fbpx

| A Zöld Iroda Kézikönyv alapján szerkesztette: Tóth-Baltási Péter (KÖVET)

Zöld iroda: bútorok és irodatechnikai berendezések

Milyen hatása van az irodai bútoroknak és gépeknek az ott dolgozók egészségére és általában a környezetre? Bemutatjuk az iroda berendezésének egészség- és környezetvédelmi szempontjait.

Az iroda bútorai
Manapság milliók dolgoznak irodában, ezért fontos, hogy az irodai környezet elősegítse a hatékony munkavégzést, jó közérzetet teremtsen. Az irodák berendezésénél tehát az esztétikai és ergonómiai szempontok játszanak fő szerepet. Emellett azonban fontos azt is figyelembe venni, hogy az irodai bútorok milyen hatással vannak az ott dolgozók egészségére és általában a környezetre.

A bútorok gyártásánál legfontosabb kérdésként az merül fel, hogy milyen alapanyagokat használnak fel. A műanyagok népszerűsége ellenére az irodai bútorok jó része fából készül, és ezeknél nem mindegy, hogy az alapanyag honnan származik. A trópusi őserdők területének rohamos csökkenése például komoly környezeti problémákat vet fel, ezzel szemben a fenntartható erdőgazdálkodás terjedése megoldást kínál a világ faanyag-igényének hosszútávú biztosítására. Rajtunk is múlik, hogy mely folyamatot segítjük elő választásunkkal a bútorok beszerzésénél.

Az anyagoknál járva említsük meg az ülőalkalmatosságokat: a keményfából, műanyagból vagy fémből készült széket a szivacsülőke teszi kényelmessé. Jó, ha tudjuk: a poliuretán szivacs veszélyeket hordoz magában – meggyulladva mérgező, cianidokat tartalmazó füstöt bocsát ki. A bútorhuzatok esetében az organikus módon termelt lenből, illetve pamutból készített huzatok jelentik a környezetbarát alternatívát.

A legtöbb bútor felületét valamilyen védőanyaggal kezelik, illetve az egyes részeket összeragasztják. A ragasztó, a felületkezelő anyagok oldószerei gyakran egészségre káros összetevőket tartalmaznak. A bútorok esetében az egyik legtöbbet emlegetett „méreg” a formaldehid, melyet a rákkeltő anyagok között tartanak nyilván. A bútorok színét adó festékek esetében sem mindegy, milyen oldószert tartalmaznak – ha lehet, használjunk vagy használtassunk vizes bázisú festékeket.

A bútorok használata kapcsán a legfontosabb cél a minél hosszabb hasznos termékéletút elérése. Ne cseréljük le idejekorán irodánk bútorait, ha azok még jól használhatóak, illetve már a beszerzésnél legyen szempont a hosszú élettartam. Természetesen egy idő után elkerülhetetlen a bútorok cseréje, leselejtezése, ilyenkor azonban szóba jöhet a régi bútorok kiárusítása vagy elajándékozása mint újrahasznosítási megoldás, amivel növelhetjük azok hasznos életútját. Persze előbb-utóbb minden bútorból hulladék lesz, de az sem mindegy, hogy milyen. A környezetbarát bútor szétszedhető részekből áll, és ez lehetővé teszi az alapanyagonkénti újrahasznosítást.

Irodatechnikai berendezések
Számítógépek
Nem túlzás azt állítani, hogy ma már nincs iroda és irodai munka számítógép nélkül. A számítógépek a modern iroda legfontosabb munkaeszközeivé léptek elő, s bár hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, tény: közvetlen hatást gyakorolnak az előttük dolgozó emberek egészségére, közérzetére, munkateljesítményére. Másodlagos hatásuk az energiafogyasztásban, illetve hulladékká válásuk után jelentkezik.

Az egészségre gyakorolt hatást illetően a számítógép tartozékai közül a képernyőnek van a legrosszabb híre, nem alaptalanul. A monitorokból származó sugárzás mind a szemre, mind a bőrre káros hatással van. A másik fontos probléma az egész napos képernyő előtt ülésből eredő egészségügyi kockázatok. Ezek kiküszöbölése érdekében érdemes a következőket figyelembe venni: Ha lehetséges, használjunk minél nagyobb méretű és képismétlési számú, illetve minél kisebb képpontméretű monitort, melyet úgy helyezzünk el az íróasztalon, hogy az megfelelő távolságban és dőlésszögben legyen, kényelmesebbé téve így a munkát.

A számítógépek környezeti hatásainál a CO2 kibocsátást és az energiafelhasználást kell kiemelni. Ezeket úgy lehet igen egyszerűen csökkenteni, ha kikapcsoljuk a berendezést arra az időre, mikor azt nem használjuk. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy nem csökken a számítógép, illetve a monitor élettartama, ha kikapcsoljuk azokat éjszakára, valamint nap közben is, ha egy óránál hosszabb ideig nem használjuk. Különösen fontos ez, ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen – éjszakánként bekapcsolva hagyott – számítógép éves szinten egy tonna felesleges CO2-ot bocsát ki.

Nyomtatók, fénymásolók
A nyomtatók, a fénymásolók, a faxok szintén elengedhetetlen berendezései egy mai irodának. Ezek fő negatív környezeti hatásai a zajszennyezés, a levegőszennyezés, illetve a veszélyes hulladékok keletkezése.

A működő irodai gépek folyamatos zajt bocsátanak ki, mely amellett, hogy zavaróan hat, ronthatja a munkavégzés hatékonyságát is. A zajterhelésen túl a levegő minőségét is rontja a gépek használata. Egyrészt CO2-ot bocsátanak ki, másrészt a lézernyomtatók káros ózont is juttatnak a levegőbe. A berendezések beszerzésénél érdemes a gyártók által megadott zaj és légszennyezési tulajdonságokat is figyelembe venni. Emellett mindkét előbbi káros hatást csökkenteni lehet, ha a berendezéseket nem az irodában dolgozók közvetlen közelében helyezzük el, hanem távolabb, akár külön helyiségben.

A bútorokhoz hasonlóan az elektromos berendezések is végül hulladékként végzik. Az elektronikai hulladékok kezelése ma még korántsem megoldott. Problémát okoz a sokféle felhasznált anyag, és hogy ezek egy része veszélyes hulladéknak minősül. Mindenesetre már működnek olyan gyűjtőhelyek, ahol átveszik és szétszerelik ezeket a berendezéseket. A régi gépek lecserélésekor a környezet megóvása érdekében érdemes ezt a lehetőséget igénybe venni.

Készült a “Zöld iroda kézikönyv” alapján.
Szerzők: Antal Orsolya és Vadovics Edina
Kiadja: KÖVET-INEM Hungária
Terjedelem: A/4, 234 oldal, színes
Ár: 3500 Ft + ÁFA (5%)
Megrendelhető: a KÖVET-nél emailben (info@kovet.hu) vagy faxon (1/473-2290)

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás