alap kinézet

System Messages

A ftalátokat a PVC anyagú termékek gyártásánál használják, ezekkel érik el, hogy puha legyen a termék. A ftalátok nem képeznek erős kémiai kötéseket, ezért lassú és hosszú ideig tartó párolgással vagy oldódással szabadulnak fel.

  • Egyes ftalátok rákkeltők, igen veszélyesek különösen a várandós kismamák és a kisgyermekek szervezetére.  
  • Megzavarják a hormonrendszert, aminek a hatásai később jelentkeznek.
  • Termékenységi problémákat okozhatnak, különösen a fiúknál.

 

 

Az Európai Uniós jogszabályok szerint a gyermekjátékokban és a gyermekgondozási cikkekben háromféle ftalát (BBP, DBP, DEHP) csak szennyeződés formájában fordulhat elő, az is maximum 0,1 tömegszázalék koncentrációban. További három ftalát (DINP, DNOP, DIDP)  használata tiltott minden olyan játékban és gyermekgondozási cikkekben, amelyeket a gyermek a szájába vehet.

A legveszélyesebb ftalátok:
BBP – Benzil-Butil Ftalát
DBP – Dibutil-Ftalát
DEHP – Di(2-Etilhexil)Ftalát
DINP  -  Diizononil Ftalát
DNOP - Di-N-Otil Ftalát
DIDP – Diizodecil Ftalát

A ftalátok jelenlétét az adott termékben kizárólag kémiai műszeres analitikai vizsgálattal lehet kimutatni. Ezért célszerű a puha műanyag termékeket inkább elkerülni

Ha mégis ilyet szeretne vásárolni, érdemes a termék csomagolását ellenőrizni. A csomagoláson szimbólum vagy felirat jelezheti, hogy a termék ftalát mentes. A veszélye termékeket ellenőrizhetjük a Rapex hetente frissülő (angol nyelvű) online rendszerében, illetve a www.nfh.hu honlapon. Óvjuk gyermekünk egészségét is igyekezzünk inkább természetes anyagokból készült játékokat választani.

 

Forrás: NFH

Kép: alibaba.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink