• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Veszélyeztetett férfiak

2007.08.16. /
Amerikai vizsgálatok szerint a férfiak szervezetében jellemzően magasabb az egészségkárosító anyagok, például: PAH- és PCB-vegyületek, egyes növényvédő szerek és nehézfémek koncentrációja. A nemi eltérések pontos oka nem ismert, de kialakulásában szerepe lehet az anyagcserének, vagy a munkahelyi kitettség eltérésének is.

A fiúk esetén mintegy 15 százalékkal gyakrabban alakulnak ki daganatos megbetegedések, mint a lányoknál. Lényegesen gyakoribb gyermekbetegségnek tekinthető az asztma, Kanadában a 20 év alatti fiatalok 12 százalékát érinti. A két nem érintettsége között azonban itt 40 százalékos eltérés figyelhető meg.

A viselkedési és tanulási problémák, valamint a szellemi visszamaradás is gyakrabban alakul ki a fiúk esetén. A legnagyobb eltérés az autizmus gyakoriságában van, a fiúknál 4-szeres az esély a kialakulására. Az eltérések oka lehet például a fiúk eltérő genetikai adottságai, lassabb érése, nagyobb esélye a balesetekre, vagy agyuk szerkezetének és működésének eltérése. Korábbi vizsgálati eredmények több mint 200 vegyületről bizonyították be, hogy az emberen idegmérgező hatású. Állatkísérletek alapján pedig további 800 anyagról feltételezik ugyanezt.

A gyermekek 2-3 százaléka születik rendellenességgel, egyes különleges betegségeket leszámítva itt is észlelhető a fiúk túlsúlya. Az iparilag fejlett országokban megfigyelhető a született gyermekek nemének eltolódása. A fiúk aránya 2 ezrelékkel csökkent 1970 és 1990 között Kanadában, ennek okaként a növekvő arányú magzati elhalást sejtik.

A fenti egészségügyi problémákban feltehetően szerepe van az eltérő nemi tulajdonságoknak, például az X kromoszóma rendellenessége esetén a lányoknál még megvan az esély ennek semlegesítésére. A betegségek kialakulásának valószínűségét nagy mértékben növelik a különféle környezeti hatások, például vegyi anyagok jelenléte is. Ezek pontos hatásmechanizmusa leggyakrabban nem ismert.

Számos tanulmány talált összefüggést az apa káros vegyületeknek való kitettsége és gyermekének egészségi állapota között. A mérgező vegyszerekkel gyakrabban érintkező apák utódainál gyakoribb a magzati elhalás, az alacsony születési súly, a daganatos megbetegedések kialakulása és a fejlődési visszamaradás.

A kanadai gyermekek egészségéért és tisztább környezetéért küzdő civil szervezet tanulmányában néhány fontos tanács is elérhető a szülők számára, hogy védjék gyermekeiket a vegyi anyagok káros hatásaitól. Ajánlásaikban hangsúlyozzák a munkaruhák szakszerű használatának és a háztartások tisztán tartásának fontosságát.

A fiúk és férfiak környezeti kockázatait ismertető kiadvány itt olvasható (angol nyelven).

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2007. augusztusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében