Cikkek

Cikkek » Otthon és Iroda » Építés, építkezés, felújítás

Lakásfelújítás: ezek a legbiztonságosabb falfestékek

Nyakunkon a lakásfelújítási szezon. A falfesték kiválasztásakor kézenfekvő szempont a szín, az ár, esetleg a moshatóság, pedig legalább ennyire fontos, mennyi káros anyagot párologtat a frissen festett fal otthonunk levegőjébe. 23 fehér falfesték illékony szervesanyag-tartalmát (VOC) és formaldehid kipárolgását vizsgáltuk laboratóriumban, hogy kiderüljön, melyek a legbiztonságosabb termékek.

Két évvel él kevesebbet a légszennyezés miatt egy európai

A városok levegőjének szennyezettsége mára már ismert tény, de a mértékét nehezen mérjük föl. Mennyire szennyezett a levegő Budapesten és Európában? Milyen árat fizetünk érte? A Környezetvédelmi Világnapon témánk a városok és otthonaink levegőjének szennyezettsége.

Jótállási, javíttatási jogok klíma vásárláskor

Egy jó klímaberendezés beszerzése nem kis körültekintést és tervezést igényel, és akár több százezer forintba is kerülhet. A tudatos fogyasztónak, mielőtt vásárolna és döntene valamely termék mellett, mindenképpen érdemes tájékozódnia az őt megillető jogokról és kötelezettségekről is, arra az esetre, ha a készülékkel később fogyasztóvédelmi probléma lenne.

Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

Télen és kora tavasszal a lakásban megjelenő penész nem csak csúnya, de egészségtelen is. Vajon a drágább bolti szerek tényleg hatékonyabbak a penészgomba ellen, mint a házi, környezetkímélőbb tisztítószerek?

Mit gyűjt az Ikea, az Aldi, a Spar a tetőn?

Hogyan teljesítenek a hazai nagy kereskedelmi láncok, ha megújuló energiáról van szó. Vannak-e zöld megoldások az CBA, Spar, Metro, Aldi áruházakban? A 15 legnagyobbnak tettünk fel kérdéseket.

Teszt: fúró- csavarozó gépek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 53 fúró- és csavarozógépet tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták a készülékek terhelhetőségét, biztonságát, hogy mennyire lehet velük könnyen fúrni vagy csavart behúzni, a használhatóságot és felszereltséget.

Passzív ház, szennyvíztisztító, árvízszimulátor – egy cseh oktatóközpontban jártunk

A TVE munkatársai és önkéntesei a brnoi Open Garden-ben jártak. Az irodaként működő passzív ház és interaktív oktatópark saját szennyvíztisztítóval, esővizes WC-vel rendelkezik - igazi zöld paradicsom. Önkéntesünk beszámolója következik sok-sok fotóval! 

Bioszén és a foszfátutánpótlás

Milyen illékony szerves vegyületekkel találkozhatunk az otthonunkban és milyen veszélyeket jelentenek ezek? Hogyan helyettesíthető a műtrágya az állati csontból készített bioszénnel, és mindez hogyan befolyásolja Európa foszfátutánpótlását?

Bioszén és a foszfátutánpótlás

Milyen illékony szerves vegyületekkel találkozhatunk az otthonunkban és milyen veszélyeket jelentenek ezek? Hogyan helyettesíthető a műtrágya az állati csontból készített bioszénnel, és mindez hogyan befolyásolja Európa foszfátutánpótlását?

Azbeszt a házban: mit lehet tenni?

Sokáig népszerű építőanyag volt, ma inkább szabadulnánk tőle. Az ipari használat mellett lakó- és középületek tömegeiben lelhetők fel a tüdőrák kialakulásában vezető szerepet játszó szigetelőanyagok, a különböző azbesztszármazékok. Mit kell tudni róla, és hogyan szabaduljunk meg tőle?

 

Zöld falak a nagyvilágból

A növényekkel befuttatott falak egészen új irányt jelentenek az építészetben, és még a legzordabb betonkolosszust is barátságosabbá tudják tenni. Összegyűjtöttünk néhány létező példát a nagyvilágból, vannak köztük egészen művésziek is.

Energetikai tanúsítvány: van értelme felújítani

Idén januártól már az 50 négyzetméternél kisebb ingatlanokra is kell energetikai tanúsítványt készíttetni. A lakcímke tartalmazza majd az épület energetikai besorolását, amit eladáskor vagy bérbeadáskor kötelező feltüntetni a lakáshirdetésben, vagyis megtérülhet a befektetés. 

Konyhánk környezettudatos kialakítása

A konyha legyen praktikus, kényelmes és környezetbarát. Íme, néhány tipp, hogyan lehet ezt elérni.

Így készíts padot raklapból!

Ritkán rakjuk félre az építkezésből megmaradt raklapot azzal, hogy jó lesz még valamire. Pedig egy kis munkával klasszikus ücsörgős-nézegetős padot eszkábálhatunk belőle.

Küszöbön a felújítás!

Ma már sok helyen olvasni, hogy a lakóépületek energiahatékonyságában hatalmas megtakarítási potenciál rejlik. A téma egyre divatosabb, az emelkedő energiaárak miatt pedig sajnos egyre aktuálisabb is. Az Energia Klub új honlapja hasznos információkkal segíti a felújítást, hogy valóban eredményes legyen.

Amit az ingatlanhitelről tudni kell

Lakásvásárláskor célszerűbb hitelt felvenni vagy fizessük ki zsebből a teljes vételárat? Érdemes lakástakarékba fektetni? Pénzügyi tanácsadónk megmondja.

Jófej hely: Fabrikációs műhely Budapesten

Idén májusban futótűzként terjedt a hír egy újonnan nyílt „high tech sufniról” Budapesten. Alapítói a Fab Lab hálózat magyar képviselőjeként közösségi alkotóműhelyt hoztak létre. Fiáth Henivel, a Fab Lab kommunikációs munkatársával beszélgettünk alkotásról, technológiáról, közösségépítésről.

Hogyan védjük meg a vályogházat a belső párától

Vályoggal foglalkozó cikksorozatunk harmadik része a ház falain belül keletkező párával és a párásodás káros hatásai elleni védekezéssel, valamint a vályogházak fűtésével foglalkozik.

Tömbösített ökofalu: faluház felújítás Óbudán

Az óbudai Faluház kitűnő példája annak, hogy több ezer ember összefogásával is megvalósítható egy lakóház energiatakarékos átalakítása. A felújítás után a gigantikus panel teljes energiafelhasználása 42%-kal csökkent. Lássuk a számokat!

Hogyan építsünk fürdőszobát a vályogházba

A vályogházak mai lakói új problémával szembesülhetnek: a konyhai, fürdőszobai és fütési vezetékek nem megfelelő szerelése könnyen eláztathatja a falakat, ami komoly kárt okozhat a ház szerkezetében. Néhány tanácsot gyűjtöttünk össze ezek kivédéséhez.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében