fbpx

| Bán Dávid

Világszabadalom Borsodból : napelemes tetőcserép

Tóth Miklóssal, feltalálóval és üzletemberrel, a napelemes tetőcseréprendszer megalkotójával beszélgettünk.

A Miskolchoz közeli Harsány lehet hamarosan a megújuló energiaipar egyik hazai fellegvára. Itt épül a napelemes rendszerek legújabb generációjának első gyártóüzeme. Tóth Miklós világszabadalma, a tetőcserépbe integrált napelem könnyebben telepíthető, esztétikusabb és hatékonyabb a korábbi technológiával készült napelemnél. Az elektromos rendszerek kivitelezésével és fejlesztésével foglalkozó feltaláló a gyártás során a helyi munkaerőre számít, és nem tart attól, hogy ötletéből más fog meggazdagodni.

 

Hogyan jött az ihlet? Ült egy szép nyári napon a háza előtt, majd egyszer csak megcsúszott és elindult lefelé egy tetőcserép?

Tapasztalhattam, hogy egyre több emberben merült fel, miként oldható meg egy már kész családi ház napelemmel való áramellátása úgy, hogy nem hagyományos, nagy táblás – és szerintem nem túl szép – elemeket szerelünk fel, hanem egy praktikusabb, bővíthetőbb, egyszerűbb és esztétikusabb rendszert hozunk létre. Szerettünk volna egy mindenki számára elérhető megoldást találni. Elkezdtem törni a fejem, és egyszer csak magam előtt láttam a cserépbe oltott napcellát. Ebből lett a TMT Napelemes Tetőcserép Rendszer.

 

Miként működik a rendszer?

A háztetőn levő cserepet egyszerűen levesszük, és a helyére rakjuk a napelemes tetőcserepeket. Ezek a forgalomban lévő összes hagyományos cseréprendszerrel összekapcsolhatóak. Méretre, alakra, színre ugyanolyanok, mint a többi, így jól beilleszthetőek bármilyen tetőzetbe, még műemléki környezetbe is. A napelemes cserepek egymáshoz kapcsolódva állnak össze rendszerré, így bárki adott anyagi helyzetétől függően vehet először csak egy-kettő, majd idővel tetszőleges számú cserepet. Egy hűtő működtetéséhez például nyolc cserép szükséges, ami pár tízezer forint kiadást jelent.

 

A cserepeken kívül mit kell még megvennünk a rendszerhez? Huszonnégy órán át működtethető?

Szükségünk van még egy úgynevezett hálózati szinuszos inverterre, amely a megtermelt egyenáramból váltakozó feszültséget hoz létre, ezzel a házban már meglévő elektromos hálózatot használni tudjuk. Erre tudjuk kapcsolni a napelemes rendszert, ezért nem kell újat kiépíteni. A nappal megtermelt energia azonnal használható a hálózatban, de megvásárolható egy külső, illetve cserépbe integrált akkumulátor is, amelynek segítségével a napközben termelt áramot a rendszer tárolja, majd éjszaka leadja. Ennek finomításán még dolgozunk.

 

Egy átlagos családi ház ellátásához mekkora beruházásra van szükség, és ez mennyi idő alatt térül meg? Mi az előnye a táblás megoldáshoz képest?

Úgy száz-háromszáz cseréppel érdemes számolni, ami mintegy másfél millió forintos beruházást jelent – ezért már egy megbízható, jó rendszert tudunk kiépíteni. A jelenlegi piaci árakkal számolva a napelemes tetőcserép hat-nyolc év alatt térül meg, ami négy-öt évvel kevesebb, mint a sík rendszerű napelemeknél, de ha pályázik a tetőtulajdonos a megtérülési idő a felére is rövidülhet. A cserepek kialakítása miatt voltaképp egész nap, nyáron például reggel héttől este hatig termelhető áram. Üzemeltetni is könnyebb, mint a hagyományos rendszert, mivel ha ott egy elem meghibásodik, akkor az egész táblát ki kell cserélni, a tetőcserepek viszont adott esetben darabonként cserélhetőek. Rendszerünk jobban beleilleszthető bármilyen épített környezetbe, kevésbé hangsúlyos látványelem, mint a tetősíkból kiemelkedő táblák, és jóval könnyebb is azoknál.

 

Mekkora kapacitásig növelhető a rendszer, el lehet látni vele nagyobb épületeket?

Voltaképpen bármekkora épületet képes ellátni, csak megfelelő mennyiségű cserép kell hozzá. Társasházakat vagy műemlék jellegű kastélyokat, épületeket is ki tud szolgálni elektromos energiával.

 

Egy évvel ezelőtt, a szabadalmi bejegyzéskor lázasan dolgozott egy nagyobb, évi egymillió cserepet előállító üzem létrehozásán. Hogy halad a bővítés?

Még nincs kész, mert nehézkes a tőke bevonása és a különböző engedélyeztetési folyamatok végigjárása. Noha maga a termék mindenkinek nagyon tetszik, és sok pénzügyi ígéret hangzott el, de a tárgyalások, befektetések lassan valósultak meg. Azért haladunk.

 

Milyenek a visszajelzések, kik lesznek a vásárlók?

Rengeteg a pozitív visszajelzés, és világszerte számos cég jelentkezett már a forgalmazásra, várják a nagyüzemi termelés beindítást itthon és külföldön is. Most kezdjük a sorozatgyártást, de már látszik, hogy kicsi lesz az üzem, ezért fontos, hogy mielőbb megtörténjen a bővítés. Ehhez pályázati támogatásokat is igénybe veszünk.

 

Számol azzal, hogy a találmányra egyszer csak lecsap egy nagy cég, és fel akarja vásárolni az üzemet?

Ettől nem igazán félek, noha már jöttek megkeresések. Most mással vagyunk elfoglalva, így emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim.

 

Ha beindul a nagyüzemi termelés, akkor a település fontos munkáltatójává válik?

Mindenképpen itt fogunk termelni, helyi és a borsodi régióban élő munkaerőt szeretnénk alkalmazni. A telket egyébként a harsányi önkormányzat ajánlotta fel jelképes összegért.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 19. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás