alap kinézet

Cikkek

System Messages

Újra a boltokban a ritka tájfajta paradicsompalánták

Nagy örömünkre idén megismételte tavalyi akcióját az ÖMKi: a ceglédi, a tolnai, a máriapócsi és a gyöngyösi fajták öko palántái május 18-ától országszerte – korlátozott mennyiségben – a Lidl áruházakban, előrendelés alapján pedig négy fővárosi átvételi ponton is elérhetőek. Az Intézet szakértői oktató videóval és letölthető információs anyagokkal is támogatják a palánták sikeres nevelését.

Az elmúlt két évben sorra aratták a sikereket az ÖMKi különleges ízvilágú tájfajta paradicsompalántái: termésük két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra konyhájában is bizonyított, az idén pedig a gasztrovilág újabb meghatározó szereplői döntöttek mellettük.

A magyar gasztro-celeb, Borbás Marcsi Kertem című online videó sorozatában mutatja be a kiemelkedő minőségű palánták fejlődését őrségi veteményesében, Havas Dóra a Lila Füge oldalán folytatja tavalyi tematikus sorozatát „a legfinomabb, fenntartható magyar paradicsomokról”, a Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, Farkas Richárd pedig az étterem Facebook oldalán osztja meg tapasztalatait.

A Pékműhely alapítója, az ősi gabonafajták mellett a tájfajta paradicsomok iránt is elkötelezett Vajda József pék budai átvételi pontot biztosít a beszerzéshez.

Mit tudnak a tájfajták?

„Nem véletlenül alakultak ki a zöldségek és gyümölcsök különböző tájfajtái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat. Ízük, állaguk tökéletesen passzol a helyi gasztronómiához. Nagyon fontos, hogy őrizzük meg ezeket a magyar ízeket, amihez szükségünk van tökéletes alapanyagra. A változatosság gyönyörködtet!” – hívja fel a figyelmet Borbás Marcsi. „A paradicsom a magyar konyha egyik fő alapanyaga, mégsem ismerjük és értjük igazán. Aki teheti, fogyasszon friss környékbeli, magyar paradicsomot! Legyünk büszkék arra amink van!” – indokolja választását Farkas Richárd séf, aki negyven ÖMKi tájfajta paradicsom palántával vág neki a szezonnak a Pajta Bisztró őrségi veteményesében.

 

Valódi gasztronómiai ínyencségek

“A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt” – ismertette az idei kínálat sajátosságait az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelőse, Takács Bence. A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina pedig az ÖMKi YouTube-csatornáján elérhető oktató videóban a paradicsom nevelésével kapcsolatban oszt meg számos tudnivalót.

 

A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés

A közelmúltig elfeledett paradicsom tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. Hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezetének kutatói azzal a céllal vizsgálták őket éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék. 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban, majd lelkes örökbefogadók kertjeiben, tavaly pedig nagy sikerrel kereskedelmi forgalomba is kerültek.

”A világban zajló folyamatok az idén megmutatták, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizációnak. A járvány miatt kialakult helyzet egy lehetőség újraértékelni, mi a fontos. Elképzelni, hogy egy komolyabb, valóban tartós magunkra utaltsággal járó krízisben mire támaszkodhatunk. A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés. Én is palántázok a kertemben, és tájfajtákat választottam, mert hazai körülmények között ellenállóbbak más paradicsomoknál” – indokolja elkötelezettségét az idei akcióban résztvevő budai átvételi pont, a Szerelmes levél vezetője, Vajda József pék.

tájfajta paradicsom palánta

Pesten a huszonharmadik kerületben a Panelpék, a nyolcadik kerületben a Szatyorbolt, a tizennegyedik kerületben pedig a Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte az idén is a Lidl áruházak forgalmazzák az ÖMKi palántáit május 14-től a készlet erejéig.
Az ÖMKi a járvány miatt kialakult krízishelyzetre tekintettel a Budapest Bike Maffia Seeds 4 Hope (A remény magjai) programja javára is felajánlott 50 darab tájfajta öko palántát. A program hajléktalanszállón élőknek biztosít friss zöldséget oly módon, hogy a szállón raklap-ládakertekbe ültetett palántákat saját maguk gondozzák, és a termés is őket illeti meg. A felajánlott palántákat a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló kertjében ültetik el.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) valódi élő laboratórium. Olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredmények révén biztosítják a hazai mezőgazdálkodás és élelmiszertermelés fenntartható fejlődését. Ennek érdekében szakmai hálózatokat alakít ki hazai és külföldi kutatóintézetekkel és gazdálkodókkal, kutatási és ismeretterjesztő munkát végez, szaktanácsadást nyújt.


A Tudatos Vásárlók Egyesülete semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Teszteltük a zero waste mosogatást és elmondjuk, milyen

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél az évet azzal kezdtük, hogy tagjaink között jelentkezőket verbuváltunk egy tesztelésre – 3 héten keresztül 13 tagunk és 3 munkatársunk tesztelte előre meghatározott gyakorlati szempontok szerint a zero waste mosogatás 3 eszközét. Egy zöld, hulladékmentességre törekvő háztartásban a luffa szivacs és a nyeles mosogatókefe a műanyag szivacs, a kókuszrost sörtés mosogatókefe pedig a dörzsiszivacs zöld alternatívája lehet.

A teszthez, mint az lenni szokott, bármely TVE-tagunk vagy szupertagunk csatlakozhatott. A részvételért cserébe a tesztelők ingyen kapták és tarthatták meg a tesztelt termékeket.

Mindhárom mosogatóeszköz 100 százalékosan természetes alapanyagokból készül, ezért használat után akár teljes egészében komposztálható is. Ahhoz tehát kétség nem fér, hogy fenntarthatóbb megoldás ezeket használni mosogatáshoz a hagyományos, 100 százalékban műanyag szivacsok helyett.

A luffaszivacs és a mosogatókefék már első ránézésre is tetszetős megoldásnak tűnnek, viszont legtöbbünknek nem volt még tapasztalatunk velük kapcsolatban. A kérdés tehát az, pontosabban számunkra az volt, tényleg kiválthatjuk-e velük a műanyag szivacsot? Tudnak-e annyit?

 

Mit néztünk?

A tesztelés során a következő szempontokat figyeltük:

 • Mennyire praktikus a használatuk?
 • Mennyire hatékonyan tisztítanak?
 • Jól megtartják-e a mosogatószert?
 • Mennyire könnyű kiszedni belőlük az esetleg beléjük akadt szennyeződést?
 • Mennyire strapabíróak?
 • Karcolják-e az edényt?

A teszthez a résztvevők mindhárom eszközből kaptak egyet. A feladat az volt, hogy három hétig dörzsöljék, sikálják az edényeiket a szokásos módon és mennyiségben, és közben igyekezzenek választ kapni a fenti kérdésekre.

 

Az eredmény, dióhéjban

A három hét lejártával beküldött válaszokból az körvonalazóik, hogy

 • nem meglepő módon a hagyományosra leginkább hasonlító luffaszivacs a három közül a legnépszerűbb
 • a nyeles kefe összességében jobban használható, mint a tömzsi, kókuszrost sörtés
 • arra számítsunk, hogy mindhárom kevésbé tartja magában a mosogatószert, mint a hagyományos műanyagszivacs

 

Jó tanács: türelem és átállás agyban

A válaszok ismeretében azt tudjuk tanácsolni, hogy ha kipróbálnátok a zero waste mosogatást, első körben szerezzetek be egy luffaszivacsot, esetleg nyeles kefét. Adjatok magatoknak türelmi időt, és próbáljátok elfelejteni azokat megszokott érzéseket, amelyek egy mosogatószivacsos mosogatáshoz kötődnek. Az edények nem fognak óriási habfürdőben állni, az egészből hiányozni fog az a fajta klasszikus látvány, amit a reklámokban előszeretettel megjelenik. Nem fogjátok olyan közelről érezni az edények felszínét, hajlatait, sokkal jobban fogtok hagyatkozni arra, mint láttok, és kevésbé arra, mit éreztek az ujjaitokkal az edény felszínén.

Mindez az eredményességen nem fog változtatni, és ha túljuttok a „barátkozási” fázison, ezek a hulladékmentes eszközök éppoly természetes részeivé válhatnak a háztartásotoknak, ahogy korábban a soha le nem bomló műanyag szivacs vált a mindennapok részévé, bő fél évszaddal ezelőtt.


A Tudatos Vásárlók Egyesülete semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük! A cikk megjelenését a Nemzeti Környezetvédelmi Program keretében az Agrárminisztérium támogatta.

Városi veteményes: mi kerülhet a balkonládába?

Koktélparadicsom vagy balkonparadicsom

Március végén, április elején már vethető. Előnye, hogy kis helyen elfér, és őszig folyamatosan hozza lédús, édes terméseit. Számos fajtából választhatunk, színben a sárgától a narancson keresztül a pirosig több változata létezik ennek a gyümölcsnek. A paradicsom antioxidáns vegyületekben - karotinoidokban, polifenolokban és c-vitaminban - gazdag. Élénkpiros színét a likopin nevű karotinszármazék adja, amely hőhatásra - például főzésre - sem bomlik fel. A koktélparadicsom méretét tekintve a vadparadicsom génjeit hordozza magában: a fürtös, vad változat íze savanykás és fanyar, bogyóinak mérete alig nagyobb a ribiszkeszemeknél. Eredeti termőhelyén, Dél-Amerikában közönséges gyomnövénynek tekintik. A nemesítés során azonban bogyói cseresznyeméretűek lettek, és jóval édesebbek. Fény- és vízigényes növény, de ha túlöntözzük, bogyói felrepednek. Termesztésekor támrendszer kialakításáról is gondoskodjunk, felvezethetjük egy kifeszített spárgára, vagy vékony bothoz, rácshoz is hozzákötözhetjük.

 

Földieper

Egyik igen kedvelt gyümölcs hazánkban. Előnye, hogy a teraszon vagy az erkélyen virágcserépben is könnyű önállóan termeszteni. Erre a célra a csüngő földieper ajánlatosabb.

Az ültetőedényen legyenek vízelvezető lyukak! Virágzás idején naponta locsoljuk meg, mert a talaj meleg időben hamar kiszárad. Használjunk jó minőségű virágföldet. Szereti a tápanyagban dús talajt, ezért keverhetünk a földbe marhatrágyát vagy humuszt, illetve a növényre közvetlenül permetezhetünk lombtrágyát. De túlzásba sem szabad vinni, mert a túladagolás ugyanúgy káros a növénynek, mint a hiány. Március közepétől augusztus közepéig bármikor ültethető a földieper palánta. Az ültetésre alkalmas palánta friss, életképes, és legalább tíz darab 8 centiméter hosszú, fejlett, ép gyökérrel és megfelelő átmérőjű gyökértörzzsel rendelkezik. Ültetés után indát növeszt, amelyen új növény képződik, így a szaporítást maga a növény végzi helyettünk. A cserepeket vagy edényeket napos helyre tegyük, kerülve a huzatot, szelet. Az elhaló alsó leveleket folyamatosan távolítsuk el a növényről.

 

Madársaláta (galambbegy)

A macskagyökérfélékhez tartozó egyéves növény. 20-25 cm magas, de elérheti a 30-40 cm-t is. Csírázás után 2-3 héttel étkezésre felhasználható, dúsan fejlődő tőlevélcsomó alakul ki, amelyen a tőlevelek visszás hosszúkás tojásdad alakúak. 

Jelentős mennyiségű B- és C-vitamint tartalmaz, ezért szobában termesztve téli vitaminszükségleteink egyik forrásává válhat.

A sóskához hasonlóan levest is főzhetünk belőle, de főtt tojással és majonézzel keverve, vagy csak sima olívaolajos-citromos-mézes-mustáros öntettel tálalva is nagyon finom saláta.

Hidegtűrő és jó szárazságtűrő, minimális vízzel beéri. Vízre főleg csírázáskor és fiatalkori növekedésekor van szüksége. Hosszabb száraz időszakban és a városi termesztéskor meghálálja az öntözést. Félárnyékban is megmarad, de tűző napon is szépen fejlődik.

A talaj iránt sem igényes, a legszélsőségesebb talajtípusok kivételével valamennyi, a zöldségtermesztésre kevésbé alkalmas talajon is termeszthető, szerves trágyát nem igényel.

Ültethetjük tavasszal vagy ősszel (szeptemberben) is. Utóbbi esetben öntözött talajba vessük és kelésig tartsuk is nedvesen. A növények szedését 4-5 leveles állapotban kezdjük. 7-8 leveles korban is szedhetjük, de elöregedni ne hagyjuk az állományt, mert az öreg levelek keserű ízűek. A leszedett friss salátagalambbegyet tisztítsuk meg, gyökerét csípjük le. Az öreg, fonnyadt, sárguló leveleket szedjük le, mert azok már keserűek. Frissen fogyasszuk, mert elkészítve sem tartható el sokáig, keserűvé válik.

 

Zöldfűszerek

A balkonra és teraszra való ültetésre legalkalmasabbak a petrezselyem, az újhagyma, az oregano, a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű és a zsálya. Minél több fény éri a zöldeket, annál intenzívebbé válik az aromájuk. Ha több növény kerül egy cserépbe, ügyeljünk rá, hogy vízigényük szerint legyenek párosítva és az ültetőedény vízáteresztő legyen. 

Kevesebb vizet igényel a rozmaring, kakukkfű, zsálya és az oregánó. A metélőhagyma, metélőpetrezselyem, a citromfű, lestyán és a tárkony talaját pedig tartsuk nedvesen.

Figyelembe kell venni, hogy a gyorsan növő fajták, mint a citromfű, lestyán, zsálya és a tárkony később átültetést igényelhetnek. Néha locsoljuk meg a leveleket is, és gyakran vágjuk vissza őket, hogy ezzel megnöveljük a termésidőt. Legjobb, ha reggel szüretelünk a növényekből, amint a nap rájuk süt és mielőtt az olajok elillannának. A leveleket szüretelés után alaposan mossuk meg, és szárazon vágjuk fel őket.

 

Képek: laughlin, www.pixabay.com

Szakmai függetlenségünket csak úgy tudjuk megőrizni, hogy nem fogadjuk el a vállalatok adományait, és nem kérünk reklám bevételeikből.

Ezért jelent nekünk nagyon sokat a támogatásod!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Városi veteményes: fűszerkert az ablakban

A városi kertészkedés nem atomfizika - bárki kipróbálhatja, és minimális odafigyeléssel óriási sikerélményben lesz része. A városi kert szinte bárhol elfér - belevághat az is, akinek kertje van a családi ház körül, az is, akinek csak egy apró erkélye van, de még az is, aki csak a konyhaablakba tud néhány cserepet állítani. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban vagy panelház tizedik emeletén ültetünk zöldfűszereket, minden környezetben meg lehet találni a legalkalmasabb példányokat. Sikerélményünket segíti, hogy a legtöbb fűszernövény nem kényes.

A növények kiválasztásánál számos szempont alapján kell dönteni. Legfontosabb átgondolni a környezeti szempontokat: milyen erős fény éri a helyet, és kb. hány órán át, másnéven, milyen a hely fekvése. Érdemes olyan helyet választanunk, amit könnyen elérünk a konyhából. Ez persze inkább kényelmi szempont, de praktikus lehet, ha nem kell a teljes lakást átszelnünk, hogy egy kis majorannát vágjunk a krumplifőzelékhez.

 

Talaj, nedvesség, magasság

 

Laza, humuszos talajt, nedvességet kedvelő fűszernövények: bazsalikom, zsázsa, petrezselyem, metélőhagyma, borsmenta, fodormenta, kapor (képünkön).

 

Sovány talajt kedvelő növények, kisebb vízigénnyel: szurokfű, levendula, borsikafű, kamilla, orbáncfű, zsálya.

 

A növénymagasságnak akkor van jelentősége, ha nagyobb méretű balkonládában vagy cserépben szeretnénk több soros kiültetést. Ilyenkor célszerű figyelni a lépcsőzetes szintezettségre, hogy mindegyik növény elég fényt kapjon. 

Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó (szurokfű).

Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma, vagy snidling, borsikafű, turbolya.

Magasabbak: izsóp, tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.

Városi veteményes

A magasság mellett azt is vegyük figyelembe, melyek az évelők és melyek az egynyáriak. Ez a következő évi kiültetési tervünk szempontjából fontos.

Évelők: például tárkony, borsikafű, rozmaring, lestyán, menta citromfű, izsóp, zsálya, kakukkfű, levendula, oregánó.

Egynyáriak: például bazsalikom, kapor, petrezselyem, koriander, turbolya.

 

Magok, palánták, szaporítás

Ha tavasszal elvetjük a magokat, saját palántáink lesznek - ez a megoldás lényegesen olcsóbb, mintha palántákat vásárolnánk. De az sem gond, ha úgy döntünk, hogy nem akarunk vesződni a cseperedő palánták pátyolgatásával, vagy épp később kapunk észbe és nyáron eszmélünk fel, hogy fűszerkertet szeretnénk. A kertészetekben, piacokon könnyen beszerezhetjük a kívánt palántákat.

Fontos, hogy a frissen vásárolt palántát minél előbb ültessük át végleges helyére: nagyobb cserépbe vagy a balkonládába, és a tőzegből - amiben árulják - humuszban gazdag, homokkal kevert földbe. A tőzeg, rengeteg vizet magába szív, ha egyszer kiszárad, már nem képes olyan mértékben felszívni azt, hogy a növénynek elég legyen. Ilyenkor legalább tíz percig áztatni kell, hogy kicsit felszívja a vizet.

Az edénybe ültetésnél alapvető szempont, hogy aljára kavicsot vagy összetört cserépdarabokat tegyünk a víz szabad közlekedése érdekében, és hogy a föld ne folyjék ki a lyukakon.

Szaporítással is növelhetjük növényeink számát. A rozmaringot például úgy, hogy levágott hajtását vizes homokban gyökereztetjük, majd beültetjük a földbe. A petrezselymet gyökerestől is ültethetjük: ha bedugjuk földbe, tovább hozza hajtásait. A kaprot és petrezselymet, ha betakarítottuk, folyamatosan újravethetjük, de ügyelni kell, hogy ne legyen túl sűrűn az ültetés.

 

Fontos a társítás

Az sem mindegy, melyik növény mellé mi kerül. Egyesek távol tartják a gyökérkárosító rovarokat, fonálférgeket. Ilyenek például a bársonyvirág (hétköznapi nevén büdöske) és a körömvirág. Vessük, vagy ültessük a fűszernövények közé, mellé.

A sarkantyúka a levéltetveket vonzza magához, megóvva tőlük fogyasztani kívánt növényeinket.

A kártevők könnyen átkerülhetnek szobanövényeinkre, ha a lakásban nevelünk fűszernövényt. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizzük őket, ha időben észrevesszük felbukkanásukat, általában egy egyszerű lemosás elég eltávolításukhoz.

Fontos a cserép tisztasága és a beteg növényrész eltávolítása. Mivel gyógy- és fűszernövényeknél nem alkalmazhatunk vegyszereket, próbáljuk ki a következő módszert.

Ha szívó kártevők (például levéltetvek, pajzstetvek) támadják meg őket, állítsuk a cserepet fürdőkádba, majd permetezzük le húsz dekagramm cukorból, egy liter vízből és egy csepp mosogatószerből álló oldattal. A teljes növényt fújjuk be egy permetezőpalack segítségével, különösen a levelek fonákját. Ezt követően langyos vízzel öblítsük le, és másnap ismételjük meg a műveletet.

Termesszünk és fogyasszunk minél több gyógy- és fűszernövényt, nemcsak hasznosak és szépek, de a kertészkedésben is nagy örömünket fogjuk lelni!

 

Képek: www.pixabay.com

Semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete Bank neve:    Magnet Bank Számlaszám:    16200106-00108490-00000000 IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000 Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Takarékoskodás A-tól Z-ig

A kikapcsolás jobb, mint az alvó üzemmód: A legegyszerűbb energiatakarékossági mód a kikapcsolás. Az elektromos berendezések „stand-by” módban is az átlagos üzemmód egyhatodát fogyaszthatják. Ha a gépeket egy kapcsolós hosszabbítóba dugod, egy mozdulattal áramtalaníthatod őket.

Bicikli: Egy hű bicikli akár tíz évig is szolgálja gazdáját. A biciklizéssel nem szennyezed a környezeted, és még időt is megtakaríthatsz, mert megúszod a dugókat. A rendszeres biciklizés biztosítja a napi mozgásszükségletet, így a fitneszbérletet is megspórolhatod.

Csere: Amit mi már meguntunk, másnak még örömet szerezhet, és hasznos lehet. Szervezz cserebörzét ismerőseiddel! Cseréljetek gyerekjátékokat, DVD-ket, könyveket, ruhákat, társasjátékot, bútort vagy bármit. A cserében az a legjobb, hogy ha nagyon ragaszkodsz, nem kell örökre lemondanod a tárgyaidról.

Ecet: Olcsó és környezetbarát szer, több mint négyszáz felhasználási módja ismert. Ezek közül néhány: vízkőoldás, hangyariasztás, tintafolt eltüntetése, ablakfényesítés, gyomirtás a betonrésekben, rozsdátlanítás, ruhaöblítés és -puhítás stb. Csak egy példa: egy liter vízkőoldó 1200, egy liter öblítő koncentrátum 450 forintba kerül, mindkettő helyett használhatsz ecetet 150 forintért.

Fény világítás nélkül: A természetes fénnyel kevésbé ellátott helyiségekben alkalmazzunk tükröket, fényáteresztő üvegű ajtókat, üvegtéglát, de még a világos színű falfesték is sokat számít. Az is rengeteget segít, ha az ablakokhoz közeli területeken a fény visszaveréséhez világos felületeket hagyunk. Például üresen hagyjuk az ablak melletti fehér falakat (nem teszünk oda szekrényt, könyvespolcot), leterítjük fehér abrosszal az étkezőasztalt.

Megtérülő befektetés a „fénycsatorna”, amely a tetőről vagy a homlokzatról prizmák segítségével 40-600 centiméteres távolságra is eljuttatja a napfényt, így nappal nincs szükség mesterséges világításra.

Gazdától közvetlenül: Több lépcsőn át jut el az élelmiszer a termelőtől a fogyasztóig, és mindenki ráteszi a hasznát. Ha barátainkkal, rokonainkkal, ismerősökkel összefogunk, nagy tételben tudunk vásárolni közvetlenül a gazdáktól. A közbülső állomások kizárásával mi alacsonyabb árhoz, a gazda több bevételhez jut.

A közösségi gazdaságok listáját itt érheted el, a budapesti bevásároló közösségről, a Szatyorról itt olvashatsz.

Házi étterem: Takarékos étterem és buli azoknak, akik szeretnek főzni és ismerkedni. Hozzatok össze 8-10 résztvevőt, és mindenki főzzön egyszer az egész csapatra. Legyen előre kihirdetett A és B menü, a vendégek szálljanak be a költségekbe alapanyagáron. Változatosság és jó társaság alacsony áron, negyedévente egyszer pedig egy kis extrafáradság.

Javítás: Mielőtt bármiből újat vennél, próbáld megjavíttatni. Könnyen bebizonyosodhat, hogy csak egy apró hiba okozza a fennakadást, így a már megszokott eszközünk akár az új árának töredékéből szolgálhat minket tovább.

Kölcsönzés: Van, amire nincs szükségünk egy egész életen át. Egy komolyabb könyv árából korlátlan mennyiségű olvasnivalóhoz jutunk a könyvtárban. Kölcsönözni bármit lehet: háztartási gépet, biciklit, fűnyírót, ütve fúrót, sőt akár a szomszéd kutyájához is hozzájuthatunk pár napra.

Megosztás: Fenntartási költséget takarítunk meg és óvjuk a környezetet, ha megosztjuk nagyobb dolgainkat. Nyaralónknak is jót tesz, ha valaki lakik benne, amikor épp nem vagyunk ott. Vagy miért ne vegyük fel a szomszédot munkába menet, ha a kocsinkban még van hely? De használhatjuk közösen a fűnyírót, az internetet, a kábeltévét is. Számos professzionális megosztórendszer működik már az autótól a bringán és elektromos rollereken át telekocsi-rendszerekig.

Pulóver: Ha a hideg beálltával a lakásban is pulóvert húzol, te csak a pénztárcádon fogod érezni a változást, de mennyivel jobb a környezetnek! A fűtött lakáshőmérséklet egyfokos csökkentésével már évi 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztasz, és egyharmad tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki az otthonod.

Rend: Kevésbé használódnak el és tovább szolgálnak dolgaink, ha megóvjuk és rendben tartjuk őket. Érdemes mindent a helyén tartani

Sütés: A hirtelen keletkező nagy mennyiségű hőt érdemes minél jobban kihasználni. A menüt tervezzük meg úgy, hogy a már bemelegített sütőben minél több ételt tudjunk megsütni egyszerre. Sütés során pedig lehetőleg ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert ez hőveszteséget okoz.

Szívesség szívességet szül – tartja az ősi mondás. Elromlott a biciklid? Lehet, hogy nem kell rögtön javítóba vinni, mert a szomszéd pont ehhez ért. Legközelebb majd te segítesz valamiben. A „kaláka” során egy közösség tagjai szívességi alapon segítik egymást, saját szakértelmüket felajánlva.

Természetes gyógymódok: Egy kis utánjárással kialakíthatjuk saját házi patikánkat, így gyógynövényekkel helyettesíthetjük a sokszor drága, ráadásul felesleges mellékhatásokkal járó gyógyszereket. Egy-egy csomag szárított gyógynövény nem kerül többe pár száz forintnál. A köhögést enyhíti a kakukkfűtea, ideges gyomrúak mentateát igyanak, a lázat csökkenti a bodza- vagy a hársfavirágfőzet, fejfájásra pedig citromfű ajánlott.

A különféle gyógynövények hatásairól Gyógynövény adatbázisunkban tájékozódhatsz!

Újrahasználat: Ne dobj ki semmit, mert minden jó lehet még valamire. Cukros, mirelites, papír zsebkendős zacskó mélyhűtött holmik tárolására, lyukas harisnya bábnak vagy növénykötözésre, régi pamutpóló vagy textilpelenka portörlésre, tejfölöspohár palántának stb.

WC: A szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le, ami egy kétgyermekes családnál akár 100-300 litert is jelenthet naponta. Ezzel szemben a víztakarékos tartály esetében az öblítés hossza attól függ, hogy mennyi ideig nyomjuk a gombot, így jelentősen csökken vízfelhasználásunk.

Zuhanyzás: Nemcsak a tisztálkodás egészségesebb, higiénikusabb és frissítőbb formája, de vizet és energiát is spórol. Egy kis víz szappanozás előtt és után, és akár 10 liter víz is elég a 100 literes kádfürdővel szemben!

 

Képek: freepik.com

 

A TVE oldalain nem futnak reklámok, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Öko-takarítás kisokos - mit tud a mosószóda?

Manapság a legtöbb tisztítószer számunkra ismeretlen összetevőkből áll. Ha követjük a használati utasítást, jó esetben nem eshet bajunk. Ezzel szemben a hagyományos tisztítószerek - mosószóda, ecet, citromsav és társaik - egyetlen anyagból állnak, mégis számtalan célra használhatóak. Ráadásul olcsóbbak is, mint a márkás tisztítószerek. Cikksorozatunkban egy-egy eleme ilyen hagyományos tisztítószert mutatunk be, hogy tudatos vásárlóként minél többen kedvet kapjanak ezekhez az egyszerű és nagyszerű szerekhez.

A mosószóda hatékony tisztítószer, amelyet már az ókorban is használtak. Kevesen tudják, de valójában a legtöbb bolti mosópor is mosószóda alapú, amit további vegyszerekkel egészítenek ki. Ha ügyesek vagyunk, megtalálhatjuk Sodium Carbonate (nátrium-karbonát) néven az összetevők között.

 

 Miért zöld?

A mosószóda, népi nevén sziksó annyira természetes, hogy szikes talajon, vagy szikes tavak vizében is megtalálható. Gyártása során nem keletkezik a környezetre ártalmas melléktermék, használat után pedig lebomlik. A bolti mosószerekkel ellentétben nem tartalmaz foszfort, így nem okoz a vízi élővilágra fokozottan ártalmas vízvirágzást, eutrofizációt.

 

 Mire, hogyan használd?

Erős lúg, ezért kiváló zsíroldó mosáshoz, takarításhoz, mosogatáshoz. 

 

Gépi mosáshoz: Használhatjuk mosódió mellé, de házi mosóport is készíthetünk belőle: 2 rész mosószódát egy rész mosószappan reszelékkel keverjünk el.

 Ha kis lépésekben szavazunk bizalmat a mosószódának, akkor fele részben keverhetjük a szokott mosóporral. Fehér és világos ruhákhoz használhatjuk önmagában is. A színes és a sötét ruhákat enyhén fakíthatja, ezért ezekhez inkább kombináljuk mosószappannal, mosódióval, vagy hagyományos mosóporral. 2 evőkanál mosószódát vagy 2 evőkanál házi mosóport számoljunk 5 kg, közepesen szennyezett ruhához.

 

Áztatáshoz: különösen zsíros foltok esetén ajánlott használata, vagy más szerekkel keverve. Kevés szódabikarbónával keverve a tisztítóhatás fokozható. Erősen szennyezett világos ruhák áztatásához a szintén környezetbarát folttisztító só használatát javasoljuk. (A folttisztító sóról később külön cikkben írunk.)

Konyharuhák, törlőkendők felfrissítéséhez: 5 liter meleg vízhez adjunk 2 evőkanál mosószódát, és áztassuk benne a zsíros, elkoszolódott darabokat egy éjszakán át. Másnap kézzel öblítsük át, csavarjuk ki, majd mehet a mosógépbe. Ha azt szeretnénk, hogy szép fehérek legyenek, tehetünk a vízbe egy evőkanál folttisztító sót is.

Takarításhoz: Különösen zsíros felületekhez kiváló tisztítószer, gyakorlatilag a hideg zsíroldó környezetbarát alternatívája. A konyhában a tűzhely, mikró, csempe takarítására, a fürdőben a kerámia felületekre remek zsíroldó tisztítószer. 1 evőkanál mosószódát oldjunk fel fél liter meleg vízben, és egy szórófejes flakon segítségével fújjuk a tisztítandó felületre, hagyjuk pár percet hatni, majd nedves ruhával töröljük le.

Ha régi ráégett, rászáradt foltról van szó, keverjünk vízből és mosószódából pasztát, és tegyük a foltra pár percre, majd dörzsöljük meg, végül töröljük le.

 A súroló hatást fokozhatjuk szódabikarbóna hozzáadásával. A két por keverékét száraz súrolóporként használhatjuk, sószóróból, vagy kiluggatott fedelő befőttesüvegből kiszórva a tisztítandó felületre, majd szivaccsal dörzsöljük át.

Mosogatáshoz: Makacs zsíros szennyeződések eltávolításához, zsíros sütőedények előáztatásához remek. Akár régi edények „megfiatalításához” is használhatjuk a szegélyekben, fogantyúnál megülő zsír eltávolítására. Ehhez egy kisebb lavórba tegyünk 1 evőkanál mosószódát, öntsük fel meleg vízzel, hogy a régi edényt ellepje, majd 20-30 perc áztatás után sikáljuk át a problémás részeket.

Ablakpucoláshoz: Nagyon koszos, zsíros ablakot a fenti általános mosószódás tisztítószerrel fújjuk be, majd meleg vizes ronggyal dörzsöljük át. Ezután jöhet az ecetes tisztítás.

 

 Házilag is megcsinálhatod

A mosószódát mindössze egy hidrogénatom különbözteti meg a szódabikarbónától (nátrium-hidrogén-karbonát). Tapintásra ez utóbbi kicsivel durvább, rücskösebb állagú.

Ha sürgősen szükségünk van mosószódára, házilag süthetünk magunknak egy adagot: 220 Celsius-fokra melegíts fel a sütőt, a szódabikarbónát szórd egy tepsibe, és rázogasd meg kicsit, hogy a porréteg egyenletes legyen. Süsd 1 órán keresztül, közben néha rázd meg, hogy egyenletesen érje a hő. Egy óra után vedd ki és hűtsd le.

 

 

 Mire ügyeljünk?

Kézi mosáshoz kevésbé ajánlott, mivel zsíroldó tulajdonsága miatt száríthatja a bőrt. Kézi mosáshoz használjunk inkább kíméletesebb mosódió főzetet, vagy valamilyen öko mosógélt. Ugyancsak ez érvényes a természetes, finommosást igénylő anyagokra, a selyemre és a gyapjúra. Ezekhez soha ne használjunk mosószódát, mivel a lúgos közeg nem tesz jót nekik. Mosódió főzettel, vagy samponnal mossuk.

Alumínium felületeket korrodálhat – bár én még nem tapasztaltam ilyet, de a szakirodalom szerint jobb vigyázni.

A mosószóda remekül megköti a vizet – a levegőből is, ettől összeállhat. Ha nagyobb kiszerelést tartunk otthon, azt érdemes szárazabb helyiségben tárolnunk, és csak egy kis mennyiséget a gyakran párás fürdőben vagy konyhában – például egy jól záródó csatosüvegbe, vagy befőttesüvegbe töltve.

 

 Számolj!

A mosószóda akár 372 ft/kg áron megvásárolható (Zöldbolt 4 kg-os mosószóda). Ezzel szemben a bolti mosóporok ára 619-1199 ft/kg között mozog (a Tesco webshop árakkal számolva).

 

 Kapható-e lebomló csomagolásban?

A mosószóda a nem lebomló műanyag mellett papírcsomagolásban is kapható. Válasszuk a papírba csomagoltat, arra viszont figyeljünk, hogy száraz helyen tároljuk, vagy öntsük át üvegbe.


A Tudatos Vásárlók semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti kockázatainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

Ha rá vagy kattanva az öblítőre, gyere hozzánk elvonóra! - ilyen egy Tiszta otthon Ökokör

A reklámok hatására sokkal több tisztítószert vásárolunk és használunk, mint amennyire valóban szükségünk lenne. Ezek a vegyszerek a vízbe jutva nem kevés környezetterhelést okoznak. Miközben takarítunk, belélegezzük ezeket, érintkezik a bőrünkkel, aminek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, akár allergiás reakció, asztmás megbetegedés formájában is. Amikor a felmosóvizet a vécébe zúdítjuk, amikor végigmegy egy program a mosógépben, amikor leöblítjük a mosdókagylóban a flóraszeptet, akkor vízi élőlények millióit pusztítjuk el. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a hazai lakosság egy év alatt több mint 33 milliárd forintot költ csak tisztító és takarítószerekre, könnyen beláthatjuk, hogy van miből visszavenni.

 

Csoportvezető bárkiből lehet

Mindezt látva hirdettük meg 2019 őszén az első Tiszta otthon ÖkoKörök csoportvezetőinek képzését. Már az, hogy rekord gyorsasággal beteltek a helyek azt jelezte számunkra, hogy a háztartási vegyszerekből nem csak nekünk van elegünk. Iszonyúan örültünk, amikor láttuk, hányféle közösség vág bele háztartásuk vegyszermentesítésébe. Volt, aki a lakóhelyén, munkahelyén szervezett csoportot, mások barátaikat vagy egyházi közösségüket segítették zöldülni.

A 21 csoportvezető segítségével összesen 182 háztartásba sikerült elindítanunk a változást a zöldebb, környezetkárosító vegyszerektől mentes, valóban tisztább othhonok felé.

 

 

A mellékhatásokról kérdezzen meg... minket!

Mire számíthat az, aki belép egy Tiszta otthon Ökokörbe? Ami a dolgok menetét illeti, a tagok 5-8 fős csoportokban általában hetente-kéthetente találkoznak, egy csoportvezető, egy kifejezetten erre a célra összeállított munkafüzet és egymás segítségével lépésről-lépésre változtatnak takarítási szokásaikon. A találkozók, a csoportmunka 5 hétig tart, és egy közös ünnepléssel zárul.

 

 

Mi a hatása, mire számítson, aki végigcsinálja? Elsősorban arra, hogy nem lesz vége. Az öt alkalom pont elég arra, hogy alapvető és maradandó változásokat hozzon otthonotokba. Az már az eddigi tapasztatatokból látszik, hogy a résztvevők több mint fele csökkenti a „hagyományos” bolti, nem öko tisztítószerek számát otthon. Emellett megismerkednek a független ökocímkés és az alternatív tisztítószerekkel, mint az ecet vagy a mosószóda, és ki-ki a maga elkötelezettségétől és lehetőségeitől függő mértékben átáll a kevesebb vegyszerhasználatra, valamint a környezetbarát, zöld szerek használatára.

„Kezdéskor többen jöttek azzal, nem gondolják, hogy az alternatív szerek is tudnak olyan hatékonyak lenni, mint az eddig használtak. De a találkozók végére ez a fal teljesen leomlott!” - meséli tapasztalatait az egyik csoportvezető.

 

Gyere Te is, várunk!

Neked is Tiszta otthon ÖkoKör csoportban a helyed, ha...

 • szeretnéd kevésbé terhelni a saját és családod egészségét a tisztítószerekkel;
 • szeretnéd ugyanabból a pénzből egészségesebben, környezetkímélőbben tisztán tartani a lakást;
 • azt gondolod, hogy a takarítás, mosás, mosogatás nem arról szól, amit a reklámok sugallnak;
 • szívesen tanulsz másoktól hasznos praktikákat;
 • szívesen megosztod másokkal a saját tapasztalataidat egy jó hangulatú csoportban.

Ha kedvet kaptál, és Te is zöldítenéd a takarítási szokásaidat, akkor nincs mire várni: csatlakozz egy Tiszta otthon ÖkoKörhöz! Hidd el, együtt könnyebb! Itt mutatjuk, hol indulnak csoportok, amelyekhez még lehet csatlakozni. A listát folyamatosan frissítjük március elejéig. Látogass vissza pár nap múlva, ha nem találtad meg egyből a Neked megfelelő csoportot.

A TVE célja, hogy a résztvevőket nyomon követi az ÖkoKör után fél évvel és egy évvel is, hogy lássuk, milyen hosszú távú változásokat eredményezett az életükben az ÖkoKör.

 

 


A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást.
Adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

Még csatlakozhatsz egy tavaszi háztartászöldítő Tiszta otthon ÖkoKör csoporthoz!

A hazai és nemzetközi szinten is nagy sikerrel zajlott ÖkoKör és ÖkoKör Kamra folytatásaként, a háztartás zöldítő Green&Safe LIFE-styles projektje részeként a TVE 2020-ban folytatja a Tiszta otthon ÖkoKör programot.

 

Mi ez?

Tiszta otthon ÖkoKör résztvevői kiscsoportos, személyes élményeken keresztül tanulják meg, hogyan lehet egészségesebben és környezetkímélőbben takarítani, tisztán tartani az otthonunkat, és elkerülni sok felesleges pénzkiadást és szemétkupacot. 

A résztvevők 5-8 fős csoportokban járnak össze 5 héten keresztül, hogy egy csoportvezető, egy kifejezetten Nektek összeállított munkafüzet és egymás segítségével hétről-hétre különböző környezet- és egészségtudatos fortélyokat próbáljanak ki, és rutint szerezzenek a zöld takarításban. A Tiszta otthon ÖkoKör nem kész megoldásokat kínál, hanem saját lehetőségeid keretein belül mutatja meg az egyéni megoldásokat.

Neked is Tiszta otthon ÖkoKör csoportban a helyed, ha...

 • szeretnéd kevésbé terhelni a saját és családod egészségét a tisztítószerekkel;
 • szeretnéd ugyanabból a pénzből egészségesebben, környezetkímélőbben tisztán tartani a lakást;
 • azt gondolod, hogy a takarítás, mosás, mosogatás nem arról szól, amit a reklámok sugallnak;
 • szívesen tanulsz másoktól hasznos praktikákat;
 • szívesen megosztod másokkal a saját tapasztalataidat egy jó hangulatú csoportban.

 

Itt még lehet csatlakozni 2020 első félévében induló csoportokhoz:

Budapest 3. ker. Kaszásdűlő

Budapest 3. ker. Békásmegyer

Budapest 15. kerület kerület Kertvárosi Kamra

Budakeszi

 

Romonya 

Dunavarsány

 • 1. találkozó: 2020.02.27
 • Jelentkezés: anita.palfy@gmail.com

Szabadbattyán

Veszprém 

A listát folyamatosan frissítjük március elejéig. Látogass vissza pár nap múlva, ha még nem találtad meg a neked megfelelő csoportot.

A korábbi ÖkoKör Kamra csoportok eredményeit itt ovashatod >>>

    

 


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

A 7 legjobb természetes módszer a dugulás elhárítására

A csövek eldugulásának sok különböző oka lehet, attól függően, hogy a fürdőszobában vagy a konyhában történik a dugulás. A probléma megoldásához ismerni kell a kiváltó okokat. Nézzük meg egy kicsit alaposabban a házban eltömődött csövek kialakulásának leggyakoribb okait.

 

Dugulás a konyhában

Az emberek hajlamosak túlbecsülni a lefolyó kapacitását, és sok ételmaradékot engednek a lefolyóba, feltételezve, hogy nem lesz semmi gond. A gyümölcshéj például gyakori oka az eltömődött konyhai csöveknek, ugyanez vonatkozik a keményítő tartalmú és/vagy rostos élelmiszerekre, úgymint a burgonyára, a kukorica héjára, a hagyma héjára, hogy egy párat említsünk közülük. Ezek komolyan eltömíthetik a csöveket.

A konyhai problémák gyakori oka a zsiradék, az olaj és a zsír, amelyről a legtöbb ember nem is tudja, hogy nem szabad beleönteni a konyhai mosogatóba. Nemcsak a lefolyó belsejét vonják be, amivel így kisebb hely marad a lefolyó víz számára, de idővel a csövekben is lerakódnak, ami súlyos eltömődést okoz.

 

Dugulás a fürdőszobában

A fürdőszobában két cső található, az egyik a mosdó lefolyójához, a másik a fürdőkádhoz vagy a zuhanyzóhoz van csatlakoztatva. A mosdónál lévő cső leggyakrabban a hajszálak, a fogselyem miatt tömődik el. A zuhanyzók esetében is a hajszálak a fő bűnösök, amin csak tovább ront a szappan felhalmozódása.

 

Természetes módszerek a dugulás elhárítására

Az egy dolog, hogy tudjuk mit kell tenni és mit nem, de valószínűleg lesz egy olyan pillanat, amikor teljesen kétségbe esel az eldugult cső miatt. Ne ess pánikba! Íme néhány természetes, nem mérgező módszer, amellyel orvosolhatod az eltömődött csöveket.

 

1. Csőszerelés

Bár a következőkben enyhe, környezetbarát vegyszereket ajánlunk megoldásként, tudnunk kell, hogy ezek is vegyszerek. Épp ezért általános javaslatunk, hogy

amit csak lehet, igyekezzünk vegyszerek nélkül, mechanikus úton kitisztani.

A duguláskor ezért első körben érdemes szétszerelni a mosdókagyló, mosogatótálca alatti, hagyományosan U-alakú lefolyócsövet. Mit szépítsük, ez az egyik legtöbb kosszal járó módszer, ugyanakkor az egyik leghatékonyabb is mind közül.

Szükséged lesz egy pár kesztyűre, egy lavórra/vödörre és egy csavarkulcsra. Helyezd az üres vödröt a cső alá - közvetlenül a mosogató alá. Ezután lazítsd meg a csavarokat. Miután eltávolítottad a problémás csőszakaszt, szennyvíz és lerakódott szennyeződés zúdul majd a vödörbe. Tisztítsd meg a csövet a szennyeződésektől, és öblítsd át meleg vízzel. Szereld vissza a helyére az eltávolított darabot. A vödröt, lavórt még hagyd a helyén, és teszteld, mennyire sikerült a elhárítni a dugulást. Ha továbbra sem folyik le a víz, akkor a dugulás oka lejjebb, a cső további, falban lévő részében van, amin az alábbi megoldások segíthetnek.

 

2. Pumpa

Néha csak olyan egyszerű dolgokra van szükség, mint például a pumpa. A pumpát szorosan helyezed a lefolyónyílás köré, majd a jó szívó hatás érdekében egyik tenyereddel vagy egy ronggyal fogd be a mosogató, mosdó túlfolyó nyílását. Ezek után kezd el pumpálni a lefolyót. A művelet után engedj forró vizet a lefolyóba, és ha elsőre nem jársz sikerrel, folytasd a pumpálást.

 

 

3. Drótvállfa

Egy másik hatékony módszer, ha egy vékony eszköz segítségével megpróbálod átmozgatni, kipiszkálni az eltömődött részt. Ha van „csőgörényed”, az szuper, de ha nem, az se baj: egy régi drótból készült vállfa is tökéletesen megteszi. Először is egyenesítsd ki a drótot, majd az egyik végét hajlítsd be, így helyezd a lefolyóba. Kezdd el mozgatni a lefolyóban, nyomd le és húzd ki többször egymás után. Az ívelt vége beleakad az eltömődött hajszálakba, ill. az egyéb lerakódott anyagokba, amelyeket aztán így könnyedén kihúzhatsz.

 

4. Forró víz

Ha zsír vagy olaj lerakódása áll a konyhai dugulás hátterében, akkor ez a módszer hatékonynak bizonyulhat. Tegél dugót a mosogatóba és töltsd fel forró vízzel, majd húzd ki a dugót. Az olaj lerakódása elkerülhető, ha hetente egyszer elvégzed ezt a műveletet.

 

 

5. Ecet & szódabikarbóna

Az ecet és a szódabikarbóna a legkiválóbb duguláselhárító és nagyon költséghatékony! A szódabikarbóna lúgos jellege és az ecet savtartalma jó tisztító hatást biztosít a csövekben. Forró vízzel tanácsos használni ezeket a termékeket. (Ha műanyagból készült a lefolyócső, használj csak meleg vizet, a forró víz megolvaszthatja a műanyag csöveket).

Először öntsük a forró vizet a lefolyóba, erre pedig egy csésze szódabikarbónát. Ezután tegyél nedves ruhát a lefolyó tetejére, majd hagyd ott 10 percig. 10 perc elteltével önts egy csésze ecetet a lefolyóba, majd öblísd le ismét egy csésze forró vízzel. Néhány másodpercre újból kapcsold be konyhamalacot. Ezzel azokat a darabkáktól is meg lehet szabadulni, amelyek nagyon odatapadtak a csövek falához. Ha szükséges, ismételd meg az eljárást.

 

6. Só, citrom & ecet

A só, a citrom és az ecet a nyerő hármas a csőtisztításban. A sót önmagában is használhatod arra, hogy kisebb eltömődéseket megszüntess. Tölts egy fél csésze sót a lefolyóba, majd önts rá egy kevés forró vizet. Hagyd egy kis ideig hatni, ezután öblítsd le meleg vízzel.

A só, a citrom és az ecet együttes használatához először 1-1 csésze sót és ecetet kell összevegyítened egy tálkában. Ehhez adj kb. fél csésze citromlét, majd keverd össze. Figyelj arra, hogy az állaga inkább legyen folyós, mint darabos, hiszen a keveréket a lefolyóba kell öntened. Ha nem eléggé folyékony a keverék, önts hozzá még egy kevés citromlét.

Ezek után öntsd a keveréket a lefolyóba és a dugulás súlyosságának megfelelően hagyd hatni 15-30 percig. Ha letelt az idő, egy csésze forró vízzel mosd át a csöveket.

Ez a módszer nagyon hatásos még a makacs dugulások esetében is, hiszen a citrom savassága feloldja a zsírt, a koszt és más nehezen kezelhető anyagokat is. A keverék használata friss illatot is hagy maga után a csövekben és a konyhádban.

 

7. Száraz/nedves porszívó

A száraz/nedves porszívó használatával a mosogatóban lévő kisebb dugulások orvosolhatók. Valószínűleg régi típusú porszívó nem fog működni, ugyanis „folyadék” beállítási funkcióval kell rendelkeznie a készüléknek. A sikeres duguláselhárításhoz kövesd az alábbi lépéseket:

 • Készíts elő néhány régi törülközőt, hogy felkészülhess a koszra.

 • A porszívócsövet helyezd „fúvó” helyzetbe.

 • Rögzítsd a másik végét a lefolyóhoz, olyan szorosan, amilyen szorosan csak tudod.

 • Kapcsold be a porszívót.

 • Ha nem mozdul az eltömődött rész, a porszívócsövet tedd át “szívó” helyzetbe, majd vissza “fúvó” helyzetbe, majd állítsd a két helyzet közé. Ezzel a módszerrel a porszívó pumpáló hatást idéz majd elő.

 

Biztonsági óvintézkedések

Fontos, hogy a dugulás elhárítása során mindig légy óvatos, esetleg viselj védőfelszerelést, még akkor is, ha természetes alapanyagokat használsz. Legyen rajtad védőkesztyű, amikor forró vízzel dolgozol, használj edényfogót, hogy megvédd a kezedet a hőtől. A tisztító keverékek készítése során ne hajolj az edények fölé, ügyelj, hogy ne lélegezd be őket, ne kerüljön szembe, még akkor sem, ha természetes összetevőkről van szó.

 

Megelőzés

Ne feledd, ha sikerült a csöveket megtisztítani, a cél az, hogy így is maradjanak. Ne moss mindenféle dolgot a lefolyóba, tegyél szűrőt a lefolyó nyílásához, és tartsd is tisztán. Rendszeresen használd a szódabikarbóna és az ecet párosát vagy a forró vizes öblítést a csövek tisztán tartásához.

 


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

Próbáld ki velünk a zero waste mosogatást!

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tagjai és szupertagjai kétféle mosogatókefét és luffatökből készült szivacsot tesztelhetnek a Zöldbolt jóvoltából. Mindhárom termék zöldebb alternatívát jelent a „hagyományos bolti” társaihoz képest, ugyanis komposztálható, természetes anyagokból készültek.

A luffaszivacs és a mosogatókefék már első ránézésre is tetszetős megoldásnak tűnnek, viszont legtöbbünknek nincs még tapasztalatunk velük kapcsolatban. Mennyire praktikus őket használni? Nem karcolják meg az edényeket? Tényleg strapabírók? Nem maradnak piszkosak használat után?

Hogy mindezeket a kérdéseket megválaszoljuk, a TVE-nél tesztet szervezünk, amelyhez bármely TVE-tagunk vagy szupertagunk csatlakozhat. Ráadásul, a teszt végén ajándékba megkapjátok a tesztelt termékeket. A tesztelőket a jelentkezők közül választjuk ki.

 

Ki vehet részt a tesztelésben?

 • aki a TVE Szupertagja vagy Támogató tagja,
 • aki 3 héten keresztül rendszeresen tudja használni a keféket és a szivacsot, hogy kiderüljön, mennyire tartósak és hatékonyak,
 • aki határidőre visszajelzést ad nekünk a tapasztalatairól az általunk összeállított szempontok alapján.

 

Jelentkezési határidő: 2020. február 9. (vasárnap) 23:00h

Az eredmény beküldésének határideje: 2020. március 8. hétfő 8:00h 

 

Hogyan jelentkezz, ha már TVE támogató tag vagy?

Jelentkezz ITT tesztelőnek 2020. február 9-ig!

 

Hogyan jelentkezz, ha nem vagy tagunk, de részt szeretnél venni a tesztben?

1. Jelentkezz ITT tesztelőnek, és 2020. február 10-éig csatlakozz itt a TVE támogató tagjainak csapatához!

2. A február 10-ei héten értesítünk, hogy bekerültél-e a tesztelő csapatba. Ha igen, postázzuk neked a termékeket, és már használhatod is.

3. 2020. március 8. hétfő 8:00h-ig küldd vissza nekünk a kérdőívet az eredményekkel. A szivacsot, kefét, amit teszteltél tartsd meg és használd egészséggel!

4. Összesítjük az eredményeket, és a következő hetekben beszámolunk róla a tudatosvasarlo.hu oldalon.

Képek: freepik.com
 


 

A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ezeket gondold át, mielőtt szárítógépet veszel

Mit gondolj át, mielőtt vásárolnál?

Mivel alsó hangon százezer forint körül kezdődik egy szárítógép ára, ugyanakkor az előállításuk és a használatuk nem kevés energiát és nyersanyagot igényel, nulladik lépésként gondoljuk át, valóban szükségünk van-e rá. Leginkább azoknak érdemes belevágni egy ilyen beruházásba, ahol nagyobb a háztartás, és heti 3-5 mosás simán összejön, ahol nincs hely a teregetésre vagy könnyen penészednek a falak, amire a sok teregetés csak rátesz egy lapáttal.

Itt jó átgondolni azt is, hogy ha a környezeti szempontokat nézzük, mindenképp a kézi teregetés a zöldebb megoldás: a működéssükkel járó energiafelhasználásuk mellett a szárítógépek előállítása és hulladékkezelésük is terheli a környezetet.

 

Milyen típust válasszak?

Ha már mindenképp vásárolunk, akkor érdemes tudni, hogy alapvetően két fő típussal találkozhatunk: a csak kondenzációs vagy a kondenzációs és hőszivattyús szárítógéppel. Mindkettő bárhol elhelyezhető, mivel egy kondenzációs tartályban gyűlik össze a szárításkor keletkező pára, ezért nincs szükség külön vízelvezetésre. A kondenzációs gép előnye, hogy csendesebb, hátránya, hogy mivel magas hőmérsékleten szárít, érzékenyebb ruhák szárítására nem alkalmas, de ennél talán még fontosabb, hogy zabálja az áramot. A tesztünkben szereplő csak kondenzációs gépek energiaosztálya nem jobb B-nél. Vagyis hiába juthatunk hozzá sokkal olcsóbban ezekhez a készülékekhez, hosszú távon drága lesz a működtetésük.

Ezzel szemben egy hőszivattyús szárítógépért elsőre igencsak bele kell nyúlnunk a zsebünkbe. A tesztünkben szereplő gépek ára 130 ezernél kezdődik és félmillióig is felmegy. Viszont hosszú távon megtérül a befektetés, ugyanis a csak kondenzációs szárítógépekkel ellentétben a hőszivattyús gépeknek jóval alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Ez azzal magyarázható, hogy ezek a készülékek kondenzációsak és hőszivattyúsak is, vagyis a vízgőz kondenzálódásánál felszabaduló energiát felhasználják szárításra. A TVE tesztjében szereplő kondenzációs és egyben hőszivattyús gépeknek legalább A+ az energetikai besorolásuk. Egyúttal kíméli a ruhákat, mert alacsonyabb hőmérsékleten szárítanak.

 

2 az 1-ben, azaz a mosó-szárítógép 

Ha kis lakásban élünk, jó megoldásnak tűnik egy kombinált mosó-szárítógép beszerzése, amely először kimossa, majd utána meg is szárítja a ruhákat, így nem kell két berendezést kerülgetni. Hátránya viszont, hogy kisebb a szárítási, mint a mosási kapacitása. Tehát a kimosott ruhákat vagy két adagban szárítjuk meg, vagy egy adagot megszárítunk a gépben, a másikat pedig kiteregetjük.

A 2 az 1-ben készülékek ellen szól az is, hogy gyakrabban hibásodnak meg, hiszen kétszer annyit dolgoznak, mint a csak szárítógépek. Ilyenkor valószínűleg nem csak szárítani nem tudunk majd, de mosni sem.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Szárítógépet a mosógépre?

Ha elöltöltős mosógépünk van, a tetejére is helyezhetjük a szárítógépet, ezzel helyet spórolhatunk meg. Ehhez egy összeépítő keretet is be kell szereznünk, amelyet a mosógépre kell rögzíteni, hogy aztán a szárítógépet stabilan a tetejére szerelhessük. Mivel a szárítógép könnyebb, ezért feltétlenül annak kell felülre kerülnie.

 

Mekkora gépet vegyek?

Ha van annyi helyünk, hogy a mosó- és a szárítógépünk is a földön álljon, akkor a külső méretük egymáshoz képest mellékes, ha viszont egymásra akarjuk állítani őket, akkor a szárítógépünk méretét a már meglévő mosógépünkéhez kell igazítanunk.

 

Milyen kapacitású készüléket vegyek?

Fontos szempont, hogy ha már van mosógépünk, annak töltetsúlyának megfelelően válasszunk szárítógépet, így nem kell félretenni a nedves ruhák egy részét, hanem azonnal indulhat az egész adag szárítása.

 

Nem csak félmillióért vehetünk jó szárítógépet

27 szárítógépet teszteltünk nemzetközi laboratóriumban (a tesztelés részleteit, az értekelés szempontjait itt olvashatod). A lista élén végzett Miele és LG készülékek hatékonyan szárítják a ruhát, nem gyűrik össze, ezért könnyű utána vasalni, emellett csendesek és energiatakarékosak. Áruk 250 és 550 ezer forint között mozog, tehát a csúcskategórián belül is van anyagi mozgástere a vásárlónak.

Tesztünkben a felső középmezőnyben többek között Candy és Samsung gépek végeztek. Ezek között egy kis kompromisszummal már 130-200 ezerért is találunk olyan gépet, amelyik szintén jól megszárítja a ruhát. Ezek leginkább azzal veszítettek pontot, hogy hangosabbak, nehézkesebb a használatuk vagy erősen összegyűrik a ruhát, ezért nehezebb őket vasalni.

A lista végére két, alacsony árkategóriás hőszivattyús Candy készülék került. Elsősorban azért veszítettek pontot, mert falják az áramot, hangosabbak, nagyon összegyűrik a ruhát, és nehézkesebb a használatuk az élmezőnyben végzett társaikhoz képest.

 

Nézd meg, milyen gépeket milyen szempontok szerint teszteltünk, aztán dönts, akarod-e tudni, mi lett a rangsor a szárítógépek között!

Képek: freepik.com

 


A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Vezetékes vagy vezeték nélküli porszívót válasszak?

5 dolog, amiben jobb a vezetékes porszívó

✓  Hatékonyság
Általánosságban a vezetékes porszívó jobban tisztít minden fajta padlóburkolatot, de különösen a szőnyegeknél nagy a különbség: jóval több port szív fel, a szőnyegek alsó szálai közül is. 

 

✓  Ár
Már nagyon olcsón hozzájuthatunk egy vezeték nélküli porszívóhoz, a jobb modellek viszont egy árkategóriában vannak a legdrágább vezetékes porszívókkal. Porszívó körképünk azt mutatja, hogy kevesebbért lehet hozzájutni egy jobb minőségű vezetékes porszívóért, mint egy ugyanilyen hatékonyságú vezeték nélküli porszívóért.

 

✓  Élettartam
Tanulmányok kimutatták, hogy a vezetékes porszívók hosszabb ideig működnek meghibásodás nélkül, mint a vezeték nélküli modellek: akár 3-7 év is eltelik, hogy szerelőhöz kellene hívni.

 

✓  Tisztítás gyakorisága
A vezeték nélküli porszívók tartálya kisebb, átlagosan 0.7 liter, szemben a vezetékes porszívó 2.3 literjével. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha nagyobb lakásod és vezeték nélküli porszívód van, minden takarítás alkalmával ürítened kell a tartályt és a szűrőt is rendszeresebben kell mosnod.

 

✓  Zajszint
Ha nem szeretnéd megzavarni lakótársaid nyugalmát a takarításoddal, a vezetékes porszívó a jobb választás. Vannak olyan modellek, amelyek egy közepes hangerejű beszélgetés zajszintjén porszívóznak (kevesebb mint 60dB), ugyanakkor tökéletesen tisztítanak.

 


Nálunk több mint 2000 termék közül választhatod ki saját szempontjaid szerint, melyik Neked a legjobb.


a Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj legújabb tesztjeinkről.

* indicates required

 


 

4 dolog, amiben a vezeték nélküli porszívó jobb

✓  könnyebb, mint a vezetékes porszívó;

✓  nem korlátozza mozgását a vezeték és a konnektortól való távolság;

✓  nehezen tisztítható helyeket is könnyen elér;

✓  kisebb méretű, így könnyebb a tárolása.

A vezeték nélküli porszívónak is sok előnyös tulajdonsága van tehát: sokkal könnyebben előkaphatod, nem kell a szekrényből üggyel-bajjal előhoznod. Nem kell emelgetni és konnektortól, konnektorig keresztülhúzni az otthonodon. Számos praktikus tartozéka van, amelyekkel könnyen elérheted és kitakaríthatod lakásod legeldugottabb sarkát, vagy akár a lépcsőházat és az autódat is.

 

Mikor válassz vezeték nélküli modellt?

- ha kicsi lakásodban kevés szőnyeged van;

- ha inkább gyakrabban kevesebb ideig takarítasz;

- és ha amúgy sem szeretsz egy nehezebb porszívóval takarítani.

 

Allergiásoknak

Fontos, hogy aki allergiás, olyan porszívót válasszon, amely a legtöbb port és pollent szívja fel, majd azt nem engedi vissza a légtérbe. Ebből a szempontból a vezeték nélküli porszívók lemaradnak vezetékes társaik mögött – kivéve a legdrágább modelleket.

 


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült.

 

Így tartsd tisztán a konyhát illóolajokkal

Az illóolajok közül többet is fel lehet használni háztartásban, a lakás takarításához, a tárgyak és a helyiségek levegőjének fertőtlenítéséhez, illatosításához. A választásnál az illóolajok összetevői mellett a lehetséges kockázatokra is figyelemmel kell lenni és persze az árukat is érdemes összehasonlítani.

Hogy milyen illóolaj jó takarításhoz? Míg az illóolajok egészségügyi és kozmetikai alkalmazásánál szigorúan a legjobb minőségűeket kell megvásárolni, takarításhoz a gyengébb minőségű illóolajok is megfelelnek, ha egyébként 100 százalékban természetes illóolajok.

 

Cirom illóolaj (Citron limonum)

A konyha talán az a helyiség, ami a leginkább megköveteli a higiéniát. Ahol nap mint nap főznek, ahol a családtagok többször is étkeznek, a gyerekek matatnak, gyakran esik-folyik-csöpög le étel vagy ital a padlóra, az a helyiség rendszeres takarítást igényel.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Felületlemosó

S bár az ecetes vagy szappanos, szódás víz is jó tisztítószer, ha fokozni szeretnénk a hatást, fertőtleníteni, szagtalanítani, vagy illatosítani szeretnénk, tehetünk bele pár csepp citrom illóolajat. A bolti, környezetkárosító, fertőtlenítő tisztítószerek használatát kiválthatjuk természetben lebomló, magunk készítette keverékkel.

Hozzávalók: szórófejes üveg, vagy flakon, kevéske szappan vagy szóda, citrom illóolaj (3%).

Hogyan használjuk? Szórjunk egy keveset ebből a folyadékból a megdolgozandó felületre (hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, konyhapult...), majd töröljük át egy nedves kendővel. Kezeinkre vigyázzunk! Használjunk gumikesztyűt, hogy kivédjük a citrom illóolajban lévő furokumarin fényérzékenyítő hatását.

 

Légfrissítő

A citrom illóolajos áttörléssel nemcsak a munkafelület varázsolhatjuk tisztává, hatására a konyha levegőjét is fertőtlenítjük,  és a helyiség is kellemesen friss, tiszta illatú lesz. Nem mellékes, hogy a citrom illóolaj nem csak frissít, de el is lazít bennünket.

Hozzávalók: 20 ml vodka, vagy gyógyszertári alkohol, 1-2 csepp illóolaj (tegyük bele egy 100ml-es, szórófejjel ellátott üvegbe, és öntsük fel az üveget félig forralt vízzel).

Hogyan használjuk? Használat előtt mozgassuk meg az üveget, majd spricceljük a levegőbe és hagyjuk el a helyiséget. Egyszerűbb megoldás, ha kis tálkába szárított virágot teszünk és arra csepegtetünk 1-1 csepp illóolaj-keveréket (pl. grapefruit, pacsuli, fenyő).

A citrom illóolaj mellett más citrusfélék (narancs, grapefruit, bergamott) illóolaját is használhatjuk légfrissítésre. Mivel jól keverednek más illóolajokkal (például: Ylang-ylang, szantál, pacsuli, geránium, pálmarózsa...), nagyon kellemes, egyedi levegő illatosítót is készíthetünk velük.

 

Felmosás, szagtalanítás

A konyha szappanos felmosó vízébe is tehetünk pár csepp citrom illóolajat. Az illóolajos felmosók kiváló szagtalanítók is. Ahol állatokat, pl. kutyát, macskát tartanak, ott a helyiségek fertőtlenítésére, a szagok eltüntetésére is gondolni kell.

A szemetes vödröt is érdemes, miután meleg ecetes vízzel kimostuk, citrom illóolajos áttörléssel szagtalanítani, fertőtleníteni.

 

+1: Citromos olaj

Házi készítésű citromos olajjal megbolondíthatjuk az ételeinket. Különösen a salátáknak, és a mediterrán ás arab ételeknek tesz jót, ha pár csepp citromos olajjal is ízesítjük.

Elkészítése roppant egyszerű: vásároljunk bio citromokat, alapos mosás után töröljük szárazra, hámozzuk meg úgy, hogy a belső fehér héj a gyümölcsön maradjon. Vágjuk kisebb darabokra és tegyünk egy befőttes üvegbe. Öntsük fel hidegen sajtolt olíva-, vagy szezámolajjal. Tegyük közvetlen napfénytől védett helyre. Időnként mozgassuk meg az üveget. Körülbelül 4 hét elteltével vegyük ki a citromdarabokat az üvegből, és a macerátumot használjuk fel kedvünk szerint.

Levendula (Lavandel angostifolium)

A levendula illóolajat ugyanúgy felhasználhatjuk háztartási tisztítószereinkbe, mint a citrom illóolajat. A konyhaszekrények, a kamra lemosásához különösen ajánlott a használata. Segít megakadályozni a molylepkék megtelepedését. Mivel illata nyugtatóan hat a központi idegrendszerre, ha úgy érezzük, hogy erre van szükségünk, a citrom illóolaj helyett ezt használjuk.

 

Égésre

Égés ellen nagyon hatékony illóolaj, ezért minden konyhában ott van a helye. Ha főzés közben rácseppen egy csepp forró étel, zsír a kezünkre, vagy véletlenül hozzáérünk a forró sütőhöz, azonnal folyassunk hideg vizet a kezünkre, majd egy perc elteltével 1 csepp levendulaolajjal kenjük be a megégett területet. Ilyen esetekben kivételesen nem kell hígítani. Természetesen nagyobb égési sérülések esetén orvoshoz kell fordulni.

 

Mire figyeljünk, ha illóolajjal takarítunk?

- Az illóolajok biztonságos, allergiamentes használatát alapvetően a termékek minősége határozza meg. Sokkal kisebb az esélye az allergiás reakciók kialakulásának, ha jó minőségű, 100%-ban természetes illóolajokat használunk (a vegyszeres kivonásúak már kockázatot jelenthetnek).

- Nem szabad elfelejteni, hogy az illóolajok a természet tömény vegyszerei, amiket, ha nem megfelelően használunk, ugyanúgy károsak lehetnek, mint a vegyszerek. Éppen ezért használatukkor legyünk mértéktartóak és mindig gondoljunk a környezetünkben lévőkre is (várandósok, csecsemők, epilepsziás betegek, idősebb emberek). Ismerjük meg alaposabban azokat az illóolajokat, amelyeket használni szeretnénk.

- Mivel a kellemes illatokat az orrunk hamar megszokja, s egy idő után szinte már nem is érzékeljük őket, gyakran előfordul, hogy egyre nagyobb mennyiségben locsoljuk a környezetünkbe.

- A levenduláról tudnunk kell, hogy rendszeres és túlzott használata esetén izgató hatásúvá válhat.

- És végül: a háztartásban sem kell minden munkafolyamatnál minden alkalommal illóolajat használni!

 


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

Ezek a legjobb kávéfőzők: a Black Friday slágertermékét teszteltük

2018-ban a GfK adatai szerint a mosógép és a tévé mellett a kávéfőző volt a legnépszerűbb termék a Fekete pénteki vásárlási hullámban. Csak kávéfőzőből 236%-kal többet vettünk november utolsó hetében, mint az azt megelőző héten. A Tudatos Vásárlók Egyesülete kíváncsi volt, vajon mit tudnak ezek a népszerű termékek, ezért nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetetekkel közösen laboratóriumban teszteltünk 92 automata, manuális és kapszulás kávéfőzőt.

Sokan esküsznek arra, hogy a kapszulás kávéfőzővel nem lehet jó kávét készíteni, a teszt ezzel szemben meglepő eredményt mutatott. Az elkészült kávét egy 10 főből álló képzett kóstoló csoport vizsgálta vakteszteléssel. Pontozták többek között az elkészült eszpresszó színét, megjelenését, aromáját, a pörkölés intenzitását, az íz-egyensúlyt, az állagot. A tesztelt termékek több mint a fele legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán, ebben nagyjából hasonló arányban volt kapszulás, manuális és automata gép is. A kapszulás gépek mintegy fele jól szerepelt az ízteszten.

Az íz mellett azt is pontoztuk, mennyire tér el a kávé hőmérséklete az ideális 67℃-tól, milyen hamar készül el, ha van habosító funkciója, milyen állagú habot készít. Mivel napi szinten használjuk, az is fontos szempont, hogy mennyire felhasználóbarát, vagyis milyen könnyű feltölteni, tisztítani, vízkőtleníteni.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Minden szempontot összesítve az élmezőnyben végzett több DeLonghi, Jura, Krups, Miele, Saeco és Philips készülék is. Áruk széles skálán mozog - 350 ezer és 18 ezer forint között -, de van 500 ezres is.

Az olcsóbbak szinte kizárólag a kapszulás készülékek közül kerülnek ki, de itt az ár becsapós lehet, ha hosszú távon számolunk. Egy kávékapszula ára ugyanis jelenleg mintegy 70 és 200 Ft között van. Ha csak napi 2 kávéval számolunk, az éves szinten további 50-150 ezer forint plusz kiadást jelent. Ezzel szemben egy automata vagy manuális gépnél egy eszpresszóhoz 40-120Ft-ba kerül a jobb minőségű kávé, ez éves szinten 30-88 ezer forint.

A tesztben élmezőnyben végzett automata és manuális gépek ára 120 és 350 ezer forint között van. A kapszulás kávéknál további komoly kérdés  a nagy mennyiségű hulladék. Habár egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ez a mennyiség eltörpül a kukában landoló kapszulákhoz képest.

 

A teljes kávéfőző teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

 

 

Erre figyeljünk a fekete pénteki akcióknál!

 

1. Hányszor fogjuk használni?

Csak azért mert valami akciós, még nem biztos, hogy szükségünk van rá. Gondoljuk át higgadtan, hogy vajon a következő 3 hónapban hányszor fogjuk elővenni és valóban használni azt a most remek választásnak tűnő, kihagyhatatlan terméket. Legyünk őszinték magunkkal: lehet, hogy tudnánk hasznosabbra is fordítani ugyanazt a pénzt és a vásárlással eltöltött időt.

 

2. Melyik a jó választás?

Ha mindenképp a vásárlás mellett döntünk, gondoljuk át, hogy megéri-e 30%-kal olcsóbban venni egy terméket, amelyik

 • használat közben falja az áramot, és az év során tetemes villanyszámlát generál,

 • eleve túlméretezett a háztartásunkhoz, szükségleteinkhez képest, de lehet villogni vele a néha felbukkanó rokonok előtt,

 • nem tölti be a várt funkciót, magyarán a mosógép nem mos jól, a porszívó szűrője több port enged vissza a levegőbe takarítás közben, mint amennyi előtte volt, a kávéfőző gyenge kávét készít, a fagyasztó egy hosszabb áramszünet esetén hamar átmelegszik és megromlik az étel mire hazaérünk a nyaralásból, az autós gyerekülésből ütközésnél kiesik a gyerek.

A TVE-nél gyártóktól független, egységes módszerrel végzett labortesztjeinkkel, több ezer összehasonlítható termékadatlappal segítjük a fogyasztókat, hogy ha már vásárolnak, objektív szempontok szerint döntsenek. Tesztoldalunkon öbb mint 25 termékcsoport több ezer termékadatlapja között böngészhetsz: mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény, porszívó, szagelszívó, mikró, konyhai robotgép, kávéfőző, autós gyerekülés és sok más között.

 

3. Jogaink internetes vásárláskor

Az internetes vásárlásnál nem tudjuk a terméket kézbe venni és kipróbálni úgy, mint egy hagyományos boltban. Ezért illeti meg a fogyasztókat 14 naptári napos elállási jog, vagyis ennyi ideig indoklás nélkül visszaléphetünk a vásárlástól. Ez alól vannak kivételek, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Például higiéniai termékeknél, vagy ha kifejezetten nekünk készül termék, nem élhetünk az elállási joggal.


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Mennyiért tudsz jó beépíthető sütőt venni? Segítünk

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• Szagelszívók
• TV-k
• Porszívók
• Beltéri fehér falfestékek
• Mosogatógépek
• Málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

17 márkát vizsgáltunk, többek között AEG, Amica, Beko, Bosch, Candy, Ikea, Indesit, Miele, Samsung és Whirlpool sütőket. Néztük,  hogy milyen hatékonyan sütnek, vagyis mennyi idő szükséges az előmelegítésükhöz, mennyire pontos a hőmérsékletszabályozásuk, milyen stabilan tartják a belső hőmérsékletet, milyen jól sütik át a süteményt, pirítóst és a grillcsirkét. A készülékek nagy része jól szerepelt ebből a szempontból. A lista végére azok a termékek kerültek, amelyeknél használat közben erősen ingadozik a sütőtér hőmérséklete a beállítotthoz képest.

A sütőknél fontos kérdés a biztonság, vagyis, hogy ne okozzon áramütést, a polcok bírják a terhelést és ne melegedjen túl a külső felület, ugyanis a túl forró fogantyúk, szabályozók vagy üvegajtó égési sérülést okozhat. Az elektromos és mechanikai biztonsági teszten egy kivétellel mindegyik sütő jól vette az akadályt. Egy készülék viszont elbukott, mert használat során annyira eldeformálódott a sütőrács, hogy a rajta lévő edény könnyen kicsúszhat a nyitott ajtón.

A hőtesztnél néhány termék közepes vagy gyengébb pontot kapott, mert sütés vagy a tisztítási program során túl meleg lett az ajtó üvegpanelje, ami alacsonyan lévő sütőnél, főleg kisgyerekes családokban komoly veszélyt jelenthet. A gyengébben szereplő készülékeknél 70℃-ra melegedett az ajtó üvegpanelje, míg a jobbaknál ez 30℃ körül maradt.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

A 35 tesztelt típusból mindössze három vizsgált termék fogyaszt az átlagnál kevesebb energiát, míg négy termék kiemelkedően sok energiát használ, viszont a sütési hatékonyságuk ennek ellenére csak átlagos.

Minél multifunkcionálisabb egy sütő, annál többet dobnak az extrák az áron. Számos sütési üzemmód, program és extra közül válogathatunk, csak hogy párat említsünk: memória funkció, gyerekzár, forgónyárs, eltávolítható sütőajtó és/vagy üvegpanel, teleszkópos sütősín, késleltetés funkció, súlyérzékelő program, alacsony hőmérsékletű üzemmód, melegen tartó, kiolvasztó program, hideg ajtó, lágyan nyíló vagy lágyan záródó ajtó vagy éppen független világításszabályozás.

Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy melyek azok a funkciók, amelyeket valóban használni fogunk, így akár több tízezer forintot is megspórolhatunk jól hangzó, ámde felesleges extrákra.

 

Megéri-e öntisztító sütőt venni?

A sütő tisztítása nem túl kedvelt házimunka. Ezért sokan hajlandók többet áldozni egy öntisztító berendezésre.

A pirolitikus tisztítású sütőknél a folyamat során magas hőmérsékleten hamuvá ég a belső falra lerakódott szennyeződés, ezt csak ki kell söpörni, így ez a legkényelmesebb tisztítási módszer.

Hátránya, hogy akár másfél órát is igénybe vehet a program, és sok energiát fogyaszt, mivel a sütő ilyenkor közel 500˚C-ra fűt fel, de az is igaz, hogy ezt elég havonta egyszer elvégezni. Ezeknek a sütőknek az ára között a különbség akár tízszeres is lehet. A tesztben az élen végzett pirolitikus sütők ára 1 millió és 130 ezer forint között mozog.

A teljes, fizetős tesztet itt nézheted meg >>>

A katalitikus tisztítású sütőknél a belső falat egy speciális réteggel vonják be, amely magába szívja a szennyeződést. A katalitikus tisztítás előnye, hogy a program csak félórás, a katalitikus falak viszont sérülékenyek és bizonyos időnként cserélni kell őket, mivel telítődnek. A csere jelentős plusz kiadással jár, és nehézség, hogy kézzel, illetve vegyszerrel nem szabad ezeket a falakat tisztítani. Hátránya, hogy bizonyos készülékeknél nem mindegyik belső fal katalitikus, így azoknál nem ússzuk meg a kézi tisztítást. Ezt érdemes vásárlás előtt tisztáznunk, ha a takarítás fontos szempont.

Gőztisztítás során a forró sütőbe helyezett vízből gőz keletkezik, ezáltal a szennyeződések könnyebben eltávolíthatók. A tesztben gőztisztítású sütőket 130 és 260 ezer forint között találunk.


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

A tömbszappan vagy a folyékony a környezetbarát választás?

Mindennapi életünk során a szappan az egyik leggyakrabban használt kozmetikai termék, így nem mindegy, mi mellett döntünk, az óriási választék azonban megnehezíti a vásárlást. Annak ellenére, hogy a tömbszappan történelme évszázadokra nyúlik vissza, a folyékony szappan az elmúlt években rendkívüli népszerűségre tett szert. Megvizsgáltuk, melyik a jobb figyelembe véve, hogyan működik a szappan, milyen a szappan kémiai összetétele és annak is utánajárunk, milyen az antibakteriális és a környezetre gyakorolt hatásuk.

 

Mit tesz a bőrünkkel?

Akár folyékony akár hagyományos, a kézmosás után gyakran érezzük száraznak a bőrünket. Ahhoz, hogy ennek okát megértsük, ismernünk kell, hogyan is működik a szappan.

A bőrünk enyhén savas, kb. 5,5-ös  pH-értéke van. Ez a savasság védi a bőrt számos hatástól, például gátolja a gombák és nem kívánatos baktériumok elszaporodását. Ezt ismerve reklámozzák a gyártók termékeiket "pH-semleges"-ként, és tény, hogy vannak olyan szappanok, amelyek pH-ja valóban 5,5-ös. Csakhogy a kereskedelemben kapható szappanok - akár folyékonyak, akár hagyományosak - szinte kizárólag szintetikus összetevőket tartlamaznak, és ezt a savas pH-t is pH-korrekcióval, teljesen szintetikus összetétellel érik el. A végeredmény, hogy bár tényleg 5,5 a pH-juk, az összetevőik miatt szárítják a bőrt.

Persze léteznek olyan, akár házilag előállított szappanok, amelyek természetes anyagokból készülnek. Ezek 8,5-10,5 közötti pH-értékűek, tehát kifejezetten lúgosak, ám még az emberi bőr által elfogadható 10,5-11-es érték alatt vannak. Az a szappan, amelynek a pH-értéke alacsonyabb mint 8-8,5, az nem igazi szappan, hanem szintetikus anyagokból készült mosakodószer - írja egy hazai blog, ahol egyebek közt a házi szappankészítéssel ismerkedhetünk.

Már a boltban, drogériákban és webáruházban is lehet 100%-ban természetes szappant találni. Érdemes azonban ellenőrizned, tényleg természetes-e, amit ilyen néven árulnak: vess egy pillantást az összetevőkre, és ha a következőket látod, biztos lehetsz benne, hogy ez minden, csak nem természetes: Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Fluorid, Aluminium, Paraben, PEG-, Fragrance, Perfume.

 

 

Antibakteriális hatás

A folyékony szappant már a piacra való bevezetés óta antibakteriális hatásával népszerűsítik nem említve, hogy a hagyományos szappan is tökéletesen alkalmas ugyanerre. Azt, hogy a fürdőszobánkban a mosdón tartott, általában enyhén nedves tömszappan melegágya-e a baktériumoknak már az elmúlt század 60-as évei óta rendszeresen vizsgálják. Minden vizsgálat arra jutott, hogy bár találhatók baktériumok a szappanunkon, azok nem fertőznek meg bennünket. Sőt, már azt is kimutatták, hogy a sima tömbszappanos kézmossás még olyan súlyos fertőzések idején is hatásos védelem, mint az Ebola.

Megállapíthatjuk tehát, hogy mind a tömbszappan, mind  a folyékony szappan rendelkezik antibakteriális hatással.

 

Ökológiai szempontok

A bőrápolási termékeket vásárlók több mint 40%-a „környezetbarátnak” tartja magát, vagy legalábbis olyan valakinek, aki figyelembe veszi a környezeti tényezőket is. A legtöbb közülük azonban nem tudja, hogy egy 2009-ben végzett tanulmány szerint a folyékony szappanok 25%-kal nagyobb szén lábnyomot hagynak, mint hagyományos társaik. A folyékony szappan előállítása több kémiai nyersanyagot és folyamatot igényel és tény, hogy körülbelül hétszer több időt vesz igénybe az előállítása, mint a tömbszappan gyártása. Ez hétszer több energiát és szén-dioxid-kibocsátást jelent.

A szappangyártáshoz, folyékonyhoz és hagyományoshoz egyaránt, szinte mindig használnak pálmaolajat. A pálmaolaj-ipar környezetromboló hatásáról más sozkszor írtunk, legutóbb nyáron szólítottunk föl első körben három élelmiszerláncot, hogy könnyítsék meg a vásárlók számára a pálmaolajmentes termékek felismerését. Ha pálmaolajmentes szappant keresünk, a hagyományos boltokban kevés az esélyünk a sikerre, webáruházakban sokkal inkább találhatunk olyan kézműves tömbszappant, ami egyéb növényi olajjal készült.

Ha a szállítás ökológiai lábnyomát nézzük, szintén a tömbszappan a nyerő, hiszen a folyékony szappan térfogatának java része víz.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

Méltányosság

A méltányos kereskedelemből származó termékek köre mára már a tisztítószerekre és tisztálkodószerekre is kiterjed. A Fairtrade védjegy a világ legszélesebb körben ismert etikus minősítő védjegye, több mint 30 ezer különböző Fairtrade minősített termék érhető el világszerte. Ma már kapható belőle banán, cukor, méz, csokoládé, kávé, tea, kakaó, gyapjú, de még aranyékszer is. Azzal, hogy méltányos kereskedelmi, Fairtrade minősített terméket választunk, hozzájárulunk az etikus termeléshez, teszünk a gyerekmunka és a mezőgazdasági munkások kizsákmányolása ellen.

A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait.

Akár tömb, akár folyékony szappant keresünk, Fairtrade minősítésűt leginkább webáruházakban találunk.

 

Hulladék

Ami a csomagolást, pontosabban az ezzel járó hulladékot illeti, szembetűnő a különbség: a tömbszappant leginkább papírdobozban, esetleg csak egy papírcsíkba tekerve, a folyékonyt kizárólag műanyag csomagolásban árusítják. A papír, ha a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerül, újrahasznosítható, a folyékony szappanok palackja viszont - attól függően, milyen típusú műanyagból gyártották - nem minden esetben az.

 

lllatmentes termékek

Egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy sok embernek allergiás és kellemetlen bőrreakciói vannak az erős illatokkal szemben. Tény, hogy a tisztítószereink, tisztálkodószereink legnagyobb része az illatát szintetikus illatanyagoknak köszönheti, amelyek hosszú távon ugyanezt az allergizáló hatást fejthetnek ki. Ebből a szempontból nehéz különbságet tenni, talán az illatmentes folyékony szappanok valamivel ritkábbak, több  illatmentes tömbszappan létezik.

 

A Tudatos Vásárló tanácsa

✓  Ha valakinek a környezetvédelem a fontos, akkor a tömbszappan a megfelelő választás.

✓  Ha a csomagolási hulladékot minimalizálnád, szintén a tömbszappant, abból is a papírcsomagolásút, vagy méginkább a csomagolás nélkülit válaszd!

✓  Ha a döntés pénzügyi, ismét a tömbszappan kerül előnybe (a tömbszappannal történő kézmosás költsége harmadannyi, mint a folyékony szappané).

✓  Tisztán egészségtudatos szempontból a tömbszappanok kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak, miközben ugyanolyan jó antibakteriális hatással rendelkeznek, mint folyékony társaik.

✓  Ha az elsőbbségi listádon a dús hab és a szép színes műanyagcsomagolás áll, akkor a folyékony szappan a nyerő. 

 

 


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

Az öko-tisztítószerek is lehetnek veszélyesek, és ez nem csalás

 
Az ENSZ GHS valamint az azt követő uniós és egyéb jogszabályok előírják a veszélyes anyagok jól látható jelölését. Az ártalmas, irritáló/toxikus anyagokat vagy keverékeket felkiáltójel piktogram jelöli; száma: GHS 07. Az ilyen besorolású anyagot tartalmazó termék csomagolásán vagy az ilyen anyagot szállító jármű külsején szerepelnie kell a veszélyt jelző piktogramnak.

A felkiáltójel jelölés az alábbi tulajdonságok legalább egyikére figyelmezteti a fogyasztót:

 • Akut toxicitású (ártalmas) - szájon át, bőrön át vagy belélegzéssel
 • Bőrszenzibilizációt, bőr- és vagy szemirritációt okoz
 • Légúti irritáló hatású
 • Narkotikus hatású, álmosságot vagy szédülést okoz
 • Az ózonrétegre veszélyes

Ezen anyagok, keverékek esetén:

 • Kerüljük az érintkezését a bőrrel, a szemmel.
 • Ne engedjük a csatornába kerülni.
 • Ha károsíthatja az ózonréteget: ne engedjük a környezetbe kerülni.

Az EU-s CLP rendelet rendelkezik figyelmeztető és az óvintézkedésre vonatkozó úgynevezett H-mondatok megadásáról is, amelyeknek elvben rajta kell lenniük egy anyag címkéjén. A felkiáltójelhez kapcsolódó H-mondatok a következőek lehetnek:

 

H312 Bőrrel érintkezve ártalmas.
H315 Bőrirritáló hatású.
H317 Allergiás bőrreakciót válthat ki.
H318 Súlyos szemkárosodást okoz.
H319 Súlyos szemirritációt okoz.
H332 Belélegezve ártalmas.
H334 Belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehéz légzést okozhat.
H335 Légúti irritációt okozhat.
H336 Álmosságot vagy szédülést okozhat. 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Érdemes a piktogram figyelésén túl egy anyag, készítmény biztonsági adatlapját is megszerezni és elolvasni, amelyen találkozhatunk az úgynevezett R-mondatokkal is.

A toxikus irritáló hatásra például a következő R-mondatok utalnak:

R36    Szemizgató hatású
R37    Izgatja a légutakat
R38    Bőrizgató hatású
R42    Belélegezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású lehet)
R43    Bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású lehet)
R67    Gőzei álmosságot vagy szédülést okozhatnak

Nem meglepő, hogy bizonyos háztartási tisztítószereken szerepelhet a felkiáltójel piktogram, hisz számos maró anyagot, savat, lúgot használhatunk a ház körül, mint például a lefolyótisztítók, vagy akár a sima háztartási hipó.

Ami talán nem annyira egyértelmű a fogyasztónak, de több természetes anyag, vagy környezetbarátként szám tartott anyag is lehet maró, irritáló hatású, így jelölésköteles. Ilyen például, a nátrium-karbonát (Na2CO3), azaz a mosószóda, amely „H319 - súlyos szemirritációt okoz” figyelmeztető mondatot kapott, hisz maró, szerepelnie is kell a csomagolásán a felkiáltójel piktogramnak. Nem is szabad kesztyű nélkül használni ezt az igen elterjedt öko-tisztítószert.

A természetes illóolajok is gyakran maróak és nagy töménységben akár mérgezőek az emberi egészségre, veszélyesek a környezetre. A citrus illóolajok, mint például a limonén veszélyes anyagok töményen. A limonén csomagolásán számos veszély szimbólumot kell szerepeltetni, hisz egyaránt maró, mérgező és környezetszennyező is. A geraniol illóolaj is irritáló, szemre veszélyes, ezért ennek a csomagolásán is szerepelnie kell a felkiáltójel piktogramnak.

Éppen ezért cikkeinkben mindig hangsúlyozzuk, hogy az illóolajokat takarításra és egyéb célokra - például muslicák vagy szúnyogok vagy kullancsok vagy akár hangyák elűzésére -  csak kellő körültekintéssel használjátok!

Ezen anyagok azonban - ha helyesen kezeljük őket - jellemzően nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ellentétben az elterjedt bolti tisztítószerekkel - amelyek károsíthatják a tüdőtbefolyásolhatják a termékenységet, hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízáshoz - nincs hosszú-távú egészségügyi hatásuk. Mindig figyeljünk viszont arra, hogyha látjuk a felkiáltó jel piktogramot, akkor lehetőleg gumikesztyűben érjünk csak az anyaghoz. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön a bőrünkre, különösen a szemünkbe. Az ilyen hatásukat illóolajokat pedig hígítva használjuk!

 

Mi tegyél?

✓  Válaszd az alternatív, öko-tisztítószereket, de bánj velük is körültekintően!

✓  Mielőtt megveszed, mindig nézd meg a terméken a veszélyességet jelző piktogramot és olvasd el a H-mondatokat is, amik részletesebb információt adnak!

  Rendszeresen nézd át a háztartásodban használt vegyszerek biztonsági adatlapját az interneten! A biztonsági adatlap lényegesen részletesebb információt ad a termékekről, mint a csomagolás, például a H-mondatokkal is csak itt találkozhatsz.

  Ha az uniósnál szigorúbb besorolást akarsz látni, keresd meg az összetevőt a WHO-listáján!

  Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

 

 

A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Légy tagja Te is egy háztartászöldítő Tiszta otthon ÖkoKör csoportnak!

A hazai és nemzetközi szinten is nagy sikerrel zajlott ÖkoKör és ÖkoKör Kamra folytatásaként, a háztartás zöldítő Green&Safe LIFE-styles projektje részeként a TVE 2019-ben elindítja a Tiszta otthon ÖkoKör programot.

 

Mi ez?

Tiszta otthon ÖkoKör résztvevői kiscsoportos, személyes élményeken keresztül tanulják meg, hogyan lehet egészségesebben és környezetkímélőbben takarítani, tisztán tartani az otthonunkat, és elkerülni sok felesleges pénzkiadást és szemétkupacot. 

A résztvevők 5-8 fős csoportokban járnak össze 5 héten keresztül, hogy egy csoportvezető, egy munkafüzet és egymás segítségével hétről-hétre különböző környezet- és egészségtudatos fortélyokat próbáljanak ki, és rutint szerezzenek a zöld takarításban. A Tiszta otthon ÖkoKör nem kész megoldásokat kínál, hanem saját lehetőségeid keretein belül mutatja meg az egyéni megoldásokat.

 

Neked is Tiszta otthon ÖkoKör csoportban a helyed, ha...

 • szeretnéd kevésbé terhelni a saját és családod egészségét a tisztítószerekkel;
 • szeretnéd ugyanabból a pénzből egészségesebben, környezetkímélőbben tisztán tartani a lakást;
 • azt gondolod, hogy a takarítás, mosás, mosogatás nem arról szól, amit a reklámok sugallnak;
 • szívesen tanulsz másoktól hasznos praktikákat;
 • szívesen megosztod másokkal a saját tapasztalataidat egy jó hangulatú csoportban.

 

Itt még lehet csatlakozni 2019 őszén induló csoportokhoz:

Budakeszi 2 csoport különböző időpontban

Budapest 4. ker. Káposztásmegyer

 • első találkozó: 2019.10.29. 
 • jelentezés, további infó: Bölöni Judit judit.boloni2[kukac]gmail.com

Budapest 11. ker. - Tranzit 

Budapest 15. ker. - Kertvárosi Kamra

Budapest 19. ker. Wekerle

Páty - Pátyi Művelődési Ház

 • első találkozó: 2019.10.29. 
 • infó, jelentkezés: Szalay Mónika szalaymoni[kukac]gmail.com

A listát folyamatosan frissítjük október végéig. Látogass vissza pár nap múlva, ha még nem találtad meg a neked megfelelő csoportot.

 

A korábbi ÖkoKör Kamra csoportok eredményeit itt ovashatod >>>

 

 


Szeretnél még több ÖkoKört, zöld cikket, terméktesztet? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

    

A mosógépek kímélő programja ontja magából a mikroműanyagot

Valahányszor nylon, poliészter, akril vagy egyéb műszálból készült ruhát mosunk gépben, milliónyi műanyag mikroszál mosódik a szennyvízbe. Márpedig a ruhaipar egyre nagyobb arányban használ műszálas alapanyagot – a textilipar több mint 42 millió tonna műszálas szövetet gyárt évente, ennek 80%-ából ruházati termék készül. Korábbi kutatások kimutatták, hogy amikor műszálas ruhát mosunk, mosásonként 500 ezer-6 millió mikroszál kerül a szennyvízbe.

A mosógépek különböző programjai eltérő mennyiségű, hőfokú vizet használnak, eltérő ritmusban és fordulatszámon mossák a szennyest. A kímélőprogramot a gyártók kifejezetten finom bánásmódot igénylő, kényesebb ruhadarabokhoz ajánlják. Ezért döbbentette meg a kutatókat, amikor azt találták, hogy a kímélő program valójában lényegesen - 800 ezerrel - több rostot szakít ki mosáskor.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

A Newcastle-i Egyetem labortesztjeiben, majd a Procter & Gamble kutatóközpontjában valós mosógépeken azt vizsgálták, mennyi mikroszál mosódik ki a programok során fekete poliészter-pólókból.

„Meglepett minket az eredmény. Azt várnánk, hogy a kímélő programmal védjük a ruhát, és ezzel a környezetet is” – kommentálta az eredményt Grant Burgess mikrobiológus professzor, a kutatás résztvevője.

A kímélőprogramok az alap színes mosóprogramokhoz képest lényegesen több vizet használnak, a mikroszál-szennyezés tehát lényegében a használt víz mennyiségétől függ, és nem a dob forgási sebességétől, sem attól, milyen gyakran változik a forgás iránya vagy hogy a program mennyi ideig tart szünetet – ahogy ezt korábban gondoltuk.

Ma már tudjuk, hogy a mikroműanyagok jelen vannak az általunk is fogyasztott tengeri halakban, más tengeri állatok szervezetében, a levegőben, és a székletünkben is. A jelenség nemcsak a tengeri herkentyűket érinti: a mikroműanyagok ott vannak a hazai folyókban is, nemrég pedig jóganadrágokból és zoknikból származó mikroműanyagot mutattak ki a Brit-szigetek körüli vizekben élő delfinek szervezetében is.

 

Ezek a legjobb mosógépek

A TVE legfrissebb tesztében megnéztük, hogy az itthon kapható mosógépek közül melyiket érdemes megvenni: milyen jól mosnak, centrifugálnak és mennyire alaposan öblítik ki a mosószert a ruhából.

Mennyit tudnak a Candy, az Indesit, a Whirlpool, az LG, a Miele és a többi márka különféle típusai? A mosógép nem kis kiadás, de érdemes okosan választani: azt találtuk, hogy árban nincs komoly különbség a leggyengébb és az egyik legjobb modell között.

 

Mit tehetek?

✓  Kerüld a szintetikus ruhákat! Korábban részletesen foglalkoztunk vele, milyen ruhát vegyél, ha nem akarsz mikroműanyagot mosni a folyókba.

✓  Moss kevesebbet!

✓  Moss alacsony hőfokon!

✓   Kerüld a szárítógépet!

✓   És most már tudjuk: kerüld a kímélő programot!

(A Holy Duck blogon Mengyán Eszter remekül összeszedte, mit tehetsz, hogy mosáskor kevesebb mikroműanyag kerüljön a természetbe.)


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült.

 

Nagy mosógép-teszt

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• Szagelszívók
• TV-k
• Porszívók
• Beltéri fehér falfestékek
• Mosogatógépek
• Málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod. 

Mosógépet vásárolni ma már messze nem olyan egyszerű feladat, mint amikor az előzőt szereztük be. 10-15 éve elég volt azt eldönteni, mekkora és nagyjából mekkora kapacitású gépet akarunk. Ha nagyon cizelláltuk, szempont lehetett még, hogy ne legyen hangos, be lehessen állítani rajta a hőfokot és a centrifugálás fordulatszámát.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

A mai gépek megszámlálhatatlan funkcióval rendelkeznek: automata hőszabályozás, extra öblítési ciklus, ciklus végi hangjelzés, automata mosószer, fehérítő vagy öblítő adagolás, gőztisztító program. Persze minél több speciális beállítás van egy mosógépen, annál drágább.

A TVE-nél 43 mosógépet teszteltünk laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt, hogy kiderítsük, milyen jól mosnak, centrifugálnak és mennyire alaposan öblítik ki a mosószert a ruhából a különféle márkájú, itthon kapható mosógépek.

A teljes, fizetős tesztet itt nézheted meg >>>

14 ismert márka készülékeit vizsgáltuk, többek között Bosch, Candy, Hotpoint, Indesit, LG, Miele, Whirlpool és Candy gépeket.

 

Miele, LG és Siemens az élen

A lista élén 8-9 kg kapacitású Miele gépek végeztek, de szintén az élmezőnybe kerültek LG és Siemens készülékek is. Azzal szereztek sok pontot, hogy jól mosnak és centrifugálnak, miközben viszonylag energia- és víztakarékosak is, relatív csendesek és könnyen használhatók. Van közöttük félmilliós, de 130 ezer forintos készülék is közel hasonló eredménnyel. 

 

A lista vége - nem fogyaszt sokat, cserébe nem is mos jól

A tesztelt termékek között, a lista végén az olcsóbb, 80 ezer és 100 ezer forint közötti készülékek végeztek. Szinte kivétel nélkül azzal veszítettek sok pontot, hogy nem mossák ki rendesen a koszos ruhát, a mosószer egy része is a ruhában marad öblítés után, és centrifugálásban sem túl erősek. Cserébe viszonylag kicsi az áramfogyasztásuk, de kérdés, hogy megéri-e, ha a szennyezett ruhát emiatt többször kell kimosnunk.

Mivel egy mosógépet jó esetben több évig használunk, a környezettudatosság terjedésével, és persze takarékossági okokból már egyre több vásárlónál fontos szempont, hogy a lehető legkevesebb vizet és áramot fogyassza az évek során. A tesztben szereplő készülékek között többnél a víz- és energiatakarékosság éppen az alapfunkció, vagyis a mosás, öblítés, centrifugálás rovására megy.

Jó hír, hogy 112 ezer forintért már találtunk olyan modellt, amelyik nem energiafaló, mégis tiszta, jól kiöblített és centrifugált ruhát produkál. Ennél a lista leggyengébb láncszeme csak 22 ezer forinttal kerül kevesebbe.


Ha szeretnéd, hogy még több termék minőségét teszteljük, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink