fbpx

| Lewis Akenji

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Zöld foltok a Szigeten

Az elmúlt tíz évben a Sziget látogatóinak száma szinte exponenciálisan növekedett, ezzel együtt nőtt a fesztivál környezeti hatása, és a sziget befogadóképessége miatti aggodalom is. Interjúnkban ezekről a kérdésekről faggattuk a Sziget környezetvédelmi felelősét.

Az elmúlt tíz évben az egyhetes augusztusi Sziget fesztivál alatt a Hajógyári szigetre látogatók száma szinte exponenciálisan növekedett a megannyi koncertet, játékot, bulit és felhőtlen élménykavalkádot felvonultató popkultúra-koktélnak köszönhetően. Az esemény időpontja mára vonatkoztatási ponttá vált Budapest eseménynaptárában a szerte Európából idesereglő zenerajongók számára. Idén a szervezők tervei szerint a látogatók száma rekordot dönt: 400 ezer résztvevőre számítanak, és ezzel együtt a programkínálat is tovább bővül. Ám ahogy a kilátogatók száma és a fesztivál intenzitása évről évre növekszik, úgy nő a fesztivál környezeti hatása, és a maga nemében egyedülálló sziget befogadóképessége miatti aggodalom is. Interjúalanyunk, Dominus Ákos, a Sziget környezetvédelmi felelőse elmondta, ezek a kihívások sarkallták arra a szervezőket, hogy a fesztivál kapcsán fórumot teremtsenek a környezetvédelmi párbeszéd számára. A pozitív kezdeményezések dícséretesek, azonban a jövőben a jelenleginél többre lesz szükség.

Tudatos Vásárlók Egyesülete: A Sziget weboldala aktív érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt. Emögött a környezetvédelem szükségességének felismerése áll, vagy ez a Sziget hirdetése a környezettudatos látogatóknak?
Dominus Ákos: Környezetvédelmi szempontból két dologban vagyunk érintettek: egyrészt a fesztivál elég nagy környezeti terheléssel jár, másrészt a látogatók új élményeket és kulturális tudást keresnek. Amíg a fesztivál területén élnek és szórakoznak, különösen nyitottak mindenre, ezért úgy gondoljuk, itt a környezettudatos életmód is könnyebben tanulható, leshető el. Mindemellett szükség van bizonyos megelőző lépésekre: tennünk kell a magas por- és zajszennyezés ellen.

TVE: A weboldal említi a szerződésetek azon kitételét, miszerint a helyszínt az eredeti állapotnak megfelelően kell helyreállítani. Mit jelent ez pontosan? Tudnál példákat mondani arra, hogy a szigeten miket kell rekonstruálni?
D.A.: A Sziget Kft., a fesztivál szervezője a területet a Fővárosi Önkormányzattól bérli. Nem okozhatunk visszafordíthatatlan változásokat, és a fesztivál után nem hagyhatunk a szigeten szemetet. Tehát nem vághatunk ki fákat és nem építhetünk új utakat. 2003-ban végeztünk egy kutatást, és úgy találtuk, hogy a fesztivál nincs túl nagy hatással az élővilágra, amely teljesen helyreáll a fesztivált követő tavaszra.

TVE: Van a Szigeten olyan oktatási program vagy esemény, ami a felelős fogyasztás fontosságára hívja fel a látogatók figyelmét, illetve a szelektív hulladékgyűjtésre buzdítja őket?
D.A.: A Szigeten az oktatás kétféleképpen jelenik meg: az egyik a Zöld Udvar, ahol a zöld szervezetek bemutatkoznak és programokat szerveznek. Sok programjuk foglalkozik a fogyasztási problémákkal; előadásokat tartanak és kiállításokat rendeznek. Másrészt, a gyakorlatban működik szelektív hulladékgyűjtési és oktatási programunk. Ajándékokat adunk azoknak, akik bizonyos mennyiséget gyűjtenek egyes hulladékfajtákból. A különböző kukákat megfelelő színnel jelöljük, információs táblákat helyezünk el mellettük, és önkéntesek is segítenek a látogatók tájékoztatásában. Így próbáljuk a szelektív hulladékgyűjtés szélesebb körű megismertetését támogatni.

TVE: Hogyan bizonyosodtok meg arról, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék nem a helyi szemétlerakóban landol, hanem valóban feldolgozásra, illetve újrahasznosításra kerül?
D.A.: A szelektált hulladék a Szigeten különböző konténerekbe kerül, amik a partnereink, az ÉAI Magyarország Kht. (alumíniumdobozok), és a Feparec Kft. (PET palackok) tulajdonában vannak.

TVE: Tudnál néhány példát említeni, hogy a Sziget szervezők mit tesznek a környezeti feltételek javítása érdekében?
D.A.: A földutakat nyolcszögletű műanyag lapokkal borítjuk be. A zajszűrés érdekében minden színpadunk szigetelt, és őrzött biciklitárolót üzemeltetünk azok számára, akik ezt az alternatív közlekedési módot használják. Mint azt előbb említettem, 2003-ban készítettünk egy felmérést arról, mekkora hatással van a fesztivál az állat- és növényvilágra.

TVE: Körülbelül mekkora összeget fordítotok a sziget természeti környezetének megóvására, illetve javítására?
D.A.: A szelektív hulladékgyűjtés, talaj- és zajvédelem költségvetése körülbelül 300.000 euró [74 millió Ft].

TVE: Dolgoztok együtt zöld szervezetekkel a Szigeten? Ha igen, milyen szerepet kapnak?
D.A.: A Hulladék Munkaszövetség (www.humusz.hu) segített a munkatársaink képzésében. Emellett próbáljuk a Zöld Udvar programjait minél szélesebb körben megismertetni.

TVE: Vannak speciális feltételek a Szigeten megjelenő szponzorok, illetve kereskedők számára, elősegítendő a termékeik környezetbarát fogyasztását? Tudnál példákat mondani?
D.A.: Az étel- vagy italpultot üzemeltető kereskedők kötelesek szelektív kukákat használni az üveg, a műanyag és az ételmaradék számára. A szponzorok mindig felajánlanak ajándékokat a „Teli az Üresért” akciónkhoz (amelynek keretében a látogatóknak sört, almalét, illetve üdítőitalt adunk 50 darab üres dobozért vagy palackért cserébe).

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás