fbpx

| Bán Dávid

Virtuális vízpiac a fenntarthatóság érdekében?

Szakértők szerint 2050-ben a jelenleginél 3 milliárddal többen élünk majd bolygónkon, ami jelentős élelmezésügyi és környezeti problémát jelent. Az élelmiszertermelés várhatóan 70-90%-kal nő az ezredfordulóhoz képest, amihez 75%-kal több ivóvízre lenne szükség.

A jövőben, hacsak nem történnek hathatós intézkedések, jelentősen megnő a környezetszennyezés, illetve a háztartások és az élelmiszeripar vízigénye is. A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a húsmentes táplálkozás sokkal kevésbé terheli a környezetet, hiszen például egy kiló búza termesztése 500-4000 liter, ugyanennyi marhahús előállítása már 16.000 liter vizet igényel.

Amennyiben földünkön mindenki egy átlagos amerikaiéhoz hasonló, húsközpontú étrendet folytatna, akkor a jelenleginél 75%-kal nagyobb lenne az élelmiszeripar vízigénye. Felmérések szerint a vegetáriánus étrend vízszükséglete éppen a fele a húsalapúénak. A növekvő globális vízigénnyel együtt a népesség egyre nagyobb aránya nem jut majd megfelelő ivóvízhez.

Közben a gazdagodó nyugati társadalmak energiaigénye is folyamatosan nő, a természeti erőforrások pedig érezhetően apadnak. A számos alternatív megoldás közül az elmúlt években egyre több szó esik a biomasszáról mint egyik lehetséges jó megoldásról. Számos valóban előnyös tulajdonsága mellett azonban ez az eljárás akár 70-400-szor nagyobb vízigényű, mint a jelenleg használt, vegyes energiaforrások.

Lehetséges segítség

A környezettudatosabb vízgazdálkodásban sokat segíthet a virtuális vízpiac. Ennek lényege, hogy egy ország pontosan tudja, mikor, hol, mekkora és milyen minőségű vízkészlet áll rendelkezésére, miként gazdálkodik ezzel és a szennyvízzel, illetve felméri azt is, hogy a termékek előállításával mekkora mennyiségű virtuális vizet importál és exportál.

Ez a tudatos gazdálkodás azonban nem csak az adott ország érdekeit szolgálhatja, hanem több állam bevonásával globálisan kiegyensúlyozottabb vízhasználatot is eredményezhet. A virtuális vízpiac globális megvalósításához azonban átfogó, nagyszabású gazdasági és infrastrukturális reform szükséges, amihez elengedhetetlen a nagyon komoly politikai elszántság és összefogás.

Ijjas Flóra és Valkó László környezetvédelmi szakemberek szerint Magyarországon jelenleg még nem veszik eléggé komolyan az indokolatlan vízpazarlást, a megfelelő globális vízgazdálkodást. Ez részben abból ered, hogy hazánk az átlagosnál nagyobb hasznosítható vízkészlettel rendelkezik, igaz, erőteljes a függés a határon túli vízgazdálkodástól is.

A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a politikai és a gazdasági figyelem elhanyagolta az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot és a vízgazdálkodást, noha ezek a területek meghatározóak a népjólét, illetve a jelenleg stratégiai fontosságúnak tartott iparágak számára is.

 

A cikk a Corvinus Egyetemen 2009-ben tartott Fenntartható Fogyasztás Konferencián elhangzott előadás összefoglalója.

Kép [cc] creativsam

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás