fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Veszélyes rollerek, triciklik, autók – Mire figyeljünk?

22 féle rollert, triciklit, játék gördeszkát, lábbal hajtható kisautót vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Sajnos 12 termékről  kiderült, hogy nem biztonságos, ezeket a hatóság kivonja a forgalomból.

Ezeknek a játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny, túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, a termék balesetveszélyes lehet. A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre terjedt ki. A laboratóriumban

·         9 fajta rollert (8 fajta játékroller és 1 fajta sportroller),

·         6 fajta triciklit,

·         4 fajta játékautót

·         3 fajta játék gördeszkát vizsgáltak a szakemberek.

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ebben az esetben a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt. Ezek a kifogások összesen 3-3 fajta játékrollernél merültek fel.

A vizsgált termékek listája fotóval  itt látható.

Egy játékrollernél sérülésveszéllyel járhat, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak.

A kifogásolt 3 tricikli a stabilitás vizsgálatoknál bukott el, a vizsgálat szerint túl könnyen felborulhatnak, ezért ki kell vonni a forgalomból. Egy triciklinél találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket. Három terméknél probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat.

Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is, amelynél a kialakítási hiba miatt könnyen becsípődhet a gyerekek ujja.

A vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeket.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni.

Mivel minden második termék fennakadt a Mechanikai és Villamos Laboratórium ellenőrzésén, a termékek vizsgálatát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folytatni fogja.

 

Forrás: NFH

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás