fbpx

| Szvetelszky Zsuzsa

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vásárlási tippek az Elhatározás napjára

Május 21-én új világnap bevezetésére kerül sor: ez az Elhatározás Napja. Az ezt megelőző napon elvileg már megszabadultunk kifogásainktól, egészség- és környezetkárosító szokásainktól. De mit fogadjunk meg a jövőre nézve?

A jeles nap előtt meg kellett szabadulni a kifogásoktól: május 20-án több mint 6000 „de” került kidobásra. A Médiaunió idén januárban indította el az egészségtudatossággal foglalkozó Nincs De! kampányát, amely most a második szakaszba lép.

Figyelemfelkeltéssel és problémafelvetéssel kezdtek: „Vedd már észre, hogy egész életedben csak kifogásokat keresel!” – ezt üzenték a hirdetések országszerte. A kampány első szakaszának látványos lezárásaként a szervezők az összegyűlt kifogásokat elégették: az eseményre május 20-án délben került sor. A későn érők viszont a nincsde.hu oldalon még elégethetik a kifogásaikat. 21-én, az Elhatározás Napjával kezdődik az új, aktív időszak.

Ezen a napon mindenki, akit eddig öröklött vagy szerzett kifogásai nyomasztottak és béklyóztak, megteheti első elhatározását. Sőt, be is tarthatja! A fogadalom hosszú távú befektetés: várható élettartamunk 5-6 évvel is növekedhet, csökkenhet a szívbetegek, az alkoholfüggők száma. Ráadásul egy sikerélménnyel is gazdagabbak leszünk.

A kampány célja a tudatformálás és az egyéni felelősség felismerésének támogatása. Kifogásaink, hamis mentségeink nagyban gátolják ezt, érdemes hát, amit csak lehet, kidobni. A kifogásgyűjtő akcióhoz az FKF is csatlakozott, a budapesti utcákon „kifogásgyűjtő” kukákat és kukásautókat jelentetett meg, a kifogások megsemmisítésében is szerepet vállalt.

Az egészség a környezetről nehezen leválasztható entitás. Hiába veszem a legtisztább, ökológiai termelésből származó alapanyagokat, ha szmogot szívok mellé köretnek. Az egészségtudatos életmód átfed és egybemosódik a környezettudatos magatartással, a kettő szétválasztása csak ideig-óráig tartó öncsalás.

 

Íme néhány javaslat a tudatos vásárláshoz kapcsolódó fogadalmakhoz:

Elhatározások kezdőknek:

  • Vászontáskával vagy fonott kosárral induljunk a boltba, így csökken a műanyagszatyor okozta szeméthegy. Vannak divatos darabok, de mi magunk is díszíthetjük az egyszerű szatyrokat egyedi, házilag készített dekorral.
  • Alumínium italosdoboz helyett vegyünk visszaváltható, újratölthető üvegbe palackozott italt.
  • Darabos gyümölcsnél az ármatricát ragasszuk a héjra, így eggyel kevesebb zacskó fogy.
  • Ne vegyünk nyereményjátékhoz kapcsolódó terméket, mert rövid az élet ahhoz, hogy az apróbetűs kiírást böngészgessük, és a részleteit észben tartsuk.
  • Akciókról ne szórólapokról informálódjunk, hanem barátainktól: ők nem fognak minket becsapni. 

 

Elhatározások haladóknak:

  • Minél kevésbé csomagolt terméket válasszunk: van a polcon fogkrém kartondoboz nélkül, gyümölcs háló nélkül.
  • Vegyünk a piacon házi tejtermékeket, és méressük otthonról hozott üvegbe, palackba, dobozba.
  • Vásároljunk minél több terméket a piacon: hangulatosabb az élmény, olcsóbban kijövünk, és kevesebb csomagolást kell hazacipelünk.
  • A pékhez is vigyünk saját zacskót.
  • Ha hétévesnél kisebb gyermekkel vásárolunk, és nyaggatni kezd egy UV-zöld, szörnyeteg alakú nyalóka miatt, viseljük el a szívszaggató zokogást, amíg el nem hagyjuk a boltot, mert a gyerekeknek következetes szülőkre van szüksége, nem szilárd halmazállapotú természetazonos vegyszerekre.
  • Ha hétévesnél idősebb a gyermek, meséljük el neki az ő nyelvén, hogy a marketingesek egyik technikája a nagging (szabad fordításban: nyaggatás), amivel elérik, hogy a kisgyerekek minél több vásárlásra próbálják kényszeríteni szüleiket.
  • Ne tárgyakat adjunk ajándékba, hanem időt (gyerekfelügyeletet, talpmasszázst), vagy élményt (színházjegyet vagy uszodabérletet).

 

Elhatározások mesterkurzusra:

  • Ha az eladó már készíti is elő automatikusan a nejlontasakot, tagoltan, kedvesen mondjuk (a cél, hogy más vevők is hallják): köszönöm, környezetvédelmi okokból nem kérek zacskót.
  • PET palack helyett gyümölcscentrifuga: amikor szeretnénk, akkor ihatunk friss, csomagolatlan gyümölcslevet.
  • Vásároljunk a termelőtől: ezzel fejlesztjük a kisközösségek természetes hálózatának sokszínűségét, és könnyebb informálódni, volt-e vegyszerezve a zöldség vagy a gyümölcs.
  • Ha valami elromlik, próbáljuk megjavíttatni, mielőtt kidobjuk.
  • Keressünk barátaink között olyanokat, akikkel csereberélhetünk bizsut, babakelengyét, miegymást.
  • Ne vegyük meg semmilyen használati tárgynak az eldobható változatát. Az eldobhatóság eszméje belopózik hátsó gondolatainkba, és arra kényszerít, hogy ugyanilyen cudarul bánjunk viszonyainkkal vagy elveinkkel is.
  • Gyalog menjünk a boltba, de ha autózni kell, vásároljunk valaki másnak is, szó szerint egy füst alatt.
  • Az önmegvalósítás nagy lehetősége, amikor rájövünk, mi mindent tudunk sajátkezűleg alkotni (akár hulladékból is) – gyakran a gyárinál sokkal szebb kivitelben – ahelyett, hogy megvennénk.

 

Kép [cc] davinci, shifted

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült.   

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás