fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Zara-fölső RESPECT felirata a ruháit varró munkásokra nem vonatkozik

A Zara márkát is tulajdonló divatóriás, az Inditex állítja magáról, náluk a vásárlók és a ruháit gyártó textilipari munkások elégedettsége egyaránt fontos. Egy friss vizsgálatból azonban az látszik, hogy a nemrég a boltokba került RESPECT-feliratú Zara-felsők eladásán a gigacég kétszer annyit szakít, mint amennyi az összes, az előállításban résztvevő munkás bevétele az indiai gyapotföldektől a török kayseri fonodákon át az izmiri ruhagyárakig – állítja a Public Eye tanulmányában.

A Public Eye svájci szervezet együttműködő partnereivel, a Clean Clothes Camapaign-nyal, és a francia BASIC kutatóintézettel annak ment utána, milyen körülmények között, milyen bérekért gyártják a spanyol cégóriás fenntarthatósági élmárkájának számító „Join Life” (Zara) kollekció egyik termékét. A 84% pamut, 16% poliészter összetételű kapucnis felsőn (hoody) ugyanis a következő, Aretha Franklin dalra utaló felirat olvasható R-E-S-P-E-C-T : find out what it means to me. Ami magyarul nagyjából ennyit tesz: T-I-SZ-T-E-L-E-T: találd ki, mit jelent ez nekem.

1 597 260 495 (egymilliárdötszázkilencventmillió-kétszázhatvanezer-négyszázkilencvenöt) – a saját adatai szerint ennyi darab ruhát adott el az Inditex 2018-ban

A Public Eye visszakövette a termék előállítási láncát egészen a törökországi Izmirben található gyárig. A helyszíni kutatásuk rámutatott arra, hogy a cég mekkora nyomást gyakorol a beszállítókra a költségek alacsonyan tartása érdekében.

A boltokban 26,67 euróért (nagyjából 8890 forintért) forgalmazott terméket előállító gyár, amely 20 ezer db pulóver gyártására kapott megbízást, mindössze 9 török lírát (478 forintot), míg a feliratozást végző cég 90 eurocentet (303 forintot) kap pulóverenként. Ez azt jelenti, hogy a gyártó cégeknek vagy a megszokottnál kevesebb bért kell fizetniük az alkalmazottaknak, vagy hosszabb munkaórákra kell kötelezniük őket.

A Public Eye információi szerint a munkások bére 2000- 2500 török líra havonta, ami megközelítőleg 104-130 ezer forintot tesz ki. Ez nagyjából a harmada annak az összegnek, ami a Clean Clothes Camapaign becslése szerint a tisztességhez megélhetéshez Törökországban szükséges

A tisztességes megélhetéshez szükséges minimálbér a CCC fogalmai szerint egy átlagos munkahéttel keresett fizetés, ami elég ahhoz, hogy fedezze a textil- vagy ruhaipari munkás és családja alapvető kiadásait a megfelelő tápértékű élelmiszerre, lakhatásra, egészségügyre, ruházkodásra, közlekedésre és oktatásra, plusz 10%-nyi bevétel-megtakarítás váratlan kiadásokra.

Éhbér és nők elleni erőszak: szerte a világban demonstráltak a H&M-ek előtt

Az egyik gyár ráadásul folyamatos üzemben működik két műszakban, ez azt jelenti, hogy a munkások az éjszakai műszakban 12 órát dolgoznak. A gyár ezzel nem csak alul múlja a nemzetközi normákat, de a török munkajogi szabályokat is megszegi, amelyek előírják, hogy az éjszakai munkavégzés legfeljebb 7,5 órát tehet ki. Van olyan gyár is, ahol a munkásokkal egy-egy napra szóló szerződéseket kötnek, ami alapján nem garantált, hogy a következő nap is lesz munkájuk – derítette ki a Public Eye, hozzátéve: szinte minden megkérdezett munkás elzárkózott attól, hogy idézzék az általa elmondottakat, attól tartva, hogy ezzel elveszíthetik a beszállítói megállapodásukat, vagy a munkájukat.

Tekintettel arra, hogy a fast fashion piacot vezető Inditex semmilyen adatot nem közöl a beszállítói költségeiről vagy a beszerzési árról, a Public Eye saját, részletes kalkulációt készített a pulóver árát illetően az Éthiquette sur l’éthiquette, a Schone Kleren Campagne és a francia BASIC kutatóintézettel közösen.

Számításaik szerint az Inditex 4,2 eurót (kb. 1400 forintot) profitot realizál minden pulóveren, és ez nagyjából duplája annak, mint amit a termék előállításában résztvevő összes munkás keres rajta az indiai gyapotföldektől kezdve a török kayseri fonodákon át az izmiri gyárakig.

Volna lehetőség arra, hogy az alacsony bérezést a cég elkerülje: ha mindössze 3,62 euróval (kb. 1200 forinttal) több jutna termékenként a munkások bérére, az valamennyi, az előállításban résztvevő munkás számára biztosítaná a tisztességes megélhetéshez szükséges jövedelmet. A 2018-as év rekordnak számító, nettó 3,44 milliárd eurós (1 157 milliárd forintos) haszont hozott az Inditexnek – meg kellene tisztelnie azzal a munkásokat, akiknek a sikert köszönheti, hogy részükre biztosítja a tisztességes megélhetéshez szükséges beszállítói árakat – mondják a jogvédők.

A Zara rekord gyorsasággal, néhány hetente cseréli választékát, ezért a kutatás apropóját adó RESPECT-feliratú felsőket már hiába keressük a webáruházban vagy az üzletekben.

Nagyon sokan támogatjátok munkánkat, amiért hálásak vagyunk.

Ez a tartalom sem jöhetett volna létre önkéntes cikkírónk, CJS segítő munkája nélkül.


A cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében finanszírozta, és a Clean Clothes Campaign kampány keretében az Európai Unió társfinanszírozásában valósult meg. “Filling the Gap: Achieving Living Wages through improved transparency” “FILLING THE GAP” HUM/2018//404-124

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás