Cikkek

Mi Fán Terem? Saláta

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó saláta a napraforgó és a pitypang rokona. Tavasz végétől a tél beálltáig élvezhetjük friss leveleit. Változatos kiegészítője étkezéseinknek akár önmagában, akár más idénynövényekkel együtt. Milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljunk? Mikor ültessük, milyen szomszédokat kedvel?

Túlvásárlás és stresszevés - koronavírus étkezési kisokos

A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült az a tájékoztató infografika, amely segít a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

A Gasztrohős már működteti is a jövő ételdoboz rendszerét

Szívószálmentes augusztus, Gasztro randi, Zöldülők Vására, Halathlon -- csak néhány a Felelős Gasztrohős szemléletformáló kampányai és rendezvényei közül. Vallják, a környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket. Nemcsak mondják, szervezik is. Legújabb projektjük egy rozsdamentes acél doboz körül forog. Dr. Horváth Saroltával beszélgettünk arról, hogyan is működik a Dobozközösség, miért nem jók igazán a lebomló edények, és mit tehetünk leginkább, hogy mi is Gasztrohősök legyünk? 

Mi fán terem? Medvehagyma

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénk zöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük.

Melyik kulacsot vegyem a gyereknek, amelyik biztosan nem káros?

Sokan szeretnénk csökkenteni a műanyag-lábnyomunkat, és saját kulacsból isszuk az otthonról hozott limonádét, azzal járunk sportolni, kirándulni. Kulaccsal küdjük a gyereket iskolába. És közben bízunk benne, hogy ez a remek zero waste megoldás egészséges is: hogy közben nem oldódik káros anyag az italunkba. Vegyianyag-szerzőnk, Simon Gergely utánajárt, melyik kulacstípus a legegészségesebb választás.

Mi fánt terem? Karfiol és brokkoli

Ha megkérdeznénk, szoktál-e virágrügyeket sütve-főzve fogyasztani, talán csodálkozva nemet mondanál. Pedig a karfiol és a brokkoli esetében erről van szó.

„Nem szívesen eszem már ételt más forrásból” – most csatlakozz egy közösségi gazdasághoz, ha friss, minőségi élelmiszert akarsz!

Az a tudatos vásárló, aki friss, biominőségű élelmiszerhez akar jutni rendszeresen, közvetlenül a termelőtől, az most nézzen körül és csatlakozzon egy közösségi gazdasághoz. Hogy könnyebb legyen a választás, idén is összeállítottuk a gazdaságok listáját, emellett február 22-én családi nappal is várunk Benneteket, ahol személyesen is megismerkedhettek a gazdákkal.

TVE családi nap a közösségi mezőgazdálkodásról február 22-én

Szeretnél jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsétek egymást? Ismerkedj meg Te is a közösségi mezőgazdálkodással a TVE családi napján! Érdekes előadásokkal, közösségi gazdaságok bemutatkozásával, magbörzével és színes családi programokkal várunk!

Kapd le a krumplit! - fotópályázat a közösségi mezőgazdálkodásról

Van egy jó képed? Küldd el nekünk! A TVE megrendezi első fotópályázatát a közösség mezőgazdálkodás témájában. 

Pirospont a SPAR-nak: olyan logót vezettek be, ami segít nekünk pálmaolajmentes terméket választani

2019-re tervezték és meg is csinálták: teljesen pálmaolajmentesek lettek a SPAR bizonyos saját márkái, amit - hogy könnyebben megtaláljuk őket az üzletekben - külön logóval jelölnek. Bár TVE célja az, hogy a bio és különféle mentes termékekhez hasonlóan külön polcot kapjanak a PO-mentes termékek, a SPAR logóját örvendetes első lépésnek tartjuk.

Mi fán terem? Sütőtök

A tökfélék családjába tartozó sütőtök rokona az uborka és a cukkini. Sokféle alakban és színben terem. A gőzölgő, felszínén cukorcseppeket forraló tökhús az őszi-koratéli esték elmaradhatatlan része. A sütőtök azonban sok egyéb hasznosításra is alkalmas.

Mi fán terem? Mandula

A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert. Az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe a gyógyszergyártás és az olajkészítés. A friss termés szeptember-októberben jelenik meg, és egész évben fogyasztható.

Ezt üzenitek a méltányos kereskedelemről

"Bármilyen érző lény kihasználása méltánytalan. Ébredj, rajtad is múlik, tedd hozzá a picike részedet, mert igenis számít!" Idén a Facebookon kértünk Benneteket, mondjátok el, miért fontos Nektek, hogy egy termék méltányos kereskedelemből származzon. Válaszaitok akár karácsonyi üzenetnek is beillenének - most egy kicsit büszkélkedünk Veletek.

Pitypang Biokert - 55 családnak termelnek ketten, gépek nélkül

Kiss János és Horváth Anna egy éve hozta létre saját gazdaságát Hajdúböszörményben. A Pitypang Biokert 55 debreceni és hajdúböszörményi családnak szállít friss, vegyszermentes zöldségeket heti rendszerességgel. A fiatal pár dolgos és lendületes évet tud maga mögött, és nagyon élvezi a közösségi gazdálkodás kihívásait és szépségeit.

Szandaszögi Ökokertészet – ahol a salátában is az embert látják

Keresztesiné Drevenka Orsolya egy igazán talpraesett fiatal anyuka, aki kezdőként vágott bele a gazdálkodásba, egy kis nógrádi faluban. 2015-ben indították el férjével és szüleivel a Szandaszögi Ökokertészetet, igazi családi gazdaságként. Ma már 95 családnak termelnek biozöldséget, Budapesten, Vácon és Balassagyarmaton van átadópontjuk. Sok erőt ad nekik a mindennapokhoz, hogy közösséget alkotnak a vásárlóikkal.

Milyen lassúfőzőt válasszak?

A lassúfőző egyre ismertebb konyhai felszerelés. Rajongói szerint a keményebb hús is porhanyóssá válik, és az alapanyagok értékes tápanyagai is jobban megmaradnak. Mit tudnak a lassúfőzők? Kinek mekkorát érdemes venni és mennyiért? Melyikkel készíthetünk valóban finom ragut vagy sült csirkét? Nemzetközi webáruházakban kapható és Magyarországra is rendelhető lassúfőzőket teszteltünk.

Oldószer-maradványt és hamis információt is talált a Nébih kapszulás kávékban

24 népszerű kapszulás kávé „eszpresszó” típusát vizsgálta meg legújabb tesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Találtak részben arabicának mondott 100%-ban robusta kávét, és olyan koffeinmentes kávét is, amely a "mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül kofffeinmentesített" információ ellenére etil-acetát oldószerrel lett kezelve.

Csíra kisokos – melyiket milyen betegség ellen együk?

A téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség és gyümölcs, fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírát. Élelmiszerbiztonsági szakértők szerint érdemes azonban néhány dologra odafigyelni.

Mitől fogok végre jól aludni?

A fokozott munkaterhelés, tartós stressz miatt nem csoda, ha tele vagyunk feszültséggel, és ezért nehezen alszunk el. Pedig a pihentető, regeneráló alvás hiányát mind az egészségünk, mind a bőrünk és a kinézetünk is megszenvedi.

Virágosélet - zöldségközösség a szőlőhegyen

Fóris Anna és Ödön Pátkán él 3 gyermekével. 40 családot látnak el zöldséggel, gyümölccsel, gombával, fűszernövényekkel Székesfehérvár vonzáskörzetében. A közösségi mezőgazdálkodás meghozta számukra azt a bizalmi kapcsolatot a vásárlókkal, amire mindig is vágytak: látni a megelégedést az emberek arcán, amikor átveszik a dobozt – megfizethetetlen.









  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében