• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Zöldség-gyümölcs: koncentrált fogyasztásösztönző akció

2008.10.06. /
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) az elkövetkező években 100-200 grammal szeretné növelni a napi zöldség és gyümölcs fogyasztást Magyarországon.

Mártonffy Béla, a FruitVeB ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, a FruitVeB és a Spar Magyarország Kft. október 1-jétől-december 31-ig a cég 200 magyarországi üzletében koncentrált zöldség-gyümölcs fogyasztásösztönző akciót tervez az Agrármarketing Centrum támogatásával.

Az akció célja az, hogy Magyarországon a jelenleginél több zöldséget és gyümölcsöt egyenek az emberek. Az átlagos hazai fogyasztás jelenleg évente 140-150 kilogramm. Ha azonban 100 grammal sikerülne növelni az emberek zöldség-gyümölcs fogyasztását naponta, úgy az évente mintegy 360-370 ezer tonnával emelné meg a magyar zöldség-gyümölcs termesztés mennyiségét [feltéve, ha az emberek nem importárut vásárolnak, többek között a fent említett szupermarket lánc kereskedelmi gyakorlatának köszönhetően (ld. pl. a Homár egyik kapcsolódó bejegyzését) - a szerk.]. Így a FruitVeB ügyvezető igazgatója szerint reális célként lehetne kitűzni azt, hogy a jelenlegi átlagos 2,7-2,8 millió tonnás éves termelési szintet rövid időn belül a rendszerváltozás előtti 3,5 millió tonnás éves mennyiségre lehessen növelni. A fogyasztásösztönző akció azért is fontos - jelentette ki Miháldy Kinga, az Országos Élelmezéstudományi Intézet (OÉTI) szervezési koordinátora, a fogyasztásösztönző akció beharangozó sajtótájékoztatóján -, mert a gyümölcs és a zöldség korlátlan mértékben fogyasztható és az emberek így vihetik be szervezetükbe azokat a nélkülözhetetlen vitaminokat a legtermészetesebb módon, amire az életvitelhez elengedhetetlenül szükség van.

A zöldség-gyümölcs közösségi marketingjére tavaly mintegy 35-40 millió forintot fordítottak, az idén ez várhatóan mintegy 45 millió forint lesz Mártonffy Béla szerint. A koncentrált fogyasztásösztönző akció, amely az „Egyen naponta 3x3-féle zöldséget és gyümölcsöt az egészségéért" mottóval fut, mintegy 8 millió forint konkrét támogatást kap az Agrármarketing Centrumtól. A Spar Magyarország Kft. ezt a forrást további mintegy 40 millió forinttal egészíti ki.

A magunk részéről ehhez annyit tennénk hozzá, hogy még örvendetesebbnek tartanánk, ha a hangsúly a helyi - s lehetőleg bio - termelésű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, az idénynövények előtérbe helyezésére, valamint a helyi sajátosságok és tájfajták megismertetésére és megkedveltetésére kerülne. -  szerk.

 

Forrás: MTI

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében