• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Végleg betiltják a hagyományos izzókat az unióban

2009.03.24. /
Március közepén hirdette ki az Európai Bizottság a hagyományos izzók tilalmáról szóló döntést. Ennek értelmében 2009-től 2012-ig fokozatosan ki kell vonni a hagyományos égőket a forgalomból.

Egyetlen, a hagyományosnál 4-10-szer hosszabb (6-8 év) élettartamú izzó akár 15 ezer forint villanyszámla-megtakarítást és 400 kg széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményezhet. Számítások szerint Magyarországon évente 40 milliárd forintot költünk világításra, és ennek az összegnek a háromnegyedét, 30 milliárdot meg lehetne takarítani az energiatakarékos izzókkal.

Habár az energiatakarékos izzó drágább, számítások szerint a beruházás egy éven belül megtérül. Európai szinten ugyanakkor az intézkedéstől évi 15 millió tonna széndioxid-kibocsátás csökkenés várható.
Szintén a napokban hirdette ki az Európai Bizottság azt a két rendeletet, amelyben magasabb hatékonysági követelményeket támasztanának a fényforrásokkal - izzólámpákkal, halogén és kompakt fluoreszkáló lámpákkal - szemben.
Brüsszel azt reméli, hogy az elavult villanykörték 2009 és 2012 közötti fokozatos kivonása, a korszerűbb fényforrások alkalmazása révén 2020-ra mintegy 23 millió mai európai háztartás áramellátásának megfelelő energiát lehet megspórolni. Ez 32 millió tonnával csökkentheti az energiatermelés révén a levegőbe juttatott szén-dioxid éves mennyiségét.

Az EU "kormánya" 2007 tavaszán kapta feladatba a tagállamok állam-, illetve kormányfőitől, hogy foglalkozzon a fényforrások hatékonyságának kérdésével. Ezt a célkitűzést az Európai Parlament (EP) is támogatta. A brüsszeli bizottság által kidolgozott javaslatokat a tagállami kormányokat képviselő Tanács tavaly ősszel elfogadta, majd azokat megküldték az EP-nek konzultációs eljárás keretében. A mostani bizottsági rendeletek lezárják a jogalkotási folyamatot.

A rendeletek az energiahatékonysági követelményeken túl a funkcionalitás, illetve a termékinformáció megfelelősége érdekében is előírásokat tartalmaznak, figyelembe véve esztétikai, valamint egészségvédelmi megfontolásokat.

A jogszabályt bejelentő brüsszeli sajtótájékoztatón az újságírók főként azt firtatták, hogy mennyire helytállóak azok az állítások, miszerint egyes hatékonyabb fényforrások egyben nagyobb egészségi kockázatot is jelentenek. A bizottsági illetékesek szerint a vizsgálatok nem igazolták az ilyen aggodalmakat.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] zetson

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében