fbpx

| B.Zs.

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Van-e értelme a tudatos vásárlásnak?

A The Economist cikke szerint a bio, a fair trade és a helyi élelmiszer csak blöff. Ha jót akarsz az egészségednek, a környezetnek és a fejlődő országok szegényeinek, vásárolj a hipermarketek agyonvegyszerezett, agyoncsomagolt importcuccaiból! És ők ezt komolyan is gondolják…

A The Economist minőségi lap, etalon a gazdasági hetilapok piacán. Ugyanakkor reménytelenül hagyományos, piac- és nagyvállalatpárti ortodox közgazdasági nézeteket propagál. Minden, ami ebből kilóg – etika, igazságosság, környezet – úgyszólván értelmezhetetlen a számára.

Tulajdonképpen hízelgő, hogy hosszú cikket szentel az etikus fogyasztásnak – úgy látszik ez már elég fontos ahhoz, hogy foglalkozni kelljen vele. Kritikusan, bírálóan persze. A cikk azonban érveket sorakoztat föl, nem tehetjük meg, hogy ezeket nem vesszük komolyan.

Elöljáróban még annyit: a kiindulópont csak az lehet(ne), hogy a mai világ, és benne a modern, fogyasztói társadalom nagyon komoly problémákkal terhes. A világ ökológiai szempontból nem fenntartható: a klímaváltozás ténye, a gyorsuló és drámai méreteket öltő fajpusztulás, az ökológiai rendszerek súlyosbodó károsodása, a súlyos vegyianyag szennyezés (amely a csecsemők vérétől a sarkvidékek jégtakarójáig mindenhol kimutatható) ezt bizonyítja. És tudjuk, hogy ezeket a problémákat nem önmagában az emberiség létszáma, hanem elsősorban a fejlett országok (a modern gazdaság) pazarló és szennyező termelése és fogyasztása okozza. Az Egyesült Államok egymaga felelős például a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának mintegy 25%-áért.

A globális gazdaság társadalmi szempontból sem fenntartható. Bár a legszegényebbek száma csökkent az utóbbi évtizedben, ez kizárólag Kína és India teljesítménye. Ázsia, Afrika és Latin-Amerika szegény országai közül a többség most rosszabb helyzetben van, mint tíz éve.

Na mármost, lehet, hogy az etikus fogyasztás nem elég jó megoldás e problémákra, de ebből nem következik, hogy a problémák nem léteznek. A The Economist ezt a logikai bakugrást követi el, ami önmagában abszurd. A helyzet az, hogy a cikk számos állítása is az; de legalábbis végletesen egyoldalú. A világ elég bonyolult ahhoz (a tények szinte burjánoznak benne), hogy bármilyen állítást alá lehessen támasztani eseti vagy egyoldalúan tálalt tényekkel. A The Economist pontosan ezt teszi.

 

Bio

Kezdjük megint a problémákkal! Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint világszerte a termőföldek 70%-a valamilyen degradációtól (szikesedés, túlhasználat, erózió stb.) szenved. Az egészségünket is veszélyeztető vegyianyag szennyezés jelentős része az élelmiszerekkel kerül a testünkbe. A modern mezőgazdaság energiamérlege negatív: azaz több energiát használ fel olajban, gépekben, műtrágyában és permetezőszerben, mint amennyit előállít.

Az üzemszerű mezőgazdálkodás az egyik legnagyobb környezetszennyező. Hozzájárul továbbá a hagyományos mezőgazdasági fajták eltűnéséhez, a genetikai erózióhoz. (A Nagy-Britanniában eladott összes eper 75 %-a például az Elsanta nevű fajtához tartozik. Az Elsanta-epernek nincs különösebb ízértéke, a szupermarketek viszont kedvelik, mert vonzó kinézetét sokáig megtartja a polcokon, és bár hátránya, hogy érzékeny a betegségekre, a vegyszerezést remekül tűri.) A FAO szerint az elmúlt évszázadban a Föld mezőgazdasági örökségének 75%-a elveszett. A kutatások szerint a Kárpát-medence gyümölcs- és gabona-tájfajtáinak többsége is jó eséllyel hamarosan kipusztul.

A genetikai bázis elvékonyodása ugyanakkor kiszolgáltatottá teszi a mezőgazdaságot a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, és csökkenti a fogyasztók választási lehetőségét, tehát jóléti veszteséget jelent. A génmódosítás viszont – amelynek semmi köze a nemes célokhoz: ne feledjük, az eddigi génmódosítások háromnegyede arról szólt, hogy a növényt ellenállóvá tegyék ugyanazon cég egy erős permetezőszerével szemben – ismeretlen egészségügyi és ökológiai kockázatokat testesít meg. Az élelmiszerekhez kapcsolódó egészségügyi kockázatok észlelhetően megnőttek az utóbbi években.

A biogazdálkodás ezekre a problémákra kínál gyógyírt. A termőföldet nem túlhasználja, hanem éppen ellenkezőleg: gyógyítja, helyreállítja. Egészséges, vegyszermentes élelmiszereket állít elő. Az adott talajhoz, klímához illő tájfajtákat termel. Ha valaki tud ennél jobb megoldást a fenti problémákra, elő vele!

A The Economist cikke minderről nem szól. Viszont több erősen vitatható állítást tesz.

A biotermesztés nem jó a környezetnek, mert az alacsonyabb termésátlag miatt több földet használ, így hozzájárulhat az esőerdők irtásához.

Nem bizonyított, hogy az organikus termesztés jelentősen alacsonyabb termésátlagokat produkálna: egyes adatok szerint a termésátlag gyakorlatilag megegyezik az intenzív mezőgazdaságéval (erről itthon például Ángyán József munkásságából tudhatunk). De ha nem is lenne így, méltánytalan az esőerdők pusztulását vagy az éhezést összefüggésbe hozni a biotermeléssel.

Az esőerdők masszív irtásának elsősorban üzleti (faipari és bányászati) okai vannak; az éhezést pedig nem az élelmiszerek abszolút hiánya okozza, hanem az egyenlőtlen elosztás, a szegénység. Ha pedig komolyan felmerülne, hogy nem tudunk elegendő élelmiszert megtermelni, akkor sem az intenzív, vegyszerező mezőgazdaság a megoldás, hanem a táplálkozási szokások megváltoztatása: kevesebb húsfogyasztással sokkal több embernek elegendő élelmiszer állítható elő. (A hús „előállítása” rettenetesen energia- és anyagigényes folyamat: egy nagyságrenddel nagyobb, mint az azonos tápértéket képviselő növényi élelmiszeré.)

Hiába a biotermesztés, ha utána szállítás során rengeteg energiát elfogyasztunk, szennyezőanyagot bocsátunk ki.

Ez így igaz, valóban tudatos ökogazdák ezért igyekeznek helyben értékesíteni. A Galgafarm Alapítvány például ezért fel is hagyott az exporttal, sőt, Magyarországon sem szállít 60 km-nél messzebbre. De a szállítás problémájára mindjárt vissza is térünk. Azt azonban szögezzük le: a szállítás okozta környezetszennyezés független az organikus termelés előnyeitől. Hogy úgy mondjuk „csúsztatás” a kettőt összemosni.

Nem bizonyított, hogy a bio egészségesebb vagy finomabb, mint az ipari mezőgazdaság terméke.

Nos, az ízről ne is beszéljünk: aki evett már biogyümölcsöt, zöldséget, az tudja, mi a különbség ezek és a hipermarketek kényszerérlelt, ízetlen termékei között. Hanem az egészségről szólni kell! Egyrészt a bio gyakorlatilag vegyszermentes, ezért egészségesebb, mint az ipari mezőgazdaság terményei. Másrészt a valódi talajon termesztett növények vitaminokban, mikroelemekben is gazdagabbak lesznek. Egyszerűen belátható, hogy a műtrágya csak néhány elemi részt pótol vissza a talajba. Ám a talaj élő, gazdag rendszer, nem egyszerűen nátrium- vagy foszfátlerakat. A vizsgálatok szerint egyébként a zöldségek, gyümölcsök mikroelem- és vitamintartalma valóban drámaian (50-70 százalékkal) csökkent az elmúlt évtizedekben, amiben sajnos semmi meglepő sincs.

 

Helyi termék

A közlekedés és azon belül az áruszállítás felfutása több szempontból is figyelemre méltó.

Először is, nem árt emlékeztetni magunkat, hogy bizony a globális gazdaság működésének, a nemzetközi kereskedelemnek vannak ilyen mellékhatásai, mint a szállítási igények és az ezzel járó környezetkárosodás növekedése. E mellékhatásokról – vagy a közgazdaság nyelvén: tranzakciós költségekről – a globalizáció hívei hajlamosak elfelejtkezni. (Például akkor, amikor a nemzetközi kereskedelem áldásos hatását emlegetik a hatékonyabb erőforrás-felhasználás előmozdításában.)

Másrészt a szállítás felfutása maga is tükrözi a globalizáció erőforrás-felélő működési módját, illetve bizonyítja, hogy a környezeti erőforrások nincsenek megfelelően beárazva. Máskülönben nem lenne lehetséges az, hogy Dél-Koreából megközelítőleg ugyanannyiba kerül hajón elszállítani egy gépkocsit Spanyolországig, mint kamionon elvinni ugyanoda Dániából; hogy akár jobban megérje Nagy-Britanniából Indiába elszállítani egy műfogsort javításra, mint helyben megcsinálni.

A Wupperthal Institut munkatársai az eperjoghurt útját kísérték végig Németországban az alapanyagoktól a boltig: megdöbbentő mennyi szállítás testesül meg egy dobozban. Ide kapcsolódik, hogy ugyancsak Németországban az elmúlt húsz évben megkétszereződött az élelmiszerek szállítása, miközben a fogyasztás mennyisége lényegében nem változott.

Mindezen példák azt bizonyítják, hogy a termelés „hálózatszerű” megszervezése, és a szállítás integrálása a termelési folyamatba olcsóbb, mint a helyben előállítás. Félő, hogy a rugalmas termelés költségeit itt a társadalom fizeti meg az útépítés támogatásán, és a közlekedés okozta környezeti károk elviselésén keresztül.

Milyen megoldások kínálkoznak erre a problémára? Adódik a hatékonyság növelése: kisebb fogyasztású, kevésbé szennyező járművek használata. De a hatékonyság növekedését az utóbbi évtizedekben többszörösen ellensúlyozta a szállítás mennyiségének abszolút növekedése. Kevesebbet kell tehát szállítani. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy kevesebbet fogyasztunk és/vagy a helyben termeltet, a lokális termékeket fogyasztjuk. Megint: ha valaki tud jobb megoldást, elő vele!

 

A The Economist azt állítja: néha az úgymond helyi szállítás szennyezőbb, ha kisebb rakterű, öreg szállítójárművet használunk. Egy kamion távolabbról is kevesebb energiával szállíthat nagyobb mennyiséget.

Ez bizonyára így van egyedi esetekben. A fenti tények azonban arra utalnak, hogy a szállítás felfutása és az ezzel kapcsolatos energiafogyasztás, környezetszennyezés növekedése komoly gond. Kevesebb kamion kellene, és kevesebb szállítás.

 

A The Economist szerint továbbá a szállítás környezetterhelését messze ellensúlyozhatja a kisebb energiaigényű termelés. Mondjuk paradicsomot Spanyolországban a szállítással együtt is kisebb környezetterheléssel termeszthetünk, mint Angliában melegházakban.

Igen ám, de a mi válaszunk az, hogy idényzöldségeket kell fogyasztani (ld. a TudatosVásárló.hu idényzöldség táblázatát), és csak olyasmit termelni, ami a talaj és a klíma adottságainak megfelel. Megint: a The Economist eleve rossz alternatívákat hasonlít össze – így könnyű érveket találni.

És akkor még nem szóltunk a helyi termékek egyéb előnyeiről: az élelmiszerbiztonság növekedéséről vagy a helyi kulturális hagyományok megőrzéséről.

 

Fair Trade

A méltányos kereskedelemről mi is többször írtunk (ld. kapcsolódó cikkeinket), most nem ismételjük meg az ott elmondottakat (a The Economist cikke a szokásos ellenérveket sorolja).

Azt az elképesztő csúsztatás azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, amely a nagybirtokokon fillérekért dolgozó bérrabszolgák helyzetéért a fair tradet teszi felelőssé, mondván, hogy a magasabb ár csak növeli a túltermelést, és rontja a nem fair trade-ben dolgozó vállalatok dolgozóinak helyzetét! Brazília például – úgy is, mint kávénagyhatalom – a világ egyik legigazságtalanabb országa, ami a földtulajdon megoszlását illeti. A földek 95%-a a földtulajdonosok 1%-ának a tulajdonában van. A mezőgazdasági népesség túlnyomó többsége föld nélkül, kiszolgáltatott helyzetben igyekszik munkát találni. És az ő helyzetükért a fair trade a felelős!?

Megint: a fair trade bizonyára tökéletlen eszköz, hogy a világ igazságtalanságain kicsit enyhítsen. De mi lenne az alternatíva? A neoliberális globalizáció nem képes fejlődési, kitörési lehetőséget kínálni a szegénységben élő milliárdok számára. A főáramba tartozó, de kicsit is érzékenyebb közgazdászok erre már rájöttek. Dani Rodick, a Harvard Egyetem közgazdásza szerint a globális receptek csődöt mondtak, a helyi lehetőségekből kiindulva kell mindenhol megtalálni a fejlődés lehetőségét. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász legutóbbi könyvében pedig kiadja a jelszót: Fair trade for all! Méltányos kereskedelmet mindenkinek! Hát mi aztán egy Nobel-díjassal nem szállnánk vitába…

 

És végül: a The Economist azt sugallja, mintha a „vásárlás politikája” helyettesítené a demokratikus politikai aktivitást, amit rosszalló fejcsóválással kommentál.

Bár mi is azt valljuk: a pénzed szavazat, soha nem gondoltuk és nem állítottuk, hogy ez helyettesítené a valódi szavazatot vagy a politikai cselekvés más formáit. A világunk rosszul van berendezve, és ezen sokféle módon próbálhatunk változtatni. A hagyományos politikai úton, vagy a civil aktivitás „új politikájával” (mi például létrehoztuk ezt a portált) – de egy fogyasztás orientált társadalomban, ahol a pénz az úr, bizony a vásárlási döntéseinkkel is.

 

A világ tudatos vásárlói végül elérték, hogy még a The Economist is foglalkozott velük… Most kezd csak a dolog érdekessé válni!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás