fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Víz napi ásványvíz büntetés

A GVH stílusosan ma, a Víz világnapján büntette meg az Aquariust, mert az Veritas Gold ásványvizét reklámjaiban egy kicsit túlértékelte.

Az AquariusAqua Kft. még 2005 októberében jelentkezett a független séfekből és sommelierekből álló világszervezet, a Nemzetközi Íz és Minőségi Intézet (iTQi) által szervezett brüsszeli versenyre, ahol 2006 májusában elnyerte a „Superior Taste Award with **” nevű elismerést. A társaság ezt követően, 2006 júniusában a Veritas Gold nevű ásványvízét a „Világ élén”, „A legkiválóbb íz-díjas ásványvíz”, illetve a „A legkiválóbb íz-díjas magyar ásványvíz” jelzőket használva reklámozta.

A reklámokban használt jelző valóságtartalmát az Aquarius-Aqua Kft. nem tudta igazolni. A Veritas Gold ásványvíz nem állhat a világ élén, hiszen a brüsszeli versenyen nem került a legjobb, három csillaggal jutalmazott kategóriába. Ráadásul a versenyen csak 25 ásványvíz szerepelt, ami messze nem tekinthető a világ összes ásványvízének. Ezen túl a GVH szerint ahhoz, hogy egy ásványvíz a világ élvonalába tartozzék, valamennyi jelentős tulajdonsága (ásványi anyag tartalom, tisztaság, csomagolás stb.) tekintetében a legkiválóbbak között kell lennie. Az Aquarius-Aqua Kft. csak egyetlen tulajdonság, az íz tekintetében kívánta igazolni, hogy terméke a világ élvonalába tartozik.

„A legkiválóbb íz-díjas ásványvíz” szlogen használatának jogosságát a gyártó azzal indokolta, hogy a brüsszeli versenyen elnyerte a „Superior Taste Award with **”díjat, amelynek magyar fordítása a reklámokban használt jelző. A GVH azonban megállapította, hogy a kifogásolt reklámok az adományozott címet kétfelé bontják: a minősítés szöveges része egy jelzős szerkezet elemeként jelenik meg, a két csillag pedig önálló életet él a hirdetésekben. A versenyhatóság szerint a Superior Taste Award egy verseny, nem egy díj neve. Superior Taste Award cím a megfelelő számú csillag feltüntetése nélkül a brüsszeli versenyen nem került kiosztásra. A GVH szerint egy hangzatos nevű versenyen díjazottnak lenni nem azonos azzal, hogy a termék a verseny elnevezésével azonos nevű díjat kapott, így a Veritas Gold reklámjai többet mondnak annál, mint aminek közlésére Brüsszelben feljogosították az Aquarius Aqua Kft-t. A GVH megállapította, hogy a Veritas Gold reklámjai azt sugallták a fogyasztók számára, hogy a szóban forgó termék jobb ízű, mint más ásványvizek. Márpedig ezzel a reklámüzenettel befolyásolni lehetett a fogyasztók termékek közötti választását, hiszen az íz az ár mellett a legfontosabb szempont az ásványvizek megítélése során.

A társaság magatartása alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére, ezért az Aquarius Aqua Kft. kétmillió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a vállalkozást első ízben marasztalta el versenyfelügyeleti eljárás során, illetve hogy az eljárás alá vont még az eljárás kezdete előtt önként felhagyott a kifogásolt magatartással. Emellett enyhítő körülménynek bizonyult még, hogy a társaság a díj elnevezését lefordíttatta egy hivatalos fordítóirodával, majd ezt a kifejezést használta reklámjaiban.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás