fbpx

| Kalas Györgyi

Várandósság hús nélkül

Gondosan kialakított étrenddel a vegetáriánusok is biztosíthatják a kisbabának a megfelelő tápanyagokat várandósság és szoptatás alatt. De a szigorú vegán étrendet tartóknak ajánlott erre az időszakra áttérni a lakto-ovo étkezésre.

„Nagyon régóta vagyok vega, így tudtam, hogy a terhesség alatt vasból, B-vitaminokból és az omega zsírsavakból hiányom lehet. Próbáltam ügyelni, és minden rendben volt – meséli Kiss Borbála, két kislány anyukája. – De előfordult, hogy megkívántam a halat, a sült csirkét, néha a kolbászt is, ilyenkor ezekből is ettem egy-egy falatot. A szoptatás alatt volt egy farkaséhes időszakom, akármit ettem, nem laktam jól. Aztán rájöttem, hogy a fehérje hiányzott. Most heti egyszer-kétszer kemény tojás van vacsorához, és akkor nem maradok éhes.”

Számos nemzetközi táplálkozástudományi szervezet mellett a hazai Országos Egészségfejlesztési Intézet is azt állítja, hogy a gondosan összeállított, tejtermékeket és tojást is tartalmazó vegetáriánus étrend biztosítani tudja azokat a tápanyagokat, amelyekre a várandós mamáknak és babájuknak szükségük van. Bori esete azt mutatja, hogy a kismamáknak fontos saját szervezetük jelzéseit követni. A legtöbb táplálkozási szakértő épp az említett fehérjehiány és az állati eredetű táplálékokban fellelhető, az idegrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen B-vitaminok miatt azt tanácsolja, hogy a kizárólag növényi táplálékot fogyasztó vegánok ebben a kilenc hónapban egyenek tejtermékeket és tojást is, különben a hiányzó ásványi anyagokat táplálékkiegészítők formájában kell magukhoz venniük.

„Ha vegetáriánus kismama érkezik hozzám, először megpróbálom kipuhatolni, milyen típusú vegetáriánus – meséli Farkas Márta védőnő, aki szerint ilyen esetekben legfeljebb tanácsokat lehet adni. – Mindig elmondom, hogy én azt tartanám jónak, ha a magzat és a kisgyerek mindenféle táplálékhoz hozzájutna, hiszen ő is csak később, önszántából döntött úgy, hogy nem eszik húst. Megkérdezem, hajlandó-e ebből valamit engedni, enne-e például halat, de ha nem, akkor nem szabad erőltetni. Egyébként a legtöbb vegetáriánus kismama nagyon tájékozott, tudja, miből kell többet fogyasztania terhesség idején. Azt szoktam javasolni, hogy egyenek olajos magvakat, olívaolajat és -bogyót, hüvelyeseket, tejtermékeket. A szóját nem ajánlom, mert génmódosított lehet, és ennek biztonságossága ma még kétséges. Mostanában egyébként kevesebb a vegetáriánus anyuka, viszont a bioéletmód szélesebb körben hódít.”

Szilágyi Katalin védőnő is úgy gondolja, hogy senkit sem szabad terhesség alatt akarata ellenére húsevésre kényszeríteni. Ha valaki régóta vegetáriánus, akkor szervezete valószínűleg már ehhez szokott hozzá. Az étrend összeállításához mindenképpen tanácsos azonban kikérni dietetikus vagy szakorvos véleményét, hiszen ilyenkor megváltozik a szervezet tápanyagszükséglete.

 

Hiánypótlás: B12, vas, cink, fehérje

A magyar dietetikusok lapja, az Új Diéta szerint a terhesség alatti vegán és makrobiotikus táplálkozás veszélyeket hordozhat, és a magzat nem megfelelő testi fejlődéséhez, vérszegénységhez, csontritkuláshoz vezethet. A magzat fejlődésére a legnagyobb veszély a B12-vitamin hiánya. Ez az egyetlen, ami semmilyen növényi eredetű táplálékban nem található meg, de kis mennyiségben ott van a tejtermékekben és a tojássárgájában. „Ahhoz azonban, hogy ezek a megfelelő mértékű B12-t biztosítsák, a szokásosnál jóval többet kell fogyasztani belőlük” – olvassuk Joan Sabaté Vegetarian Nutrition (Vegetáriánus táplálkozás) című könyvében, amelyet több amerikai orvosi szaklap is méltat.

Ha valaki semmiképpen sem szeretne tejterméket enni-inni, akkor jó kalcium- és fehérjekiegészítőnek számítanak a teljes kiőrlésű gabonák, a szezámmag, a szójatej és a hüvelyesek. Utóbbiak azonban puffasztó hatásúak, ami a növekvő gyermek által amúgy is összenyomott gyomornak kellemetlen lehet.

Akinek fenntartásai vannak a szójával szemben, az ehet magas fehérjetartalmú barna rizst is. A kulcsfontosságú B12-vitamint viszont csak mesterséges vitaminkészítményekkel tudják pótolni a tejtermékeket és tojást messziről elkerülő anyukák. Megfelelően összeállított lakto-ovo vegetáriánus étrenddel a fentebb említett problémák és a vitaminhiány is elkerülhető. Sőt a vegetáriánusokat sokkal kevésbé sújtja például a folsavhiány – amely fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál –, hiszen ők több folsavban gazdag zöldségfélét, például spárgát, spenótot, lencsét, csicseriborsót esznek.

A vegaság további nagy előnye, hogy a rostban gazdag növényi eredetű élelmiszerek megkímélik a kismamákat a terhesség alatt igen gyakori székrekedéstől. A vega mamáknak viszont fontos a vaskiegészítés is, hiszen annak felszívódása a növényekből jóval lassabban történik. A vas rendkívül fontos a vér oxigénellátásához, hiánya testi és szellemi fáradékonyságot okoz. Pótolhatjuk mákkal, dióval, lencsével, ribizlivel és friss zöldséglevekkel. A cinkpótlásra szintén érdemes külön figyelni, mert a cink elengedhetetlen a magzat csontozatának, agyának és idegrendszerének fejlődéséhez, sőt segíti a szülés utáni depresszió megelőzését. A húsok mellett főleg a tojás és a hüvelyesek tartalmazzák.

 

Kiscsoportban

A legtöbb vega kismama gyermekét is húsmentesen szeretné táplálni; ezt a legtöbben akkor adják fel, amikor a gyermek közösségbe kerül, és nem akarják, hogy ott társaitól megkülönböztessék. Intézményi keretek között ma még nem zökkenőmentes a vegetáriánus étkezés megszervezése, emellett sokszor a nagyszülőkkel is hadakozni kell, akik rossz szemmel nézik a húsmentes életmódot. „Mi úgy döntöttünk, hogy a gyerek ehet húst, mert a fehérjepótló szója, tehéntej erős allergének, és amúgy sem akarjuk, hogy a bölcsödében mást kapjon, mint a többiek. Itthon viszont általában velünk eszik, és többnyire nem kap húst” – ismerteti a családi stratégiát Bori.

A brit Vegetarian Society nevű szervezet szerint a közösségi nehézségeket leszámítva a kisgyerekeknek a vegán életmód nem okoz gondot. Esetükben ugyanarra kell figyelni, mint a többieknél, vagyis hogy megfelelő mennyiségű vashoz, kalciumhoz, B12– és D-vitaminhoz jussanak. Vega étrendű csecsemőknél minél hamarabb vezessük be az étrendbe a hüvelyeseket, és persze előnyös minél tovább szoptatni.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

Kép [cc]  laowaikevin  martinchatrae

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás