fbpx

| Tudatos Vásárló

Védd a vizet

„E század sok háborúja az olajért folyt, de a következő századéit a vízért vívják majd.” [Ismail Seragelgin, Világbank, 1995]

Megisszuk, megmosakszunk benne, elmossuk benne edényeinket, kimossuk ruháinkat, megtisztítjuk vele otthonainkat, autóinkat. Az emberi test nagyrészt vízből áll. A magok sem nőnének nélküle – a víz gyakorlatilag minden élőlény létezéséhez létfontosságú. Egy hónapig élhetünk étel nélkül, de víz nélkül csak 5-7 napig bírjuk. A Föld vízkészletének 97%-a tengervíz, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan. A teljes vízkészlet kevesebb mint 1%-a áll rendelkezésre ivásra és egyéb célokra, beleértve a mezőgazdaság és az ipar vízigényét is. Az így felhasznált víz folyókból, víztározókból és talajvízforrásokból származik.

A vízhasználat világszerte növekszik. A következő évek során ennek az oly alapvető és lényeges anyagnak az elérhetősége a világ egyik legsürgetőbb, és a legkomolyabb konfliktusokat kiváltó problémájává válhat. A jelenlegi igénynövekedés alapján kiszámolható, hogy a gazdaságilag kitermelhető víz bizonyos kritikus területeken nemsokára elfogy. Nagy valószínűség szerint 2025-re az emberiség kétharmada fog komoly vízhiánnyal küzdeni. A Föld lakosságának hatalmas része – 2 milliárd ember – nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez. Világszerte több mint 4 milliárd embernek nincs folyóvíz az otthonában. Afrika bizonyos részein nők és gyerekek akár 20 liter vizet cipelnek haza a legközelebbi vízforrástól gyakran több mint 5 órás úton. Eközben az iparosodott országokban az átlagos városi háztartásban élő átlag 4-6 fő naponta 640 liter vizet használ.

Ezek a számok elég sokkolóak, és fennáll annak a lehetősége, hogy minden eddiginél nagyobb katasztrófa következik be, ha nem vesszük komolyan a víz megőrzésének és kezelésének ügyét. A közelmúltban több tanulmány is született a célból, hogy felhívják a figyelmet az édesvízi ökoszisztémák (mocsarak, tavak és folyók) gazdasági értékeire, melyek fontosságuk ellenére világszerte komoly veszélyben vannak.

Az Aral-tó – korábban a világ negyedik legnagyobb tava – mindössze 30 év alatt eredeti méretének kevesebb mint felére csökkent, és olyan sóssá vált, mint az óceán. A hatvanas években az Aral-tóba érkező folyóvíz mennyisége vészesen lecsökkent. Ennek az volt az oka, hogy a rizs- és gyapottermeléshez kialakított folyómenti öntözési rendszerek a Közép-Ázsiai Tian Shan hegységből származó természetes vízutánpótlás több mint 90%-át elhasználták. A fejlett országokban rendszeresen szennyezések károsítják a vízkészleteket, folyókat és tavakat, ezzel is veszélyeztetve az ökológiai egyensúlyt. Az emberek számtalan módon juttatnak szennyező anyagokat a vízkörforgás egyes állomásaiba: a szennyvíz tengerbe engedésétől a veszélyes vegyszerek folyókba öntéséig… A víz minősége legalább olyan fontos, mint a mennyisége. A közelmúltban 43 különféle növényvédő szert találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségben Anglia ivóvizében. A vizet szennyező anyagok listája hosszú: gyomirtó szerek, nitrátok, foszfátok, ólom, olaj és sokfajta ipari vegyszer.

Néhány jó tipp:

Vízhasználati szokásaink megváltoztatásával komoly eredményeket érhetünk el. Minél kevesebb víz van a folyókban, annál koncentráltabb a szennyezés. Mit tehetünk, hogy megvédjük a vizet?

– Fürdés helyett inkább zuhanyozz. Egy fürdés átlagban kétszer annyi vizet fogyaszt, mint egy zuhanyozás.

– Ha kicseréled a wc-t vagy a mosógépet, olyan terméket keress, amelyiknek alacsony a vízfogyasztása.

– Ritkábban mosd a ruháidat: néha nem is igazán koszosak, inkább csak szellőztetésre van szükségük. Így a ruháid is tovább tartanak.

– A tamponokat, tisztasági betéteket, pelenkákat és óvszereket ne húzd le a wc-ben, hanem dobd a szemétbe, különösen, ha olyan helyen laksz, ahol a szennyvizet kezeletlenül a tengerbe vagy a folyóba vezetik. Gondolj a következő alkalomra, amikor úszni, horgászni vagy kirándulni mész.

– Sose önts háztartási vegyszereket (olajat, terpentint és festékoldót stb.) a lefolyóba.

Palackozott víz: az igazi ár

Egy új, független kutatás eredményeinek ismeretében a WWF arra buzdítja az embereket, hogy csapvizet igyanak, ami sokszor legalább olyan jó, mint palackozott társa. A csapvíz fogyasztása jó a környezetnek és a fogyasztók pénztárcáinak is. A kutatás szerint sok országban a gyakran ezerszeres árba kerülő palackozott víz nem szükségszerűen biztonságosabb vagy egészségesebb, mint a csapvíz. Mégis, a vízpalackozás a világ leggyorsabb növekvő italgyártási iparága, becsült értéke évi 4 400 milliárd forint. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint tápanyagok tekintetében a palackozott víz nem jobb a csapvíznél. Kis mennyiségben ugyan tartalmazhat ásványi anyagokat, de azok sok helyen a csapvízben is megtalálhatóak. A kutatás arra is fényt derít, hogy évente 1,5 millió tonna műanyagot használnak vízpalackozásra. A palackok gyártásakor és eldobásakor mérgező vegyszerek kerülhetnek a környezetbe. Ráadásul az évente eladott 89 milliárd liter palackozott víz egynegyedét nem a származási országban fogyasztják: szállításából adódó üvegházgázok (főként szén-dioxid) kibocsátása hozzájárul a globális klímaváltozás problémájához.

A cikk eredetije a youthXchange című kiadványban olvasható.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás