fbpx

| Haraszti Anikó

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrző hatóságok

Amennyiben gondod, problémád van a vásárolt zöldség, gyümölcs minőségével, a higiéniai körülményekkel, az áru környékén feltüntetett információkkal, vagy akár a mérleg, a mérőeszköz hitelességével, ellenőrizhetőségével, több intézményhez is fordulhatsz.

Azt javaslom, hogy észrevételeidet, panaszodat elsősorban az eladóval közöld, ha ő nem kompetens, keresd meg az üzlet tulajdonosát, a piac, vásár fenntartóját, üzemeltetőjét! Ha nem sikerült megnyugtató eredményre jutni, fordulj hatósághoz!

Üzletek, piacok és vásárok piaci rendjét, az ott forgalomba hozott termékeket, az előírások betartását a helyi önkormányzat jegyzője, – amennyiben van ilyen – az önkormányzati piacfelügyelő, illetve a megyei (fővárosi) fogyasztóvédelmi felügyelőségek ellenőrizhetik. Az illetékes jegyző elérhetőségeit ki kell függeszteni az üzletekben.

A zöldségek és gyümölcsök minőségi, illetve jogszabályi megfelelőségét, az áruk kezelési körülményeit a Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat vizsgálja. A szolgálat három hatósági szerv: a megyei (fővárosi) növény- és talajvédelmi szolgálatok zöldség-gyümölcs ellenőreinek, a Növény és Talajvédelmi Központi Szolgálat zöldség- és gyümölcsellenőrzés koordinációját ellátó szakmai részlegének, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ellenőrzést felügyelő részlegének gyűjtőneve. Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok munkáját a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal koordinálja.

Fontos észben tartani, hogy a jegyző és a hatóságok csak ún. piacfelügyeleti feladatokat látnak el, vagyis engedélyeket állítanak ki, ellenőrzéseket végeznek (akár bejelentésre is), bírságot szabhatnak ki, és egyéb más intézkedést tehetnek, de nem jogosultak eljárni a fogyasztó és az eladó közötti vitás ügyekben. A fogyasztói panaszokra bíróság, illetve a kereskedelmi kamarák mellett működő békéltető testület előtt lehet megoldást találni.

 

Hasznos elérhetőségek 

Intézmény

Internet

Központi cím

Elérhetőség

Növény- és Talajvédelmi Szolgálat

www.ontsz.hu

1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.

Tel: (061) 309 1000
Fax: (061) 309 1000
E-mail: ntsz@ntksz.ontsz.hu

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

www.mebih.gov.hu

1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Tel: (061) 368 8815
Fax: (061) 387 9400

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség

A megyei irodák elérhetősége a honlapon

www.fvf.hu

1088 Budapest, József krt. 6

Tel: (061) 459 4800
Fax: (061) 210 4677

E-mail: fvf@fvf.hu

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

www.fvm.hu

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.

Tel: (061) 301 4000
Fax: (061) 302 0408
E-mail: ElelmiszeripariFO@fvm.hu

Békéltető testületek

Elérhetőségük megtalálható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál

www.mkik.hu/ index.php?id=57

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8

Tel: (061) 474 5100
Fax: (061) 474 5105
mkik@mkik.hu

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 7. számában

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás