• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Vegyél Használt Kutyát!

2006.01.09. /
Nagy üzlet a fajtiszta ebek tenyésztése, kereskedelme, pedig a menhelyen vegetáló ezernyi kutya ugyanolyan hűséges társ lehet, mint egy fajtasztenderdnek megfelelő kutya. A menhelyi kutyák megmentéséért szerveződött Menhelysegítők Körének önkéntesei segítenek a kutya kiválasztásában, az esetleges problémák megoldásában.

Kennelnek nevezzük azt a ráccsal vagy deszkával határolt területet, ahol kutyákat tartanak. Egy kennel mérete 2-től akár 30 négyzetméterig is terjedhet (bár ez utóbbi ritka). Egy-egy kennelben jobb esetben 2 kutya lakik, kevésbé jó esetben 20 is elvegetál.

Minden nap kapnak enni, összeszedik az ürüléküket és olykor, ha önkéntesek tévednek a menhelyre, kiviszik őket sétálni is.

Kutyák ezrei élnek menhelyeken ilyen kennelekben országszerte. Hogy kerülnek oda? Van, akit személyesen a gazdi ad le. Lágyabb gerincű embertársaink a kutyust éjjel kötik ki a menhely kapujába, vagy bedobják a kerítésen. Emellett nagy divat kidobálni a kutyust a kocsiból országúton vagy erdőszélen. Gyakori, hogy nőstény kutyákat akkor tesznek lapátra, mikor kiderül, hogy vemhesek vagy miután ellettek. Így aztán sok kutyus már eleve a menhelyen nő fel…

Karácsony környékén egyre több otthonban kerül terítékre a kutya-téma. Egy kiskutya társasága szeretetet, jókedvet és elfoglaltságot jelent, emellett persze rendszerességre és felelősségre nevel, így igazán nem meglepő, hogy gyerekek és idősek mellé ugyanolyan gyakran ajánlják, mint házőrző szerepre. Kutyát tartani problémákkal jár ugyan, és olykor igen-igen fárasztó, de semmi kétség nem férhet hozzá, hogy nagyon hálás feladat.

A menhelyről származó kutyusokkal kapcsolatban gyakorta merülnek fel a következő aggályok:
- „nem fajtatiszták, tehát nem tudni, milyen vér folyik az ereikben”
- „nem fiatalok, tehát nem igazán nevelhetőek”
- „lelkileg sérültek, tehát agresszívek”
- „betegek, bolhásak, tetvesek, férgesek…”
(egy bulvárlap szakcikke szerint egyes kutyák még aids-esek is lehetnek!!!)

Ezen aggályok egy része nem alaptalan, azonban ilyen formában, elnézést az egyszerű kifejezésért, butaság.

A menhelyről hozott kutyák valóban hozhatnak magukkal jellegzetes problémákat, amelyeket a tenyésztőtől vásárolt fajkutyák nem. Ezért jött létre az Aktív Menhely Segítők Köre, és ezen belül a Gazditoborzó csoport, amelynek önkéntesei az örökbefogadást megnehezítő körülmények orvoslásában nyújtanak segítséget a jelentkezőknek.

Visszatérve az aggályokra…

Ami a fajtisztaságot illeti, érvek és ellenérvek szép számmal sorakoznak mindkét oldalon. Mára már köztudott például, hogy a sarki koktélok és játszótéri keverékek egészsége és idegrendszere jóval stabilabb törzskönyvezett, díjnyertes társaiknál, tehát nyugodtabbak, egészségesebbek, és tovább élnek.

A menhelyre kerülő kölyökkutyákat hamar elkapkodják, míg a felnőtt ebek akár évekre is ott ragadhatnak, míg végre gazdira találnak. Sajnos élénken él a köztudatban az nagy tévedés, hogy csak kölyök kutyát érdemes örökbe fogadni. Épp ellenkezőleg, a felnőtt kutyák nagy része hamar megszokja az új helyet, hálás minden jó szóért és készséggel alkalmazkodik új otthona szabályaihoz. Éppen azért, mert megélte, mert jól tudja, milyen család nélkül, vagy éppen nem megfelelő családban élni, mélyebben és hevesebben szereti azokat, akik végre jól bánnak vele.

Azt, hogy a kutyák mennyire bolhásak vagy férgesek, menhelye válogatja. Ahol jobbak az anyagi körülmények, ott az ilyesmire nagyon odafigyelnek. Ahol szűkebb a nadrágszíj, ott feltétlenül szükséges a befogadás előtt orvosi ellenőrzést szervezni.

Többek között ebben segítenek a hozzájuk fordulóknak a Gazditorbozók. A lelkes és tapasztalt „kutyaügyi önkéntesek” természetesen a kutya kiválasztásában, befogadásában, beilleszkedésében és ivartalanításának megszervezésében is részt vesznek, attól függően, hogy a gazdiknak mi okoz épp gondot. A menhelysegítők elérhetők a menhelysegitok@freemail.hu email címen.

Szeretetteljes, bájos és jó természetű kutyák ezrei várnak gazdára szerte a menhelyeken. Van közöttük kicsi és nagy, öreg és fiatal, játékos és bújós, félénk és harcias, kajla és komoly, magának való és nagyvilági kutya… Egyszóval nincs, aki ne találná meg közöttük az éppen neki valót!  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében