Cikkek

Cikkek » Pénzügy

Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban

Háztartási vegyi árura, testápolási termékekre 8%-kal többet költöttünk 2018-ban, mint az előző évben, a különbség az élelmiszerekét is meghaladta. A növekedés királya a mosószer, amit a vécépapír és az öblítő követ.

Így változtak a magyar online fogyasztási szokások 2018-ban

A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel a hazai digitális fogyasztó online viselkedési és vásárlási szokásait. A trendek egyértelműen igazodnak a világban zajló változásokhoz, mégis megállapítható, hogy vannak érdekességek, amelyek inkább a térségünkre jellemzőek.

Nem tabu – így beszélj a gyerekkel a pénzről

A magyar családokban a pénzügyek átbeszélésének még nincs igazi gyakorlata. Pláne, ha problémák merülnek fel a családi költségvetéssel. Pedig ahhoz, hogy a fiatalok okos pénzügyi döntéseket hozzanak, szükségük van alapvető pénzügyi kompetenciákra. Hogyan beszéljünk a pénzről a családban, hogyan fejleszthetjük a gyerekek pénzügyi tudatosságát?

Hogy ne kelljen nagyítóval keresgélned az infókat - bankkártyákat teszteltünk

Banki szolgáltatókat teszteltünk a Tudatos Vásárlók Egyesületénél. Azt vizsgáltuk, hogy a bankok honlapján milyen könnyen elérhető és mennyi információ áll rendelkezésre a bankkártyák költségéről. Kik a legjobbak, és melyik az a bank, ahol úgy tűnik, a vizsgáltak közül a legkevésbé fontos a tájékoztatás? Nézd meg ingyenesen elérhető tesztünkben!

Tudatos pénzügyeink 8 - Nyugdíjas éveink

A hosszú távú megtakarítások egyik formája a nyugdíjas éveinkről való gondoskodás. Bár sokaknál jogosan kiveri a biztosítékot ez a kérdés, de mégis sokan vannak olyan helyzetben, hogy ezen a téren is tehetnének lépéseket, de hiányzik a kellő információ. Ehhez nyújtunk segítséget cikksorozatunk utolsó részében. 

Tudatos pénzügyeink 7. - Megtakarítások

Milyen megtakarítások vannak? Rövid vagy hosszú távra tegyünk félre? Néhány fontos kérdés, ami nélkülözhetetlen a tudatos pénzügyi tervezéshez. Cikksorozatunk legújabb részében ehhez nyújtunk segítséget. 

Tudatos pénzügyeink 6. – Kinek és mikor ajánlott a lakástakarék?

Mire használhatjuk a lakástakarékot, kinek ajánlott, mit gondoljunk át, ha ilyenbe belevágunk. Ezeket a kérdéseket járjuk körben a pénzügyi tudatosságot segítő cikksorozatunk 6. részében. 

Másfél évig járhatunk mosodába egy mosógép árából

A társasházi mosókonyhák itthon még nem jöttek újra divatba, de az önkiszolgáló mosodák már egyre népszerűbbek. Hányszor moshatunk egy mosógép árából a mosodában?

Tudatos pénzügyeink 5. - Milyen biztosítást kössünk?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor biztosítást szeretnénk kötni? Mit jelent az alul- vagy a túlbiztosítás? Pénzügyi tudatosságot segítő cikksorozatunkban most ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Tudatos pénzügyeink 4. – Mikor (ne) vegyünk fel hitelt?

Vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a hitelfelvétel, de előfordulhat az is, hogy hosszú távon sokkal rosszabbul járunk egy hitellel. Cikksorozatunk legújabb részében segítünk tisztázni ezt a kérdést.

Tudatos pénzügyeink 3. – Hogyan válasszunk bankot?

Mire érdemes figyelni, ha bankszámlát nyitunk. Ez a látszólag egyszerű kérdés is sok buktatót rejthet. Pénzügyi tudatosságot segítő cikksorozatunk legújabb részében ebben segítünk.

Tudatos pénzügyeink 2. – Milyen pénzügyi közvetítőhöz forduljunk?

Pénzügyi tudatosságot segítő cikksorozatunkban most azt járjuk körül, hogy kitől kérhetünk segítséget a pénzügyeink megtervezéséhez, megfelelő befektetés, tartalékképzés kiválasztásához. 

Tudatos pénzügyeink 1. - Pénzügyi szereplők

A pénzügyi tudatosság célja, hogy kezünkbe vegyük, és átlássuk mindennapi pénzügyeinket. Fontos, hogy az anyagiak terén is saját döntéseink legyenek, ne csak sodródjunk az eseményekkel és hónapról-hónapra (túl)éljünk. Ehhez szükségünk lesz néhány alapvető ismeretre. Cikksorozatunkban ehhez nyújtunk segítséget. 

Takarékos vezetés

Néhány vezetéstechnikai trükkel és tudatosabb autóvezetéssel akár 10-30% üzemanyag megtakarítást is elérhetünk.

Mire figyeljünk bankkártya használatkor

Könnyelműek vagyunk a bankkártyával való költekezéskor, mert a pénzcsökkenés nem látszik azonnal, nem érezzük rögtön, hogy üres a pénztárcánk. Tippek a tudatos bankkártya használathoz.

Bankkártyavédelem

Magyarországon majd mindenkire jut egy bankkártya. A plasztik sokaknak lehetőség, míg mások veszélyforrásként tekintenek rá. A félelmek sajnos nem mindig alaptalanok.

 

Újra divat a spórolás

Pár éve gyakran smucig alaknak nevezték, aki csak szódát kortyolt a kávézóban, hazait vitt be ebédre a munkahelyére, netán cipőt sarkaltatott. Mára ez megváltozott.

Milyen kockázatai vannak a hitelfelvételnek?

A hitelfelvétel segíthet céljaink gyorsabb elérésében, de nagyon ráfázhatunk, ha nem vagyunk elég előrelátók. Néhány tipp, mire érdemes figyelni ilyen esetben.

Hatvanszoros különbség Európa szegényebb és gazdagabb országai között

A legfrissebb adatok szerint egy európai lakos átlagos vásárlóereje évi 4,2 millió forintnak felel meg. A leggazdagabb ország Lichtenstein, ahol az éves vásárlóerő 20,1 millió Ft-nak felel meg, a sort Ukrajna zárja évi 303 ezer Ft-tal, vagyis több mint hatvanszoros a különbség. Vajon hol áll Magyarország ezen a ranglistán?

Pénzköltés tudatosan: vond be a gyerekedet is!

Rengeteg pénzügyi döntést hozunk naponta, legyen az egy egyszerű bolti bevásárlás vagy egy nagyobb kiadás. Ez évente több ezer ilyen döntést jelent. Nem mindegy, hogy milyen példát mutatunk ezzel a gyerekeinknek, hiszen ők tőlünk tanulnak el mindent. Bemutatunk néhány ötletet, amivel pénzügyi tudatosságra nevelhetjük őket.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében