fbpx

| Tudatos Vásárló

Veszélyes az iPhone a Greenpeace szerint

Veszélyes vegyi anyagokat tartalmaz az iPhone – figyelmeztet a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet.

Az Apple informatikai óriásvállalat első mobiltelefon modelljét a Greenpeace egy független minőségellenőrző céggel vizsgáltatta meg. A készüléket szétszedték és minden egyes darab összetételét elemezték. Kimutatták, hogy a 18 belső és külső alkatrész közül 9 tartalmaz a környezetre és az egészségre ártalmas anyagokat.

A beépített antennában például brómot találtak. A maró hatású és mérgező anyagot más telefongyártó cégek már nem használják. Az Apple a PVC-ről sem tud lemondani, több alkatrész is tartalmazza a veszélyes műanyagot, amelynek gyártása során is környezeti kár keletkezik, ha pedig megég, akkor súlyosan egészségromboló dioxin szabadul fel.

Az iPhone már a harmadik Apple-termék, amelyet a Greenpeace 2006 óta bevizsgáltatott. Az iPod Nano médialejátszó és a MacBook Pro laptop vizsgálata is veszélyes vegyi anyagok jelenlétét mutatatta ki. A környezetvédők azt is kifogásolják, hogy egyetlen iPod modell akkumulátorát sem lehet cserélni és nincs ez másképp az iPhone esetében sem. A rendkívül modern és innovatív cég hírében álló Apple az elavult vagy kidobott termékek újrahasznosításában sem jeleskedik – áll a jelentésben, amelyről a Die Welt című német napilap számolt be honlapján.

Az Apple rendre az utolsók közé kerül a 14 legnagyobb elektronikai gyártót ökológiai szempontból rangsoroló listán, amelyet a Greenpeace negyedévente publikál. A legfrissebb rangsorban az amerikai cég a 12. helyet foglalja el a Hewlett Packard (13.) és a Panasonic (14.) között. A leginkább környezetbarát cég a Greenpeace szerint a Nokia, utána a Sony Ericcson és a Dell következik.

Az Apple nem fogadja el a Greenpeace elemzési szempontjait, a cég szerint termékeik környezeti szempontból is kiválóak.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Marco Papale, Nobuyuki Hayashi

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás