fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vége a trükkös termékbemutatóknak

Három hatóság fogott össze a fogyasztók érdekében és szigorították az árubemutatókat. Nincs többé ajándéksorsolás és nem buzdíthatnak hitelfelvételre a bemutatókon.

Az elmúlt években rengeteg panasz érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz termékbemutatókkal kapcsolatban. A termékbemutatókon elsősorban a 70-80 éves korosztály vesz részt, akik kiemelten kiszolgáltatottak és sérülékenyek. Számos példa igazolja, hogy a rosszindulatú cégek jelentősen túlárazták termékeiket, és ajándéksorsolással ösztönözték a résztvevőket a vásárlásra. Ha az adott terméket nem engedhették meg maguknak, a vállalkozások hitelfelvételre ösztönözték a fogyasztókat.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) most összefogott a Magyar Nemzeti Bankkal és a Gazdasági Versenyhivatallal és szigorították a termékbemutatók jogi hátterét.

 

Mi változott?

  • Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során tilos az ajándékjuttatás, az árengedmény, a kedvezmény és az ajándéksorsolás reklámja is

  •  A termékbemutatókat szervező cégek tavaly még pénzügyi intézetek közvetítőjeként felkínálhattak hitelt a fogyasztóknak – ezt az új szabályozás tiltja (kizárólag bankkártyás fizetési szolgáltatásra van lehetőség)

  • Szigorodtak az ügyfélszolgálati előírások, aminek köszönhetően a vásárlók a cégeket el tudják érni és élni tudnak elállási jogukkal. 

 

Az elállási jogról

A legegyszerűbb a termékbemutatók elkerülése, de ha mégis vásárolsz egy termékbemutatón, jó, ha tisztában vagy az elállási jog részleteivel is:

  • A termékbemutatók az új szabályozás szerint üzleten kívül kötött termékértékesítésnek minősül – ilyen esetekben a fogyasztó indoklás nélkül elállhat a vásárlástól

  • A korábbi 8 munkanapos elállási határidő meghosszabbodott 14 napra, valamint az elállási jogról való tájékoztatás elmulasztása esetén az elállási határidő tizenkét hónappal hosszabbodott meg

  • Ha a fogyasztó eláll a szerződéstől, köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni

  • A kereskedőnek az elállást követő 14 napon belül vissza kell térítenie a fogyasztó részére a termék árát, beleértve a szállítási költséget is

  • Van néhány kivétel, amikor mint fogyasztó nem élhetsz az elállási jogoddal, melyekről az NFH oldalán olvashatsz részletesen

     

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Kép: Nemzeti Fogyasztóvádelmi Hatóság

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás