• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Versenykorlátozó megállapodás miatt bírságolt a GVH

2014.07.03. /

Egyedi értékesítési és árbevételi adatokat osztott meg egymással 4 kontaktlencséket és ápolószereik forgalmazásában piacvezető cég. A hatóság összesen 100 millió forint bírságot osztott ki.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft., a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. és a Novartis Hungária Egészségügyi Kft. jogsértést követtek el, mert máshonnan be nem szerezhető egyedi értékesítési és árbevételi adatokat osztottak meg egymással. A GVH  összesen közel 100 millió Ft bírságot szabott ki.

A hatóság azt vizsgálta, hogy a kontaktlencsék és ápolószereik forgalmazásában piacvezető vállalkozások piackutatás keretében, versenykorlátozásra alkalmas információs rendszert működtettek-e, amikor a résztvevő vállalkozások Magyarországon eladott termékeinek múltbeli mennyiségi és árbevételi adatait tartalmazó információkat osztottak meg egymással.

A GVH azt elemezte, hogy a hazai kontaktlencsék és ápolószereik piacának és az információcsere egyedi jellemzőit figyelembe véve a felek magatartása járhatott-e a verseny korlátozásával. A hivatal szerint a vállalkozások azzal, hogy nyilvános forrásból el nem érhető, egyedi árbevételi és az értékesített mennyiséggel kapcsolatos adatokat osztottak meg egymással, a verseny korlátozására alkalmas információs rendszert működtettek.

A GVH e jogsértés miatt a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft.-t 15 400 000 Ft, a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft.-t 48 900 000 Ft, a Novartis Hungária Egészségügyi Kft.-t 34 500 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. engedékenységi kérelmet adott be, ami után a bírságot mellőzték.

A GHV a „Kleffmann & Partner” Piackutató, Szolgáltató Kft.-vel szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette.

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal sajtközleménye

Fotó: pixabay.hu

 

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében