fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Wild Flower Bar: a slow virágbolt

Ha nem érdekelnek a virágokba tűzhető figurák, és a megszokott gerbera-szekfű kombónál valami természetközelibbre vágysz, akkor a mindenképp érdemes ellátogatnod a Vitkovics Mihály utcai Wild Flower Bar-ba. Az alapítók, Klenovszki Mimi és Tóth Kata vadvirágokkal, szezonális vásárokkal és workshopokkal várnak.

A skandináv egyszerűséggel berendezett Wild Flower Barban semmi sem vonja el a figyelmet a lényegről. A szezonális virágokon felül vadvirágos csokrot és koszorút is árulnak, és gyakran rendeznek pop-up vásárokat, amihez – ha lehet – a szomszédban működő sütiző is beszáll valami virágos-fűszeres édességgel. Legutóbb a fűszernövény vásár alkalmával többek között zsályás-mentás spárgás mozzarellás pitét és rozmaringos mentás hibiszkusz teát készítettek. Az alapítók, Klenovszki Mimi és Tóth Kata workshopokat is tartanak rendszeresen. Őket kérdeztük.

 
Wild Flower Bar és a fűszerek
 

Vadvirágos tavaszi csokor

Pr-szakember és desinger az eredeti foglalkozásotok, ez elég messze van a virágkötészettől. Miért éppen virágboltot nyitottatok?

 

A virágok, a növények szeretete pár éve lépett be fókuszáltan mindkettőnk életébe, és szerelem lett belőle. Mi is a nagyvárosi, nyüzsgő mindennapokat éltük, és egyre inkább belső igényünk alakult ki arra, hogy intenzív kapcsolatba kerüljünk a természettel. Mivel arra nem volt lehetőségünk, hogy kivonuljunk élni egy erdőbe, a növényeket hoztuk be a mindennapjainkba. A bolt koncepciója is ebből a belső igényünkből fakadóan alakult ki. A Wild Flower Bar egy “slow lifestyle floral studio”, ahol a “slow” nemcsak egy életérzés, hanem igyekszünk arra figyelni, hogy a virágok, a növények, amikor csak lehet, hazai termőktől, kertészetekből érkezzenek.

 

Vadvirágos ihletésű csokor
 
Tulipánvásár, a makói Karol and Blase termelőtől

 

Mennyire érdekli a fogyasztókat, honnan jön a virág? Van-e ebben elmozdulás az elmúlt években?

Az emberek jó részének számít, örül neki, ha tudja, hogy például egy makói tulipánfarmról érkeznek a virágok, amik az ebédlőasztalára kerülnek. Abszolút jelen vannak a virágvásárlók körében is a tudatosak, akiknek fontos, hogy ha valami a közelben, hazai termesztőnél is elérhető, akkor azt vigye haza, egyszerűen jobb érzés, hogy kisebb, hazai termelőket támogatnak így a megvásárolt virággal. Másrészt sokkal kisebb a szállítás miatt a környezetet befolyásoló negatív hatás. Az elmozdulás ebben a tekintetben pozitív, és egyre erősödik az utóbbi években.

 

 

Kik vásárolnak a Wild Flower Bar-ban?

Szerencsések vagyunk, mert nagyon széles a vásárlókörünk: a fiatal lányoktól, a randira készülő férfiakon át, a nyugdíjas nagymamákon keresztül a környezettudatos és trendérzékeny éttermekig, cukrászdákig, boltokig, a nagy napjukra készülő menyasszonyokon át nagyon színes a paletta.

 
 
 
Olyan különlegességeket is találni mint a muskotályzsálya vagy a curry
 

Honnan szerzitek be a virágokat?

Amikor és amennyire lehet, itthoni virágokat szerzünk be, amelyhez közvetlen kapcsolatot alakítottunk ki hazai termelőkkel, kertészetekkel. Hogy csak néhányat említsek, ilyen például a tulipántermesztő, makói Karol and Blase, ugyancsak jó kapcsolatot ápolunk a fóti Virágos Pagonnyal, akik kifejezetten az erdei-mezei-kerti virágokra szakosodtak, de kaktusztermelővel, pozsgás-kertészettel és még számos szépséget termelő családdal vagyunk intenzív kapcsolatban.

 

 
 

Árban van-e különbség ha pl. hazai vagy import tulipánt vesztek tavasszal?

Nem az árkülönbség a jellemző, és nem is ezért vásárolunk hazai tulipánt. Már csak azért sem lehet ez a mérvadó, mert extra prémium minőségű tulipánok érkeznek Makóról, ami a típusok különlegességében, a formák, a színek tárházában és a virágok váza-élettartamában is meglátszik.

Nehéz itthon jó termelőt találni? Milyen főbb szempontok alapján választjátok ki a beszállítóikat?

Nekünk nagyon fontos a személyes kapcsolat, a megbízhatóság, az őszinteség, a hitelesség. Boldogok vagyunk, mert tényleg vannak olyan hazai termelők és kertészetek, akik extra magas színvonalon dolgoznak. Természetesen folyamatosan keressük-kutatjuk őket, és a Wild Flower Bar-ban mindig mesélünk is a látogatóinknak ezekről a vállalkozásokról, szeretnénk, ha minél többen megismernék őket, a vérverejtékes munkájukat, a sikereiket és a csodaszép növényeiket. Pont ezért készítettünk egy-egy fotósoroazot is a “Meet your local farmer” égisze alatt: képeslapok ill. poszterek formájában így bárki hazavihet egy-egy szeletet akár a budapesti lakásába is ezekről a virág- és növényfarmokról.

 
 
A szomszéd kávézó-sütiző is csatlakozott a fűszervásárhoz finomságokkal
 
Egy nagyon finom termékkapcsolás
 
 

Miért fontos, hogy bemutassátok a termelőt?

Elkötelezettek vagyunk, mi is itt élünk, és hiszünk a hazai termelőkben.

 

 

 
Van hivatalos Fairtrade minősített virágotok?

Nincs kifejezetten kereslet rá, itthon nagyon kevesen tudnak róla, hogy van ilyen. A minősítéstől függetlenül sokszor szerzünk be olyan kistermelőktől árut, akik nem használnak például vegyszereket.
 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás