fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Versenykorlátozó megállapodás miatt bírságolt a GVH

Egyedi értékesítési és árbevételi adatokat osztott meg egymással 4 kontaktlencséket és ápolószereik forgalmazásában piacvezető cég. A hatóság összesen 100 millió forint bírságot osztott ki.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft., a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. és a Novartis Hungária Egészségügyi Kft. jogsértést követtek el, mert máshonnan be nem szerezhető egyedi értékesítési és árbevételi adatokat osztottak meg egymással. A GVH  összesen közel 100 millió Ft bírságot szabott ki.

A hatóság azt vizsgálta, hogy a kontaktlencsék és ápolószereik forgalmazásában piacvezető vállalkozások piackutatás keretében, versenykorlátozásra alkalmas információs rendszert működtettek-e, amikor a résztvevő vállalkozások Magyarországon eladott termékeinek múltbeli mennyiségi és árbevételi adatait tartalmazó információkat osztottak meg egymással.

A GVH azt elemezte, hogy a hazai kontaktlencsék és ápolószereik piacának és az információcsere egyedi jellemzőit figyelembe véve a felek magatartása járhatott-e a verseny korlátozásával. A hivatal szerint a vállalkozások azzal, hogy nyilvános forrásból el nem érhető, egyedi árbevételi és az értékesített mennyiséggel kapcsolatos adatokat osztottak meg egymással, a verseny korlátozására alkalmas információs rendszert működtettek.

A GVH e jogsértés miatt a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft.-t 15 400 000 Ft, a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft.-t 48 900 000 Ft, a Novartis Hungária Egészségügyi Kft.-t 34 500 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. engedékenységi kérelmet adott be, ami után a bírságot mellőzték.

A GHV a „Kleffmann & Partner” Piackutató, Szolgáltató Kft.-vel szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette.

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal sajtközleménye

Fotó: pixabay.hu

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás