fbpx

| The Ecologist

A zöldség és a gyümölcs már nem régi

A modern intenzív mezőgazdasági művelési módszereknek köszönhetően zöldségeink és gyümölcseink már egyáltalán nem olyan jók, mint 50 évvel ezelőtt.

Dr David Thomas, élelmezéstudományi szakértő kutatásában 64 fajta
élelmiszerről 1940 és 1991 között végzett, államilag támogatott tudományos
tanulmányok adatait hasonlította össze. Az eredmény nyugtalanító: 1940 óta a
zöldségek réztartalmuk 76 százalékát, kalciumtartalmuk 46 százalékát,
vastartalmuk 27 százalékát, magnéziumtartalmuk 24 százalékát és káliumtartalmuk
16 százalékát vesztették el. Csak 1978 és 1991 között a cinktartalom 57
százaléka veszett el.
Dr. Thomas szerint az ásványianyag-tartalom e drámai
csökkenése a modern földművelésben oly gyakori műtrágya-túlhasználat egyenes
következménye. Bár a műtrágyák elősegítik a növények növekedését, ez a
kulcsfontosságú ásványianyagok rovására megy.

Megjelent a The Ecologist 2004.
áprilisi számában.

Lefordítva és közzétéve a kiadó
engedélyével.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás