fbpx

| Tudatos Vásárló Simon Gergely

Az öko-tisztítószerek is lehetnek veszélyesek, és ez nem átverés

Gyakran találkozhatunk a tisztítószereken a felkiáltójel piktogrammal, ami utalhat mérgező, irritáló, narkotikus hatásra is. Sokak számára meglepő lehet, hogy ez a jelölés a natúr, természetesnek hirdetett, sőt bionak címkézett termékeken is feltűnhet. Átverés a minősítés? Átverés a jelzés?

Az ENSZ GHS valamint az azt követő uniós és egyéb jogszabályok előírják a veszélyes anyagok jól látható jelölését. Az ártalmas, irritáló/toxikus anyagokat vagy keverékeket felkiáltójel piktogram jelöli; száma: GHS 07. Az ilyen besorolású anyagot tartalmazó termék csomagolásán vagy az ilyen anyagot szállító jármű külsején szerepelnie kell a veszélyt jelző piktogramnak.

A felkiáltójel jelölés az alábbi tulajdonságok legalább egyikére figyelmezteti a fogyasztót:

  • Akut toxicitású (ártalmas) – szájon át, bőrön át vagy belélegzéssel
  • Bőrszenzibilizációt, bőr- és vagy szemirritációt okoz
  • Légúti irritáló hatású
  • Narkotikus hatású, álmosságot vagy szédülést okoz
  • Az ózonrétegre veszélyes

Ezen anyagok, keverékek esetén:

  • Kerüljük az érintkezését a bőrrel, a szemmel.
  • Ne engedjük a csatornába kerülni.
  • Ha károsíthatja az ózonréteget: ne engedjük a környezetbe kerülni.

Az EU-s CLP rendelet rendelkezik figyelmeztető és az óvintézkedésre vonatkozó úgynevezett H-mondatok megadásáról is, amelyeknek elvben rajta kell lenniük egy anyag címkéjén. A felkiáltójelhez kapcsolódó H-mondatok a következőek lehetnek:

H312 Bőrrel érintkezve ártalmas.
H315 Bőrirritáló hatású.
H317 Allergiás bőrreakciót válthat ki.
H318 Súlyos szemkárosodást okoz.
H319 Súlyos szemirritációt okoz.
H332 Belélegezve ártalmas.
H334 Belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehéz légzést okozhat.
H335 Légúti irritációt okozhat.
H336 Álmosságot vagy szédülést okozhat.

Érdemes a piktogram figyelésén túl egy anyag, készítmény biztonsági adatlapját is megszerezni és elolvasni, amelyen találkozhatunk az úgynevezett R-mondatokkal is.

A toxikus irritáló hatásra például a következő R-mondatok utalnak:

R36    Szemizgató hatású
R37    Izgatja a légutakat
R38    Bőrizgató hatású
R42    Belélegezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású lehet)
R43    Bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású lehet)
R67    Gőzei álmosságot vagy szédülést okozhatnak

Nem meglepő, hogy bizonyos háztartási tisztítószereken szerepelhet a felkiáltójel piktogram, hisz számos maró anyagot, savat, lúgot használhatunk a ház körül, mint például a lefolyótisztítók, vagy akár a sima háztartási hipó.

Ami talán nem annyira egyértelmű a fogyasztónak, de több természetes anyag, vagy környezetbarátként szám tartott anyag is lehet maró, irritáló hatású, így jelölésköteles. Ilyen például, a nátrium-karbonát (Na2CO3), azaz a mosószóda, amely „H319 – súlyos szemirritációt okoz” figyelmeztető mondatot kapott, hisz maró, szerepelnie is kell a csomagolásán a felkiáltójel piktogramnak. Nem is szabad kesztyű nélkül használni ezt az igen elterjedt öko-tisztítószert.

A természetes illóolajok is gyakran maróak és nagy töménységben akár mérgezőek az emberi egészségre, veszélyesek a környezetre. A citrus illóolajok, mint például a limonén veszélyes anyagok töményen. A limonén csomagolásán számos veszély szimbólumot kell szerepeltetni, hisz egyaránt maró, mérgező és környezetszennyező is. A geraniol illóolaj is irritáló, szemre veszélyes, ezért ennek a csomagolásán is szerepelnie kell a felkiáltójel piktogramnak.

Éppen ezért cikkeinkben mindig hangsúlyozzuk, hogy az illóolajokat takarításra és egyéb célokra – például muslicák vagy szúnyogok vagy kullancsok vagy akár hangyák elűzésére –  csak kellő körültekintéssel használjátok!

Ezen anyagok azonban – ha helyesen kezeljük őket – jellemzően nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ellentétben az elterjedt bolti tisztítószerekkel – amelyek károsíthatják a tüdőtbefolyásolhatják a termékenységet, hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízáshoz – nincs hosszú-távú egészségügyi hatásuk. Mindig figyeljünk viszont arra, hogyha látjuk a felkiáltó jel piktogramot, akkor lehetőleg gumikesztyűben érjünk csak az anyaghoz. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön a bőrünkre, különösen a szemünkbe. Az ilyen hatásukat illóolajokat pedig hígítva használjuk!

Mi tegyél?

✓  Válaszd az alternatív, öko-tisztítószereket, de bánj velük is körültekintően!

✓  Mielőtt megveszed, mindig nézd meg a terméken a veszélyességet jelző piktogramot és olvasd el a H-mondatokat is, amik részletesebb információt adnak!

  Rendszeresen nézd át a háztartásodban használt vegyszerek biztonsági adatlapját az interneten! A biztonsági adatlap lényegesen részletesebb információt ad a termékekről, mint a csomagolás, például a H-mondatokkal is csak itt találkozhatsz.

  Ha az uniósnál szigorúbb besorolást akarsz látni, keresd meg az összetevőt a WHO-listáján!

  Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

Képek: freepik.hu

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás