fbpx

| Tudatos Vásárló

Vigyél magaddal, és mentsd meg a Földet!

A műanyag csupán 60-70 éve lett része az emberiség életének, de mára már több milliárd tonnányi műanyag hulladék borítja a Földet. A globális ökológiai katasztrófa nem közeledik, hanem megkezdődött. Összegyűjtöttünk 8+1 lépést, amit már ma tehetsz, ha nem akarod kivárni, míg végre átfogó, hatékony megoldás születik.

Ő még csak gyerek, de ügyesen iszik szívószál nélkül

Az EU 2018 januárjában nyilvánosságra hozott, hivatalosan A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia (European Strategy for Plastics in a Circular Economy) nevet viselő intézkedéscsomaggal az EU harcot hirdetett a műanyaghulladék ellen. Célja, hogy 2030-ra teljesen eltűnjön a nem lebomló, egyszer használatos műanyaghulladék Európából. A stratégia megalkotása a nyilvánvalóan drámai léptékű környezetszennyezésen túl azért is vált sürgetővé, mert Kína idén januártól beszüntette a nyugati világból származó műanyag hulladék átvételét. Ezzel az Európai Unió elveszítette legnagyobb műanyaghulladék-felvásárlóját.

A legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolások jelentik, ezért becslést végeztünk: mennyi műanyag hulladék keletkezik például akkor, ha a felnőtt budapesti lakosság harmada minden héten legalább egyszer eldobható műanyag dobozban kéri az ételt a kifőzdében. Budapesten 2017-ben a Budapesten a KSH adatait 845 300 fő volt a foglalkoztatottak száma. Ha közülük minden harmadik hetente csak egyszer dob a kukába műanyag ételhordó dobozt, az éves szinten 13 524 816 dobozt jelent. Pedig jobb, ha tudjuk: a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal tájékoztatása szerint közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekből nem tilos az ételt általunk vitt ételhordóban elhozni.

Ugyanezt tettük a tejesflakonokkal is: megbecsültük, mennyivel kevesebb plasztik szemetet termelsz, ha saját tejespalackra váltasz, azaz néha olyan helyen veszed a tejet, ahol saját palackodba kérheted.

 

Ha így folytatjuk, belefulladunk a műanyagba

Science-ben tavaly publikált nemzetközi kutatás adatai szerint:

• A műanyagtermelés az elmúlt fél évszázadban robbanásszerűen nőtt:1964-ben még 15 millió tonnát 2014-ben már 311 millió tonnát állítottunk elő. A termelés a következő 20 évben várhatóan megduplázódik.

• Az emberiség 8,3 milliárd tonna műanyagot termelt idáig. Ebből 6,3 milliárd tonna mára hulladék.

• A műanyagok 95%-a egyszeri használat után már megy is a szemétbe.

• A első újrahasznosítási logó megjelenése óta több 40 év telt el, a csomagolásra használt műanyagnak csupán 14%-át gyűjtjük be újrahasznosításra.

• Az újrahasznosítási arány a műanyagok esetében általánosságban még a csomagolási műanyagénál is rosszabb, és mindkettő messze alulmúlja a papír (58%), illetve a vas és acél (70–90%) újrahasznosítási számait.

• Bolygónkon a műanyaghulladék mintegy 79%-a hulladéklerakókban halmozódott föl vagy a természetet szennyezi.

• Évente alsó hangon 8 millió tonna, percenként egy kukásautónyi műanyagszemét ömlik az óceánokba. Ha nem teszünk ellene, ez a mennyiség 2030-ra duplájára, 2050-re négyszeresére nő.

Az óceánokban lebegő PET-palack és egyéb műanyaghulladék mennyiségét a kutatók 150 millió tonnára becsülik. Ez kb. az ott élő halak tömegének ötöde. Ha minden így megy tovább, 2025-ben 3 tonnányi halra 1 tonna műanyag jut majd, 2050-re pedig több szemét lesz az óceánokban, mint hal.

 

Ha nem bírod kivárni, hogy átfogó megoldás szülessen, ezzel a 8+1 lépéssel sokat tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a műanyaghulladék:

 

Képek: Pexels/Pixabay

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás