fbpx

| Dr. Haraszti Anikó

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vegyi áru

A boltokban kapható háztartási tisztítószerek döntő többsége az emberi egészségre illetve a természetes környezetre kockázatot jelentő vegyi anyag, nem árt tehát az odafigyelés, mit is teszünk a kosarunkba.

Milyen feltételekkel kerülhet vegyi anyag a polcokra?
A Magyarországon forgalomba kerülő vegyi anyagokat be kell jelenteni, az új anyagokat pedig ún. törzskönyvezési eljárásnak kell alávetni. Ennek során a vegyi anyagot, amennyiben bizonyos jogszabályban meghatározott fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, veszélyességi osztályba kötelező sorolni. Ilyen például a robbanó, fokozottan tűzveszélyes, mérgező, maró, mutagén, allergizáló, környezetre és természetre veszélyes anyagok és készítmények osztálya. Az anyagok veszélyességi jellemzőit vizsgálatokkal kell megállapítani. A vizsgálati módszereket EU-irányelvek és OECD-ajánlások figyelembevételével minisztériumi szinten határozzák meg. A vizsgálatok nem elhanyagolható százalékban állatkísérletek alkalmazásával folynak, bár erre – bizonyos kivételes esetektől eltekintve – senki nem kötelezhető. Amennyiben az anyag összetevőiben változás történik, az osztályozást újra el kell végezni.

Sajnálatos módon a vegyi anyagok döntő többségét az úgynevezett régi anyagok adják, amelyek egészségügyi és környezeti hatásait kevéssé ismerjük. Jelenleg körülbelül 100 ezer régi és 3 ezer új anyag van az EU piacán lévő termékekben. A régi anyagok 90%-ról nem áll rendelkezésre az az információ, amely alapján eldönthetjük, hogy mekkora kockázatot jelent ránk és a környezetre nézve. A régi anyagok hatásainak megismerését célozza a REACH, az EU új vegyianyag-szabályozási tervezete.

 

A veszélyes anyag illetve készítmény olyan csomagolóeszközben, zárással, címkével hozható forgalomba, amely a termék felhasználásáig biztosítja az egészségkárosodás illetve környezetszennyezés vagy -károsodás elkerülését.

 

A csomagolóeszközt úgy kell megválasztani, hogy

  • megakadályozza a tartalom kiszóródását, kiszivárgását, kiömlését;
  • a csomagolóanyagokat a tartalom ne károsíthassa, vele ártalmas vagy káros vegyületeket ne alkosson;
  • sérülés nélkül legyen szállítható, használható;
  • kibírja a többszöri nyitást-zárást;
  • a forgalomba kerülő nagyon mérgező anyag gyermek számára ne legyen hozzáférhető (gyermekbiztos zár).

 

A veszélyes anyagok csomagolásán magyar nyelven, szembeötlő módon, vízszintesen és olvashatóan kell feltüntetni az alábbi információkat:

  • a termék nevét, a benne lévő veszélyes anyag megnevezését (az elnevezés védjeggyel, fantázianévvel nem helyettesíthető);
  • a magyarországi bejelentő vagy törzskönyveztető – aki általában megegyezik a gyártóval, forgalmazóval – megnevezését és teljes címét, telefonszámát;
  • a veszélyes anyag, illetve a veszélyes készítmény használatával felmerülő veszély megjelölését és a veszély szimbólumát (lásd keretes írásunkat);
  • a veszélyes anyag illetve a veszélyes készítmény használatával járó különös kockázatokat megjelölő ún. R-mondatokat (például „R 39/2 belélegezve mérgező: nagyon súlyos, maradandó egészségkárosodást okozhat”);
  • a veszélyes anyag illetve a veszélyes készítmény biztonságos használatával kapcsolatos ún. S-mondatokat (például „S 36/37/39 megfelelő védőruházatot, védőkesztyűt és szem- vagy arcvédőt kell viselni”);
  • Európai Közösségben (EU-ban) jegyzékbe vett veszélyes anyagok esetén az EINECS illetve az ELINCS szerinti jegyzékszámot („EK felirat” kiegészítéssel).

 

Mire érdemes figyelni tisztítószer vásárlásakor?

Veszély szimbólumai
A vegyi áruk használatával felmerülő veszélynek szerepelnie kell a veszélyes anyagot tartalmazó áru címkéjén. A veszélyt egy narancssárga alapra fekete színnel nyomtatott szimbólum, egy azt magyarázó szöveg és betűrövidítés jelöli. Összesen tíz ilyen szimbólum létezik – ld. csatolt táblázatunkat.

Először is mindenképpen olvasd el a termék címkéjét, még akkor is fusd át, ha ismered a terméket, mert az összetételében, jellegében bármikor történhetnek változások! Ne vállalj kockázatot!

Győződj meg róla, hogy a csomagolás sértetlen, jól záródik! Válaszd a gyerekzáras termékeket!

Minél kevesebb vegyi árut vásárolj! Egy termék gyakran különböző feladatokra is használható. Ugyanakkor kerüld az univerzális, mindent tisztító szereket: ezek sokkal erősebbek (mérgezőbbek, ártalmasabbak, veszélyesebbek), mint amire szükséged van.

Lehetőség szerint minél kevesebb kockázattal járó, kevésbé ártalmas vagy mérgező terméket válassz (feliratok segítik az eligazodást)! Ne hidd azt, hogy nyomtalanul eltűnik, amit a lefolyóba öntöttél!

Több olyan termék is létezik a piacon, amely valamely vegyi anyag mellett ún. természetes hatóerővel (szóda, ecet, citromlé) is rendelkezik.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló 7. számában. 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás