy, a szappant akár […]

FOGYASZTÓ, KONYHA

Vízdilemmák 2. rész: Kell a vízszűrő vagy felejtsük el?

Egyre többen aggódnak a csapvíz minősége miatt, ezért egyre több háztartásban bukkannak fel víztisztító berendezések. Sorra vettük a forgalomban lévő házi víztisztító berendezések különböző típusait, hogy kiderüljön, milyen szennyeződéseket tudunk kiszűrni velük. Azt is körbejártuk, milyen egészségügyi kockázatokat rejt, ha nem rendeltetésszerűen használjuk őket. Belefér például, ha a vízszűrőt egy kicsit tovább használjuk?

FOGYASZTÓ, KONYHA

Vízdilemmák 1. rész: Igyuk a csapvizet vagy sem?

A magyar csapvíz tökéletes. A csapvíz ugyanúgy szennyezett, mint minden más környezetünkben. A csapvíz-ásványvíz dilemma megosztja a társadalmat, a legtöbbünknek van határozott álláspontja a kérdésben, és sokan városi legendákra alapozzuk álláspontunkat. Aggódjunk-e az ólom miatt? Káros vagy teljesen ártalmatlan a csapvízben lévő klór? És mi a helyzet a baktériumokkal? Megbízhatunk-e a hivatalos határértékekben? És ha […]

KONYHA

Olíva-, dió-, lenmag- és társaik – melyik olaj mire jó és mire ne használd?

Ma már egyre népszerűbbek a különféle olajok a hagyományos napraforgó- és olívaolaj mellett. Összeszedtük, hogy melyiket ajánlott sütésre és melyiket inkább hidegen használni, és hogy milyen jótékony hatásuk vannak a szervezetünkre. 

KONYHA

Így grillezz, hogy egészséges maradj

Vendégségben, kerti sütögetéskor gyakran előfordul, hogy ádáz küzdelem alakult ki egy-egy jól megsült kolbászért, egy odapirult virsliért, pecsenye-foszlányért. Ha az ízére gondolunk, a rajongás érthető, mégis érdemes korlátok közé szorítani az efféle szenvedélyt, a túlsütött ételek túlzott fogyasztása ugyanis komoly kockázatokkal jár. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni grillezéskor.